Widok

Dlaczego ludzie chcą kupować mieszkania bez pośredników?

Sprzedaję właśnie dwa mieszkania na Siedlcach za pośrednictwem biur nieruchomości. Płacę wysoką prowizję żeby kupujący był zwolniony z opłat dla pośrednika. Teraz tak robi wiele osób. Dlaczego więc mimo to ludzie nie chcą kupować przy pomocy licencjonowanych fachowców ? Przecież jeśli ktoś mnie wyręcza to ja mu zapłacę, a cena bez pośrednictwa dla kupującego jest taka sama, bo muszę się wówczas zajmować tym osobiście. Poważnie pytam
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 15

wyborcza

trochę stara ta wyborcza....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pracowniku biura - czy posiadasz stosowną licencję do świadczenia usług pośrednictwa ? Jeśli nie to nie jesteś w świetle prawa POŚREDNIKIEM.
na pierwszy rzut to wydaje się kilka tysięcy, ale
po pierwsze zawsze można negocjować,
a po drugie klient, który kupuje nie wie ile razy pośrednik był już na nieruchomości oraz ile odebrał wcześniej w tym temacie telefonów;
a to wszystko generuje koszty;

i nie wiemy ile transakcji dochodzi do skutku w danym miesiącu;
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
proponuję znaleźć to ogłoszenie w innym biurze, które oczywiście będzie próbowało może mówić o umowie, ale jak się nie zgodzisz to uczciwe biuro pokaże mieszkanie bez podpisywania umowy;

konieczne będzie tylko podpisanie pokwitowania odebrania adresu, ale to nie jest umowa
Prawda gorzka jest taka, że pośrednik ma wykonać tylko to co jest w umowie. Nic nie gwarantuje żadną polisą jeśli nie ma tego w umowie. Umowa ma więc być konkretna i szczegółowa i zawierać wszystkie wymagane do wykonania za cenę czynności. Prawda jest również taka że pośrednik to według prawa osoba posiadająca licencję zawodową. Więc zanim cokolwiek podpiszecie poproście o jej pokazanie i sprawdźcie czy osoba z którą rozmawiacie to osoba podpisana na umowie. W większości przypadków klientów obsługują "asystenci pośredników". Skargi na pośredników można kierować do ministerstwa infrastruktury. Szczegółowo jest to opisane na stronie ministerstwa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Panie Macieju,
kupiłem mieszkanie w Gdyni w maju tego roku. Wcześniej przez ponad rok rozglądałem się za mieszkaniami na różnych stronach pośredników lub po prostu ogłoszeniach. Początkowo nie chciałem korzystać z ofert pośredników, a powód jest banalny - koszta. Nawet jeśli to sprzedający płaci prowizję pośrednikowi, to kupujący uważa, że spłaca ją w cenie mieszkania. W końcu sprzedający musi sobie to odbić na wyższej cenie, żeby utrzymać odpowiedni stopień zysku.

Na końcu i tak się okazało, że mieszkanie, które kupiłem, nawet z pośrednikiem, było bardzo tanie. Chciałbym też uczulić kupujących, że biura pośredniczące załatwiły za nas WSZYSTKIE (z podkreśleniem) formalności związane z kupnem, więc osobiście uważam, że te pieniądze się im należały. Nie mieliśmy najmniejszych problemów z tą transakcją.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Property Scout nowa jakość w obrocie nieruchomościami

