Widok
Każda zaoszczędzona złotówka , to złotówka więcej w kieszeni "dewelopera" . Wykonują minimum zgodne z projektem , najtańsze materiały, najtańsza robocizna. Miejsce budowy też w najmniej atrakcyjnych punktach. czyli najtańsze działki. Obejrzymy te "budowle " po 10 latach eksploatacji ;-) I wiem z praktyki, nie z opowiadań . ;-)
Chciałem od nich kupić bliźniaka którego kończyli w Bojanie na Kazimierza Wielkiego ale niestety sprzedały się za szybko i nie zdążyłem sprzedać swojego mieszkania. Też ich sprawdzałem i nie natrafiłem na nic negatywnego. Oni budują typowe bliźniaki a nie czworaki o których pisał kolega poniżej. I z tego co widziałem to też nie zostawiają bałaganu po sobie. A co do dróg w Bojanie to gdzieś obok jest tna ten temat osobny wątek.
Ja nie szukałem opinii w necie bo zawsze może się tu trafic ktoś z ich konkurencji i zacząć przekonywać że są ble. Po prostu podjechałem parę razy na budowę, popytałem robotników i tak jak wcześniej napisałem nie trafiłem na nic negatywnego. Tam gdzie ja chciałem kupić czyli Kazimierza Wielkiego, teren był suchy, nie było obaw o to czy podmokłe. Niestety nie udało mi się sprzedać mieszkania w Gdyni i dlatego nie zdążyłem z zakupem
Doświadczenia nie, ale zbierałem trochę informacji na temat poczynań deweloperów w Bojanie, przede wszystkim ze względu na to, że po budowie zostawiają stan dróg w opłakanym stanie a i samo budowanie domów 4 lokalowych(tak takie też już powstają/powstały) w miejscowości gdzie nie ma do tego infrastruktury jest dla mnie pomyłką. Nie chodzi mi o to że jestem uprzedzony, tylko po prostu niektóre realizacje wyglądają jakby były po prostu zrobione dla maksymalnego zysku. Jedno z osiedli na ul. Wrzosowej nawet nie ma porządnie zrealizowanego frontu, drzwi wejściowe a przed nimi zaraz podjazdy - trochę to szpeci krajobraz. I nie mam tu pretensji do konsumentów, tylko bardziej Gminy, że nie kontroluje ładu przestrzennego, stanu dróg, i planowania wydajności chociażby infrastruktury wodociągowej. No i przy okazji nasłuchałem się o jakości budynków. Mam nadzieje jednak, że może ktoś kto mieszka, albo bezpośrednio interesowal się zakupem będzie mógł się podzielić doświadczeniami.
Pytanie jest o polecenia lub niepolecenia konkretnych deweloperów, a nie czy warto. Deweloper jak się dobrze wybierze to moze być opłacalny, więc.. moim rodzicom kupiliśmy nad morze od lokum i są zadowoleni. Więc widać może być okej?? Przykro mi, niesety o Bojanie tutaj nic nie powiem, bo nie wiem, ale wkurzające są takie neatywne od razu komentarze..
Szeregi wygrywają tym, że deweloper może zaniżyć cenę ze względu na ilość mieszkań na działce. 1000 metrów to minimum na jakie można dzielić ziemie w gminie, a niektóre szeregowce są usytuowane tak, że 1000 m kw przypadają 4 lokale. Chociaż nie powiem, wolę wydać więcej i mieć 1000 metrów dla siebie. Niż kisić się na 250 metrach. Nie po to buduje się za miastem aby żyć w takim zagęszczeniu:D
Widziałam, że jedne z budynków były ocieplane na stanie surowym otwartym. Według mojej wiedzy ocieplenie powinno być zrobione po tynkach, po ich wyschnięciu? Jeśli wszystkie etapy budowy są prowadzone w złej kolejności, to trochę słabo. Ale samodzielna budowa to też koszmar i nigdy nie wiadomo na jakich wykonawców trafimy, jeśli wcześniej nie budowaliśmy i nikogo nie znamy. Lub jeśli zmieniamy wykonawców, żeby w końcu trafić na takich, co nam w 100% odpowiadają, budowa będzie trwała latami. Najlepiej chyba kupić używany dom, ale nie do kapitalnego remontu.
