Widok

Do mieszkańców Osiedla Rodzinnego

Witajcie,

przed chwilą słyszałem, że nasz "kochany" deweloper wybiórczo próbuje zdobyć zgody / podpisy mieszkańców Osiedla Rodzinnego odnośnie naszych dróg wewnętrznych. By przeprowadzić media w drodze, udostępnić ją czy cokolwiek zrobić na naszych drogach potrzeba jest zgoda ponad 50% mieszkańców, dlatego kontaktuje się wybiórczo z tymi, którzy mogą wyrazić zgodę. Rozmawiałem z kilkoma sąsiadami - jedni takie prośby otrzymali, drudzy natomiast nie.
W związku z tym mam prośbę - dla NASZEGO dobra nie zgadzajmy się na tego typu praktyki dewelopera. Nie wyrażajmy zgody na to by oni mogli zrobić biznes naszym kosztem.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 10
A które to drogi są prywatne jeśli można wiedzieć
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak na marginesie. 8 - tyle postow dodal w tym watku "Janusz", ponoc mieszkaniec osiedla familijnego, liczba postow "Janusza" w watku osiedla familinego: 0! Dziekuje, dobranoc.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4
Pograzasz sie Januszu z kazdym swoim wpisem, pokazujac swoja twarz. To deweloper sie zdziwi odnosnie wykorzystania naszych drog. Mozesz to przyjac, albo dalej wypisywac bzdury. To, ze ktorys z mieszkancow podpisze cos "za deweloperem" to nie jest dziwne dla mnie, bo wiem jak to sie odbywa. Wiem tez, ze zdecydowana wiekszosc mieszkancow jest przeciw jakiejkolwiek ingerencji lub wykorzystania naszych prywatnych drog przez dewelopera. Widac strasznie ciebie to boli.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 5
a mnie ciekawi, czy "Janusz" to mieszkaniec czy deweloper.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3
masz dwie opcje: albo przyjmiesz do wiadomości, że deweloper będzie chciał budować więcej albo nie przyjmiesz i będziesz marudził i narzekał. Tak jak narzekanie na starych mieszkańców, że im się nie podobają kołchoźniki nasze.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 21
Podpiszecie służebność, to będziecie mieli 1tys ( 1000 aut ) dodatkowo przejeżdżających przez wasze drogi z kostek. Drogi będą pozapadane a na oknach pełno kurzu od przejeżdżających aut. Bo deweloper wybuduje kolejne z 500 mieszkań za waszym osiedlem.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
problemów nie ma a żalisz się, że deweloper chodzi po domach zbierać podpisy i ludzie podpisują. No to jak nie ma problemu? Widocznie są tacy co mają inne zdanie niż Ty i nie potrafisz tego uszanować.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 19
Kolego Januszu. Potwierdziłeś tylko moje przypuszczenia. Przecież tu nie ma żadnego problemu pomiędzy mieszkańcami osiedla. Albo masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem powyższych postów albo celowo siejesz ferment.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3
Popieram, ja dopiero bede mieszkanka Banina ale to co czytam na tym forum to jakas zenada. Wszyscy ze wszystkimi sie kloca, hejtuja.
Przeciez jestescie dorosli. Spotkajcie sie i prosto w oczy wyjasnijcie watpliwe kwestie. Macie w sobie na tyle odwagi i kultury?
Prowadzenie klotni i nagabywanie innych na forum jest zenujace.
Mam nadzieje, ze moi przyszli sasiedzi nie beda tak pluc jadem.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9
co ja bym chciał a co będzie to są dwie różne sprawy, nikt mi nie mówił, że na stanie obecnym zakończą budowę osiedla więc nie zdziwię się jak wybudują się kolejne kołchoźniki. Wy tam macie wiecznie o wszystko pretensje, ja nic innego nie czytam tutaj jak o problemach bo przeprowadziliście się na najgorsze miejsce do życia jakie istnieje, każdy Was oszukuje. Weź jeden z drugim przejdźcie się, zróbcie jakieś zebranie i ustalcie wspólne postulaty, wyznaczcie kogoś do reprezentacji i tyle. Sami ze sobą się nie potraficie na jednym osiedlu dogadać.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 20
Proszę czytajcie ze zrozumieniem i jeszcze raz zastanówcie się czego i kogo dotyczy ten wątek. Mam wrażenie, że wypowiadające się osoby są związane z jedną ze stron i próbują zdyskredytować mieszkańców rodzinnego.
Ja wiem dokładnie co jest napisane w akcie i jakie my jako mieszkańcy mamy prawa. Żeby wyrazić zgodę na przejezdność lub na poprowadzenie np kabli jest potrzebna zgoda ponad 50% mieszkańców. O takiej kwestii powinny być poinformowani wszyscy mieszkańcy a nie tylko ci "wygodni". Dodatkowo służebność a przejezdność to są dwie różne kwestie tak ku ścisłości. Piszesz Janusz, że jesteś z familijnego. Chciałbyś aby deweloper od którego miesiącami prosi się o naprawę usterki, wrzucił ci pod okno dodatkowe 100 aut? Bo on chce zarobić?
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4
