Widok

Dlaczego ludzie chcą kupować mieszkania bez pośredników?

Sprzedaję właśnie dwa mieszkania na Siedlcach za pośrednictwem biur nieruchomości. Płacę wysoką prowizję żeby kupujący był zwolniony z opłat dla pośrednika. Teraz tak robi wiele osób. Dlaczego więc mimo to ludzie nie chcą kupować przy pomocy licencjonowanych fachowców ? Przecież jeśli ktoś mnie wyręcza to ja mu zapłacę, a cena bez pośrednictwa dla kupującego jest taka sama, bo muszę się wówczas zajmować tym osobiście. Poważnie pytam
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 15
A mnie dziś znajomy uświadamiał, że pośrednicy w ogóle nie interesują się stanem technicznym nieruchomości. Byle złapać klienta, wcisnąć mu kredyt (bo mają z tego działkę) i sprzedać żeby jeszcze dostać prowizję. Przyrównał to wręcz do sprzedawania podpicowanych samochodów na autohandlu. Dlatego pewnie część ludzi woli kupować bezpośrednio bo boją się że ktoś im opchnie coś co ładnie wygląda a okazuje się zwykłą miną za kilkaset tysięcy.
http://www.google.com/search?q=imperfekcje+budowlane
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jesli kupuje sie mieszkanie od pośrednika na negocjację ceny z reguły nie ma co liczyć chyba że mówimy o 1-2 tysiącach złotych.

Bzdura. To własciciel sprzedaje, a nie pośrednik. I to on decyzuje ile obnizy. I wcale nie sa to obnizki rzędu 1 tys.

2.Nikt lepiej nie dopilnuje sprzedazy mieszkania niż ty sam.
Pośrednikowi tak naprawde płacisz za to że przyprowadzi klienta.
Załatwienie księgi wieczystej to kwestia pół godziny w urzędzie (bo to oferuja pośrednicy) i możewsz to zrobić spokojnie samemu, dokument otrzymasz od ręki. Świstek ze spółdzielni o niezaleganiu też łatwo załatwisz sam i od reki. Ot wszystkie papierki pośrednika jakie załatwia za Ciebie.Faktycznie najeździ sie po urzędach. Może Ciebie umówić z notariuszem, ale chyba masz telefon.Zajmie to Tobie15 minut.Terminy u notariuszy to z regguły tydzien od dostraczenia przez Ciebie ksiegi wieczystej ,papierka ze spółdzielni i danych osobowych sprzedawcy i kupujacego.Notariusz udzieli tobie wszystkich prawnych informacji na temat sprzedazy mieszkania.

Tak kolezanko tylko nie zapominaj, ze sa jeszcze mieszkania spadkowe, z komornikami, z hipotekami i sa tzw. transakcje wiązane.

3.Wzór umowy przedwstępnej i wszystkie wskazówki jak powinna wyglądać znajdziesz w internecie. Umowa stworzona przez pośrednnika wcale nie daje Tobie gwarancji porawności przeprowadzenia transakcji.Radziłabym i tak zasiegnąc opinii znajomego prawnika, bądź notariusza który z reguły posiada sprawdzone wzory umów

Tak, wzory umów w internecie są super :). Ostatnio taką widziałam - przeniósł mi ją kupujacy, którego "wyrolował" sprzedajacy. Sami sobie napisali umowę :).

6.Kiedy pośrednik przyjeżdża z klientami to zwykle i tak Ty opowiadasz o mieszkaniu bo mało który pośrednik pamięta wszytkie szczegóły. Tak naprawde od Ciebie zależy czy zainteresujesz klienta kupnem.

Tak, tylko wyobraź sobie, że częśc osób umie korzystać z usług pośrednika i zostawia mu klucze. I ma w dupie wycieczki oglądaczy i frustratów :).

Reszty nawet nie ma sensu komentować.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
1.Pośrednik bierze od Ciebie prowizje w wysokości 1,5 do 3% ceny mieszkania. Osoba kupująca to samo mieszkanie od Ciebie bez pośrednika może liczyc na obniżkę ceny mieszkania właśnie o tę prowizję która zapłacisz pośrednikowi.Zwykle to około 10-20 tysięcy złotych więc jest o co walczyć. Jesli kupuje sie mieszkanie od pośrednika na negocjację ceny z reguły nie ma co liczyć chyba że mówimy o 1-2 tysiącach złotych.

2.Nikt lepiej nie dopilnuje sprzedazy mieszkania niż ty sam.
Pośrednikowi tak naprawde płacisz za to że przyprowadzi klienta.
Załatwienie księgi wieczystej to kwestia pół godziny w urzędzie (bo to oferuja pośrednicy) i możewsz to zrobić spokojnie samemu, dokument otrzymasz od ręki. Świstek ze spółdzielni o niezaleganiu też łatwo załatwisz sam i od reki. Ot wszystkie papierki pośrednika jakie załatwia za Ciebie.Faktycznie najeździ sie po urzędach. Może Ciebie umówić z notariuszem, ale chyba masz telefon.Zajmie to Tobie15 minut.Terminy u notariuszy to z regguły tydzien od dostraczenia przez Ciebie ksiegi wieczystej ,papierka ze spółdzielni i danych osobowych sprzedawcy i kupujacego.Notariusz udzieli tobie wszystkich prawnych informacji na temat sprzedazy mieszkania.

