Widok

Dylemat mieszkaniowy - Preferencje mieszkańców Gdyni

Bardzo prosiłbym abyście odpowiedzi w formie ankiety gdzie wolelibyście mieszkać z propozycji które wymieniłem stojąc przed hipotetyczna decyzja zakupu mieszkania. Takie determinanty jak lokalizacja,wysokość opłat, pietro, albo bliskość centrum są wysoce subiektywne, jeden woli mieszkać w centralnej części centrum inny woli przy morzu a inny przy lesie ; ) Jako jedyną barierę chciałbym postawić kwotę 300 tys. Chciałbym po prostu zbadać preferencje i nastoje egzystencjalne ludzi w trójmieście na przykładzie Gdyni.

OTO OPCJE:
1. Rumia/reda/Banino itp. prawie nowe albo nowe mieszkanie, duże 50-100m wykończone z najnowszych materiałów, ale daleko od centrum Gdyni. Tracimy czas i $ w korkach jeśli pracujemy dalej od miejsca zamieszkania, ale kupujemy tanio duże mieszkanie często w okolicy o charakterze małego miasteczka, z dala od zgiełku z dostępnością przyrody. Bardzo duza szansa na garaż podziemny w tej cenie
2. Stara z 1930 roku kamienica w centrum Gdyni. Około 50m wyremontowana pięknie w środku, klatka i budynek z zewnątrz również. Blisko morza, potencjalna inwestycja dla wynajmu turystom, klimat, wady typowe dla centrum, zgiełk, ruch, hałas, korki. Zalety również typowe dla centrum, wszędzie blisko itp. Oszczędzamy na paliwie. Ryzyko potencjalnych dodatkowych kosztów w postaci remontów. Brak garażu podziemnego
3. Karwiny/Dąbrówka/obłuze/pogórze dalej od centrum ale ciągle z dobrym dojazdem. Mieszkanie kilku albo kilkunastu letnie, ładnie wykończone w środku. duza szansa na garaż podziemny, jak mamy szczescie to trafimy nowe w tej cenie albo bardzo młode.
4. Całkowicie w stanie deweloperskim w takim układzie ze 300 tys ma starczyć na 50m, i wykończenie ale rezygnujemy z garażu podziemnego. Lokalizacja tez dalsza od centrum
5. Redłowo/Orłowo, stare mieszkanie, stare w środku ale ładnej dzielnicy blisko morza. garaż podziemny raczej nie ze względu na wiekowe mieszkanie.
6. Malutka nowa kawalerka w najlepszej lokalizacji jakiej się tylko da. Świetnie wykończona z garażem
7. Własna opcja której nie było wyżej

Bardzo jestem ciekawy czy rozwinie się temat i dyskusja.
Preferowane odpowiedzi to cyferka i komentarz z uzasadnieniem albo uzupełnieniem preferencji

Zapraszam do komentowania
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak Karwiny, to może Fikakowo ? Redłowo - są też świeższe bloki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma takich mieszkań spełniających opcje opisane przez Ciebie....a dokładnie w takiej cenie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
wszystko sie da. dlugo przeglam oferty i gadam z wlascicielani, kazda opcja jest mozliwa i dostepna od reki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może i tak, ale pokaż mi chociaż jedno ogłoszenie to przyznam Ci rację.
A po co ma pokazywać ogłoszenie, skoro liczy się wynegocjowana cena na papierze ? Niektórzy próbują nadal sprzedać mieszkanie w Gdańsku na Myśliwskiej po 8 tys. / m2 albo na Zaspie w płycie po 6,5 - 7. Liczy się transakcyjna a nie ofertowa.
To nie było pytanie do Ciebie. I co z tego że są wystawione po 8 tys czy więcej. Po prostu przejrzałem kilka ogłoszeń i może faktycznie można kupić mieszkanie w tej cenie, o której pisał autor, ale to jest na przysłowiowym "zadupiu" i nie w tym metrażu i nie wykończone tip top.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
~:-) zaraz powklejam Ci kilka ogłoszeń, tylko dotre do historii i zakladek ;)
Dodam ze to przyklady na szybko, spelniajace kryteria które wczesniej wymyslilem, nie szukalem najlepszego mozliwego ogłoszenia pasujacego do założeń tylko pierwsze lepsze ; P

