Widok

Dość ideologicznego bełkotu!

Zbliżają się wybory i jestem wręcz pewien, że swój głos oddam na PO. A czemu? Odpowiedź jest prosta - PO nie jest partią ideologiczną:) W XXI wieku, w nowoczesnej Europie nikt nie potrzebuje "obozów narodowych", Ligi Polskich Rodzin, PIS`u, lewaków, utopistów Korwin-Mikkego i absurdalistów Palikota.
PO gromadzi ludzi o tak różnorodnych przekonaniach ideologicznych, że siłą rzeczy przestała być taką partią. Uważam, że nam potrzeba kosmopolityzmu i otwarcia na Europę. Na ludzi innych narodów, wyznań i przekonań politycznych.
To, czego z pewnością nie potrzebuję, to ideologicznego bełkotu podszytego fałszywym patriotyzmem. Słucham właśnie Kaczyńskiego i zastanawiam się, czy on uważa mnie za idiotę? Że uwierzę w ten bełkot o "dobru Polski"?
Najważniejsza dla rozwoju Polski jest gospodarka. Bez prężnej gospodarki i rozwoju firm w Polsce nie będzie nowych miejsc pracy, nie będzie wpływów do budżetu - kasy dodrukować się nie da, kasę trzeba zarobić!
Dlatego nie dajcie się omamić quasi patriotycznym bełkotem o rzekomych spiskach, kondominiach rosyjsko-niemieckich i tym podobnych farmazonach. Nie ulegajcie również lewackiemu populizmowi Napieralskiego, on sam już nie wie, co mówi.
TYLKO silna gospodarka zagwarantuje nam dobrobyt - żadne polityczne gry i zabawy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8
Halewicz, z całym szacunkiem, nie obrażaj mnie - anarchistki. Rządy PiS-uarów to państwo policyjne. Oni mają tyle z anarchistów, co wyrób czekoladopodobny z czekolady.
Niech wszyscy, którzy źle mi życzą, pocałują mnie w d*pę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Bardzo Cię przepraszam, jeśli uraziłem Twoje anarchistyczne poglądy:) Faktycznie PIS z anarchią ma niewiele wspólnego - miałem tu na myśli anarchię państwową i chaos gospodarczy. Nie rozwinąłem pojęć:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Aaa, bałagan, delikatnie mówiąc, to faktycznie ich specjalność.
Niech wszyscy, którzy źle mi życzą, pocałują mnie w d*pę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
zazglosujcie na pinokia....
-po nim widac kiedy klamie...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ciekawe

przecietny kowalski wielu rzeczy nie odczuje

np podwyzek w oplatach za prad/cieplo

-> co powiesz zatem o ostaniej "prywatyzacji"
gdzie jedna spolka panstwowa przejmuje druga, a koszty operacji fuinansuja obywatele w podwyzszkach?

...

poza tym przecietny kowalski to jedno, ale wyzszy vat interesje rowniez producentow i detalistow i na pewno ich nie cieszy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
jezeli umiesz to napisz

ale pamietaj, ze

0 + 0 + ... + 0 = 0

czyli suma argumentow o zerowej wartosci zawsze bedzie zerem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niewolnik nie dałby w twarz, bo był niewolnikiem:) Coś chrzanisz z wieczora.
Szejnfeld;)

to ten, ktory do persfekcji zrozumiał powiedzeni
sa małe kłamstwa, duze kłamstwa i statystyka?

takie łamance statystyczne jak czasami poda to az rece opadaja...

....

a rozumujac tak jak rzeczony polityk - ze nie potrzeba eksperymentow rownie dobrze mozna zapytac

po co PRL obalano? lepsze nijakie dzis, niz nie pewne jutro?

zreszta takie sformulowanie w ustach polityka i to reprezentanta partii masowej, ktora rzadzi wszystkim od gminy po prezydenta to wyraz zgnusnienia i pewnej bezczelnosci
ech...
o powstraniach np spartakusa nie czytales?

zreszta zarowno "niewolnik", jak i "kamienie"

to tylko metafory

...

Halewicz - zamiast siedziec na forum poczytaj cos wartosciowego... chvcesz moge zaproponowac ci kilka lektur? i podesłac linki
z gatunku powazniejszych, jak i mniej powaznych
z polskich, jak i angielskich, czy niemieckich

bo juz nudny sie robisz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A czemu zgnuśnienia i bezczelności? Przecież prawdę powiedział - lepsze sprawdzone metody rządzenia niż eksperymenty na żywym organiźmie; w szczególności w wykonaniu gospodarczych dyletantów z PIS`u.
P.S. "niepewne" piszemy łącznie. Polak, patriota, a błędy sadzi O_O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
ech... młodopolacy mieli racje, zeby ortografie wyslac do lamusa...
bo to tylko forma, a w zyciu liczy sie tresc

....

czy w pisie sa gospodarczy duletanci? - pewnie masz racje
- ale na pewno nie wieksi niz po
(potrafisz wymienic wybitnych ekonomistow z PO - pamietaj tylko, ze Boni to polonista, Rostowski - tylko mgr, a Szejnfeld - sprawdz sobie sam);

...

dlaczego zgnusnienie i bezczelnosc?

bo jest to argument, ktory moze wypowiedziec niezalezny komentator, natomiast nie polityk o opozycji...

po 4 latach rzadow naprawde nie ma sie czym pochwalic?
- tzn. jedyne co oferujemy to to, ze nic sie nie zmieni
- gdzie tu program pozytywny

