Widok
Domek do 240 000
Cześć wszystkim. Z racji nowego roku postanowiliśmy nie wydawać pieniążków już na wynajem mieszkania , a kupna jakiegoś. Co prawda do dzisiaj rozglądałem się wyłącznie za mieszkaniem w Gdańsku ale domki w Baninie powiem szczerze, że spełniły by nasze marzenia. Zwracam się do Was z pytaniem - czy da się kupić domek do 240 000 i ewentualnie którego dewelopera możecie polecić ? Co prawda czytałem już opinie i nie zależy mi na samym piętrze , a na stronach nie ma za wiele informacji nawet cenowych. Ogólnie też zastanawiałem się na miejscem gdzie mógłbym trzymać motocykl bo jest to też dość istotna kwestia , ale ewentualne rady i porady jak najbardziej się przydadzą - chociażby w jakich miejscach nie brać , w której części - gdzie podlewa grunt czy coś . Każda informacja będzie dla mnie znacząca. Dzięki i mam nadzieję , że kiedyś będziemy sąsiadami :)
Tak liczę się z tym. Ogólnie chciałbym się zmieścić w powiedzmy 280 tyś. Chodzi mi głównie czy za te 240 dałoby się jakiegoś sensownego bliźniaka nabyć, a resztę bym sobie sam zrobił. Ojciec jest hydraulikiem ,a kuzyn wykończeniowcem. Ja sam jako tako też nie jestem lewusem jeżeli chodzi o roboty samodzielne , także dalibyśmy radę z wykończeniem. Tylko własnie głównie o budynek jako budynek mi chodzi - np. bliźniaki w Baninie. Szczerze powiem , że dużo bardziej wolę spokój na takim osiedlu niż 50m bliżej centrum w wielkiej płycie. Sam jestem praktycznie z wioski i jestem bliźszy temu rozwiązaniu.
Dlaczego ma uciekać? Ja bym zrobiła tak: poszukałabym domku do remontu z rynku wtórnego np. kupić od jakiś dziadków lub kupić jakiś stan surowy od ludzi których pożarły kredyty (czasami można dorwać fajną okazję) radzę zaprzyjaźnić się z panią z biura nieruchomości to będzie trzymała rękę na pulsie. Wykończeniówka jak czytałam to nie problem dla Ciebie.
Swego czasu sporo było domków na sprzedaż w różnym stadium wykończenia. Jeden jest na ul. Sportowej stoi od lat ale nie wiem czy na sprzedaż. Pozdrawiam
Swego czasu sporo było domków na sprzedaż w różnym stadium wykończenia. Jeden jest na ul. Sportowej stoi od lat ale nie wiem czy na sprzedaż. Pozdrawiam
sama budowa to już spory koszt.
Ja zacząłem budowę swojego domu w 2009r.
Stan surowy zamknięty kosztował mnie ok 197tyś.
Ocieplenie, roboty wykończeniowe wewnątrz kosztowały ok.137tyś. ( wszystkie instalacje wykonane samodzielnie, zabudowa poddasza również, malowanie, cekolowanie także ), gdybym nie wykonywał wykończenia samodzielnie koszty wzrosłyby o dobrych kilka tysięcy.
Co należy dodać działkę otrzymałem od rodziców.
Więc zakup domu za 240tyś jest mało realne, tym bardziej nowego.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Ja zacząłem budowę swojego domu w 2009r.
Stan surowy zamknięty kosztował mnie ok 197tyś.
Ocieplenie, roboty wykończeniowe wewnątrz kosztowały ok.137tyś. ( wszystkie instalacje wykonane samodzielnie, zabudowa poddasza również, malowanie, cekolowanie także ), gdybym nie wykonywał wykończenia samodzielnie koszty wzrosłyby o dobrych kilka tysięcy.
Co należy dodać działkę otrzymałem od rodziców.
Więc zakup domu za 240tyś jest mało realne, tym bardziej nowego.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
To prawda, robiłam kuchnię (naprawdę duża bez kamiennych blatów ale z barkiem) w zeszłym roku koszt mebli + AGD = 13 tys. Wykonawstwo solidne, szuflady blum z domykiem (czy jakoś tak), nowoczesny dizajn tj. czarny lakier, szkło, aluminium i płyta meblowa. Taka cena u prywaciarza z miejscowości obok. W salonie kuchni zaśpiewali 30 tys bez AGD.
A i jeśli mi coś nie pasi to dzwonię i poprawia lub dorabia bez problemu.
A i jeśli mi coś nie pasi to dzwonię i poprawia lub dorabia bez problemu.
Wykończenie jest na pewno drogie ale jak się pochodzi to na pewno można wyszukać fajnych fachowców z super cenami . W domu mam dwa komplety schodów pierwsze robiłam dosyć tanio- tak mi się wydawało . Zamawiając kuchnię inny stolarz zaproponował mi zrobienie drugich schodów ,Byłam mile zaskoczona jak podał mi cenę dużo niższa od pierwszych schodów i nie bukowe jak te pierwsze ale dębowe. Efekt był taki że robił meble do kuchni, przedpokoju , szerokie listwy w salonie nawet zabudowę w pomieszczeniu gospodarczym .Jestem z niego zadowolona tym bardziej że zrobione jest wszystko solidnie nie było żadnych poprawek. Blaty mam kamienne ale nie kosztowały majątku właśnie stolarz załatwiał mi kamieniarza .
No właśnie - jak się dobrze trafi to super. Niestety znając życie to różnie bywa. Każdy chce zaoszczędzić, ale w sumie jak się to wszystko podliczy to zawsze wychodzi więcej niż by się chciało. Kuchnia za 13 tys. ze sprzętami? U mnie za sam sprzęt wyszło prawie 10 tys., a ten sprzęt nie jest jakiś wyszukany.