Widok
Dojazd do przystanku kolei metropolitarnej
Jeżeli ktoś przoczył artykuł na stronie głownej, zapowiada się naprawdę ciekawy dojazd do przystanku Rębiechowo (dawniej Banino), rozbudowana infrastruktura itp czyli najpierw postawimy przystanek a później zobaczymy:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Przystanek-PKM-Rebiechowo-w-szczerym-polu-Jak-dojada-tam-podrozni-n79817.html
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Przystanek-PKM-Rebiechowo-w-szczerym-polu-Jak-dojada-tam-podrozni-n79817.html
ja akurat nie mam podstaw, by te "dyrdymały" uważać za żart. Bo niby czemu? Coś musi być na rzeczy, skoro artykuł powstał. A znając polską rzeczywistość, to sytuacja bardzo prawdopodobna, że przystanek będzie, ale nikt z niego korzystać nie będzie z braku dobrego dojazdu i braku komunikacji płatnej.
Co za kraj buduja nowa linie tylko przystanki nie wiadomo dla kogo przzystanek lotnisko a za nim kilka metrow przystanek Rebiechowo no dzieki radnemu ktory mieszka w baninie i nie lubi promowac swojej wsi Pytam sie dla kogo ten przystanek dla zwierzat tam mieszkajacych dlaczego nie jest blizej Banina Rebiechowa Tylko w Polsce mozna tak za co dostal pieniadze projektant za glupote .Unia powinna takim partaczom zabrac pieniadze buduja cos ale dla kogo Gdzie byl wtedy pan pryczkowski czemu nie reagowal na rzecz mieszkancow zareagowal jak mu nazwa sie nie spodobala przystanek powinien sie nazywac DLA KOGO TEN PRZYSTANEK
w swietle modernizacji linii do kartuz ten przystanek jest zupelnie bez sensu, poniewaz i tak kazdy przy zdowych zmyslach przy dobrej czestotliwosci kursowania pociagów z kartuz wybierze stare rebiechowo a nie usytuowany w polu gdansk rebiechowo :D
na moje mogli go w ogole nie budowa c wtej lokalizacji to strata kasy, jeszcze brak dojazdow
na moje mogli go w ogole nie budowa c wtej lokalizacji to strata kasy, jeszcze brak dojazdow
http://www.pkm-sa.pl/glowna/forum-2/?mingleforumaction=viewtopic&t=3.1 już były dyskusje i zapewnienia był nawet przetarg na projekt ...Budowa węzła integracyjnego przystanku pkm banino, w ramach gdańskiego projektu komunikacji miejskiej etap iii c....Na gik ale do realizacji banino zniknęło
niech potem nie narzekaja ze ludzie z naszych okolic samochodami dalej do pracy beda jezdzili i generowali korki rdzennym mieszkancom gdanska :D, ja w obecnej sytuacji nie mam najmniejszego zamiaru rezygnowac z dojazdu samochodem, bo niby czemu?
wsiadam w 40 minut jestem na miejscu wygodnie, cieplo nie musze sie zastanawiac którędy dojechac, przesiadac sie i tyle, Mialo być dobrze a wyszlo jak zwykle, trzeba podziekowac wlodarzom za ich przemyslane decyzje
wsiadam w 40 minut jestem na miejscu wygodnie, cieplo nie musze sie zastanawiac którędy dojechac, przesiadac sie i tyle, Mialo być dobrze a wyszlo jak zwykle, trzeba podziekowac wlodarzom za ich przemyslane decyzje
A kto Ci powiedział, że pociągi z Kartuz będą miały " dobra częstotliwość kursowania " ? Nie, będą miały dotychczasową ilość kursów, no chyba że powiat w Kartuzach się dołoży. Dlatego będąc przy zdrowych zmysłach liczyłem na nowy przystenek w Rębiechowie, gdzie pociągi PKM miały kursować z dużą częstotliwością. Ale jak zwylkle d..pa.
zerowa?
