Widok

Dom bez odbioru ?? Czy ktoś się z tym spotkał ??

Mam nadzieję że komuś się uda odpowiedzieć.

Mam na oku pewien dom, już go oglądałam, wszystko z nim wporządku. Ma podłączoną kanalizę, nawet gaz (dom jest gazem ogrzewany). Media też są w porządku. Wszystko z nim jest ok, budowany 15 lat temu. W zeszłym roku wymieniany dach, ocieplony itp.
Ale jest pewna rzecz która mnie niepokoi. Dom nie ma zrobionych odbiorów technicznych czy jak one się tam nazywają.

Jak to możliwe że facet mieszka w nim 15 lat bez odbiorów ???
Czy nie wydaje się Wam że ta ofetra "grubymi nićmi jest szyta" ;)

Powiedzieliśmy że dogadamy się z nim jak zrobi nam wszystkie odbiory... powiedziłał że ok, nie ma sprawy że załatwi to w ciągu 2 m-cy. Ale prawda taka, że coś takiego załatwi się w ciągu max 2 tygodni. Kilkoro znajomych stawiało dom i pozałatwiali to w przeciągu 1- 2 tygodni.

Kolejna sprawa, skoro tak zależy my na sprzedaży to czemu nie zrobił tego wcześniej ?? Zaznaczam że dom jest wystwiony od ok. stycznia (całkiem możliwe że dłużej, ale tego nie jestem pewna), więc miał już kupę czasu na załatwienie tych spraw.

Właściciel mieszka w Niemczech ale to nie stanowi żadnego problemu ponieważ jak wiadomo można załatwiać przez pośredników itp.

Co Wy o tym sądzicie ???????
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Proszę o oriv
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

I co zrobiliscie tez mam taka sytuacje

Temat sprzed 25 lat. Wpis zrobiony 10 lat temu, kiedy dom stał już od 15 lat. Nie ma czym się fascynować.
Ja sądzę, że autorowi nie chodziło o to samo. Dom bez odbioru ciężko jest sprzedać i ciężko jest się na jego poczet zadłużyć (wsiąść hipotekę), ale kupić dom w budowie i dla wykończenia domu zabrać na tą budowę hipotekę na pewno łatwiej można. Prawda jest również, że bank nie wypłaci ostatniej transzy hipotecznej jeżeli nie będzie odbioru, póki jest hipotek dom należy do banku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja właśnie teraz tobie odbiór domu, gmina Puck.
Koszty zaczynając od początku :
-mapka geodezyjna podwykonawcza 800zl
-kierownik elektryki 500zl
-kierownik wod-kan 400zl
-kominiarz 250 zł
-u mnie koniecznie było naniesienie na mapę przyłączy, które zostały inaczej przeciągnięte niż na projekcie więc znowu 250 zł
-i zapłacenie kierownika budowy, to zależy, u mnie był to stary przyjaciel rodzinny więc nic nie płaciłam ale to może być 2 tys zł, więc 3-4 tys to dla mnie jak najbardziej realne koszty odbioru.
Czy musiała mieć pani certyfikat energetyczny budynku???
Witam czy można prosić o kontakt ?jak zalatwiliscie odbiór takiego starego budynku.celinamaslanka1@gmail.com

Wydaje mi się, że lepiej zrobić odbiór, niż się potem męczyć i zastanawiać co dalej, albo stresować karami czy innymi problemami itp. Ja się swoich problemów najadłem, gdy moja mama kupiła sobie mieszkanie a dom zostawiła mnie i siostrze i postanowiliśmy zrobić sobie remont... dorabialiśmy sobie tylko panele z https://imello.pl/produkty/panele-lvt-vinyl na podłogi i pech chciał, że zatrudniliśmy fachowca-byłego kierownika budowy, co stawiał dom. Szkoda tylko, że był służbistą i jak zobaczył, że za użytkowania mamy powstały "nielegalne" dobudówki jak garaż i za duża altana to narobił problemów

chyba dla niego nie było to aż tak ważne, że szuka może bezpieczniejszego kupca w tym czego chce np. że ty i już na twoje zastrzeżenia zaczął rozwiązywać te problemy

"odbiory musisz mieć po to najbardziej żeby się przemeldować po nic więcej"
Hmmm, no więc śledzę wpisy w necie, bo mieszkam już (?) nascie lat bez odbioru i jestem zameldowana na zasadzie zgłoszenia chęci zamieszkania w częściowo (parter) wykończonym domu. Teraz (współwłaściciela to nie obchodzi, wyprowadził sie zresztą) zorientowałam się (prowadząc przez lata prace wykończeniowe) ,że dom jest nie odebrany, bo chciałam zmienic taryfę w ENEA i wymagaja takowego dokumentu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Taryfę budowlana można zmienic bez odbioru budynku
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy,możesz,podać,więcej,szczegółów,udało,się,to,załatwić

dobrze to przemyśl, żeby nie utopić pieniędzy. Rozglądnij się w necie za czymś pewniejszym
porównaj ceny okien - http://twoje-okna.com
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy możesz podać więcej szczegółów. Jak udało sie to załatwić?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co trzeba mieć i gdzie się udac aby zalatwic taki odbiór

my zaczelismy budowac dom w 2010 roku do dzisiaj nie mamy wszystkich odbiorów . odbiory musisz mieć po to najbardziej żeby się przemeldować po nic więcej,bez odbiorow to nie przejdzie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Który to notariusz uznał "budowę" za "budynek"? Dopóki inwestycja budowlana nie jest zakończona odbiorem i pozwoleniem na użytkowanie, mamy do czynienia z budową , a nie budynkiem !!! Akt notarialny w ww przypadku nosi znamiona sfałszowanego!!! W świetle faktów, zarówno w akcie, jak i w KW powinna figurować "nieruchomość gruntowa niezabudowana", którą skądinąd można oczywiście hipoteką obciążyć. Koniec , kropka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wiesz, może u nas to wyglądało to trochę inaczej. Dom dawno temu budowała/nadzorowała osoba, która po prawie 30 latach zamykając dziennik budowy była już głównym inspektorem w Gdańsku :) Tak więc przyjął odbiór swojego dzieła sprzed prawie 30 lat :P Oczywiście trzeba było zrobić małe kosmetyczne poprawki, bo przepisy sie zmieniły, ale można to było sprawnie załatwić... Taki zbieg okoliczności, ale dla nas na pewno korzystny :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Robiliscie odbior i przyjechala inspekcja?
Ja wlasnie mam pismo ze nie moge miec czesciowego odbioru domu bo musze skonczyc garaz, pownosilam do domu juz WSZYSTKO co mialam i wiecej... Dom jest jak zamieszkaly.
Mal Ktos taka sytuacje, ze przy odbioze domu dali kare bo maja domniemania, ze tu zamieszkiwales?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam. Mam odziedziczyc dom po rodzicach dokładnie 50 % bo drugą połowę dostanie brat. W dzienniku budowy nie ma nic pusto. I nie ma odbioru. Co musze zrobić proszę o pomoc.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (48 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...

żelazko, pralka, odkurzacz (15 odpowiedzi)

hej, właśnie wprowadzam się do swojego mieszkania. szukam jak w temacie żelazka, pralki i...

Projektant wnętrz Trójmiasto (78 odpowiedzi)

Szukam projektanta wnętrz w trójmieście w dobrej cenie czy możecie kogoś polecić ?

do góry