Widok

Dlaczego ludzie chcą kupować mieszkania bez pośredników?

Sprzedaję właśnie dwa mieszkania na Siedlcach za pośrednictwem biur nieruchomości. Płacę wysoką prowizję żeby kupujący był zwolniony z opłat dla pośrednika. Teraz tak robi wiele osób. Dlaczego więc mimo to ludzie nie chcą kupować przy pomocy licencjonowanych fachowców ? Przecież jeśli ktoś mnie wyręcza to ja mu zapłacę, a cena bez pośrednictwa dla kupującego jest taka sama, bo muszę się wówczas zajmować tym osobiście. Poważnie pytam
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 15
Policz! prowizja od sprzedaży i kupna domu.Po cholerę pośrednik przy sprzedaży Twojego mieszkania, w którym mieszkasz.Umawiasz się z ewent. kupującym w terminie dogodnym dla was .
Moim zdaniem łatwiej i szybciej sprzedaż mieszkanie bezpośrednio,cena bez marży kupno/sprzedaż,tylko zamieść b. dużo !!!ogłoszeń w relacji z marżą tzw. pośrednika to śmieszne grosze.P.s. sam szukam mieszkania do kupna bezpośrednio.Sprzedałem również bezpośrednio.
Dość haraczy!!!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 10
http://gazetadom.pl/prawo/1,65547,3706890.html?as=1&startsz=x

fajny artykuł jak czytać KW
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Albo pośrednika :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hm.J est taki kłopot-sprzedający nie chcą płacić prowizji w podwójnej wysokości. Ja nie chcę pracowac za stawki starczajace tylko na koszty.

Rozwiazanie -nie ma.
Trza zmienić zawód.
Jeśli kupujacy nie płaci prowizji to zwykle pośrednik bierze prowizje w podwojnej wysokości od sprzedajacego.
Każdy patrzy po sobie :D. Widać, że w przeciwieństwie do Ciebie nie dość, że mam co robić to jeszcze mam czas się udzielać na forum.
http://www.google.com/search?q=imperfekcje+budowlane
Wiesz jest jeszcze taka opcja, że wynajmujesz pośrednika i on dla Ciebie szuka. I wtedy reprezentuje Ciebie.
Ale za to trzeba zapłacić. W czasach gdy kupujacy nie płaci prowizji nie należy oczekiwac od pośrednika niczego - nie płacisz nic nie dostajesz. Chyba proste.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie p...... brutoned. Jak byś miał co robić to byś nie siedział na tym forum.
pośrednik - frustracja Cię ogarnęła jakaś, depresja wiosenna?. Czytać, ze zrozumieniem nie potrafisz?. Napisałem przecież, że znajomy taką opinię wyraził a ja się nią tylko podzieliłem na forum. Ja na brak zleceń nie narzekam. A CV to się wysyła jak się pracy szuka.
To chyba logiczne, że pośrednikom w niektórych przypadkach zły stan lokalu nie będzie na rękę. Tu nie chodzi o faktycznie zły stan techniczny widoczny optycznie ale o lokale z niedziałającą wentylacją, mające wychłodzone poddasza, przemarzające ściany itp. Tego nie zobaczysz na pierwszy rzut oka. Sprzedającemu też nie będzie na rękę, żeby się tym chwalić.
Ja się już spotkałem z sytuacją, w której właściciele mieszkań blokowali wykonanie przeglądu technicznego i pójście do sądu z deweloperem bo bali się, że taka afera obniży cenę ich mieszkań i ich nie sprzedadzą.
Tak więc głupoty to ty pieprzysz a na życiu się widać nie znasz.
http://www.google.com/search?q=imperfekcje+budowlane
Ja osobiście wolę iść po poradę do prawnika i jemu zapłacić niż pośrednikowi nieruchomości, który często nie potrafi poprawnie odczytać księgi wieczystej. Do tego prawnik wychodzi taniej i jest bardziej godny zaufania, bo on niezależnie od porady dostanie swoją zapłatę, a pośrednik swoją prowizję dostanie dopiero jak sprzeda.
http://www.salekonferencyjne.pl
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jak sie Tobie nie podoba zawod posrednika to zawsze mozesz go zmienic. My wszyscy placimy czynsze i telefony i musimy zyc z naszych zarobkow.
Nie mowie ze posrednik jest idiota ale ze mu sie poprostu nie oplaca pokazywać wad mieszkania kupujacemu i to jest chyba logiczne.
Nie powiedzialam tez ze nie brac fachowca, jesli jednak masz watpliwosci co do stanu technicznego mieszkania weź najlepiej osobe sprawdzona a nie polecona przez pośrednika.
Uważam jednak ,że odpowiedzilanosc jaka ponosza posrednicy jest niewspolmierna do prowizji jakie biora.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
To no k.................
Pośrednik jest idiotą i nie oceni stanu technicznego.
Jak ludzie proszą o fachowca to też źle, bo trzeba mu zapłacic.

To co w takim razie proponujesz ?

