Widok
A to świnie z tych dzików,żeby komuś zapierniczyć smietnik,robią gorszy syf niż dzieciaki na Helołin. My baninianie nie możemy dłużej tolerować chamskiego zachowania tych osobników,najpierw trza z nimi pogadać jak to nic nie da,To trza będzie im kupić bilety na Bachamy i tam niech sobie na Bachamach siedzą i się chamy zachowują po chamsku.
P.s fajne niebo gwiaździste dzisiaj i mrozi,sami zobaczcie,Może jutro też takie będzie.
Pozdrawiam gwiaździsty Zdzisek
P.s fajne niebo gwiaździste dzisiaj i mrozi,sami zobaczcie,Może jutro też takie będzie.
Pozdrawiam gwiaździsty Zdzisek
Dokładnie, najedzone, przyzwyczajone do ludzi i psów ;D traktować jak psa sąsiada ;D
areacje trawnika zrobią w gratisie po przyjacielsku :) pędraki wyjada z ziemi żeby owadów było mniej
żeby zaatakowały to chyba trzeba by za ogon ciągnąc, jak one leniwie z drogi schodzą jak samochody jadą
ot takie duże wróble :D
jak ktoś nie chce areacji trawnika to chyba tylko porządne ogrodzenie
areacje trawnika zrobią w gratisie po przyjacielsku :) pędraki wyjada z ziemi żeby owadów było mniej
żeby zaatakowały to chyba trzeba by za ogon ciągnąc, jak one leniwie z drogi schodzą jak samochody jadą
ot takie duże wróble :D
jak ktoś nie chce areacji trawnika to chyba tylko porządne ogrodzenie
Ostatnio idąc droga mijałam małe stadko, bardziej sie przestraszyły niż ja. Stanęły jak wryte a ja powolutku przeszedłem obok i nikomu nic się nie stało. Wokół lasy, zima i co sie dziwicie. One tu pierwsze były. Zaatakować może locha z małymi a teraz to nie jest pora rozrodu. Wada-ryja jak wpadną do ogrodu . Ludziom wszystko przeszkadza. A ten co jechał Lip[owa to chyba widzi ,że jest las i zwolnic trzeba.
Skuteczny jest jedynie odstraszacz którego nie znają. Warkot pojazdów, obecność człowieka,pies, czy oświetlenie nie działają.
Zwierzaki też swój rozum mają. Wystarczy jedno pokolenie i samica potrafi nauczyć młody miot jak pokonać ogrodzenie czy
gdzie i jak pozyskać pokarm ze śmietnika. Nie wspomnę o pojazdach mechanicznych. Skoro bocian potrafi spacerować
za traktorem na polu i wyjadać smakowite kąski niemal z pod lemiesza.
To my ludzie nie wiemy jak się zachować pomiędzy sobą, zwierzętami i całą przyrodą.
Zwierzaki też swój rozum mają. Wystarczy jedno pokolenie i samica potrafi nauczyć młody miot jak pokonać ogrodzenie czy
gdzie i jak pozyskać pokarm ze śmietnika. Nie wspomnę o pojazdach mechanicznych. Skoro bocian potrafi spacerować
za traktorem na polu i wyjadać smakowite kąski niemal z pod lemiesza.
To my ludzie nie wiemy jak się zachować pomiędzy sobą, zwierzętami i całą przyrodą.
Dziki to problem ogólny. W Gdańsku są na każdej dzielnicy Morena , Matemblewo , Osowa , kokoszki , Chełm , itd jak zabudujemy więcej terenów zielonych to będziemy dostawać po jednym dziku na działkę przy zakupie . Tez się ich boje , tez bym chciała moc bez stresu wyjść wieczorem ale tak naprawdę to my mieszkamy u nich na terenach ... lasy powinny być jakaś siatka zabezpieczająca , cokolwiek skoro ich nie odstrzelą. A tak na marginesie to wielokrotnie widziałam jak ludzie chleb wysypują dla dzików , wiec jak przyzwyczaja do stałego koryta to dziki będę przychodziły codziennie