na chwile obecna nie ma stacji osobowej w Kartuzach, modernizacja tej linii wiaze sie wlasnie z rozwojem pasazerskiej komunikacji kolejowej (teraz do Kartuz jeżdzą jedynie składy towarowe). Pociagi relacj Gdynia Kościerzyna kursują ze znikoma częstotliwością, jednak jak to będzie kiedy magistrala zostanie podłączona do torów PKM nikt nie wie, sądze jednak na darmo tej modernizacji odnogi Kartuskiej nie robią a rozwój kolei wiąże się z rozwojem regionu. Dla mnie wystarczy jak będą jeżdziły raz na godzinę, to już będzie dobra czestotliwość - z taką mniej więcej jeżdzą pociągi SKM w relacji Gdańsk - Wejherowo i jest ok.
Wówczas stację Banino alias Gańsk Rębiechowo będę sobie podziwiać przez okienko przejeżdzając przez ten nikomu nie potrzebny przystanek w polu :)
na chwile obecna nie ma stacji osobowej w Kartuzach, modernizacja tej linii wiaze sie wlasnie z rozwojem pasazerskiej komunikacji kolejowej (teraz do Kartuz jeżdzą jedynie składy towarowe). Pociagi relacj Gdynia Kościerzyna kursują ze znikoma częstotliwością, jednak jak to będzie kiedy magistrala zostanie podłączona do torów PKM nikt nie wie, sądze jednak na darmo tej modernizacji odnogi Kartuskiej nie robią a rozwój kolei wiąże się z rozwojem regionu. Dla mnie wystarczy jak będą jeżdziły raz na godzinę, to już będzie dobra czestotliwość - z taką mniej więcej jeżdzą pociągi SKM w relacji Gdańsk - Wejherowo i jest ok.
Wówczas stację Banino alias Gańsk Rębiechowo będę sobie podziwiać przez okienko przejeżdzając przez ten nikomu nie potrzebny przystanek w polu :)
popieram~... a od czego sa nasi radni to oni sa po to by wysluchiwac swoich mieszkancow a nie wyrywac sie z nazwa przystanku gdzie byl pan radny gdy projektowano umiejscowienie przystankow a nie teraz wielce sie wyrywac z nazwa przystaku rebiechowo czy banino jesli to i tak nikomu nie bedzie sluzylo nazywac sie ten przystanek powinien A DLA KOGO TEN PRZYSTANEK.To paranoja budowac jeden przystanek obok drugiego i do tego w szczerym polu wracaja czasy PRL byle bylo a co tam mieszkancy
A gdzie mieli ten przystanek zbudować, żeby mieszkańcy Banina mogli z niego korzystać? Popatrz na mapę i zaproponuj coś konstruktywnego.
Dla kogo przystanek? Ja na pewno będe korzystać.
A P+R powstanie prędzej, czy później i powstanie dlatego, że w 'szczerym polu' jest miejsce na takie inwestycje w przeciwieństwie do obszarów mocno zurbanizowanych.
Dla kogo przystanek? Ja na pewno będe korzystać.
A P+R powstanie prędzej, czy później i powstanie dlatego, że w 'szczerym polu' jest miejsce na takie inwestycje w przeciwieństwie do obszarów mocno zurbanizowanych.
Chodzi o to, żeby w czasie planowania przystanku pomysleć również o infrastrukturze, zapewnieniu dogodnej komunikacji, parkingu P&R, dróg dojazdowych. Z tego co autor napisał, nic poza przystankiem raczej w najbliższym czasie nie powstanie poza prowizorką. Póki co pomysleli o przystanku, czy lokalizacja mogła być lepsza? Nie mam pojęcia bo się tym nie zajmuje, być może ta jest optymalna. Chodzi o to, żeby planując budżet takiej inwestycji pomyśleć o tym w jaki sposób zapewnić możliwość skorzystania z przystanku ludności, dla której przystanek został zaprojektowany. Nie chodzi przecież jedynie o mieszkańców Baniana.
No i okazało się że Budyń zrobił, pod przykrywką potężnej pomorskiej inwestycji, prywatna kolejkę dla Gdańszczan z wdziękiem pokazując kaszubom środkowy palec !