A może z rynku wtórnego?
https://www.otodom.pl/oferta/dom-z-ogrodem-blisko-lasu-oferta-godna-polecenia-ID44Qtm.html
https://www.otodom.pl/oferta/dom-z-ogrodem-blisko-lasu-oferta-godna-polecenia-ID44Qtm.html
Za taką cenę to można mieć 3 mieszkania w szeregowcu . Ja rozumiem Państwa argumenty że lepiej samemu coś wybudować itd.
Ale pomyślcie że kredyt na 600 000 czy 900 000 jakie to są raty. No chyba że zakładacie że młodzi ludzie dysponują taką gotówką :) Niestety jak wskazują raporty budowa różnego rodzaju szeregowców i bliźniaków będzie nabierać na sile. Co do deweloperów nie przesadzajmy nie wszyscy są tacy źli, ale to prawda większość to Janusze biznesu zero pojęcia i słoma z butów . Niedługo nastąpi mrożenie rynku kredytów a galopujący wzrost cen trochę zwolni - pozostaje mieć nadzieje że rożnego rodzaju amatorzy w deweloperce padną tak szybko jak poswatali.
Ale pomyślcie że kredyt na 600 000 czy 900 000 jakie to są raty. No chyba że zakładacie że młodzi ludzie dysponują taką gotówką :) Niestety jak wskazują raporty budowa różnego rodzaju szeregowców i bliźniaków będzie nabierać na sile. Co do deweloperów nie przesadzajmy nie wszyscy są tacy źli, ale to prawda większość to Janusze biznesu zero pojęcia i słoma z butów . Niedługo nastąpi mrożenie rynku kredytów a galopujący wzrost cen trochę zwolni - pozostaje mieć nadzieje że rożnego rodzaju amatorzy w deweloperce padną tak szybko jak poswatali.
Kupno działki + budowa domu, wyniosło mnie do stanu deweloperskiego 420 tys, tylko działkę kupiłem w lepszej cenie, bo teraz poszły znacznie do góry. Jak ktoś oczywiście popłynie i wystawi wielką chałupę albo zrobi w niej nie wiadomo co, to koszty oczywiście mogą wzrosnąć do 600 000 czy 900 000. Tylko potem takie domy przez 5 lat na otodom są, bo nikt ich sprzedać nie może.
Poszukaj a nie się zgrywasz najtańsze są już za 350 tys .Tak abstrahując od wszystkiego widać że to wiejska mentalność . Ktoś zadaje konkretne pytanie a 99 procent prawi nie na temat . Jak nie macie nic interesującego do powiedzenia albo nie interesuje Was ta tematyka to najprościej nie odpisujcie nic . Macie domy , wille czy szałasy ....co to kogo obchodzi ktoś jest zainteresowany bliźniakiem czy szeregowcem i szuka opinii.
Dziękuję, napiszę do nich w poniedziałek. A jaka jest sytuacja deweloperów mamy w ogóle? Znalazłem stronę w Internecie https://korter.com.pl/ gdzie można kupić nowe mieszkania od dewelopera. Z listy wynika, że w naszym mieście jest duży wybór. Jest tu ktoś, kto ostatnio współpracował z deweloperami?
W zeszłym roku było pisane już o nim On rękę trzyma na wszystkim Tak samo na deweloperce
https://m.trojmiasto.pl/forum/cz-ktos-cos-wie-na-temat-wojta-t936699,4,16.html
https://m.trojmiasto.pl/forum/cz-ktos-cos-wie-na-temat-wojta-t936699,4,16.html
Standard u dewelopera strasznie się obniżył. Chciałabym ostrzec potencjalnych kupujących przed zakupem nowych domów. Nowe budynki mają ubytki na elewacji, wszystko brudne. Wstawiają uszkodzone okna. Dach przecieka. Usterki wymienione w protokole nie są usuwane. Pan Marcin człowiek o dwóch twarzach. Do podpisania umowy miły i pomocny a po podpisaniu arogancki. Z całego serca nie polecam!