1 Rumia http://otodom.pl/mieszkanie-rumia-51m2-2-pokoje-296000-pln-id24162241.html 2009 rok, cena do zbicia tez mysle ze duzo, ladne, garaż. za 250k moze i by sie udało bo siedzi pośrednik ktory kasuje 5-15k, wiec tyle odemniej i drugie tyle mozna wynegocjować od wlasciciela albo jeszcze wiecej

Rumia http://otodom.pl/mieszkanie-rumia-tysiaclecia-id25322737.html j/w pośrednik. 230-250k cena transakcyjna

rumia http://otodom.pl/mieszkanie-rumia-id25293265.html podrednik, 20-30k minus od ceny

O redzie nawet nie pisze bo jest jeszcze taniej
A w baninie za te cene bedzie 75m w gore wszystko raczej nowe i niespelniale ladne ;p ale nie bedzie 10 pieter tylko takie szeregowce albo w jednym " domu"beda dwie albo 4 rodziny

2. http://otodom.pl/mieszkanie-gdynia-srodmiescie-56,50m2-2-pokoje-330000-pln-id22531051.html

jest stara kamienica w gdyni, jest centrum, morze, ładne w srodku. Ok mialo byc do 300k, jest 330k, ale to pośrednik, ominiesz posrednika i znegocujesz z wlascicielem i pojdzie za 300 albo mniej.

3. http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/mieszkanie-gdynia-ogl7970720.html za 215k moze i by poszlo, na pogórzu mozna nowe znalesc za 250k i karwinach tez w stanie deweloperskim na Chwarznie chyba tez .

4. j/w pkt 3, tu latwo samemu znalesc do 250k jest bardzo duzo mieszkan w gdyni/redzie rumi. baninie. ale oczywiscie nie orłowie/redłowie i centrum. raczej dzielnice daleko od centrum

5. male , nowe na redłowie http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/mieszkanie-gdynia-ogl8043451.html

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/mieszkanie-gdynia-ogl8007554.html male 14 letnie. cena do zbicia.

ogolnie w 5 pkt szału nigdy nie bedzie, to bardzo drogie dzielnice trojmiasta

6. http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-sprzedam/mieszkanie-gdynia-witomino-35m2-miejsce-postojowe-w-hali-garazowej-w-cenie-ogl8079830.html załozenie spelnia, cena conamniej o 1k z metra do zbicia, jedynie dzielnica sie nie zgadza

w tej cenie znalezienie pieknej kawalerki w swietnym pkt nie bedzie problemem, przy cenie rzedu 6-7 tys za metr mozna bardzo wiele wymagac

generalnie jest w czym wybierac z ofert, ludzi schodza z cen, sztuka to ominac pośrednika i dobrze negocjowac : )
Dodam ze sam szukam mieszkania do 50m, raczej 2000 rok w gore, zamkniete osiedle najlepiej, jak sie uda to i miejsce hali. 2 pokoje i wolalbym blizej centrum, ale karwiny i dabrowa tez git,

Druga opcja jaka biore pod uwage to nowe na kawrinach, prawie nowe na kackach itp, zeby nowe wyszlo za 250k, albo 230 i garaż. Ale nie wiem czy jako 25 letni chlopak z zerowym dowiadczeniem wykonczeniowym bez samochodu chcialbym urzadzać mieszkanie sam od zera... wolalbym kupic juz gotowe ladne ; )

jak wyzej pisalem w rumi za 250k jest piekne mieszkanko, w Gdyni ciezej znaleść tip top w tej cenie ale można
Masz rację, można znaleźć....aczkolwiek myśląc o dalszych lokalizacjach, myślałem też o większych mieszkaniach bliżej 100 niż 50m2. Z tego co przeglądałem ceny deweloperów to są dość wysokie...a jak pomyślę o wykończeniu swojego mieszkania 70m2, w które wsadziłem już blisko 150tys. a został jeszcze do urządzenia salon sypialnia i korytarz....to wcale się nie dziwię, że ludzi mogą wystawiać swoje mieszkania w cenach dla niektórych "z kosmosu".
a to zgadza sie , generalnie srednia z cen transakcyjnych dla calego trojmiasta niezaleznie od rynku to chyba 4.7k za metr a sprzedaja sie od 4,5 do 5,5 najczesniej wiec do 300k nic wiecej niz 45-55m nie bedzie ; )