3.Wzór umowy przedwstępnej i wszystkie wskazówki jak powinna wyglądać znajdziesz w internecie. Umowa stworzona przez pośrednnika wcale nie daje Tobie gwarancji porawności przeprowadzenia transakcji.Radziłabym i tak zasiegnąc opinii znajomego prawnika, bądź notariusza który z reguły posiada sprawdzone wzory umów.

4.Pośrenik zwykle pobiera całą prowizje przy podpisaniu umowy przedwstepnej. Nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jej przebieg. Co więcej pobiera prowizję zazwyczaj nawet wtedy gdy nie dojdzie do umowy końcowej sprzedaży mieszkania.

5.Pośrednicy umieszczaja Twoja oferte w internecie.Możesz to zrobić równie skutecznie sam za darmo. Oferuje to np. portal trojmiasto.Postepujesz zgodnie z instrukcjami i wcle nie musisz byc informatykiem. Są równiez inne portale gdzie opłata wynosi ok. 2 zł za miesiąc.Faktycznie majątek. A opisanie własnego mieszkania i jego stanu będzie dokładniejsze jesli sam je napiszesz a nie posrednik , który ma codziennie do napisania 10 podobnych ogłoszeń.

6.Kiedy pośrednik przyjeżdża z klientami to zwykle i tak Ty opowiadasz o mieszkaniu bo mało który pośrednik pamięta wszytkie szczegóły. Tak naprawde od Ciebie zależy czy zainteresujesz klienta kupnem.

7.Kiedy sprzedajesz mieszkanie przez pośredników, czasmi kilku zauważ iż Twoja oferta w internecie na tym samy portalu pojawia sie kilkanaści razy. To z reguły bardzo zniechęca kupujacego od zobaczeni Twojego mieszkania. Z reguły zatstanawia sie co jest z Twoim mieszkaniem nie tak ,że jest az tyle razy w internecie. Czemu sprzedajacemu aż tak zależy żeby szybo sprzedać mieszkanie. Nie wie ,że kazda oferta to inny pośrednik.

8.Czsami pośrednicy podpisuja z Toba umowę a tak naprawde nawet nie są zainteresowani sprzedażą Towjego mieszkania. Poprostu dla nich to jedna oferta wiecej a jak sie przypadkiem znajdzie kupiec to zarobią bez wysiłku prowizję. Zdarza się ,że po podpisaniu umowy pośrednik zgłasz sie z klientem dopiero po 2-3 miesiacach.

Zanim skorzystasz z usług pośredika zatstanów sie czy napewno warto.To tylko pozorna oszczędnośc czasu a napewno nie pieniedzy.
Może warto włozyc trochę swojej inicjatywy. Na przykład wywiesić ogłoszenie o sprzedazy mieszkania w spółdzielni mieszkaniowej czy na klatkach na Toim i sąsiednich osiedlach. Odzew może Ciebie zaskoczyć.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4
Witam!
Sprzedawałam moje mieszkanie w Falowcu u pośrednika majacego swoję sidzibę w Sp.Mieszkaniowej Przymorze. Nazywał się Arcyman, pierwsze piętro. Jest tam od 25 lat.Obsługa bez zarzutu, uczciwość ponad wszystko. A przede wszystkim za wiele czynności i porad wogóle nie wziął zapłaty. Ukończył prawo około 30 -tu lat temu. Może jest to"stara szkoła" podejścia do drugiego człowieka. Teraz ten dzwonimy nieraz do niego po porady np. w sprawie testamentu lub darowizny. Polecam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Pomogę bezpłatnie dla Państwa znaleźć odpowiedni kredyt hipoteczny :
kredyt.dom@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czytam i się uśmiecham. A więc : drogi kliencie nic nie ma za darmo, a więc "kupujący nie płaci prowizji" to haczyk-nie jesteś obsługiwany, tak jakby to miało miejsce po zapłaceniu prowizji, a więc Twój interes ich nie obchodzi-to chyba jasne. Kolejna sprawa pośrednik nie pobiera żadnej prowizji za pokazywanie mieszkań choćby było ich 100 !!! (nie powinien)-zresztą ta sprawa została zgłoszona, bo jest nie zgodna z prawem.
Prowizja pobierana jest procentowo przy umowie przedwstępnej oraz końcowej.
Rzecz kolejna biuro nieruchomości (dobre i sprawdzone) po pierwsze znajduje się w rejestrze, po drugie jest ubezpieczone na naprawdę duże sumy i w razie błędu jest wypłacane odszkodowanie.
Rozumiem podejście sprzedających-chcą sprzedać i tyle, gorzej z kupującym. Sprawdzenie dokumentów to nie takie siup jak się nie którym mądrym wydaje. Czasem bez odpowiednio dużej wiedzy można naprawdę nie źle się wkopać, w "cudowny" zakup. A no i jeśli pośrednik nie chce przyjechać, żeby zrobić zdjęcia darujcie sobie , a co do współpracy z deweloperami-zazwyczaj biura nie pobierają żadnej prowizji od sprzedaży rynku pierwotnego, a cena jest taka sama jak za to samo mieszkanie u dewelopera. Wybór zawsze należy do nas - chcemy czy nie korzystać z usług pośredników. Z mojej strony to tyle. POZDRAWIAM :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na którym portalu ?
mam bardzo neimile doswiadczenia z posrednikami.
sprzedawalam mieszkanie. gdy rozmwailam z biurem telefonicznie, to zaden nie kwapil sie przyjechac na miejsce,zeby spraedzic stan faktyczny. Najlepiej zdjecia wyslac do nich i przyjechac podpisac umowe. Czyli chcieli za nicnierobienie wziasc prowizje.
mieszkanie sprzedalem sam dzieki ogloszeniem na tym portalu.
i widze,ze wiekszosc maoich znajomych tak robi, gdy sprzedaje mieszkanie
Wystarczy troche checi.
A co to ten activ estate ?? O co tu chodzi
:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dróg sprzedaży jest wiele, wiecej niż wskazałeś.
Skoro wszyscy się zgadzają po co ta dyskusja ?