Też szukam dewelopera i pytałam się dwa trzy miesiące temu ludzi mieszkających w już niby skończonych. Z zewnątrz tego nie widać ale ile ci ludzie mają nerwów przez nich to się mija z celem. Albo powodzie w ogródkach, albo zacieki na ścianach, w jednym parapety odpadają albo deweloper nie robi zgodnie z projektem.
Niech Pani nie zadaje takich pytań na tym forum !!! Oprócz tego, że uciekinier z Tworek będzie pod kilkoma nickami przekonywał o tym, że bliźniaki to czworaki to kolejni skoligaceni z developerami będą obrzydzać konkurencję i zachwalać swoich.
Ja przed zakupem bliźniaka objechałem kilka budów i zadałem pytanie już mieszkającym.
Pozdrawiam
Ja przed zakupem bliźniaka objechałem kilka budów i zadałem pytanie już mieszkającym.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o mieszkanie w nowo budowanym osiedlu to polecam wszem i wobec dewelopera Szymichowskiego. https://szymichowski.pl/ będę mieszkać w ekskluzywnym osiedlu, które on zbudował. To wspaniała przygoda. Pewien jestem, że zamieszkanie w Pruszcz Parku przyniesie mi i mojej rodzinie wiele radości.
Proszę poczytać na stronie: https://www.budstol-invest.pl/
wystarczy się przejść po inwestycjach, które już stoją 1-2 lata i próbować z kimś pogadać. Nie wszyscy są skorzy do rozmów bo pełno naciągaczy się kręci. Nikt nic więcej nie powie jak ktoś, komu piękne oczy i czułe słowa dewelopera już nie mydlą rzeczywistości tylko się musi użerać z gwarancjami. Na jednym osiedlu największej inwestycji w okolicy jest już mowa o pozwie zbiorowym więc wiesz, trzeba osobiście ludzi pytać
ej, ludzie deweloper ma tylko dobro innego człowieka na uwadze. Budowane "ekskluzywne" domy z dogodnym dojazdem w miłym sąsiedztwie kilkunastu rodzin w jednym ciągu dają cudowne poczucie bezpieczeństwa i spokoju. Zacieśniają się więzi między mieszkańcami, którzy budowali domy jednorodzinne z przekonaniem, że takie będą nadal stawiane, zgodnie z mpz. Wszyscy sobie pomagamy przy naprawach dróg, wcześniej utwardzanych z e społecznych darowizn. Szanujemy wodę i ograniczamy jej zużycie latem, aby wystarczyło dla wszystkich
Do pozwolenia na budowę nie potrzeba zapewnienia o dostawie gazu. Konieczne jak już to są zapewnienia podłączenia do wody i prądu. A na projekcie, pewnie nakreślono przyłącze do "planowanego" gazociągu.
Cwaniak obejdzie każdy kruczek aby tylko wystawić i opchnąć te potworki, podobno te lasy, które wyrżnięto ostatnio obok ul. Poległych Żołnierzy należa do niego, więc wiecie co tam się pobuduje. A na grupie Bojano bronił wycięcia lasów bo to przecież teren rolniczy a wycięcie lasu to jedynie doprowadzenie terenu do możliwości użytkowania terenu zgodnie z przeznaczeniem.
Wał na wale wałem pogania
Cwaniak obejdzie każdy kruczek aby tylko wystawić i opchnąć te potworki, podobno te lasy, które wyrżnięto ostatnio obok ul. Poległych Żołnierzy należa do niego, więc wiecie co tam się pobuduje. A na grupie Bojano bronił wycięcia lasów bo to przecież teren rolniczy a wycięcie lasu to jedynie doprowadzenie terenu do możliwości użytkowania terenu zgodnie z przeznaczeniem.
Wał na wale wałem pogania
Dobrze piszesz, że do pozwolenia na budowę nie potrzeba zapewnienia o dostawie gazu ale jak klient ma ogrzać mieszkanie. Klient podpisał umowę z deweloperem który zapewniał go że kupuje dom wyposażony min w :
- piec wysoki model vaillant vci z zasobnikiem( cena samego pieca ponad 10 tyś zł )
- ogrzewanie podłogowe w całym domu ( łącznie z garażem )
A to chyba jednoznacznie wskazuje że dom będzie ogrzewany gazem.
