cała tajemnica
ludzi, którzy nie maja celiakii a nagle poczuli się świetnie po odstawieniu glutenu tkwi w tym ,ze w końcu zaczęli se zdrowo odżywiać. Wcześniej jedli co im w rękę wpadło a odstawianie glutenu...
rozwiń
ludzi, którzy nie maja celiakii a nagle poczuli się świetnie po odstawieniu glutenu tkwi w tym ,ze w końcu zaczęli se zdrowo odżywiać. Wcześniej jedli co im w rękę wpadło a odstawianie glutenu wymusiło na nich aby myśleli o tym co wkładają do ust. Zaczęli czytać etykiety, komponować własne posiłki i gotować w domu. Przyczyną ich dobrego samopoczucia wcale nie jest odstawienie glutenu tylko większa świadomość żywieniowa. Ba! Większość nawet schudnie- jak na każdej restrykcyjnej diecie z wykluczeniem jakiegoś składnika. Nie ma żadnych badań potwierdzających dobroczynny wpływ odstawienia glutenu u osób z innymi chorobami niż celiakią, mimo,że czasem nawet lekarze zalecają jej odstawienie np. przy hashimoto.
zobacz wątek