a może sprawdź swój akt notarialny, podpisałeś się tam, że udostępniasz drogę kolego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 16
jak powstanie jakakolwiek droga inna i lepsza niż pszenna to założę się, że nie będą mieli żadnych obiekcji z niej korzystać a nawet będą mieli ogromne pretensje, że komuś się to nie podoba. Wesoło tam na rodzinnym...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 23
Pszenna jest droga publiczna a nie prywatna! Ktos, kto wybudowal sie przy pszennej musial sie liczyc z ruchem. Ja natomiast wprowadzajac sie na osiedle z prywatnymi malymi drogami nie bede sie zgadzal na zwiekszony ruch bo deweloper chce zarobic. Przejazd trzeba udostepnic gdy jest to jedyna mozliwa opcja dla sasiedniej dzialki. Tutaj takiego przypadku nie ma, gdyz do planowanego osiedla dobiega droga gminna. Radze poczytac przepisy. To co robi deweloper jest zdecydowanie niefajne i tez bede sie temu sprzeciwial.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2
tak patrząc w MPZP to obecnie faktycznie Ci z nowego osiedla będą jeździc po waszej drodze. ok. Ale za lat 10-20 to oni będą mieć "swoją" drogę do lotniczej biegnącą mniej więcej po miedzy obecnych gospodarstw. Będzie szersza od obecnej Pszennej, więc wówczas to Wy pójdziecie w żebry do nich aby skrótem jeździć i to wówczas będzie chichot historii.
Z jednej strony nawracacie "starych" mieszkańców, że gęstsza zabudowa powoduje poprawę infrastruktury, że gdyby nie wy to by dalej środkiem Pszennej trawa rosła. Tylko nie wiem czemu zakładacie że tamten stan był gorszy od obecnego.
Z nowego osiedla 1000 aut pod waszymi oknami. Tylko zwróćcie uwagę, że 1000 z nowego i 1000 z waszego to 2000 aut pod oknem ludzi mieszkających przy Pszennej. Tylko że wzrok co niektórych poza czubek nosa nie sięga.
A odnośnie niewypowiadania się na forum. To forum trójmiasto, więc mam prawo pisać co myślę o waszej postawie, I wcale wam tu nie ubliżam tylko przedstawiam inny pogląd do rozmyślań. Jeżeli chcecie się odseparować to polecam wykupić domenę forum.getto.pl
Pozdrawiam
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 25
Poza tym zgodziłeś się na służebność drogi nie wiem czy wiesz, ja też się zgodziłem w swoim akcie. A nawet jak byś się nie zgodził to właściciel nieruchomości bez dojazdu może wystąpić o ustanowienie służebności przejazdu przez czyjąś działkę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 19
jak się zgodzimy, to przed naszymi domami będzie codziennie przejeżdżać 1000 samochodów z Osiedla które ma powstać za Rodzinnym, poza tym czasie się oczywiście zniszczą, już nie wspomnę o kurzu i o niebezpieczeństwie ze względu na wzmożony ruch.... Absolutnie nie wyrażamy zgody !!!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5
Ale tu chodzi o coś innego, bo mówicie o zarządzaniu Waszą drogą przez dewelopera ale nie myślicie o tym, że żeby wybudować Wasze mieszkania trzeba było też komuś jeździć pod domem ciężarówkami? Patrzycie na czubek własnego nosa i tak to wygląda, mieszkam ja to już nikt inny nie może, nie tutaj, nie obok, niech idzie mieszkać gdzie indziej bo ja tu chcę mieć tak jak było a jak ktoś wyżej napisał że nie podoba się Wam postawa "starych" mieszkańców bo im też się nie podobają nowe budynki, sami się robicie tacy jak Ci, na których jedziecie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 21
W przypadku jeśli konieczna jest zgoda 50% mieszkańców, taka sprawa powinna być załatwiona tak, aby wszyscy mieszkańcy wyrazili swoje zdanie i jeśli będzie 50% to w porządku, jeśli nie to nie.
Nie powinna natomiast być załatwiana w taki sposób, że developer zbiera zgody od bardziej zaufanych klientów, i wówczas próbuje uzyskać informację od tych mniej zdecydowanych.

Z tego co zrozumiałem, autorowi nie chodzi o zabronienie czegokolwiek, a o zwrócenie uwagi na niewłaściwą i nieetyczną praktykę developera.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie mam nic przeciw odwiedzającym osiedle i nikt nie chce stawiać szlabanu. Słusznie Wojtek wspomniał, że chodzi tu o relacje mieszkańcy - deweloper oraz to co próbuje się zrobić bez wiedzy i zgody wielu mieszkańców. Nastroje wobec dewelopera są znane na osiedlu. Czy chciałbyś by ktoś robił z twoją współwłasnością coś bez twojej wiedzy? Nie sądzę.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Banino

przedszkole (21 odpowiedzi)

Miszewo nowo otwarte przedszkole w Miszewie zaprasza chętnych na dni otwarte w środę od godz 14...

Szkoła i rodzice (22 odpowiedzi)

Jest parking przy szkole ale nie trzeba zastawić całą Tuchomską bo oszołomy nie myślą .

fotowoltaika (185 odpowiedzi)

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie...

do góry