Widok
Mocny film!
Bardzo naturalistyczny, dosadny i mocny obraz czasów, które tak właśnie wyglądały, jeśli chodzi o los wielu ludzi. Tego nie uczy się na lekcjach historii. Metody zarabiania były bezwzględne, co nie oznacza usprawiedliwiania tego biznesu, który w "Dziewczynie z igłą" został pokazany w wydaniu pewnej, zdawało by się, że dobrodusznej pani. Wrażenie pozostaje. Ale widzowie o słabych nerwach niech z tego filmu zrezygnują.
Podnosisz wartość swojego wyboru negując prawa do innego gustu u innych. Słabe to. A niektórzy mogą chcieć rozrywki niższych lotów, bo np. na codzień obracają się między smutasami, albo po prostu to im z innych względów bardzo odpowiada. Są po prostu różni ludzie, różne filmy, różne gusta, różne możliwości. I dobrze, że są dostępne alternatywne obrazy, bo dzięki temu nie ma wyłączności ani lewacka, ani prawacka poprawność.
Niezależnie od tego zdystansowania - zgadzam się, iż "Dziewczyna z igłą" to pozycja wielce wartościowa.
Niezależnie od tego zdystansowania - zgadzam się, iż "Dziewczyna z igłą" to pozycja wielce wartościowa.
dobry PR nie zawsze oznacza dobry film
Niestety stało sie tak również w przypadku tego filmu. Poszłam zachęcona opiniami, a wyszłam zniechęcona tym, co zobaczyłam. Nie oddzielam filmu jako sztuki od życia. Raczej staram się w niej szukać wskazówek do życia, inspiracji. A tymczasem ten film nie niesie żadnego przesłania, którego potrzebowałby współczesny zachodni świat. Bo przecież nie potrzebujemy lekcji, że nie powinno się zabijać nowonarodzonych dzieci?! Ten film pokazuje a właściwie implikuje wyobraźni ciężkie obrazy, które tylko szokują, nic więcej. Nie ma za nimi historii, nie ma głębi, nawet postaci są płytkie, bo nawet nie wiemy dlaczego jedna z głównych bohaterek obrała taką drogę, żeby "pomagać" innym. Szczerze odradzam chyba, że ktoś lubi bulwersując i szargające psychikę narracje. Jedyny plus jaki widzę, jednakże, to ciekawy obraz małego polskiego miasteczka, które robi tło opowieści. Z chęcią zgłębiłabym jego zaułki, uliczki, skwerki :)
Trudna prawda
Szokujące sąsiedztwo takiego znakomitego filmu z miałką szmirą wyświetlanych w sąsiednich salach multipleksów. Trudno patrzeć na tak surowy czarno-biały obraz ,czasem prowokujący do zamknięcia oczu. Ale nawet to nie pomaga odsunąc myśl że pokazano prawdę. Perfekcyjna realizacja Tak trudnego filmu. Przejdzie do historii światowego kina.