...
jezeli takie rzeczy w ustach cie nie irytuja
to motto politykow bedzie takie

BEDZIEMY RZADZILI TAK DŁUGO AZ NAM SIE NIE ZNUDZI RZADZENIE
Rostowski, zaraz obok Balcerowicza, to najlepszy minister finansów od 1989r.. Facet ma charyzmę, wiedzę i absolutne wyczucie rynku. Czego pani Zycie brakuje. Noooo ale najpierw trzeba bywać na europejskich salonach finansowych, aby z finansistami europejskimi poklepywać się po plecach i wiedzieć to, czego Zyta nigdy się nie dowie, a Kaczyński zwyczajnie nie zrozumie, jak ktoś mu nie przetłumaczy o_O
z ocena Rostowskiego wstrzymajmy sie jeszcze pare lat

tak bedzie najuczciwiej, ale gdybysmy mieli obstawiac raczej bys przegral...

...

ocena Balcerowicza??

hm... mam z nia pewien problem, byl to wlasciwy czlowiek we wlasciwych miejscu ale geniuszem nie jest (btw plan balcerowcza - mial innego autora)

...

Gilowska? wybitna rzeczywiscie nie jest, ale przyzwoity poziom reprezentuje; natomiast nie pytalem Cie o ekonomistow pisowskich - w ogole pis mnie nie interesuje zupelnie w tej rozmowie

...

no to cos krotki ten panteon ekspertow po
nie liczy się ilość, a jakość. Mądrej głowie i dwa słowie.
Rostowski, tak jak napisałem, jest dobrze sytuowany w towarzystwie europejskiej finansjery - a jak wiesz, ekonomią rządzą układy towarzysko-polityczne:)
Marcinkiewicz tez jest dobrze sytuowany

i tez ma uklady towarzyskie - nawet w gejowskich klubach bywal

a ostanio jakby z PO sympatyzował

...

no i tez ekonomista z niego

a moze nauczyciel fizyki... sam nie wiem

(Halewicz tylko nie pisz, ze ex - pisowiec - bo sprowadzanie wszystkiego do pisu jest zwyczajnie nudne i pokazuje raczej nienajlepszy stan twojego umyslu)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
DOŚĆ IDEOLOGICZNEGO BEŁKOTU

NIECH RZADZA NAMI LUDZIE BEZ IDEI< BEZ IDEAŁÓW< BEZ WARTOSCI

NIECH RZADZA LUDZIE DLA KTORYCH JEDYYM CELEM JEST WLADZA

NIECH IM WLADZA LEKKA BEDZIE
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Marcinkiewicz jest tzw. "klamką", dlatego dostał pracę w Goldman-Sachs. Nie ma żadnych znajomości, a jego jedynym atutem jest to, że był premierem - stąd termin "klamka" określający ludzi, którzy wedle rozumienia korporacji, potrafią otwierać niektóre z drzwi.
Chyba jednak Goldman-Sachs przecenił możliwości Kazimierza "Bądź Szczery" Marcinkiewicza.
a tak poważnie...

kiedys sie zastanawialem, czy ideologią władzy może być po prostu PRAGMATYZM i podejmowanie decyzji jak najlepszych dla wyznaczonego CELU

tylko, ze rodzi sie problem

jak cel ma władza?
oraz jaki cel powinna miec władza?

mozna odpowiedziec, ze cele sa zapisane np w konstytucji - dobro obywateli, czyste srodowisko itd

w pewnym sensie zamiast władzy bedziemy mieli wowczas zarzadzanie i rzady menadzerow, ktorych bedziemy rozliczac za wyniki... jest to jednak cehca postpolityki... a wiara w to, ze rzady takie moglyby dobrze funkcjonowac (taka technokracja zamiast demokracji) jest utopia

zeby wyznaczyc granice takiej władzy mozna wprowadzic kategorie ETYKI np. dobro jednostki, ludzka godnosc ponad innymi wartosciami

minimalizujemy tym samym ideologie do minimum:

skuteczne rzady i zarazem etyczne jako ideał

(ideologia pragmatyczna nie powinna byc makiawelizmem)

ale rodzi sie problem etyki - bo ta jest uwarunkowana kulturowy i ideologicznie... i tu nie mozna uciec od takich pojec jak chocby liberalizmy czy komutarianizm

...
przynajmniej tu nie masz klapek na oczach

(slepe masz oko tylko to, ktore ocenia PO)
Czasy konstytuowania się granic i ustroju mamy już za sobą i stawiam tezę, że już nie wrócą, zewnętrznych zagrożeń politycznych też już nie ma. Nasza rzeczywistość ewoluuje i ideologizowanie w rejtanowskim stylu staje się faktycznym anachronizmem. Definicja patriotyzmu musi ulec zmianie, życie przeszłością (chlubną lub niechlubną) należy zamienić na spojrzenie w dzień jutrzejszy, a z wczorajszego wyciągać jedynie wnioski.

Obecne władztwo w państwie, to nic innego jak zarządzanie gigantyczną korporacją - i lepiej żeby tak zostało.

Nam potrzeba zimnokrwistych managerów, przewidujących, chroniących ład korporacyjny, a nie nawiedzonych wizjonerów i wieszczów abstrahujących od otaczającej ich rzeczywistości.
Opowieściami ze Starej Baśni rodziny się nie wykarmi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (326 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Kawa czy Herbata - rano (219 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Własna firma? (57 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

do góry