Widok

Dziecko nieprzyjęte do zerówki

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Pisze z zapytaniem, moze ktos ma doswiadczenie z zeszlego roku i wie jak to wyglada, albo w tym roku rowniez ma taki sam problem.
Pojawily sie wyniki przyjecia do tzw zerowek i moje dziecko nie dostalo sie do zadnej wybranej. W tej chwili jestesmy zalamani bo musielismy zadeklarowac rezygnacje w przedszkolu a teraz nie wiadomo gdzie dziecko bedzie chodzic. Poza calym absordem sytuacji w ktorej istnieje obowiazek "zerowkowy" a nadal przyznaje sie punkty samotnym matkom, pozostaje pytanie: gdzie trafi moje dziecko? Na drugi koniec miasta? Jesli tak to kto bedzie je tam wozil i odbieral?
W sekretariacie szkol dowiedzialam sie ze odwolywac sie mozna jedynie jak zostaly np zle naliczone punkty. Nie jestesmy niepelnosprawni ani rozwiedzeni, to nasze najstarsze dziecko wiec odpadly rowniez punkty za rodzenstwo w szkole. Czy w zwiazku z tym miasto uwaza ze nasze dziecko moze chodzic do szkoly byle gdzie a nie w rejonie albo do szkoly w promieniu 2km?
Czy ktos jest jeszcze w takiej sytuacji?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Najlepiej zadzwoń do urzędu miasta, do wydziału rozwoju społecznego, oni się tym zajmują.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Składaj odwołania. Nie wiem czy nie ma też opcji żeby złożyć wniosek o uzasadnienie odmowy przyjęcia dziecka - musisz dokładnie poczytać zasady.
Powodzenia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie znam się na punktach, u nas w małej miejscowości na zebraniu dyrektor mówiła, że nie mogą odmówić przyjęcia dziecka z rejonu. W wypadku przepełnienia nie przyjmują dzieci spoza rejonu, a jakby było więcej niż planowali z rejonu to tworzą nową klasę. Szkoła jest nieduża i niestety zajęcia są na dwie zmiany. Coś za coś.
Składaj odwolanie do szkoly rejonowej - tam musza dziecko przyjac.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Do rejonowej szkoły mają obowiązek przyjąć dziecko. Jeśli tego nie zrobią trzeba pisać do kuratorium.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
no własnie, ale niby zerówka jest traktowana jako przedszkole i nie ma rejonizacji, liczą się punkty. A jeśli się odwoływać to jaki podać powód?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Powody: że macie blisko, że dziecko będzie chodziło z rówieśnikami z osiedla, że szkoła jest wg Was atrakcyjna/przyjazna dzieciom, itd.
To niestety fakt, że w zerówkach nie ma obowiązku przyjęcia dzieci z rejonu - są za to punkty.
Ale odwołania trzeba złożyć wszędzie gdzie składaliście papiery.
Pewnie będą mówić że nie ma sensu itd., bo chcą mieć mniej odwołań :P ale zawsze jest szansa, że ktoś nie podpisze w końcu umowy (bo np. zdecyduje się zostawić dziecko w prywatnym przedszkolu) i się załapiecie. Trzeba potem dzwonić/chodzić i się dopytywać.
Przerabiałam temat z przedszkolem 3 lata temu i w końcu się udało - na koniec sierpnia dostałam info że jest miejsce w przedszkolu koło domu :)
Dzieci znajomych też w ten sposób się z odwołań dostawały ;)
Powodzenia!
Teraz przedszkola/szkoły zbierają "Potwierdzenie woli nauki w danej placówce" - do 27.03 godz. 17. Jeśli ktoś nie potwierdzi (czyli nie podpisze umowy w przedszkolu lub nie złoży oświadczenia woli w oddziale przedszkolnym w szkole) - powstaną wolne miejsca :) To jest szansa dla Was :)

"6. Potwierdzenie przez rodzica woli przyjęcia dziecka do placówki
Jeśli dziecko zostało przydzielone przez system do przedszkola, to rodzic w terminie od 18 marca od godz. 9.00 do 27 marca 2015 r. do godz. 17.00 musi udać się do tej placówki i potwierdzić wolę umieszczenia w niej dziecka poprzez podpisanie umowy (w przedszkolu) lub oświadczenia woli podjęcia nauki w szkole (w oddziale przedszkolnym w szkole podstawowej) załącznik nr 4. Wtedy dziecko ostatecznie zostaje przyjęte do przedszkola/oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej. Listy dzieci przyjętych do placówek zostaną opublikowane 30 marca od godz. 13.00.

