Widok

Dostał 25 lat

Opinie do artykułu: Dostał 25 lat.

Kamil Putrzyński, 26-letni zabójca inżyniera z Politechniki Gdańskiej skazany.

Podczas procesu winę Putrzyńskiego w stu procentach potwierdzali świadkowie. - Kamil zapowiadał, że zap... profesora, jeśli po raz trzeci nie zda egzaminu - mówił kolega z akademika.

O tym, że Putrzyński zabił świadomie, mówili biegli. - Dowodem premedytacji było przyniesienie na egzamin siekiery - mówił w gdańskim Sądzie Okręgowym Waldemar Koszewski, neurochirurg z warszawskiej Akademii ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zabójstwa nic nie usprawiedliwia, ale...
Cytuję -
"Fujary"
"Pani jest głupsza niż ustawa przewiduje"
"Laboratorium jest dla osób normalnych a nie upośledzonych" do osoby, która z powodu wady wzroku nie mogła wyznaczyć powiększenia mikroskopu.
Wszystko padło z ust jednej osoby na wydziale chemii PG. Panowie profesorowie potrafią krzyczeć, robić ze studentów kretynów... I co, wystarczy się więcej uczyć? Nie piszę tego, żeby usprawiedliwiać Kamila. Po prostu wielu wykładowców nie powinno uczyć. Nadmiar władzy demoralizuje.

Z drugiej strony, muszę powiedzieć, że na wydziale Mat Fiz UG nie udalo mi się jeszcze takiej osoby spotkać. Wykładowcy, z którymi miałam zajęcia mogą być naprawdę wzorem...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale

K.P. nie zaliczył, bo ściągał.

A nie dlatego, bo miał wadę wzroku i nie mógł uzyskać powiększenia mikroskopu. Co "jedna osoba" chamsko w laboratorium wytykała.

ojojojoj

Właśnie mam zamiar wybrać się na PG ... ale jak sobie czytam te wszystkie rzeczy to az mi się odechciało ... no cóż mam nadzieje, że mi tak na bani nie siądzie ...

tak, dokladnie, konkurs swiadectw, w dodatku na tak dobry wydzial to najwieksza glupota na swiecie. u nas na UMK na inf swojego czasu byl egzamin pisemny + ustny z matmy. A niedlugo wszedzie beda przyjmowac na podstawie nowej matury, to dopiero bedzie burdel.

Czy ktos moze mi powiedziec

dlaczego nazwisko Kamila nie jest utajnione?
dlaczego nazwisko i imie jego ojca jest podane do wiadomosci publicznej - przeciez jest to osoba nie zwiazana z ta tragedia.

Przestepsy kryminalni sa przez prase chronieni jakimis literkami zamiast nazwisk a tu nagle taki kwiatek? pytam sie: skad ta wybiorczosc (gazeta wybiorcza?) ?

Przestepsy -> przestepcy
sorka za pomylke

a ty co? brat bliźniak?
publikowane jest nazwisko bo sąd wyraził taką zgodę
a osoby postronne wypowiadające jakies opinie zawsze sa podawane z imienia i nazwiska (bo to w końcu nie podejrzani) o ile nie zastrzegą sobie anonimowości
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Owszem, Kamil ściągał i dlatego nie zaliczył. Kamil to przestępca. Po prostu sądzę, że ludzie, których stać na takie teksty powinni wylatywać z uczelni bardzo szybko. Bo nie powinni uczyć. I to jest zupełnie inna sprawa. Może sprawa Kamila jest dobrą okazją, żeby zwrócić na to uwagę?

już morderstwo było bardzo "publiczne"
kto co skąd wie cała PG

Kasieńko, skoro to zupełnie inna sprawa, to czemu teraz jest ta "dobra okazja" żeby o tym mówić?
Bo dla mnie to powinno być o tym mówione na bieżąco, a doszukiwanie się TERAZ okazji jest bardzo wątpliwe.

Nie kierujcie się tym co napisała prasa w tej sprawie, bo kłamią, żeby zrobić jeszcze większą sensację. Do całego zajścia nie doszło przez to, że ten wykładowca oblał Kamila, tylko inną osobę. A kogo - nie ważne.

A jeśli chodzi o studia, to fakt można się wkurzyć, bo szkolnictwo wyższe w Polsce to jeden wielki bajzel. Odklepać zajęcia, przeegzaminować i zgarnąć kasę. Potem wychodzi taki mgr co nic nie umie w ramach kierunku na ktorym się kształcił, ale za to włada biegle łaciną :P

Co do wykładowców, racja trafiają czuby, które potrafią zachowywać się jak ostatnie gnoje, ale na Boga, czy warto marnować sobie życie w pudle tak jak Bohater artykułu? Trzeba czasami pomyśleć przed podjęciem jakieś decyzji.
Czasem lepiej wyrzucić to z siebie pod postacią słów niż zbierać, aż się wybuchnie i zatłucze kogoś siekierą.

Kasieńko

w takiej Wielkiej Brytani na przykład ściąganie jest traktowane jako oszustwo i wylatuje się z uczelni :P
tylko u nas jakos tak sie utarło że oszustwo to przeciez norma...

Una

Ludzie są różni - może warto mówić o tym, żeby tym chamskim nauczycielom zaoszczedzić przeżyć Stefańskiego? Może dlatego, że coraz więcej słyszę wypowiedzi, że ludzie się wcale Kamilowi nie dziwią?

