~Oliwianin od urodzenia
188.147.102.*
(4 lata temu) 25 kwietnia 2022 o 08:04
Syf kila i mogila
Tam zawsze byl dramat. I estetyczny i mentalny i kulturalny. Od kiedy pamietam, od blisko 40 lat. Chamstwo pan z kas (przynajmniej jeszcze 10 lat temu bo od trgo czasu mam przyjemnosc niekorzystania) jest i/lub bylo wrecz legendarne. To juz taka tradycja. A szkoda, bo budynek zabytkowy. To jak wygladal tunel to wiedza tylko ci, co musieli z niego korzystac, ale przezycie bylo niezapomniane. Minimum co drugi dzien nowe bazgroly, kolejne szyby potluczone, kolrjne odchody ludzkie. Na szczescie PLK doprowadzil to miejsce to wzglefnego stanu, co jednak wymagalo naszpikowania kamerami co pare metrow. I tak zaluje, ze nie przywrocono zabytkowych kafli na calych scisnach, jak w (nieuzywanym!) tunelu w letnicy. Wiele razy tez mowiono o remoncie wyjscia z tunelu w strone Przymorza - po deszczu czy zima dla mniej sprawnych wejscie tam to sport ekstremalny. Dziwi mnie ilosc choloty w tym rejonie, przeciez mieszkania tam osiagaja zawrotna cene, niby prestizowa okolica. Mam tez nadzieje na przewiercenie tunelu od strony poludniowej peronow ale nie tylko na skm ale na druga strone, co lepiej skomunikuje obie Oliwy (jedna zwana przyorzem malym) oraz skieruje tam tlumy korposzczurkow. Taki tunel wykonany przez prywatnego inwestora bylby tez zapewne lepiej utrzymywany, moze jakies schody ruchome dla tych co z walizamy przyjezdzaja? W innych miastach tk wcale nie science fiction!
1
1