Pytanie gdzie byli radni i Żurawicz ? Znowu nic nie wiedzieli ? A gdzie są środki gminne i powiatowe, które dawno powinny być zabezpieczone na ten cel ! Znowu ich zaskoczyło ? Żukowo ma potężny budżet który rokrocznie jest puszczany w kanał i niewiele z niego mamy. Niedługo wybory !!!
Pytanie gdzie byli radni i Żurawicz ? Znowu nic nie wiedzieli ? A gdzie są środki gminne i powiatowe, które dawno powinny być zabezpieczone na ten cel ! Znowu ich zaskoczyło ? Żukowo ma potężny budżet który rokrocznie jest puszczany w kanał i niewiele z niego mamy. Niedługo wybory !!!
Ergo Arena powstał na granicy dwóch miast, więc mogła być finansowana z dwóch budżetów.
Obwodnica Południowa była finansowana przez Główną Dyrekcję Dróg i Autostrad, a więc przez budżet centralny, nie przez Gdańsk.
Niezła próba, szkoda, że bez sukcesu.
Nie jestem urzędasem. Nie piszę po prostu tego, co mi ślina na jezyk przyniesie i co ludzie chcą słyszeć. Stąd wniosek, że radnym i politykiem też nie jestem.
Obwodnica Południowa była finansowana przez Główną Dyrekcję Dróg i Autostrad, a więc przez budżet centralny, nie przez Gdańsk.
Niezła próba, szkoda, że bez sukcesu.
Nie jestem urzędasem. Nie piszę po prostu tego, co mi ślina na jezyk przyniesie i co ludzie chcą słyszeć. Stąd wniosek, że radnym i politykiem też nie jestem.
ten przystanek nie jest dla nas byl tylko doskonalym argumentem przetargowym kiedy zamknieto slowaka wzdluz pasa :)
ten przystanek jest dla pracownikow firm ktore powstana w strefie okololotniskowej, a "wsiokami" budyn sie nie bedzie przejmowal :)
jakie park and ride :D
wystarczyloby slowaka otworzyc i przystanek szczere pole stalby sie zbedny :P
ten przystanek jest dla pracownikow firm ktore powstana w strefie okololotniskowej, a "wsiokami" budyn sie nie bedzie przejmowal :)
jakie park and ride :D
wystarczyloby slowaka otworzyc i przystanek szczere pole stalby sie zbedny :P
dziecino, w strefie okololotniskowej nie mozna budowac domow mieszkalnych, wiec co tam ma powstac patrzac perspektywicznie?
no pomysl?
za duzo chyba wymagam hehe :D
gdy zamykano slowaka plany budowy PKM owszem byly, co lepsze w samym portalu trojmiasto byl artykul w ktorym jasnie zastepca Trepczyk sie wypowiadal ze slowackiego wzdluz pasa nei otworza aby nie zniechecac ludzi do jazdy koleja, teraz sie okacuje ze do przystanku Banino alias Gdansk Rebiechowo trzeba bedzie dojechac przez rondo turbinowe.
Wybierz sobie lepsze argumenty szczekaczu :D
no pomysl?
za duzo chyba wymagam hehe :D
gdy zamykano slowaka plany budowy PKM owszem byly, co lepsze w samym portalu trojmiasto byl artykul w ktorym jasnie zastepca Trepczyk sie wypowiadal ze slowackiego wzdluz pasa nei otworza aby nie zniechecac ludzi do jazdy koleja, teraz sie okacuje ze do przystanku Banino alias Gdansk Rebiechowo trzeba bedzie dojechac przez rondo turbinowe.
Wybierz sobie lepsze argumenty szczekaczu :D
Bzdury piszesz aż miło. Zamknięcie Słowaka było spowodowane m.in tym, że miał powstać drugi pas startowy (skośnie do obecnego). Pomysł zarzocono w momencie decyzji o umiejscowieniu nowego terminala. W trakcie jego projektowania jeszcze przebąkiwano o tym pomyśle, ale ostatecznie umarł śmiercią naturalną wobec wybudowania kolejnego ILSa. O PKM nikt wtedy nie myślał, a już na pewno nie o podpięciu jej do linii Żukowo- Gdynia.