masz racje 70-100m to juz duuuuze ceny
swoja droga musisz wstawiac bardzo drogie materiały bo z tego co wiem 1000pln za m2 przewaznie wystarcza na wykonczenia ? :)
Kiedy wykańczałem mieszkanie (zaczynałem wykańczać) faktycznie zgłaszały się firmy, które właśnie wyceniały prace na około 1000zł z m2...aczkolwiek przy moich wymaganiach odnośnie inteligentnej instalacji, i innych instalacji teletechnicznych dało się poznać, że nie wiedzą co jest tak na prawdę do zrobienia. Pozostałem przy pojedynczych wykonawcach (elektryk, tynkarz, glazurnik, kuchnia, łazienka, meble, szafy) a sam niejako stałem się koordynatorem wszystkich prac....i powiem jedno, generalnie poziom usług w trójmieście jest po prostu słaby....i nie ważne czy pojedynczy wykonawca czy firma. Dla przykładu jedna znana firma, u której zamówiłem szklane drzwi prawie cały rok się "bujała", żeby zrobić prostą pogwarancyjną regulację....machnąłbym na to ręką, gdyby one kosztowały 5 zł.
Także wracając do tematu....niby wykończenia to 700-1000zł za metr....ale w tym raczej nie ma oświetlenia, mebli.
3, ewentualnie 4.
A to dlatego, że nie chcę ani wystawać godzinami w korkach i ogolnie być uzależniona od samochodu ani też nie chciałąbym mieszkać za bardzo w centrum. Chociaż akurat centrum Gdyni nie jest takie złe, bo blisko morze, Kamienna Góra, więc jest gdzie wyjść na spacer (nie to co Gdańsk).
Ale patrzę z perspektywy osoby, która ma już dzieci. Dla bezdzietnego singla z bujnym życiem towarzyskim to centrum jest na pewno fajniejszą opcją.
Co do kupowania już wynończonych mieszkań, to nie miałabym nic przeciwko (chociaż my kupiliśmy nowe), ale zależy, jakby to wyglądało cenowo. Zwykle sprzedający wliczają wynończenie w cenę, a niekoniecznie jest ono tej ceny warte. Po pierwsze każdy ma inny gust, a po drugie mieszkanie używane kilka lat nie jest już nowe, a ludzie chcieliby policzyć za to tak, jakby dopiero wyszła ekipa remontowa.
rozumiem z nowych tylko pogórze, obłuze, pustki i chwarzno do 250k nie ma nic innego i kawalerka na redłowie albo orłowie 8,5k za metr hahahah, maja wyobraznie ci deweloperzy
Mieszkałem w... 7 lokalizacjach w trójmieście (w Gdańsku i Gdyni), teraz mieszkam w Rumi. Nie mam auta, więc mam wypaczone podejście.

1) Rumia - na plus blisko las (jak i w wielu innych miejscach, w końcu TPK jest duży), niższe ceny, spory wybór dośc nowych mieszkań w pobliżu SKM. Dojazd do Gdyni SKM to 20 min. Moim skromnym zdaniem komunikacyjnie (bez samochodu) wypada lepiej od Obłuża / Pogórza, gorzej niż Karwiny, nieco gorzej niż Dąbrowa.

Dobra opcja dla pracujących w Gdyni, których nie stać na mieszkanie za 400k-500k.

Reda to już skok jakościowy w dół jak dla mnie bo odpada "R"-ka, która bywa przydatna.

Ogólnie ważna uwaga - za Gdynią Cisową kończy się trójmiasto. To znaczy: SKM nie jeździ dalej po północy w pn-czw co jest wyjątkowo irytujące.

2) Tu akurat nie mam zdania, poza ew. zwróceniem uwagi na to jacy są sąsiedz i czy imprezy / hałasujący imprezowicze w lecie nie będą przeszkadzać (jeśli są jakieś knajpy w pobliżu). Mieszkałem raz w starym budynku (ale w dośc fatalnym stanie) i nigdy więcej.

