Widok

Dostał 25 lat

Opinie do artykułu: Dostał 25 lat.

Kamil Putrzyński, 26-letni zabójca inżyniera z Politechniki Gdańskiej skazany.

Podczas procesu winę Putrzyńskiego w stu procentach potwierdzali świadkowie. - Kamil zapowiadał, że zap... profesora, jeśli po raz trzeci nie zda egzaminu - mówił kolega z akademika.

O tym, że Putrzyński zabił świadomie, mówili biegli. - Dowodem premedytacji było przyniesienie na egzamin siekiery - mówił w gdańskim Sądzie Okręgowym Waldemar Koszewski, neurochirurg z warszawskiej Akademii ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hmm

Cytat: >> a wy do wykładowców podchodzicie po ludzku?
"jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie" powiada przysłowie

a ja se powtórze
"humanizacja" nauki na PG dała efekt.
Jeden winny i drugi winny!
Wykładowca - być może wydawało mu się że jego przedmiot jest pępkiem świata tego.
Student - zachował się jak najzwyklejszy dresiarz.
Teraz robienie z tego kolejnego spektaklu to zwykła panaroja!
Nt tatusia, który zarżnął własną córkę też na początku wszyscy się wypowiadali, że taka spokojna, katolicka rodzina...
a potem się okazało, że po katolicku tłukli się po ryjach i policja nie jeden raz interweniowała.
I gdzie tu prawda?

Akurat znam trochę studentów PG, w tym również strasznego Wydzaiłu Chemii, i jakoś ani razu nie słyszałam, ze "godność ludzka została zdeptana", wyzwiska, nerwice itp.!
To nie jest (z całym szacunkiem) kurs językowy, tylko wyższa uczelnia, i ja chce mieć do jej absolwentów zaufanie, że nie pomylą kwasu siarkowego z octowym (a bo stress czuli podczas studiów i przestano od nich wymagać).

Critto

studenci często olewają wykładowców
po co mam chodzic na zajęcia? po co mam sie uczyć? po co mam prace oddawać w terminie?
reguły wyznacza wykładowca, ale sa one jasne
jednemu wystarczy ze ktos się bedzie pojawiał na zajęciach to mu wpisze zal
a inny powie "zdasz jak bedziesz umiał... to, to i to"
a teksty "wszystko umiałem ,ale mnie złośliwie oblał" to mozesz wstawiać panienkom licealistkom na imprezie, żeby sobie poprawic samopoczucie po spartolonym egzaminie

Hmm cd.

"Zjadło" resztę postu.
Ja ukończyłem uczelnię techniczną (nawet dwie) w tym PG. Fakt, było to "lata swietlne" temu. Za moich czasów imprezowicze i wogóle studnci nie pyskowali wykładowcom. Czyzby teraz było inaczej?

Student może nie zachował się jak najzwyklejszy dresiarz, bo oni nie biegają na codzień z siekierą, wykładowca co oblał za sciaganie jest nie "winny", i nie uważa się za pępek świata, bo jest określony program studiów i zaliczenie go jest wymagane przez absolwenta danej uczelni.
Później będzie problem, jak np. bezstresowo traktowany student medycyny (czy czego innego) zacznie pracować w zawodzie.

Mama

Cytat z Bolo:

"Jeden winny i drugi winny!
Wykładowca - być może wydawało mu się że jego przedmiot jest pępkiem świata tego.
Student - zachował się jak najzwyklejszy dresiarz."

I właśnie chyba zapomniałaś o wykładowcach, którzy uważają że nie ma innych przedmiotów na tej uczelni niż ich. Zgadza się coś trzeba umieć, ale niektórzy chcą aby ten student umiał tyle ile magister z przedmiotu, który ma jedynie pół roku. I to nie ściema, to jest absurd. A poza tym, na uczelniach coraz więcej się cwaniaczkuje. Przychodzą różne znudzone oglądaniem TV niunie. Odwala wszystko ze ściągi i zdają, a student, którzy pisał swoimi słowami oblewa, bo szanowny pan profesor twierdzi, że na egzaminie musi być identycznie jak on podyktował do kajetu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Una,

otóż to, DOKŁADNIE.