Poczytajcie sobie trochę starsze wiadomości, a nie bijecie pianę i wylewacie swoje frustracje.
Trepczyk to sobie może gadać. Ciekawe, że w tym przypadku go słuchacie, a jak ciagle obiecuje naprawy dróg, to się śmiejecie.
Wierzycie w to, co wam wygodne, a nie w prawdę.
Trepczyk z Żurawiczem kosmodrom wam obieca to też będziecie bić brawo i wierzyć. Świetne źródła informacji. Tak samo jak portal Trójmiasto. Pewnie jeszcze red. Naskręt coś wypocił.
Dojazd do przystanku Banino przez ronfo turbinowe? Zmierz sobie temperaturę, bo za długo na słońcu siedziałeś. A o sprawie masz takie pojęcie jak indiani z dżungli amazońskiej.
Poczytajcie sobie trochę starsze wiadomości, a nie bijecie pianę i wylewacie swoje frustracje.
Trepczyk to sobie może gadać. Ciekawe, że w tym przypadku go słuchacie, a jak ciagle obiecuje naprawy dróg, to się śmiejecie.
Wierzycie w to, co wam wygodne, a nie w prawdę.
Trepczyk z Żurawiczem kosmodrom wam obieca to też będziecie bić brawo i wierzyć. Świetne źródła informacji. Tak samo jak portal Trójmiasto. Pewnie jeszcze red. Naskręt coś wypocił.
Dojazd do przystanku Banino przez ronfo turbinowe? Zmierz sobie temperaturę, bo za długo na słońcu siedziałeś. A o sprawie masz takie pojęcie jak indiani z dżungli amazońskiej.
Panie mądralinski, Jeśli chodzi o strefę okołolotniskowa. Skąd człowieku ty takie rewelacje bierzesz i ludzi od szczekaczy wyzywasz ?! W całym świecie ( ale tam trzeba bywać ) buduje się często pod płoty lotnisk. Podobnie jest i u nas gdzie nowobudowane biurowce są bliziutko lotniska. Ale po co pomyśleć. Lepiej mącić.
wiesz czym sie rozni biurowiec od budynku mieszkalnego?
bo moze gadal dziad do obrazu?
nie watpie ze bywasz w swiecie, ale popularne kierunki cebulakow typu Egipt iitp nie sa realnym odbiciem tego w jakim kierunku idzie Europa :D
Tyle macie problemow z halasem samolotowym, koti wprowadzilas sie do getta ja rozumiem ze dla taniosci wybudowalabys z checia dom na samym skraju pasa, niestety to niemozliwe :D
bo moze gadal dziad do obrazu?
nie watpie ze bywasz w swiecie, ale popularne kierunki cebulakow typu Egipt iitp nie sa realnym odbiciem tego w jakim kierunku idzie Europa :D
Tyle macie problemow z halasem samolotowym, koti wprowadzilas sie do getta ja rozumiem ze dla taniosci wybudowalabys z checia dom na samym skraju pasa, niestety to niemozliwe :D
Czytając niektóre z powyższych wypowiedzi obawiam się, że przed wyborami zjawi się jakiś burak, który wszystko ludziom obieca, że zamknie Rębiechowo, że zrobi pięciopasmową drogę do Gdańska, że wyasfaltuje wszystkie ulice w Baninie, zrobi kanalizację, aquapark i tor saneczkowy. I ludzie takie uwierzą. Nieważne, że to bez sensu. Ważne że powie to, co ludzie chcą słyszeć.
W bajki to podobno tylko dzieci wierzą.
W bajki to podobno tylko dzieci wierzą.
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Kto-zbuduje-dojazdy-do-przystankow-PKM-w-Gdansku-n80157.html
Wygląda na to, że klepiskiem będziemy się poruszać kolejnych 5 lat, to jakaś kpina.
Wygląda na to, że klepiskiem będziemy się poruszać kolejnych 5 lat, to jakaś kpina.