Tak pośrednicy mają sprzedawać. Bo niby z czego k.............. maja zyć i płacić czynsze, faktury, telefony itd. Gdzbz ludyie pacicli ya doradytwo to i prowiyje mogzbz bzc nizsze i bylobz ok.
Ale nie jest i nie bedzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
No właśnie. Dlatego jeśli kupujecie badz sprzedajacie mieszkanie nie polegajcie tylko na posrednikach ale wylacznie na sobie. Pośrednicy to tez ludzie i nawet oni popełniaja błędy. Nawet umowe od posrednika sprawdzcie dwa razy.Zasiegnijcie opini znajomego prawnika badź notariusza. Zapoznajcie sie z przepisami.
To chociąż raz zobaczyłeś jak zwykły człowiek zarabia ciężko pieniądze. Nie powiesz chyba że każda Twoja transakcja tak wygląda.
Umowa na wyłączność to najgorsza z umów z pośrednikiem, chyba że kupujacy nie ma innego wyboru bo jest np. za granicą.
Ogranicza ona bowiem ilość klientów jacy moga byc potencjalnie zinteresowani kupnem mieszkania.
Jeśli pośrednik ma umowę na wyłącznośc to juz się nie stara tak jak przy zwykłej umowie.Żaden inny pośrednik nie sprzątnie mu prowizji. Nie musi z nikim rywalizować.
Umowy na wyłączność to z reguły prowizja w wysokości 4%-5%, są więc duzo droższe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Bez przesady. Nie znam pośrednika który podaje dokładną lokalizacje mieszkania osobie dzwoniacej przez telefon . Nie róbmy z posredników frajerów. Praktyka jest taka że umawia się gdzies z klientami blisko lokalizacji mieszkania i sam prowadzi pod konkretny adres. Z reguły zawsze daje wczesniej do podpiania jakis papier.
Czasmi nawet umowe na znlezienie mieszkania co dla mnie jest kary godne, bo kupujacy z reguły chce zobaczyc tylko to jedno mieszkanie a nie zobowiazywać się że zapłaci prowizje jak pośrednik znajdzie mu mieszkanie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zawód jak każdy inny, ale faktycznie prowizje biorą bardzo wysokie, niewspółmierne do tego co robią i jaką ponoszą odpowiedzialność.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
No własnie podesłać za ekstra kasę, bo przeciez nic nie ma za darmo.
Pośrednikowi zawsze zależy na sprzedaży, nawet jeśli widzi ,że miszkanie jest w złym stanie technicznym to po co ma mówic klientowi, którego przyprowadził. Tym bardziej że ma z reguły umowę ze sprzedajacym i z kupujacym. Uciekło by mu 3-4 procent prowizji. A jak juz dojdzie do transakcji to niech sie juz kupujący martwi że kupił bubel.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bzdura. To własciciel sprzedaje, a nie pośrednik. I to on decyzuje ile obnizy. I wcale nie sa to obnizki rzędu 1 tys.

Nie do końca , pamiętaj ,że jesli sprzedawca obnizy cene to obniża prowizję pośrednika. Nie każdy pośrednik chce zarobić mniej. Poza tym sprzedajacy obnizający znacznie cenę ponosi dużo wysze koszty sprzedazy mieszkania i nie zawsze mu sie to opłaca, chyba ,ze na wstepnie przesacuje wartośc mieszkania, ale wtedy trudniej o klientów.

Tak kolezanko tylko nie zapominaj, ze sa jeszcze mieszkania spadkowe, z komornikami, z hipotekami i sa tzw. transakcje wiązane.

Dlatego najlepiej poradzić sie znajomego prawnika, bądź notariusza. Widzialam wiele umów pośredników z błędami i wcale nie lepszymi niż te w internecie. Hipoteke łatwo sprawdzic w IV i V dziale KW. Nawet jeśli posrednik jest ubezpieczony jeśli wprowadzi klienta na mine to nie liczyłabym na duże odszkodowanie z jego ubezpieczenia.

Tak, wzory umów w internecie są super :). Ostatnio taką widziałam - przeniósł mi ją kupujacy, którego "wyrolował" sprzedajacy. Sami sobie napisali umowę :).

Uwież umowy pośrednikow wcale nie różnia sie od tych w internecie, dlatego właśnie radzę poradzić sie znajomego prawnika bądź notariusza.

Tak, tylko wyobraź sobie, że częśc osób umie korzystać z usług pośrednika i zostawia mu klucze. I ma w dupie wycieczki oglądaczy i frustratów :).

Żadko kiedy jest tak że sprzedawane mieszkanie jest puste. Z reguły sprzedający w nim mieszka. To faktycznie może byc ułatwienie dla osoby która sprzedaje mieszkanie, nie mieszka w nim i ma do niego daleko. Jeśli mieszka blisko to nie uważam że pokazanie mieszkania raz w tygodniu (góra dwa razy) to jakiś straszny problem.

Chetnie odpowiem na inne argumenty.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
Oj biedne te ludziki. Pośrednicy im ciemnotę wstawiają.
To wyobraź sobie, że w przypadku mieszkań w złym stanie technicznym ludzie proszą o budowlańca - eksperta, żeby im jakiegos podesłać.
Tak więc zamiast pieprzyć głupoty Panie fachowcu, bys CV powysyłał to i jakaś robota dla Ciebie by się znalazła.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Pośrednicy i zarządcy

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (72 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...

do góry