Widok

Drogi - może jakiś protest?

To co w ostatnich tygodniach z drogami się dzieje, to jest już jakiś kataklizm - dziury o średnicach 3-4 metrów na niektórych nieutwardzonych drogach, a przez deweloperów i te z yombami są już krzywe jak cholera i wcale nie lepsze.

Gmina ma nas głęboko gdzieś (nawet sam burmistrz w wywiadzie dla jednego z portali stwierdza "Nie każdą drogę naprawimy", bo po prostu nie mają ochoty), więc może pokażmy im, że pracują tam za nasze pieniądze i że skoro płacimy podatki, to płacimy też na te drogi i bez łaski powinni nam je chociaż wyrównać.

Polecam stronę http://sprawdzpodatki.pl/ - można sprawdzić ile płaci się na drogi samorządowe i na urzędników samorządowych (osobno od tych państwowych) - w przeciętnym domu będzie to 2000-3000zł rocznie na drogi i 1000-1700 zł rocznie na pensje urzędników.

Myślę, że najlepszą formą pokazania, że mamy ich już dość byłby najzwyklejszy strajk w formie blokowania drogi. Rondo przy wydziale infrastruktury i komunikacji w Żukowie to najbardziej newralgiczne chyba miejsce w gminie, gdzie jakikolwiek protest i blokada nawet na 15 minut wywoła takie korki, że cały powiat by dostał wku*w na urzędników w Żukowie (i na nas trochę też).

Pytanie, czy tak radykalny (bo jednak ludzie przez to się spóźnią do pracy) protest waszym zdaniem jest na miejscu i ktokolwiek by dołączył, czy wolimy dalej wykorzystywać drogę telefonów/mejli/pism do urzędu?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2
jak nie bedzie padac 3 dni i przeschnie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy na pewno gmina robi prowizorkę? A może prowizorka jest wynikiem presji dużej liczby mieszkańców poziomych wieżowców na ich wspaniałego budowniczego i gminę. To przecież oni na tym forum wypisywali radosne posty na temat : Kiedy płyty na Pszennej , Kubusia Puchatka, Źródlanej. Developer dał płyty , gmina ułożyła. Proste - nie. Developer rozkopał płyty, zniszczył sprzętem budowlanym to kto ma je remontować - gmina? W przypadku Pszennej prawie 20% plyt wymaga już po trzech latach wymiany bo wystają z nich pręty zbrojeniowe. Po tej zimie dojdzie następne 10%. I co teraz ? te niewielkie środki które gmina przeznacza na drogi w Baninie mają być wtopione w remonty kilku Jumboautostrad ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Jeszcze jedno - nie ma kanalizacji, którą kładzie się ,,w drodze" więc nie ma co liczyć na stałe nawierzchnie drogowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a co to mieszkancy maja naprawic? droga nalezy do gminy wiec ich obowiazkiem jest dopilnowac zeby droga wygladala jak nalezy...
Znalazłem te wyliczenia :

,,Zrobiłem szybkie wyliczenie bo niektórzy tu piszą, że drogi im się należą bo płacą podatki. Otóż jest tu jakieś 5 tyś podatników jak ktoś stwierdził. Zaufam że tak jest. W naszym kraju jest ogółem 25 mln podatników. Wpłacają oni do budżetu ze swoich podatków 44 mld złotych (2015) przy wydatkach całego sektora publicznego czyli samorządy i budżet centralny wynoszących 745 mld zł.

Z czego na utrzymanie dróg krajowych i samorządowych wydajemy w tym kraju 3,6 mld rocznie.

Zakładając, że wszyscy płacimy nie tylko podatek dochodowy ale też inne podatki jak akcyzę, wat itp i zakładając, że wpłacamy do budżetu państwa nie 44 mld tylko nich będzie 220 mld złotych (pięć razy więcej, a co tam, jak szaleć to szaleć) łatwo wyliczyć, że 5 tyś podatników ma udział swoich podatków w wydatkach na utrzymanie dróg w Polsce w wysokości 211 tyś złotych rocznie. Ci podatnicy jednak nie zużytkowują jedynie dróg koło swojego domu ale korzystają w takim samy stopniu jak wszyscy inni ze wszystkich dróg, które trzeba utrzymać w tym autostrad, dróg w centrum miasta, obwodnicy itp. Odetnijmy połowę z tych 211 tyś choć to oczywiście dużo za mało. Zostaje 105 tyś rocznie. To 21 zł od podatnika. Tyle to nie wystarczy nawet na odśnieżanie przed państwa domkami.

