Widok
Dojście do kościoła
Najkrótsza droga do kościoła od strony osiedla wiedzie niestety boczną ścieżką z tyłu bloków na Storczykowej. Jakiś czas temu wycięto tam krzaki (słusznie), ale teraz pojawiają się tam płoty - czy ktoś wie jakie są przewidywane losy dojścia do kościoła? Czy będzie normalny chodnik, a jeszcze lepiej oświetlenie? Czy Rada Osiedla ma na to jakiś wpływ?
Storczykowa 22 i 24 nie chcą się odgradzać, tylko jak ktoś wyżej napisał, wyprowadzić i uspokoić ruch całego osiedla z ich terenu wspólnoty. Co chwila ktoś jeździ motorem lub quadem, ludzie wyprowadzają psy, dochodzi do aktów wandalizmu. Nie wiadomo co zrobi City House z tym kawałkiem, gdzie teraz są kontenery. Może powstanie tam parking dla osiedla Azaliowa?
Wiem od członka zarządu Storczykowa 24, że pisali pisma do Rady Osiedla i chyba Wydziału Architektury Urzędu Miasta z prośbą o ustosunkowanie się odnośnie planów City House dot. wykupu tej działki na której stoją kontenery, a tym co jest w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego (czyli chodnik, którym możnaby chodzić do Kościoła). Wynika z tego, że w interesie wszystkich zainteresowanych Wspólnot, które chcą korzystać z ciągu pieszego do kościoła i biedronki, powinni wystąpić do Rady Osiedla. Czy mam rację? Tylko zbiorowe ruszenie do urzędników może mieć jakiś odźwięk w tym co wszyscy chcemy, czyli chodnika przy Storczykowa 22 i 24 do Kościoła? Co sądzicie?
Wiem od członka zarządu Storczykowa 24, że pisali pisma do Rady Osiedla i chyba Wydziału Architektury Urzędu Miasta z prośbą o ustosunkowanie się odnośnie planów City House dot. wykupu tej działki na której stoją kontenery, a tym co jest w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego (czyli chodnik, którym możnaby chodzić do Kościoła). Wynika z tego, że w interesie wszystkich zainteresowanych Wspólnot, które chcą korzystać z ciągu pieszego do kościoła i biedronki, powinni wystąpić do Rady Osiedla. Czy mam rację? Tylko zbiorowe ruszenie do urzędników może mieć jakiś odźwięk w tym co wszyscy chcemy, czyli chodnika przy Storczykowa 22 i 24 do Kościoła? Co sądzicie?
Storczykowiec, nareszcie rozsądny głos w dyskusji bez przepychania się kto lepszy! Pisałam do Rady Osiedla w sprawie tego dojścia, nikt do tej pory mi nie odpowiedział, a mija drugi tydzień. Rzeczywiście warto zainteresować tym tematem wspólnoty, abyśmy nie obudzili się zagrodzeni bez przejścia. Mimo laicyzacji świata, dojscie do kościoła ciągle jest ważną sprawą dla wielu osób. Stąd prośba do wszystkich aby zgłosili sprawę w swojej wspólnocie. Może razem uda nam się to załatwić.
Z tego co już wiadomo od Zarządu 22 i 24, to działka na której miałby być ciąg pieszy jest własnością prywatną, którą prawdopodobnie dzierżawi / wynajuje?? City House. W przypadku chęci jej sprzedaży, prawo pierwokupu przysługuje Urzędowi Miasta, gdyż zgodnie z Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego jest tam ciąg pieszy, a nie sądze, aby City House chciało wybudować chodnik dla innych Wspólnot. Podsumowując, jak Storczykowa 22 i 24 się ogrodzi, to ciąg pieszy może wtedy powstanie po naciskach innych wspólnot, ale do tego czasu raczej bym na to nie liczył.