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,16055927,Lepszy_dojazd_do_przystankow_PKM__ale_nie_wszedzie.html#LokTrojTxt
Potwierdza się, że PKM za pieniądze wszystkich pomorzan zbudowano prywatną kolejkę dla Gdańszczan. A miało być wielkie otwarcie na Kaszuby. Dalej pozostaje aktualne pytanie, jak do tej sytuacji przygotował się nasz Burmistrz ze swoją świtą ? PKM miało służyć całej gminie a nie tylko dla Banina ( nawet nazwę straciliśmy przy aprobacie samorządowców ). Czy wydadzą z siebie jakiś dźwięk, bo jak na razie głucha cisza i oby nie było to pierdnięcie :)
Potwierdza się, że PKM za pieniądze wszystkich pomorzan zbudowano prywatną kolejkę dla Gdańszczan. A miało być wielkie otwarcie na Kaszuby. Dalej pozostaje aktualne pytanie, jak do tej sytuacji przygotował się nasz Burmistrz ze swoją świtą ? PKM miało służyć całej gminie a nie tylko dla Banina ( nawet nazwę straciliśmy przy aprobacie samorządowców ). Czy wydadzą z siebie jakiś dźwięk, bo jak na razie głucha cisza i oby nie było to pierdnięcie :)
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,16064872,PKM_polaczy_sie_z_linia_do_Gdyni_i_Koscierzyny.html#LokTrojTxt
A gdyby PLK pokazałoby "fucka", to cały projekt PKM szlag by trafił ? PKM jeździłaby sobie jak wahadło - z przystanku na Wita Stwosza ( bo budowa we Wrzeszczu też jest zależna od kogoś innego ) do lotniska ? A miała być metropolitarna. A tu jak samorządy ( i inne firmy, np. PLK ) nie dadzą pieniędzy to się okazuje, że to taki mało funkcjonalny projekcik wyjdzie. Przykład Żukowa, które póki co ani myśli zbudować parking i drogę dojazdową do przystanku oraz system komunikacji umożliwiający mieszkańcom gminy korzystanie z PKM. O co tu chodzi ? Pierwsze słyszę, że cała budowa PLK jest uzależniona od tylu czynników, jakby trzymali to w tajemnicy ? Za to wizualizacje są piękne, poczynając od przystanku widmo w Rębiechowie/Baninie
A gdyby PLK pokazałoby "fucka", to cały projekt PKM szlag by trafił ? PKM jeździłaby sobie jak wahadło - z przystanku na Wita Stwosza ( bo budowa we Wrzeszczu też jest zależna od kogoś innego ) do lotniska ? A miała być metropolitarna. A tu jak samorządy ( i inne firmy, np. PLK ) nie dadzą pieniędzy to się okazuje, że to taki mało funkcjonalny projekcik wyjdzie. Przykład Żukowa, które póki co ani myśli zbudować parking i drogę dojazdową do przystanku oraz system komunikacji umożliwiający mieszkańcom gminy korzystanie z PKM. O co tu chodzi ? Pierwsze słyszę, że cała budowa PLK jest uzależniona od tylu czynników, jakby trzymali to w tajemnicy ? Za to wizualizacje są piękne, poczynając od przystanku widmo w Rębiechowie/Baninie
Oczywiście, że może - potrzeba trochę chcieć, temat choć prawnie skomplikowany to całkowicie do przejścia czego przykładem jest szereg inwestycji w naszym województwie od Ergo Areny poczynając - ale jak się czeka aż ktoś za Burmistrza coś zrobi i jeszcze całą kaskę wyłoży to takie są efekty. Aktualnie przygotowywane są prowizoria budżetowe na rok 2015. Jestem przekonany, że do przystanku atrapy będziemy na piechotę chodzić bo transportu publicznego Źukowo nie przewidują
Oczywiście, że nie może. Ergo Arena to żaden przykład, bo leży na terenie DWÓCH miast, a nie wyłącznie jednego więc nie mieszaj ludziom w głowach.
Gdy już ta kolejka ruszy, to mogliby po prostu zlikwidować 126 w dotychczasowym kształcie i zamienić na linię dowożącą ludzi z terenu gminy do przystanku Rębiechowo.
