Widok

Dowód dla dziecka czy paszport w krajach UE??

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dla dziecka 1,5 letniego potrzebny jest dowód czy paszport podróżując po UE?? Niby nie ma nic - ale teraz dzieci nie sa wpisywane do dok rodzica więc jak to jest??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Koleżanka rocznej córci wyrabiała paszport.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale byl muss czy chciala ??
dowod niby szybciej sie wyrabia

gdzie jutro czynny jest fotograf ktory wywola i zrobi mi foto ??
w UE dowód osobisty
poza europa paszport
image
My robiliśmy małemu paszport jakoś w maju zeszłego roku(miał 10mc). Wyjeżdżając za granice dziecko musi mieć paszport albo dowód osobisty. Co do fotografa to jest koło urzędu paszportowego w Gdańsku.
image

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
Po UE zdecydowanie polecam dowód osobisty z prostej przyczyny paszport dla dziecka do 5 roku życia jest ważny tylko 12 miesięcy.

Dowód osobisty jest ważny 5 lat i jest darmowy wyrobienie trwa 1 miesiąc ale często już po 2 tygodniach jest do odbioru :)
image
image

image
my naszym dziewczynom wyrobiliśmy dowód, po pierwsze jest darmowy a po drugie to napewno poza unię narazie się nie wyrobię, a nawet jeśli będę jechać to będzie to zaplanowane i będę miała czas aby wyrobić paszport.
dzieki za odpowiedz - mam nadzieje ze wyrobi nam dowod w 2 tygodnie ;)
Dziewczyny a gdzie we Wrzeszczu/na Morenie znajdę fotorgrafa zeby nam zrobił zdjęcie do dowodu?
image
we wrzeszczu w kodaku na przeciwko dworca pkp ;)
dzięki :)
A powiedz ile czekałaś na dowód dla dziecka?
image
dokladnie 1 mc i nie zdarzylam bo dowod mialam do odbioru 3 dni po wyjezdzie na slowacje
a robilam nei w sezonie wiec w czasie letnim odbior moze byc pow 30 dni
My podrozujemy z paszportem po Pl i UE itd jest wygodniej bo mozna poleciec gdzies dalej;)

Kosztuje 30zł i czeka sie dokładnie 7dni:)
tylko ze paszport dla dziecka do 5 lat jest wazny 1 rok wiec ja sie jedzie do ue to lepiej dowod ktory jest na 5 lat
A gdzie wyrabia się paszport w Gdańsku? ;)
Wolałabym dowód, ale cenny jest czas ;)
image
biuro paszportowe jest na okopowej kolo urzedu marszalkowskiego - niedaleko us na rzeznickiej
ja w srode bylam wyrobic dowod corce i Pani powiedziala ze czeka sie 2,5 tygodnia max 3 tygodnie. Zobaczymy czy tak bedzie.
dzieki dziewczyny.
Ze tez czlowiek wczesniej nie pomyslal, a teraz tylko stres niepotrzebny.
No nic robimy akcję ;)
image
Nie tylko UE tylko Shengen, np. Norwegia nie jest w Unii ale jest w Shengen i tez na dowód można. Dowód jest szybciej.
my wrobilismy dowod malemu, poprosilam zeby zrobili jak najszybciej, bo jechalismy na majowke, i faktycznie pani po tygodniu zadzwonila ze jest juz ado odbioru, takze warto poprosic zeby sie pospieszyli):
Zawsze można napisać podanie, że dziecko wyjeżdża dość często, wtedy paszport też można wyrobić na 5 lat
Opinia została zablokowana przez moderatora
Mar, jesteś pewna, że tak można. Potrzebuję paszport dla córki właśnie na dłuższy okres i do tego biometryczny. Kobietka w biurze paszportowym w Malborku była niezorientowana więc chciałabym z jakimś przepisem do niej pójść. Może wtedy mi wyrobi.
Kiedy miałem pytania dotyczące https://tk-smart-legal.pl/strona-glowna Szary paszport, wszyscy znajomi polecali mi zwrócenie się o pomoc do Smart Legal i naprawdę pomogli mi uporządkować wszystkie niuanse i wszystko sporządzić dokumenty i wszystko zostało załatwione tak szybko, jak to możliwe.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki wózek waszym zdaniem jest najlepszy? (97 odpowiedzi)

Oczywiscie tak jak w tytule, spodziewam sie dzidziusia i jak to kazda mama rozgladam sie za...

księgowa?? czy warto? (41 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

Adwokat- rozwód- podział majatku (60 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

do góry