3) Próbowałem znaleźć coś na Fikakowie, ale akurat nie było nic ciekawego. Moim zdaniem Karwiny / Fikakowo to dobry typ z tym budżetem. Jak ktoś lubi las.

4) Gdzie? 50m wykańczane praktycznie samemu to koszt 50k minimum. Zostaje 5k/metr. Czyli pomijając punkt 3 zostaje Chwarzno praktycznie. O ile nie zakładamy jazdy samochodem, wolałbym Witomino w 4-piętowej płycie. Zawsze te 30 min życia dziennie zostaje dla siebie i łatwiej dojechać w nocy.

5) Jak znajdziesz coś w sensownej cenie, zdecydowanie. Mały kack (pomijając smród w zimie ze śmieci...) jest też fajnym wyborem.

6) Zależy czy planuje się dzieci?

7) Jak pracujesz w Gdyni to Witomino może być dobrą opcją. "W lesie", jednocześnie sensowne sklepy pod nosem i blisko do centrum. Odległośc pozwala na jazdę rowerem do pracy w cieplejsze dni. Uwaga na dziki w zimie :-) Minus (?) taki, że praktycznie sami starzy ludzie w centrum Witomina mieszkają, mi tam pasowało bo był spokój w klatce.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
bardzo cenny post, dzieki ; )

odnosnie 5 pkt, cytuje swoją wypowiedz z gory

"z nowych tylko pogórze, obłuze, pustki i chwarzno do 250k nie ma nic innego " moze oksywie no i oczywiscie rumia/banino
:-) - tak, z kosmosu - bo co mnie jako nabywcę interesuje, że sprzedający włożył w wykończenie w turkusie 100 tys., skoro ja wolę róż i i tak wprowadzając się wszystko "amputuję" ? Poza tym nabywca musiałby być niespełna rozumu, aby kupić wtórny za 8 tys., gdy ma pierwotny za 5 tys. - czy sprzedający nie widzą, że ceny już dawno spadły i nigdy nie sprzedadzą przy takich proporcjach ?
meribel...i tak samo co obchodzi sprzedającego co potem zrobisz z kupionym mieszkaniem. To że Tobie się nie podoba dane wykończenie nie trafiające w Twój gust to nie oznacza, że właściciel z tego powodu ma obniżać cenę. Może przed sprzedażą właściciel powinien wszystko zerwać i spalić i oferować sprzedaż mieszkania w stanie ala "deweloperskim"? ....jak zamierzasz i tak wszystko zrywać to po prostu kup sobie jakąś ruderę za pół ceny i będziesz miał z głowy chore wyceny wykończenia oferowanych mieszkań.
Pamiętaj, że jeżeli dla potencjalnego nabywcy wycena jest chora, to nie będzie miał nikt problemu, bo zwyczajnie tego nie opchnie bez obniżki ceny. Czy naprawdę wierzysz, że urodził się idiota, który kupi używane mieszkanie np. w Gdańsku na Myśliwskiej za 8 tys. / m2, gdy może kupić nowe za 5 tys. / m2 ? Mam znajomego, próbuje sprzedać 73 m2 Nad Wodą, wnętrze z udziałem architekta (całkiem fajne) i mimo rozsądnej wyceny (6,5 tys. / m2) od prawie roku nie może sprzedać. Gdy mówiłem, żeby spuścił do 6 tys. (wtedy jest to już sensowniejsze, bo gołe mieszkanie trzeba wyposażyć), to mówi, że nie po to opłacił architekta, żeby opuszczać cenę. Więc się z tym buja, przychodzą odwiedzający, proponują 6 tys. / m2., ale on nie chce opuścić. Ale oszczędności się kończą.
Pewnie....ale też trzeba pamiętać, że tak myśliwska myśliwskiej nie jest równa i czasem nawet 100metrów różnicy w lokalizacji robi bardzo dużą różnicę....czasem w jednym bloku różnica w cenie poszczególnych mieszkań może się różnić nawet o 20%. Więc teoretycznie na takiej z przykładu myśliwskiej są mieszkania po 5tys ale pewnie też są po 10tys.....ktoś z boku po bilbordach widzi ceny...od 5tys....ale zwykle tych od 5tys jest jak kot napłakał...albo już ich dawno nie ma.