zapraszam na stronę www propertyscout pl

przekonaj się a nie pożałujesz!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bo pomimo faktu, iż Ty nie zawyżasz ceny korzystając z usług pośrednika, to większość sprzedających jednak tak robi... Zawyża cenę m2, aby pokryć koszta obsługi pośrednika.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
jest niestety dużo biur nie trzymających standardów, niestety... najgorzej jest z dużymi i sieciówkami;
każde szanujące się biuro nie pozostawi klienta w połowie drogi, a nawet zrobili ze mną odbiór końcowy i przekazanie mieszkania;
wg mnie warto również spytać jak długo ktoś działa i CZYTAĆ umowy przed podpisaniem; ja nawet wyprosiłam pośrednika ze spotkania...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sprzedawalam dom i kupowalam dwa mieszkania.
Mialam posrednikow,ale z umowa nie na wylacznosc.
Sprzedalam i kuplam bez bez nich,bo takie oferty jakie oni mieli
byly w internecie!!!!
Nic innego mi nie proponowali!
Pozniej poszlam do notariusza,ktory wszystko co trzeba sprawdzil i mialam pare tysiecy w kieszeni.
Nie ufam agentom,bo ci ,na ktorych ja trafilam umieli tylko
duzo gadac i ...porzadnie wygladac.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pośrednicy to banda darmozjadów , którzy za sprzedaż mieszkania biorą krocie. Jeżeli takiemu pośrednikowi mam zapłacić kilka tysięcy, to wolę o tę kwotę opuścić cenę i na pewno szybciej sprzedam niż takie biuro. Dla mnie działalność takich biur to jest bandytyzm w biały dzień. Wstawić w internet , parę razy pokazać i zgarnąć pare tysiączków. Odradzam !!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Najlepiej mieć kilka umów z pośrednikami , bez UMOWY NA WYŁĄCZNOŚĆ :) Wtedy szybko się w miare sprzeda. a te 2 -3 % trzeba przeboleć niestety :/ Trzeba sobie powiedziec ze to "koszty marketingu " i tyle
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jest różna cena dlatego że sprzedający korzysta z kilku biur nieruchomości- w takim przypadku każdy ustalił inną cenę i stąd bałagan. Przy korzystaniu z jednego biura z umową na wyłączność taka sytuacja nie ma miejsca, a poza tym pośrednik bardziej przykłada się do pracy bo ma gwarancję wynagrodzenia...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
fajnie to napisales, jasno i logicznie, dzięki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Sprawa jest prosta: jedni leczą się u absolwenta Akademii Medycznej ,inni u znachora, bioenergo terapeuty itp.:) Jednych zabezpiecza polisa OC lekarza, innych dobre słowo..:) Dawniej leczono się za pomocą apteczki dworskiej lub domowej - i dzisiaj kupuje się nieruchomości samemu!..
Etyczny pośrednik gwarantuję swoją polisą OC wymienioną w umowie numerem bezpieczeństwo transakcji. A nie śniło się Państwu w koszmarach CO MOŻE SIĘ ZDARZYĆ!...
Za dziwiająca jest beztroska wypowiadających się tutaj krytyków pośrednika i bezgraniczna wiara w swój spryt, wiedzę i... i co jeszcze? W głupotę. Bo wiedza i informacja ma dzisiaj cenę.
Pozdrawiam.:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
od 2,5% brutto do 3,6% np z PART...... ktorych nie polecam..
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
to nie jest tylko za to, nawet nie wiesz ile pośrednik płaci za ogłaszanie twojego mieszkania w internecie! To nie jest tak, że wrzuca za darmo jak Ty np na trojmiasto.pl, tylko musi płacić, z każdym portalem musi podpisać umowę, płaci za program, z którego korzysta i ten program sam eksportuje oferty na wszystkie portale. Do tego za KW na umowę przedwstępną i końcową pośrednik płaci, zbieranie tych dokumentów i pokazywanie twojego mieszkania to też jego czas poświęcony, telefon, paliwo. Przecież nie bedzie robić tego za darmo. A ludzie omijający pośredników to często cwaniacy, którzy by chcieli kupić twoje mieszkanie najlepiej bez zadatku i dzień przed umową nie przyjdą. Albo najlepiej zapłaciliby grosze zadatku, nie rozumiejąc, że chroni on ich i Ciebie, ponieważ jak oni się rozmyślą, to im przepada, a jak Ty to musisz oddać im podwójnie.
Największym błedem jest sprzedawanie z wieloma biurami.
Jakbyś podpisała umowę z jednym to by się postarał, bo wie, że nikt go na boku nie będzie robić i ma pewność, że tylko on sprzeda i zarobi, dlatego włoży w to mnóstwo pracy. A tak pośrednicy, którzy mają ofertę, która jest w innych biurach - liczą na szczęście. A szukający też dostają szału i głupieją, jak widzą twoje mieszkanie w różnej cenie, różnych zdjęciach, metrażu, opisie itp.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 16
Zgadzam się z większością Twoich tez. Jest jednak jedna kwestia, w tej dyskusji praktycznie nie poruszona, o której wspomniał pośrednik - rynek pośrednictwa w Polsce jest tak skonstruowany, że pośrednik za to, co ma najcenniejsze, czyli wiedzę i informacje, nie otrzymuje wynagrodzenia. Możesz mieć problem, pójdziesz z nim do pośrednika, który zajmie się nim od początku do końca, a na końcu i tak nie kupisz/sprzedaż przez niego mieszkania. Efekt? Praca wykonana, a pieniędzy - brak.

Moim zdaniem główna oś tego tematu powinna być przeniesiona właśnie na ten problem, a nie na to, że płacenie prowizji to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Teraz jest tak, że jedna osoba płaci prowizję w zastępstwie 30 osób, które wcześniej korzystały z usług pośrednika, ale nie sfinalizowały transakcji. Stąd takie kwoty i stąd taka niechęć do pośredników. Gdyby każdy płacił po prostu ryczałt za określone czynności, np. 100 zł za umieszczenie ogłoszenia w internecie, 300 zł za sporządzenie umowy,1000 zł za finalizację transakcji, 30 zł za pokazanie mieszkania - byłoby uczciwie i każdy byłby zadowolony. Tylko KTO by na to poszedł, skoro może teraz wykorzystać pośrednika, a potem zrobić transakcję na boku?

Pozostawiam do przemyślenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Agencjia Drągowski

Nie polecam korzystania z usług pani Dobrosławy z agencji Drągowski. Podaje złe dane dotyczące mieszkania. Po przyjeździe na miejsce wszytsko okazało się inne niż podawała przez telefon.
to proste dlaczego..
polecam aukcje- otwierając swoją aukcję podajesz informacje na temat poszukiwanego produktu finansowego (np. kredytu hipotecznego). Twoja aukcja jest zaproszeniem, które kierujesz do banków: szukam kredytu – czekam na oferty.
Na podstawie określonych przez Ciebie parametrów kwota kredytu, ilość rat, itp.), banki uczestniczące w serwisie będą składały Ci swoje propozycje. W aukcjach uczestniczą największe banki w Polsce.

http://pozyczka.oni.cc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Pośrednicy i zarządcy

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (72 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...

do góry