Widok

Dziki

Banino Temat dostępny też na forum:
Uwaga dzisiaj na ulicy Kościelnej koło kościoła były dziki jutro pewnie tez tam bedą uwazajcie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
od trzech tygodni są co wieczór i co noc w centrum Banina - okolice pętli autobusowej. Uważać!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
zawsze były i co z tego? nowym wszystko przeszkadza!
Jest las i dziki są
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 12
Dzik jest dziki, dzik jest zły dzik ma bardzo ostre kły!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
na co niby mamy uważać? daj mi choć jeden przykład sytuacji kiedy dziki szperające za pożywieniem w tej wsi czy np w Gdańsku, Gdyni (gdzie ich pełno co noc w dzielnicach przy lasach) zrobiły ludziom jakąś krzywdę...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4
mieszkałem w sopocie to dziki były widokiem prawie codziennym w okresie jesienno-zimowym, chrumkały sobie, orały trawniki ale nie słyszałem żeby jakikolwiek chociaż raz pogonił kogoś. Raz nawet z jednym minąłem się na odległość kilkudziesięciu centymetrów na chodniku, wyglądał na bardziej przestraszonego niż ja.

A z 10 lat temu w środku upalnego lata żona karmiła dziki z ręki jabłkiem na plaży w sopocie :) Udokumentowane gdzieś to mam nawet na zdjęciach.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
niektórzy wydygali jak dzieci przed dzikiem :) , jak ktoś się wyrwał z miasta , musi rzeczywiście uważać :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja pochodzę ze wsi i dziki często widziałem w mieście na wsi mało kiedy :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziki to nie jest Albańczyk, żebyś coś dla niego zbierał...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziękuję PB za ostrzeżenie. Ostrzeżenie jest po to aby ludzie nie obyci z dziką zwierzyna, mieli na uwadze to, ze może się takowa pojawić Np. Na ulicy gdyz człowiek jadący samochodem w nocy może nie spodziewać się takiego zwierza na drodze (to tylko przykład). Wiec nie tyle chodzi o to, ze zwierzę może zaatakować (czego nie można wykluczyć) co raczej, ze człowiek nie świadomy może sam dokonać szkody i sobie i zwierzęciu. Wiec te głupie komentarze do Twojego ostrzeżenia, świadczą o niskiej wyobraźni (i nie tylko) komentujących. Dziękuję pozdrawiam.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Szanowny Panie Obrażalski
komentarz odnośnie "uważania na ulicy" jest mocno zabawny - czy naprawdę potrzebujesz tego typu ostrzeżeń za każdym razem przejeżdżając gdzieś w pobliżu lasu? przecież to należy do Twoich obowiązków jako kierującego aby w takim terenie zachować szczególną ostrożność.
Rozumiem, że jeśli ktoś Ciebie na jakimś forum albo listem poleconym nie ostrzeże, że w pobliżu lasu należy spodziewać się wyskakującej na jezdnię zwierzyny, to nie jesteś świadomy tego zagrożenia?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie tyle uważajcie, co nie dokarmiajcie, bo zostaną na dłużej :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ostrzeżenie jak najbardziej na miejscu. Też nie rozumiem tych głupich komentarzy! Mi wyskoczył dzik w Baninie przed samą maską w grudniu i to nie w okolicach kościoła (czytaj: lasu) tylko przy stacji benzynowej - śmignął z jednej strony drogi (pola) na drugą stronę (pola).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Teraz w Naszych okolicach z dzikami może być trochę problemów.

Kolej przecięła szlaki, gdzie wcześniej w wielu miejscach albo nie było torów albo były 4 kursy na dobę, zaś obecnie jest duże natężenie pociągów.
W związku z tym zwierzaki najzwyczajniej w świecie szukają sobie nowych miejsc i 'zwiedzają' okolicę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
najmocniej przepraszam. Widocznie przyjąłem błędne założenie, że ludzie wyprowadzający się na wieś wiedzą choć trochę o warunkach na niej panujących : )
no więc drodzy miastowi pełną gębą (tak, ja też jestem miastowy): na wsi są dziki i wychodzą z lasu w poszukiwaniu pożywienia. Bardzo chętnie szukają go na polach. Oraz w Waszych śmietnikach.
Jako, że zazwyczaj żerują wieczorami i nocą, to właśnie wówczas szczególnie trzeba na nie poza miastem uważać. Czasem w mieście też.
Dodam jeszcze, że podczas jazdy autem w terenie niezabudowanym, pod koła może wskoczyć nagle zając, sarna, jeleń lub inne zwierzę. Czasem również może się zdarzyć jakiś zawadiaka który z wiejskiej dyskoteki wyszedł właśnie po piwo.
a poważnie: na drodze trzeba uważać, szczególnie w nocy, oraz przestrzegać ograniczeń prędkości. Gdyby jeden z drugim jechał przez centrum Banina dozwoloną 40, to nawet jakby stado bizonów nagle wybiegło na ulicę, można by było spokojnie wyhamować.
pozdrawiam!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzisiaj ok. godz 16.00 trzy dziki kulturalnie próbowały przejść przez przejście dla pieszych, ale żaden kierowca się nie zatrzymał. Nieładnie! Dziki się poddały i galopowały w stronę starej szkoły !
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mogły wcisnąć guzik na przejściu ale poszły do szkoły tam się nauczą :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
a nawet
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Zwierzaki

Pseudohodowla (330 odpowiedzi)

Przestrzegam przed zakupem psów z hodowli na Osowej. Psy mają nużyce, wady genetyczne....

Psy bez smyczy mam juz dość! (240 odpowiedzi)

Codziennie wracam z dzieckiem z pozytywnej szkoły na Kokoszki i nie ma dnia abym nie musiała...

Hodowla z Wyczechowa (13 odpowiedzi)

Nie polecam kupna psa z Wyczechowo. Kupiliśmy pieska który miał ważyć 2 kg i być miniaturka...

do góry