On powienien raczej trafić do "wariatkowa" a nie do więzienia bo to człowiek chory psychicznie. Może jeszcze pozabijać współwięźniów

taki człowiek siedzi sam na tak zwanych N to znaczy ze chodzi wszędzie sam i z nikim niema kontaktu .co sie porobilo studeńci tez mordują a wszystkon przez prochy,stres,samotnosc.z tego wyglonda ze studjują sami wyrodnialcy ,oj niedobrze

Critto, na litość Boską,

"...Przychodzą różne znudzone oglądaniem TV niunie. Odwala wszystko ze ściągi i zdają, a student, którzy pisał swoimi słowami oblewa, bo szanowny pan profesor twierdzi, że na egzaminie musi być identycznie jak on podyktował do kajetu. ..."

To brzmi jak: plose pani, a on tes sciąga i jesce sie pluje...

Ja zdawałam egzamin z tzw. "kreski" u KOBITY, co kobit nie cierpiała (stara panna, brrr). I niewskazany był zbyt atrakcyjny wygląd typu ostry makijaż, ekstrawagancki ubiór i.t.p. Co kobity robiły? UBIERAŁY SIĘ JAK PENSJONARKI, a dodatkowo szły solidnie obryte NA EGZAMIN, a nie na skargę do wszystkich świętych.

Critto

to jest uczelnia techniczna
definicji i twierdzeń nie podaje się wlasnymi słowami
a odpowiedzi na pytania opisowe powinny zawierać wszystkie uznane za niezbedne przez wykładowcę kwestie a ludzką rzeczą jest cos pominąć
przejrzyj testy kompetencyjne z podstawówki już tam widac że pewne rzeczy w odpowiedzi są punktowane, a lanie wody na krążenie wokół tematu jest bezsensowne
tak więc bajdurzysz o inteligentnych studentach co to nie zdaja mimo ze wszystko umieją i niuniach znudzonych TV, co to nic nie umieja ale zdaja bo sciągaja
zresztą Kamil zaliczał by się w takim przypadku do niuń :P

hmmm

hmmm uwazam ze przede wszystkim stala sie wielka tragedja. Winny nie jest tu na pewno jeden człowiek, a rzeczywiście ucierpiało na tym dwoje ludzi bezpośrenio i nie wiadomo ilu osobom pośrednio przysporzyło tu cierpienia.Nie żyje człowiek i najgorsze jest to ze on akurat był niewinny.Jedno trzeba powiedzieć jasno Zabijać nie wolno!!! i trzeba ponosić tego konsekwencje, ale...

* czy 25 lat duzo czy malo? Ja bym dal 10-15 i tak chłopak ma zmarnowane życie, spedzenie tylu lat wiezienia powinno go nauczyc rozsadku i dać szanse na wyleczenie sie (jezeli to możliwe) jeżeli bedzie pragnąl oczywiście powrotu do normalnego życia
* straconego zycia nikt nie przywróci
*profesorek tez powinien sporządzić sobie porządny rachunek sumienia a jego jeszcze chec "dobicia " chlopaka jest niedorzeczna, za 25 lat to jego największym wrogiem bedzie ndciśnienie , cukrzyca bądz inne choroby wieku straczego (oczywiscie nie zycze mu źle) a nie wrak człowieka który miał na pewno jakieś marzenia ale nie poszedł dobra drogą

Ja sam tez natrafiłem na niezłego skurw#### i to na końcu moich studuiów, który też powaznie namieszał mi w moich planach zyciowych i potrafię sobie wyobrażić tę furie i nienawiśc jaka nawiedza nas czasami na PG. Lecz sa inne bardziej wyrafinowane sposoby wyładowywanie agresji jak: masakra samochodu, obrzucanie jajkami itd... bądź też sposób chrześcijański pomodlić się) :) A więc nie tzreba od razu skłaniać sie ku final result bo to pozbawia naszą ofare szansy refleksji a nóz może jakies synapsy w mózgu się obudzą:)
Pozdrawiam
Ps.przepraszam za ew. literówki ( kurde ale sie rozpisałem :)