Gdy już ta kolejka ruszy, to mogliby po prostu zlikwidować 126 w dotychczasowym kształcie i zamienić na linię dowożącą ludzi z terenu gminy do przystanku Rębiechowo.
Oczywiście, że można " - Węzeł w pełnej wersji wraz z dojazdami to inwestycja warta ok. 30 mln zł. Nikt nie może zrzucić na nas 100 procent kosztów - przekonuje Bojanowski ( z-ca prezydenta miasta Gdańsk .) - Jesteśmy gotowi podzielić się z Żukowem kosztami wkładu własnego, po 2-3 mln zł. Resztę środków musiałoby pokryć dofinansowanie unijne z nowej perspektywy 2014-2020. " - więc nie mieszaj ludziom w głowie :)
A co do komunikacji, to zmiana przebiegi linii 126 nic nie zmienia :
1/ ograniczenie tonażowe na starej słowackiego wynosi 3,5 t;
2/ mieszkańcom Banina ( Pszenna, Źródlana, Dąbrowa - czyli obecnie większej części ) ma wystarczyć 9 kursów 126 dziennie w dni powszednie i 8 kursów w dni świąteczne i wakacje i to tylko rano lub popołudniu ? ! ) Do kolejki która ma kursować co 20 - 30 min ?! Gwarantuję Ci, że to nie o to chodzi - kiepski pomysł - tu są potrzebne nowe rozwiązania i pieniądze i tu właśnie działania gminy są zerowe a wręcz można powiedzieć, że gmina bojkotuje PKM czekając aż coś się samo stanie.
Cały tekst: http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,16055927,Lepszy_dojazd_do_przystankow_PKM__ale_nie_wszedzie.html#ixzz33vkE4hUs
A co do komunikacji, to zmiana przebiegi linii 126 nic nie zmienia :
1/ ograniczenie tonażowe na starej słowackiego wynosi 3,5 t;
2/ mieszkańcom Banina ( Pszenna, Źródlana, Dąbrowa - czyli obecnie większej części ) ma wystarczyć 9 kursów 126 dziennie w dni powszednie i 8 kursów w dni świąteczne i wakacje i to tylko rano lub popołudniu ? ! ) Do kolejki która ma kursować co 20 - 30 min ?! Gwarantuję Ci, że to nie o to chodzi - kiepski pomysł - tu są potrzebne nowe rozwiązania i pieniądze i tu właśnie działania gminy są zerowe a wręcz można powiedzieć, że gmina bojkotuje PKM czekając aż coś się samo stanie.
Cały tekst: http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,16055927,Lepszy_dojazd_do_przystankow_PKM__ale_nie_wszedzie.html#ixzz33vkE4hUs
Skoro autobus nie będzie jeździł do Wrzeszcza, to tą samą ilością pojazdów można wykonać więcej kursów, czy nie?
Nowe pieniądze? Skąd? Z kapelusza? Warto czasami zajrzeć do budżetu gminy.
Jestem ciekaw jakiego zabiegu prawnego chce użyć Bojanowski, żeby przepchnąć swój pomysł. W świetle obowiązującego prawa jest to niemożliwe. Identyczna sytuacja miała mieć miejsce z Ergo Areną, która pierwotnie miała stać w całości na tereni Gdańska. I właśnie przeszkody prawne związane ze współfinansowaniem przez Sopot spowodowały korektę lokalizacji. Póki co więc słowa Bojanowskiego włożyłbym między bajki. Władze Gdańska już niejedno obiecywały i o niejednym zapewniały, by później powiedzieć 'niedasie'.
Nowe pieniądze? Skąd? Z kapelusza? Warto czasami zajrzeć do budżetu gminy.
Jestem ciekaw jakiego zabiegu prawnego chce użyć Bojanowski, żeby przepchnąć swój pomysł. W świetle obowiązującego prawa jest to niemożliwe. Identyczna sytuacja miała mieć miejsce z Ergo Areną, która pierwotnie miała stać w całości na tereni Gdańska. I właśnie przeszkody prawne związane ze współfinansowaniem przez Sopot spowodowały korektę lokalizacji. Póki co więc słowa Bojanowskiego włożyłbym między bajki. Władze Gdańska już niejedno obiecywały i o niejednym zapewniały, by później powiedzieć 'niedasie'.