Wniosek z tego jest taki, że nawet do wrzucania w co większe dziury gruzu, czy położenia kilku płyt betonowych gdzieś tam dokładają się ze swoich podatków mieszkańcy w gęściej zaludnionych częściach miasta gdzie ich podatki w przeliczeniu na kilometr dróg przypadających tam pokrywają koszta z nadwyżką.

Proszę się zastanowić gdy kogoś najdzie ochota by wymachiwać argumentem ile to płaci podatków i co mu się należy''.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Armii Krajowej to schetynówka ,dofinansowanie ok .3 milionów złotych. Dokształć się,a potem gadaj i protestuj.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
po ch...tam się pchacie ciule
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
NIEŁADNIE TAK BRZYDKO SIE ZWRACAC. ALE TROCHE RACJI TEN TYP MA- owczym pędem zjezdza tu takie mrowie ludzi, ze zadna gmina tego nie udzwignie. ja mieszkam tu 10 lat i z roku na rok widze degradacje miejscowosci. tak, nastepuje degradacja miejscowosci!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
A ja proponuje tym najbardziej wyszczekanym kandydowac na burmistrza w kolejnych wyborach. Zobaczymy czy dacie rade pokierowac gmina.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zadaniem gminy i powiatu jest także sterowanie tym "owczym pędem", aby nie dochodziło do degradacji miejscowości.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A wiedz, że rozważam taką opcję - wezmę tydzień wolnego, żeby się przejść po każdej wiosce i rozdać ulotki, co prawda będzie mnie pewnie stać tylko na czarno-białe, ale może to mnie uwiarygodni jako tego, co nie jest przy korycie i dorabia się sam.
I nawet już wiem, co bym miał w programie wyborczym, żeby nie tylko mieszkańcom Banina się podobało.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy ktoś wysyłał kiedyś pismo w związku ze zwrotem kosztów naprawy samochodu? U mnie mechanik naprawiał właśnie coś zwiazangeo z zawieszeniem, od 3 miesięcy dzwonimy, żeby równarka przyjechała na naszą ulicę i NIC. Nie liczę na to, że gmina zwróci mi koszty bo nie jestem naiwna - ale pismo wyślę, wraz z kopią rachunku. I wydaje mi się, że w grupie siła - gdyby takie pismo wysłało 100 osób, to oni to odczują (bo ktoś musi to czytać, odpisywać itd). Kto w to wchodzi?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
To powiedz jak by wyglądała Pszenne gdyby była cały czas gruntowa a deweloperka by budowała tak jak buduję?
no to kiedy ten protest i gdzie blokujemy drogę w Baninie czy w Żukowie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może GMINA BANINO......jeszcze trochę i będzie się trzeba sarać o odrębną gminę .....
A jakie miejscowosci miałby należeć do gminy banino.? Bo chyba nie byłaby być sama dla siebie.
pytanie czy budżet byłby taki sam czy nie - bo może jeszcze mniej by się to opłacało, doliczając koszta administracyjne
Zasadą jest, aby jeśli uszkodzisz auto na drodze na m-ce wzywać policję - bo bez tego skąd wiadomo, że akurat tu i w danym momencie to się stało. Bez tego sobie możesz pisma słać gdziekolwiek chcesz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Uważam, że czas najwyższy przemyslec sprawę odlaczenia od Zukowa tak jak Przodkowo,może doradzą w kwestii formalnej i stac się samodzielną gmina wiejska wtedy nasze podatki pojda w calosci na nasze cele
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co za bzdury piszesz megs. Wystarczy zrobić zdjęcie, mieć świadka i spisać całe zdarzenie. Komplet dokumentów wysłałem gdzie trzeba i wszystko skończyło się dla mnie pomyślnie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry