Widok
niby paliwo drogie,
a tych szrotów dalej pełno wszędzie, to jak to jest? może jak będzie po 20 zł to wreszcie będzie mniej? oby. może wtedy ameby umysłowe i ich nieogarnięte dzieciaki nie będą wiecznie autem do przedszkola jeżdzić, bo nie potrafią inaczej? masakra! a pod przedszkolem wyjmują hulajnogi z bagażnika, żeby dzieciak nan iej przez bramę przejechał, bo przecież jest rowerowy maj i punkty dostanie ....
Super, to proszę mi powiedzieć jak ogarnąć logistycznie: 6:45 żłobek, praca na 8-16, odbiór przed 16:45 ze żłobka. Punkt startowy Gdynia Wiczlino, żłobek dla ułatwienia też, miejsce pracy Gdańsk osiedle Garnizon. TYLKO komunikacją zbiorową. A i jedno utrudnienie, jest drugie dziecko, które ogarnia drugi rodzic, więc nie da się, żeby jedno woziło a drugie odbierało, bo przedszkole jest dalej, nie ma miejsc w dzielnicy :)
o extra mieszkam blisko. Rogulewo. Od czasu ceny Paliwa powyżej 6 PLN dojeżdżam do Gdańska Politechniki komunikacją zbiorową. Tylko jeden autobus o 5:41 do kolejki chylonia i... da się? Da tylko trzeba sobie zorganizować życie.
Tak czy inaczej na Wiczlinie jest kilka autobusów do kolejki i nie tylko. Zawsze można autem tylko do kolejki, a następnie SKM. Jest to jakieś rozwiązanie, tylko trzeba chcieć, a nie szukać wymówek.
Nie miałem w zamyśle Pana/Pani obrażać. Podaję tylko możliwości. Pozdrawiam i licze, że się udać odstawić auto :)
Tak czy inaczej na Wiczlinie jest kilka autobusów do kolejki i nie tylko. Zawsze można autem tylko do kolejki, a następnie SKM. Jest to jakieś rozwiązanie, tylko trzeba chcieć, a nie szukać wymówek.
Nie miałem w zamyśle Pana/Pani obrażać. Podaję tylko możliwości. Pozdrawiam i licze, że się udać odstawić auto :)
Zgadnij ile będziesz wtedy płacił za autobus lub kolej
Bo aktualnie sama benzyna wychodzi taniej od biletu na autobus/tramwaj jak się jedzie samemu autem. No chyba, że jesteś dzieckiem lub emerytem. Ceny biletów zdecydowanie przewyższają koszt jazdy indywidualnej. A zobacz, ile tam jest w autobus powciskanych osób. Więc z czego to wynika? Że bilety to forma podatku? Tak jak paliwo to też gruby podatek? Ktoś tu nieźle dyma, ale są rekordy w zyskach dla spółek państwowych.
kosztowo ok, ciężko jadąc z Gdyni do Gdańska zawsze wyjdzie taniej komunikacją, Niestety komunikacją rano zajmuje mi 65 minut, autem 25 minut. Wracając autem ~30-35 minut, komunikacją 75 minut jak dobrze pójdzie. w sumie w ciągu dnia to 80 minut na jazdę w zatłoczonym busie/SKM, gdzie poza wakacjami rano nie ma jak poczytać książki. ponad godzina dziennie wyjęta z życia na dojazdy, więc powiedzmy 25h w miesiącu. Już bym wolał poświęcić te 25h, nie mając dzieci, na jakieś dodatkowe źródło dochodu i zarobić te 300-400 zł w miesiącu niż tłuc się w komunikacji :D