Re: Drinki
Poncz z limonek lub cytryn - składniki
* 200 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
* 200 ml soku ananasowego
* 100 ml soku pomarańczowego
* 50 ml...
rozwiń
Poncz z limonek lub cytryn - składniki
* 200 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
* 200 ml soku ananasowego
* 100 ml soku pomarańczowego
* 50 ml grenadiny (syrop z granatów)
* 200 ml białego Baccardi
* cukier do smaku
* plastry truskawek
* ananasa
* cytryny lub limonki
* woda gazowana
* lód
Poncz z limonek lub cytryn - sposób przygotowania
Do dużego dzbana włożyć kostki lodu. Wlać sok z limonki lub cytryny, sok ananasowy, sok pomarańczowy. Dodać grenadinę i rum. Wymieszać, posłodzić do smaku, mieszając, aż cukier się rozpuści. Przelać do dużych pucharów lub wysokich szklanek. Dodać plastry owoców i uzupełnić zimną wodą gazowaną.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Szampan z arbuzem - składniki
* 1 butelka mocno schłodzonego szampana
* 1/2 dużego arbuza bez pestek
Szampan z arbuzem - sposób przygotowania
Arbuza kroimy w kostkę, wrzucamy do plastikowej torebki i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1-2 godz. Do szklanej misy wsypujemy kostki arbuza, zalewamy szampanem.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Poncz z melona - składniki
* mały melon miodowy
* 300 ml wina białego stołowego Blanc de blanc
* 300 ml wina słodkiego Riesling
* kilka ciemnych winogron pociętych w półcentymetrowe plastry
Poncz z melona - sposób przygotowania
Wyciąć kulki z melona za pomocą łyżki do wydrążania lub pokroić w kostkę. Na tacy wyłożonej pergaminem ostrożnie ułożyć kulki melona, tak by nie przylegały do siebie. Dobrze zmrozić przez co najmniej dwie lub trzy godziny albo przez całą noc. Wymieszać wina w dzbanie. Dodać plastry winogron i zmrożone kulki melona.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Poncz z winogron - składniki
* 200 g różnego rodzaju winogron (czarne
* różowe
* zielone)
* 700 ml różowego wina
* 100 ml soku grejpfrutowego
* 7 łyżek cukru pudru
* 100 ml tequili
* 100 ml soku z żurawiny
Poncz z winogron - sposób przygotowania
Winogrona ułożyć na tacy wyłożonej pergaminem, tak aby nie stykały się ze sobą. Zamrozić. Pozostałe składniki wymieszać w dzbanie, dodać zmrożone winogrona. Podawać z dużą ilością lodu.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Kruszon cytrynowy - składniki
* po 1 butelce szampana i białego wina
* 4 cytryny (30 dag)
* kostki lodu
Kruszon cytrynowy - sposób przygotowania
Cytryny wyszorować, osuszyć i spiralnie obrać. Skórki polać 2 łyżkami wina i pozostawić do naciągnięcia. Cytryny pokroić w plasterki i włożyć do wazy. Dodać resztę wina, odcedzone wino ze skórek oraz schłodzony szampan. Podawać z lodem.
zobacz wątek