Pracuje na wyłączności - z tymi, którzy chcą ze mną pracować i większości z ludżmi przebywającymi zagranicą.

Polskie piekiełko na ogół widzę na forach takich jak to :).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
No więc właśnie nie wiem czemu się oburzasz ?!
Chyba jesteś pośrednikiem i jesteś przewrażliwona...

Czy ja napisałem żeby nie korzystać z usług pośrednictwa ?!
Napisałem, że nikt nie zmusza tych którzy najeżdzają na pośrednictwa z korzystania z ich usług ! Więc napisałem to samo co Ty powyżej...

Aha... jednak wskazałem też inne drogi sprzedaży nieruchomości oprócz pośrednictw i chyba to Cię zabolało ?

Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
W czym problem?
Jedni korzystają, inni nigdy nie będą korzystać z usług pośredników.

Po co ta dyskusja.
Jestem pośrednikiem i nigdy nie skorzystam:
- z dealerów samochodowych i komisów,
- z usług forografów ślubnych, bo to zdziercy,
- z usług ekip remontowych- bo to zdziercy, mozna za pół darmo rodziną,
- i milion innych usług, z których nie trzeba korzystać.

Wiesz, umiesz, rób co chcesz, twoja sprawa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Oczywiście przy sprzedaży działek lub np. kamienicy która jest podzielona wymaga to pewnej wiedzy, natomiast sprzedaż własnego mieszkania to nie jest duża filozofia i właśnie dużo ludzi obawia się sprzedawać samemu własne mieszkania przez bazowanie na ich nie wiedzy i podkręcaniu ich "strachu" i wątpliwości przed sprawami formalnymi.

Pozdrawiam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak to fakt.Od chyba góra 2 m-cy.Ale jeszcze trzeba je umieć przeczytać.Jak będziesz umiał przeczytać jaki udział kupujesz w działce czy innej nieruchomości dla której księga liczy 30- 40 stron to pełne gratulacje.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Księgi wieczyste są dostępne online, więc nie to nie jest wielki problem żeby je sprawdzić. Rządowy adres z KW - http://ekw.ms.gov.pl/
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiście za wszystko odpowiada notariusz.....a czy znasz orzeczenie sądu ,w którym stwierdzono ,że nigdzie w przepisach nie ma nałozonego na notariusza obowiązku np.sprawdzenia księgi wieczystej. Czyli przynosisz papiery notariusz ocenia czy nie sfałszowane, składasz oświadczenia i koniec kropka.
Przecież pośrednicy nie pracują za darmo. Prowizja zawsze musi się gdzieś znaleźć. W efekcie zawsze prowizje pokryje i sprzedający i kupujący, bo jeśli nie jest pobierana bezpośrednio od kupującego to zostaje wliczona w cenę nieruchomości.

Prawda jest taka, że nikt nie pracuje za darmo więc nie ma co się oburzać. Przecież nie trzeba korzystać z usług pośrednika jeśli nie chcesz. :)

Jak sprzedajesz bezpośrednio to korzystaj z największych portali:
-oferty.net
-domiporta.pl
-otodom.pl
-szybko.pl
-allegro.pl

Albo z wyspecjalizowanej agencji reklamowej
- ActivEstate.pl

Jeśli chodzi o kwestie formalne to o bezpieczeństwo transakcji i zgodność dokumentów powinien zadbać notariusz, który też pobiera nie małą taksę notarialną :) Umowę przedwstępna oraz przyrzeczoną napisze właśnie on, więc nie ma się o co martwić.

Powodzenia ! Ja sprzedałem w ciągu 1,5 mc !
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgdzam się - kupujący zawsze płaci prowizję albo bezpośrednio albo pośrednio w cenie nieruchomości.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Pośrednicy i zarządcy

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (72 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...

do góry