Widok

Dlaczego ludzie chcą kupować mieszkania bez pośredników?

Sprzedaję właśnie dwa mieszkania na Siedlcach za pośrednictwem biur nieruchomości. Płacę wysoką prowizję żeby kupujący był zwolniony z opłat dla pośrednika. Teraz tak robi wiele osób. Dlaczego więc mimo to ludzie nie chcą kupować przy pomocy licencjonowanych fachowców ? Przecież jeśli ktoś mnie wyręcza to ja mu zapłacę, a cena bez pośrednictwa dla kupującego jest taka sama, bo muszę się wówczas zajmować tym osobiście. Poważnie pytam
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 15

Faktem jest, że od kiedy pośrednikiem może zostać każdy bez wcześniejszego przygotowania, poziom, a także podejście, pośredników są mocno zróżnicowane. Wiele biur nieruchomości stawia na ilość, licząc, że któryś z łatwiejszych tematów wypali. Dlatego warto współpracować też z mniejszymi biurami, w których każda oferta lub zlecenie poszukiwania mieszkania dostają odpowiednio dużo uwagi. Jednym z takich w Warszawie jest Biuro Nieruchomości Homely Estates, które mogę śmiało polecić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesteście obecnie na etapie poszukiwania mieszkania. Chcesz szukać nieruchomości samodzielnie ? Ofert na rynku jest bardzo dużo i może przytłaczać Cie to wszystko, dlatego warto sprawdzić z oferty biura nieruchomości Biuro nieruchomości RE/MAX Warszawa tam uzyskasz odpowiednią pomoc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadzam się w 100%. Tylko laicy mogą to zanegować

Mi się wydaje że jak kupują mieszkania bez pośredników to myślą że wyjdzie taniej bo nie płacą prowizji. Ale wg mnie...z prośrednikiem można zaoszczędzić czas i czuć się bezpieczniej bo posprawdza wszystkie zadłużenia itp.
Ja kupowałam z nimi http://bamaxnieruchomosci.pl/lokale/sprzedaz i tylko dzięki ich interwencji sprzedający nie opchnął chaty poza naszymi plecami mając już zaliczkę

Niestety ale nie każdy pośrednik nieruchomości dobrze wywiązuje się ze swoich obowiązków. Przez to wśród ludzi narosło przekonanie, że pośrednikowi płaci się za nic. Jak zniesiono licencje, to znacznie obniżyła się jakość świadczonych usług. Jeżeli ktoś szukałby w Poznaniu sprawdzonego biura to polecam: http://aj.nieruchomosci.pl/dzialki-budowlane/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Żenujące to mało powiedziane. Ciekawe czy oferty piszesz taką samą "polszczyzną" jak tego posta ?

6 ofert na Siedlcach w ostatnim miesiącu - poproszę o ogólne wskazanie które to sprzedałeś - łatwo się sprawdzi.
raczej nie robi nic bo ma gwarancje ze sprzeda , umowa na wyłączność to bubel. Agent nieruchomości
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam jestem agentem nieruchomości od 5 lat. Pytasz dlaczego nie chcą kupić . chcą ! kupują sam sprzedałem 6 mieszkań w rejonie kartuskiej na Siedlcach w ciągu miesiąca i mam dużo zapytań na tą dzielnice. Ale jest to ale.... Jeżeli dałaś mieszkania do agencji gdzie nie jest procowane lub jest dużo mieszkań one gina w natłoku ofert. moze agent nie zajmuje sie dobrze twoimi mieszkaniami. zaskoczony jestem . piszesz ze nie kupują wiec agencja nie przyprowadziła do Ciebie klienta . Serdecznie zapraszam do mnie tel 573041578 . mieszkam u góry kartuskiej . z checia pomoge sprzedac twoje mieszkania. zapraszam na strone http://www.whbn.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witać jak słaby portal skoro musi się tak "reklamować"
odwiedź portal nieruchomości bezpośrednich ominposrednika.pl i zapoznaj się z usługami, dzięki którymi kupisz mieszkanie bezpiecznie i bez prowizji!
Odpowiem jak pośrednik - widocznie chłopiec był tak zajęty zbieraniem ofert na ilość, że nie miał czasu na ogarnięcie sprzedaży.
Poziom pośredników w Wawie to dno, utrudniają tylko transakcje, i nie chodzi tylko o różnice w cenie, ale i komunikacje z właścicielem. Jak by nie oni to nieruchomości sprzedawały by się szybciej i taniej.
Proponujesz cenę maksymalną po obejrzeniu ole że jest jeszcze kilku oglądających to właściciel chce poczekać, a za parę dni pojawia się ogłoszenie z niższą ceną niż proponowałeś, i pośrednik nie jest w stanie wytłumaczyć dlaczego nie informuje o nowej cenie i jeszcze się oburza że się ma do niego pretensje. Nie wspominając już o tym żeby negocjował cenę lub dał kontakt do właściciela jak ten jest za granicą, bylgotają tylko coś bez sensu i nic nie wiedzą o tym co pokazują. Co do znalezienia sobie tego idealnego pośrednika to może być trudniejsze od znalezienia nieruchomości. :) I jak będzie się liczyło tylko na jednego to ci będzie podsyłał to co akurat ma a nie to co cię interesuje, i na pewno nie uda się nic kupić.
cha cha pośrednicy i ich pożal się boże "wiedza". Co takiego trzeba wiedzieć, żeby sprzedać/kupić mieszkanie.