Zajrzałem już dawno :) gmin a Żukowo jest jedna z najbogatszych gmin województwa pomorskiego, porównywalnym np. z miastem Pruszcz Gd., gdzie niemal przy identycznym budżecie "fundnęli" sobie ( za swoje i unijne ) czteropasmową obwodnicę z potężnym wiaduktem nad magistralą kolejową, basen, kilka nowych ulic ( zupełnie innych jakościowo niż u nas ). itd., itd.,
Rozumiem żeś alfa i omegą i wiesz wszystko najlepiej zwłaszcza tematy finansowania się gmin sa Ci bliskie, ale przypomnę Tobie tylko przykład z Żukowa, które współfinansuje m.in miasto Gdańsk i Gdynie w zakresie komunikacji. Bo jak byś przez przypadek nie wiedział ( co jest niemożliwe ) to "nasze" czerwone autobusy są nie nasze . Twoja opinia, że autobus nie będzie jeździł do Wrzeszcza ale za to częściej po naszej gminie, za pieniądze Gdańska, szczerze mnie rozbawiła. I jeszcze jedno. Zmiana granic administracyjnych Gdańska i Gdyni , w związku z budowa Ergo Areny, miała miejsce mniej więcej w połowie inwestycji, gdy proces finansowania dawno był uzgodniony. Da się. Nie da się w Żukowie.
Rozumiem żeś alfa i omegą i wiesz wszystko najlepiej zwłaszcza tematy finansowania się gmin sa Ci bliskie, ale przypomnę Tobie tylko przykład z Żukowa, które współfinansuje m.in miasto Gdańsk i Gdynie w zakresie komunikacji. Bo jak byś przez przypadek nie wiedział ( co jest niemożliwe ) to "nasze" czerwone autobusy są nie nasze . Twoja opinia, że autobus nie będzie jeździł do Wrzeszcza ale za to częściej po naszej gminie, za pieniądze Gdańska, szczerze mnie rozbawiła. I jeszcze jedno. Zmiana granic administracyjnych Gdańska i Gdyni , w związku z budowa Ergo Areny, miała miejsce mniej więcej w połowie inwestycji, gdy proces finansowania dawno był uzgodniony. Da się. Nie da się w Żukowie.
No i jest kompleksowe wykonanie robót budowlano montażowych dla: zadanie 1 infrastruktura towarzysząca pomorskiej kolei metropolitalnej (pkm) w ramach gdańskiego projektu komunikacji miejskiej etap iii c" pełna dokumentacja przetargowa dostępna jest na stronie zamawiającego http://www.Gik.Gda.Pl _ tylko banina nie ma w tym całym pkm
Jak widać Gdańsk zadbał o swoich mieszkańców i będą mieli gdzie zaparkować przy PKM, pokazując jednocześnie kto ma zadbać o parking i dojazd do przystanku Rębiechowo, czyli Żurawicz i Kwiecień ( nasza ponoć starościna ) - wróżę, że po dużej aferze trochę żwirku wysypią - szkoda PKM to fajna inwestycja a dla nas będzie mało dostępna.
http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/3529227,36-mln-zl-na-infrastrukture-towarzyszaca-pkm-podpisano-kontrakt-zdjecia,id,t.html
http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/3529227,36-mln-zl-na-infrastrukture-towarzyszaca-pkm-podpisano-kontrakt-zdjecia,id,t.html
http://radiogdansk.pl/index.php/wydarzenia/item/15491-zatoczki-przystanki-i-sciezki-rowerowe-rozpoczela-sie-budowa-dojazdow-do-pkm.html to jest naprawdę przykre i smutne że nie będzie dojazdu do PKM Banino
Jest już wstępny rozkład kursowania pociągów:
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,18396744,rewelacyjny-rozklad-jazdy-pkm-do-gdyni-co-15-min.html#BoxLokTrojImg
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,18396744,rewelacyjny-rozklad-jazdy-pkm-do-gdyni-co-15-min.html#BoxLokTrojImg