MNIE TO NIE DZIWI... ALE POTEPIAM TAKIE ROZWIAZANIA

Jesli ktoś nie studiował na PG to jego opinia bedzie wyłaczenie krytyczna bez możliwości zrozumienia dlaczego tak postapił, bo tak naprawde ten ktoś pisze coś nie znajac sposobu wyżywania sie na studentach. Z własnego doświadczenia wiem ze niektórzy nauczyciele zachowują sie gorzej jak gestapo czy SS. Niektórzy na 460 studentów zaliczaja 10osobom, i sami sobie odpowiedzcie czy jest to normalne czy nie. Zrobił to bo psyhicznie nie wytrzymał traktowania jak smiecia, i trzeba sobie jasno piowiedziec ze niektórych wytrzymałość psyhiczna nie wytrzymuje takich męczarni , ALE posuwanie sie do takiego czynu to przesada. Przypuszczam ze zrobił to poświecając sie w akcie rozpaczy i zeby inni nauczyciele zaczeli sie zmieniać...czy jednak to cos zmieniło....

Wątpie bo ktos kto całe życie wyżywał sie na uczniach, jest za głupi żeby być dla człowieka jak człowiek. Niektórzy majacy najwyższe tytuły i wyżywający sie w jakikolwiek sposób sa dla mnie debilami w porównainu do zwykłego robotnika który ma szacunek dla 2 osoby. Jesli wiec inteligencja ma wśród swoich takich debili to nie ma sie co dziwić ze agresja rośnie....

Rozpisałem sie ale moze to komus kto nie wie jak tam jest pokaże druga, dzika i prawdziwa strone studiowania...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

kasieńko! teraz sugerujesz, że Stefański jest chamski?? i sobie na to zasłużył??
czytam wypowiedzi sfrustrowanych studentów, co to się "kamilowi nie dziwią" i ja się im bardzo dziwię...

z własnego doswiadczenia wiesz jak zachowywało się gestapo i ss ?

"to nauczyciel jest zły"...dochodzi już do uczelni,

A zaczyna się praktycznie od wychowania bezstressowego. "Przecież to dziecko...", mówi mamuśka, której pociecha kopała mnie w autobusie wycierając swoje buciki o moje spodnie....
Potem podstawówka, wiadomo - obowiązkowa i każdy, nawet jołop, musi ją skończyć.
W średniej, gdy taki młody człowiek zaczyna nabierać bardziej wyrazistych kształtów człowieczych (od strony psychicznej), kieeedyś faktycznie szlifowali, wybijali głupoty ze łba, a jednocześnie stwarzali okazję do spotkania się z problemem podporządkowania pewnym wymogom, rygorom, obowiązkowi, ale też ze stressem i.t.d. Bezstressowo wychowywana pociecha radzi sobie dziś doskonale na tym etapie, wytykając nauczycielowi wszelkie zło: źle uczy, za dużo wymaga, depcze "godność osobistą", jest niesprawiedliwy, uwziął się i.t.p. Rodzic jest gotów odwoływać się od oceny do wszystkich świętych, byle tylko udowodnić, że jego dziecię zostało skrzywdzone. Powstał nawet specjalny "Kodeks praw i obowiązków ucznia", gdzie prawie same prawa...Jednocześnie środowisko nauczycielskie stłamszone, zagonione do roboty papierowej, tracące autorytet na skutek błędnej polityki swoich władz, marnie opłacane (to i nabór tzw. negatywny).
Tym sposobem dziecię kończy bezstresowo szkołę ponadpodstawową i trafia na studia. Oczywiście, najlepiej na te najlepsze, a więc do renomowanej uczelni na renomowany kierunek. Żeby było śmieszniej, po co egzamin? Wystarczy dobre świadectwo (na uczelnię wszak też dotarł "trYnd", by dziecię bezstressowo przeszło ten etap. No i mamy mimozę, która pierwszy raz w życiu zostaje zmuszona do samodzielnej nauki, jest traktowana jak osoba dorosła i odpowiedzialna, a wykładpwca niekoniecznie musi mieć skończony dodatkowy fakultet PSYCHIATRY. Na dodatek, gdy jest wymagający i obce mu jest skojarzenie "dziecię nie umie, tzn. nauczyciel nie nauczył", to już zaczynają się prawdziwe kłopoty.
Na szczęście, nie zawsze kończy się "siekierezadą", choć te głosy autorytatywnie stwierdzające, kto powinien, a kto nie powinien być wykładowcą, z pozycji studenta, raczej nie napawają optymizmem.

też studiowałem na PG i nas szczęście ukończyłem - oczywiście z poślizgiem ;)...
Pominę sprawy wiedzy i nauki...ale są wykładowcy na tej uczelni, którzy traktują ludzi w taki sposób, że powinni być pociągnięci do odpowiedzialności karnej za swoje "inteligentne teksty" i docinki.
Przyznam się szczerze, że niejednokrotnie miałem niektórych "profesorów" szczerze dość, a dziś gdybym spotkał takiego mojego ulubieńca w jakiejś ciemnej uliczce z miłą chęcią sprzedałbym mu "liścia".
Politechnika powinna wprowadzić jakieś ankiety anonimowe, aby władze dowiedziały się do których wykładowców są jakie uwagi i zastrzeżenia.

sfrustrowany studencie

a wy do wykładowców podchodzicie po ludzku?
"jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie" powiada przysłowie
kwestia zachowania reguł, nie ściemniaj że jak ktos sie uczy to traktuja go jak śmiecia
a na PG idziecie sie uczyć (przynajmniej teoretycznie), bo żeby imprezować nie musicie iśc na studia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ty też nie mów, że to akurat studenci źle traktują wykładowców, gdyż to nieprawda. To wykładowca ma władzę i on rozdaje karty, więc przed egzaminem lepiej cicho siedzieć. A oblać ciebie może kiedy mu się tylko chce.
Wstanie lewą nogą i co zrobisz? Nic.
Ja też jestem przeciwnikiem siły czy wyzwisk wobec siebie, ale częściej powyzywać studentów jednak wolą wykładowcy niż odwrotnie.
do góry