Moje doświadczenia są takie, że pośrednik tylko przeszkadza. Wydając taką kasę na zakup mieszkania wolałabym sprawdzić wszystko sama niż zaufac jakiemuś pośrednikowi, który nie ponosi żadnej odpowiedzialności,

W razie kłopotów i tak musisz sam dochodzić swoich praw w sądzie z powództwa cywilnego i dotyczy to kupna zarówno z rynku pierwotnego jak i wtórnego.

Pośrednik reprezentujące obie strony (sprzedającego i kupującego) to jakieś kuriozum. W takiej sytuacji dba tylko o swoje intersy tzn o swoją prowizję.
no właśnie a wiesz kogo do domu wpuszczasz i mam tu na myśli pośrednika

A wiesz komu dajesz swoje dane (mam tu na myśli pośrednika)

W przypadku sprzedaży/kupna mieszkania wystarczy notariusz, który dostaje wszystkie Twoje dane (niestety tego nie da się uniknąć, bo takie są wymogi prawne - przeniesienie własności musi być zrobione przez notariusza i moim zdaniem to wystarczy)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Gdyby brali ludzkie pieniądze, a nie chore sumy, to wtedy cała pula ofert sprzedawana byłaby przez pośredników i nikt nie bawiłby się w samodzielną sprzedaż."

Nawet gdyby brali mniejsze pieniądze wolę sprzedawać sama. Sprzedaż mieszkania to żadna filozofia, zwykły śmiertelnik może to zrobić sam. Chyba każdy potrafi załatwić sprawę w urzędzie (czyli pozbierać dokumenty) i zanieść je do notariusza. Co za filozofia przejść się do notariusza dowiedzieć ile będzie to kosztowało i jakie dokumenty są potrzebne, umówić się na dogodny termin i po sprawie.

Pośrednicy to zbędne ogniwo, tylko kręcą się niepotrzebnie po mieszkaniu, no i strach dać takim grzebać w swoich danych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
w Polsce prowizje sa bardzo rożne os 2% z vat do 3,5 % + vat
warto siąść i przeliczyć ile to jest realnie % + vat .
jako ze mam dość częsty kontakt z pośrednikami wiem ze sa z nich czarusie jakich mało .najczęściej uzywane argumenty przy namawianiu do podpisania umowy :klient gotówkowy (dla sprzedającego ne ma to znaczenia w jaki sposob zaplaci nabywca ) , klijent inwestycyjny , mamy klijenta ktory chce ...... .
realnie większość pośrednictw zgodzi sie na prowizje 2,5 % z vat ,nie nalezy przesadzic z iloscia agencji posrednictwa -zaleja internet ogloszeniami , uwazac na agencje sieciowe -lenie .
Kobieto nie zdajesz sobie nawet sprawy jak ciężka jest praca pośrednika masz w d... pojęcie. Dzięki Nam nie wpadacie w bagno niewiedzy, skoro Jesteś prawnikiem to powinnaś wiedzieć takze o dobrych aspektach, a nie oczerniać Wszystkich!
Jasne jak ktoś jest dusigroszem to zawsze będzie oczerniał tych , którzy sobie radzą lepiej, zgodnie z prawem
Hmm - znajomi w UK płacili po 5-6%, w Niemczech podobnie, o ile wiem to ogólnie jest przedział 5-7% (kiedyś powiedział mi to pośrednik wyjaśniając skąd, jak prowizje płaciły obie strony, stawka 2,5% na każdą - dlatego potem zawsze mnie intrygowały stawki jakie płacili znajomi za granicą).
Oj, chyba Ci się przecinek postawił nie tam gdzie trzeba ! Prowizja to 5% a 0,5%
Szukam właśnie działki budowlanej i spotkałem się z kilkoma pośrednikami. To stado hien, lub nienasyconych sępów. Piszesz: Płacę wysoką prowizję by kupujący był zwolniony, czy aby na pewno zwolniony? Zadam ci proste pytanie. Czy prowizję już zapłaciłeś czy dopiero zamierzasz zapłacić z pieniędzy jakie dostaniesz od ewentualnego klienta? Bo w przypadku jak dopiero z pieniędzy klienta, to tak naprawdę prowizję płaci klient!!! Ponadto wydaje mi się, że sam jesteś pośrednikiem i tylko ściemniasz jacy to pośrednicy fajni ludzie. W USA, pośrednik jest obowiązkowy, ale jego prowizja to 0,5% sumy transakcji, a nie jak w Polsce raz tyle co notariusz i fiskus razem. Czy to jest uczciwe? Ja mam uzasadnione wątpliwości.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Pośrednicy i zarządcy

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (72 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...

do góry