Czy to wina klienta że deweloper oświadczył że sprzeda mu dom zgodny ze standardem w terminie do końca 2021 roku?
Po prostu deweloper do tej pory na mniejszych lub większych "wałach" realizował inwestycje 4 lokalowe gdzie z "kolegami z gazowni" dawało się wiele załatwić po cichu i szybciutko podłączyć gaz. A teraz przy dużej inwestycji wtopa.
- piec wysoki model vaillant vci z zasobnikiem( cena samego pieca ponad 10 tyś zł )
- ogrzewanie podłogowe w całym domu ( łącznie z garażem )
A to chyba jednoznacznie wskazuje że dom będzie ogrzewany gazem.
Czy to wina klienta że deweloper oświadczył że sprzeda mu dom zgodny ze standardem w terminie do końca 2021 roku?
Po prostu deweloper do tej pory na mniejszych lub większych "wałach" realizował inwestycje 4 lokalowe gdzie z "kolegami z gazowni" dawało się wiele załatwić po cichu i szybciutko podłączyć gaz. A teraz przy dużej inwestycji wtopa.
Nikagda. Przez działkę przy rozlewisku przebiega już gazociąg średniego ciśnienia, dodatkowo w studium biegnie tam linia kolejowa i elektryczna wysokiego napięcia. Naprawdę niewiele miejsca zostaje tam na domki, które i tak trzeba by opchnąć zanim kupujący dowiedzą się o tym co ich czeka za płotem. Chociaż kto wie, po drugiej stronie powstały domy tuż przy planowanej stacji. Tyle że aby przepchnąć zmianę studium trzeba by mieć naprawdę wysokie chody u wojewody i w PSE.
ale to nie wina dewelopera, że narodowi czempioni tak zarządzają pgnig, że to według mediów stanęło na krawędzi bankructwa. Z pierwszej ręki mam info, że są firmy gotowe zrealizować podłączenie na własny koszt byle zakończyć budowę i też nie ma zgody, więc tutaj niekoniecznie musi chodzić o same finanse
Wracając do tematu dewelopera bo ostatnio doznałem szoku na spacerze. Czy to jest legalne, czy do RDOŚ ktoś to zgłosił? Trudno mi uwierzyć, że podniesienie terenu o kilkanaście metrów pozostanie bez wpływu chociażby na Kaczą i tereny chronione niedaleko. Rzeźba terenu uległa dramatycznej zmianie, zmieniły się spływy wód, przebieg wód podziemnych itd. Masakra
To jest widok od Kaczej wzdłuż Warszawskiej obok naszego ulubionego dewelopera walczącego z Bojańskim krajobrazem.
https://ibb.co/TTpZc8m
To jest widok od Kaczej wzdłuż Warszawskiej obok naszego ulubionego dewelopera walczącego z Bojańskim krajobrazem.
https://ibb.co/TTpZc8m
Ja akurat nie jestem przekonany do zakupu mieszkania, zwłaszcza jeśli bierze się na taki cel kredyt, ponieważ nigdy nie wiadomo, czy będziemy w stanie ten kredyt spłacić. Dlatego ja wolę wynająć mieszkanie. Tutaj https://torun.mdr.pl/ znajdziecie ciekawe oferty mieszkań pod najem instytucjonalny, warto się zastanowić. Mieszkania są wynajmowane najemcom już z wykończeniem; są podłogi, glazura, biały montaż, drzwi wewnętrzne. Ściany są pomalowane na biało.
Jakaś firma krzak S-team z resztą pełno krzaków buduje te deweloperskie domy. Nawet członkowie tej całej reiligijnej grupki z ul. Świętego Józefa bawią się w deweloperkę :D To są dobre jaja.
Ktoś na grupę Bojano wrzucał link do pozwoleń na budowę wydanych w Bojanie. Można zobaczyć, kto nam zasr@#!wa Bojano bliźniakami.
Ktoś na grupę Bojano wrzucał link do pozwoleń na budowę wydanych w Bojanie. Można zobaczyć, kto nam zasr@#!wa Bojano bliźniakami.