Wybacz Baja, ale w takim razie mam rozumieć, że popierasz odwalanie na studiach? Tylko zadajmy sobie pytanie uny: pójdzie taki student do pracy, co cały czas jechał na sciągach i co będzie? No właśnie. Piszę nie po to, żeby się żalić, ale znam takie przypadki, że (szczególnie na I roku) osoby w ogóle nie zainteresowane w kierunku, który studiują przez sesje przechodzą bez problemu, bo sobie odwalą z karteczki czy uśmiechną się do sąsiada. Tylko czy to się nazywa sprawiedlowość. Wyobraź sobie, że jedziesz samochodem 7ką. Przekroczyłaś lekko dozwoloną prędkość i pech chciał, że trafiłaś na drogówkę. Oczywiście mandacik, ty go uczciwie płacisz bo w końcu takie mamy prawo. Chwile później slalomem sunie nawalony w 3 "d" facet. Funkcjonariuszowi wręczą pare "króli" i po sprawie. Czy to się nazywa spawiedliwość? Czy chcemy żyć w państwie cwaniaczków i oszustów. Jak będziemy na to patrzeć przez palce, to nic się nie zmieni.

Szanowi Państwo razem cuzamen do kupy!

Poziom nauczania spada na goły pysk!
Stopiń tzw. "świadomości" rośnie.
Media karmią nas ciągłymi obrazkami jak to panuje przemoc w szkole na różnych etapach wiekowych, przy czym zdecydowanie na 1. miejscu panują USA, gdzie strzelaniny w tych ich pieprzonych "koledżach" to chleb codzienny.
No - ale to jest słynne "american way of life"
Rzekłem, że jeden winny i drugi winny.
Tylko, że nawet student sprowokowany przez profesura, niekonicznie winien od razu sięgać po brzytwę.
Sam pamiętam czasy, gdy na egzaminie jeden z "doktorków" wprost pluł nam w oczy, szlag nas trafiał i chętnie czy ja czy kumpel bysmy obili mu ryja. Ale tak się nie stało.
A tłumaczenie że ktoś w chwili popełniania czynu miał ograniczoną poczytalność zasługuje na śmiech!
Mógłbym równo dobrze zrobić tak: mam rano kaca jak 150, nie mam kasy więc wchodzę do sklepu, walę toporkiem sprzedawczynię i biorę se piwo /nie jedno/.
No proszę wysokiego sądu, oskarżony działał w stanie ograniczonej poczytalności /miał kaca/....

i dlatego powinno się iść w kierunku braku tolerancji dla ściągania
a to chyba główny zarzut dla tego wykładowcy - nie dał wymigać sie od nauczenia materiału

Critto,

chyba się zupełnie nie rozumiemy. Jeśli nawet trafi się "niuni", że jeden czy drugi erotoman ją puści, to chyba nie powiesz, że skończy studia bazując na ściąganiu i wdzięcznym uśmiechu. Egzaminów jest full, trwa to kilka lat, TRZEBA SIĘ CZYMŚ WYKAZAĆ. Niunia trafi w końcu na takiego wykładowcę, który powie "jest pani głupsza niż ustawa przewiduje" i wtedy ola Boga, godność cierpi.
Bądź facet poważny i bzdur nie pleć, w końcu wiele osób studia kończyło i wie trochę na ten temat.

Przykro mówić Mamo, ale niestety Ty teraz bajdurzysz. Ja nie pisałem w swoim poscie tylko o uczelniach technicznych. Testy kompetencyjne to zwykły badziew edukacyjny, który promuje uczenie się na "debilka". Kiedyś były w Liceach prawdziwe egzaminy wewenętrzne, gdzie cała prawda o wiedzy starającego się o przyjęcie wychodziła na jaw, gdyż nie wiedział czego się spodziewać.
Pisanie własnymi słowami to właśnie przejaw inteligencji, gdyż student pokazuje, że naprawde coś z tego rozumie, a nie powtarza jak papuga tego co ma w zeszycie, bo tacy najszybciej to zapominają.
A o sprawie Kamila pisałem w swoim pierwszym poscie i Ty dajesz nabrac sie sensacyjnej Wyborczej i innym szmatławcom. Nie zabił ze swojego powodu, tylko kogo innego.

Taaa, Critto. Gorzej, gdy w "przejawie inteligencji" przyszły lekarz nerkę nazwie wątrobą...swoimi słowami przecie mozna wszystko.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Critto, w pierwszym poście napisałeś, że zabił nie ze swojego powodu tylko z powodu innej osoby.

A co to zmienia? Znaczy że to czyn taki rycerski był?
do góry