Mówisz o cenie developer=5tys. a urządzone 8tys.......można by sobie powiedzieć, że idiota....przecież za 3tys za metr to wykończę nie wiadomo jak. Na swoim przykładzie niedługo zbliżę się do ceny....a gdyby nie moja praca...to już bym ją dawno przekroczył, czy to oznacza że mam je sprzedać poniżej kosztów wykończenia?.....pewnie tak by było, gdybym musiał, ale jak nie muszę nie mam powodu obniżać ceny....i być może tym ludziom też na tym nie zależy.......a może znajdzie się jeleń?
Im dalej w las, tym jelonków mniej, a więcej wilków, nastawionych na obniżki ;)

Uwierz, że tak nie jest - wejdź sobie na strony Polnordu, Allconu, Alfa Park, Wróbla Staw, Polservice - niektórzy startują poniżej 5 tys. / m2., górne widełki to i tak nie więcej jak 6 tys., a dominują te za 5XXX. Więc różnice (nasłonecznienie, kawalerka vs. 4 pokoje, itp.) są naprawdę prozaiczne. Nie ma czegoś takiego jak nowe za 10 tys. na Myśliwskiej :) (chyba, że na wtórnym w ogłoszeniach ktoś jeszcze tyle trzyma)

Jeżeli wykańczasz za 3 tys. / m2 to i tak lokalizacja typu Myśliwska nie jest dla Ciebie, tylko prędzej Browar, Jelitkowo, Oliwa, Orłowo, Sopot. A jeżeli dałeś 5 tys. za metr a teraz urządzasz za dodatkowe 3... to znaczy, że jesteś wyjątkowy na swoim osiedlu :) Bo osiedla z mieszkaniami w okolicach 5 tys. za m2 są okupowane przez miłośników beżu z brązem za 500-1000 zł / m2. (wystarczy przejrzeć ogłoszenia sprzedaży i najmu - wszystko w jeden deseń) Zdecydowana większość siedzi w kredytach i ostatnią rzeczą o jakiej myślą, jest wydawanie więcej jak 1 tys. na urządzenie metra :)
Moje mieszkanie jest 200m od geograficznego centrum trójmiasta :-)....natomiast co wyjątkowości to nie wiem, bo wielu ludzi wkłada jeszcze większą kasę w swoje mieszkania....tylko jedni kupują "Starcka"...a ja poszedłem w inną stronę... instalacje inteligentne, multiroomy i inne tego typu gadżety, które na prawdę do tanich nie należą.
Także potencjalny kupujący doceni (co oferują moje gadżety) mój wkład w mieszkanie, albo nie będzie o czym rozmawiać.
Przez wiele lat mieszkałam w centrum Gdyni. W roku 2000 kupiłam mieszkanie na Fikakowie. Bardzo odpowiada mi ta lokalizacja. Nie zamierzam juz wracać do centrum - kupiłam nowe mieszkanie (od dewlopera) na Karwinach. Kwota 300 tys wystarczy jedynie na małe mieszkanie. Za 3 pokoje (63 m) + miejsce postojowe zapłaciłam ok 370 tys. Do tego trzeba oczywiście doliczyć koszty wykończenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a 45-50 m ile kosztuje ? z tego co wiem do 250 tys da rade na karwinach, ale chyba tylko parter i bez garazu
Nowe, od developera na Karwinach kosztuje 250-300 tys bez miejsca postojowego. W zzaciszu lesnym jest oferta za 250 tys, 44 m, II piętro

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

architekt gdańsk trojmiasto (29 odpowiedzi)

Dzień dobry, znacie jakiegoś dobrego architekta wykonującego projekty domów jednorodzinnych z...

Co muszę sprawdzić kupując sama mieszkanie ??? (59 odpowiedzi)

Mam jeszcze dużo czasu na sprzedaż mieszkania , ale chcę się dobrze przygotować .Dzięki za...

Dom drewniany (18 odpowiedzi)

Czy ktoś może polecić firmę, która wybuduje mi dom drewniany całoroczny z dobrym stosunkiem ceny...

do góry