7. Informator o wolnych miejscach w przedszkolach
Rodzice, których dzieci nie zostały przyjęte do żadnego z wybranych przedszkoli/oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych mogą złożyć Kartę Zapisu w placówce, która ma wolne miejsca. Pomocą w szukaniu wolnego miejsca będzie Informator dostępny za pośrednictwem strony internetowej od 8 kwietnia 2015 r., gdzie na bieżąco będzie wyświetlany aktualny stan wolnych miejsc w placówkach. Informacje o wolnych miejscach rodzice mogą także uzyskać w placówkach. Od 20 kwietnia do 31 sierpnia 2015 r. placówki (w przypadku wolnych miejsc) przyjmują dzieci nie przyjęte a zamieszkałe w Gdańsku, a od 1 czerwca do 31 sierpnia 2015 r. dzieci spoza Gminy Gdańsk."
http://www.gdansk.pl/edukacja_nowy,1806,35442.html

Poza tym też bym spróbowała z odwołaniem :) Nasz Młody 2 lata temu dostał się do przedszkola(wtedy 2 grupa, jako 4-latek) właśnie z odwołania.
Pisz odwołania tam gdzie składałaś podania mimo tego, że wmawiają Ci to że nie ma sensu. Zawsze jest sens.
Ktoś nie podpisze umowy, ktoś zrezygnuje i może wtedy wam się uda.
Napisz tez do Urzędu Miasta i Kuratorium. Oni tez mogą popchnąć sprawę w dobrym kierunku.
Ale działaj, dzwoń, chodź, dopytuj się. Jak będą widzieć że Ci zależy to + dla Ciebie.
Powodzenia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
W zerówkach nie ma rejonizacji, więc nie muszą przyjąć do szkoły rejonowej, niestety :(
Ale mimo to ja bym pisala odwołanie!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A u nas w szkole jakoś jest rejonizacja. Ja dostałam w tamtym roku ze szkoły powiadomienie a w tym roku przepisywałam do pierwszej klasy i też miała kartkę z dziećmi z rejonu. Na stronie naszej szkoły jest napisane, że przyjmują w pierwszej kolejności dzieci z rejonu. A potem pozostałe.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Do przedszkola nie obowiązuje rejonizacja, a zerówka nawet szkolna podlega pod edukację przedszkolną. Ta inf, z zeszłego roku była powiadomieniem o obowiązku szkolnym, za co jest odpowiedzialny dyrektor szkoły rejonowej, ale to tyle. Niestety z zerówką jest problem.
Szkola ma z gory zaplanowana liczbe zerowek. Stad kto pierwszy ten lepszy. Ale zdarza sie,ze jesli sa monity z kuratorium to przychodzi przykaz na stworzenie nastepnej klasy. Warto byc w kontakcie z kuratorium. Tym bardzie ze przedszkola musza przyjac wszystkie 4 latki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
U mojego dziecka w szkole dostawało się każde dziecko z rejonu, nie było tak że nie ma już miejsca, te dzieci miały pierwszą kolejność.
Zresztą nawet nie trzeba było przechodzić rekrutacji elektronicznej, wystarczyło iść do sekretariatu z odpisem aktu urodzenia dziecka i normalnie zapisywali do zerówki. W tym roku też tak jest, bo drugie zapisałam do zerówki.
I tak powinno być w każdej szkole, że dzieci z rejonu powinny być zapisywane w pierwszej kolejności, dla nich powinno być miejsce, co innego jeśli chce się dziecko posłać do innej szkoły, wtedy mogą odmówić.
Tak jak radzili poprzednicy, pisać odwołanie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
ania, a w jakiej szkole tak jest?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
U nas też tak jest, nie dopuszczają do sytuacji braku miejsca dla dziecka z rejonu.
Nie ma rekrutacji elektronicznej, żadnych punktów.
Żukowo
ciekawe jak to możliwe skoro zasady rekrutacji polegające na przyznawaniu punktów są w całej Polsce takie same. Gmina może ustalić tylko sposób rekrutacji i sposób przydzielania kolejnych punktów.
Więc sytuacja o której piszesz to zapewne nie Gdańsk tylko jakaś mniejsza gmina.
Gmina gwarantuje miejsce dziecku w szkole w swojej gminie. Zukowo ma chyba tylko dwie szkoly i nie ma problemem z zapisem. W gdansku moze sie okazac,ze dziecko z meldunkiem w Lostowicach dostanie miejsce w zerowce w nowym porcie. I wszystko gra wg prawa...
Chwaszczyno też nie ma elektronicznej rekrutacji, idę zapisuję dziecko i nie ma mowy o braku miejsca
takie info dostałam od pani w sekretariacie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry