Widok

Don Stanislao.

Nie jest po drodze mi z takim kościołem katolickim. Nie mogę być obiektywny w ocenie tego, co obecnie jest przedmiotem dyskusji wokół niego. Może ktoś z Was, praktykujących, ale nie ortodoksyjnych - nawiedzonych, wytłumaczy mi, co tam się u nich dzieje ?. Jak Wy to odbieracie i co o tym sądzicie ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wy piszecie o podatkach dla państwa, a ja o podatku kościelnym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
...a papież wiedział, nie powiedział a to było tak...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

W PL nie ma czegoś takiego jak podatek kościelny. Wszelkie powinności PL wobec Kościoła wynikają z umowy konkordatowej i transfer kasiorki odbywa się na poziomie budżetu państwa. No jest tam jeszcze co prawda świętopietrze, ale to jest zwykła zrzutka obywatelska.
Dziesięcina w PL utrzymała się do 19 w. i już jej nie ma. Ten przeżytek zniknoł, zaginoł na zawsze. W jego miejsce weszła światła umowa międzypaństwowa, ale już wszystko poza kontrolą obywatelską. Więc nie od rzeczy jest stwierdzić, że dawniejsza dziesięcina została zakamuflowana w współczesnych podatkach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

MtF - a gdzie ja napisałem że jest dziesięcina czy podatek kościelny ? Pisałem o dziesięcinie jako podatku kościelnym, którego już nie ma. Równie dobrze mogłem napisać, tu leży pies pogrzebany.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

... to się kupy nie trzyma, szczególnie - " Ja nie odrzucam ich istnienia, ja po prostu w żadnego nie wierzę." ....

.... to może tak... "nie ma możliwości dowiedzenia że bóg lub bogowie istnieją, bądź nie istnieją , zatem z powodu braku kluczowych danych mam wywalone na rozpoznanie tej kwestii" ?! - wtedy można by cię zaszufladkować do "pochrześcijański agnostyk amator" ¯\_(ツ)_/¯
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdyby zakończenie Twojego komentarza nawiązywało do początku, byłbyś bardziej bliższy prawdy,... a zacząłeś od "kupy" ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Hydepark

gdzie warto studiowac (3 odpowiedzi)

Osoby szukające uczelni z przyjaznym podejściem powinny zainteresować się Uczelnią...

Hotel w Raciborzu (3 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, zwracam się do Was z prośbą o pomoc i doświadczenia, bo planuję krótki wyjazd...

Grajdołki (255 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry