Widok

Dziurawa sieć IV RP na polityków lewicy

Niszczarki PIS`u nie były w stanie usunąć wiedzy ludzi powolnych aparatowi represji IVRP - o ile jeszcze dzisiaj ci ludzie boją się zeznawać, to przyjdzie dzień, że będą bardziej rozmowni.

PIS przed oddaniem władzy, skutecznie usunęło wszystkie możliwe dowody swojej działalności, stąd ta ich arogancja i bezsilność prokuratur w obliczu podejrzeń o niekonstytucyjne działania pisowskich służb specjalnych.

źródło: Onet.pl
"Powołana za rządów PiS specgrupa policyjno-prokuratorska wzięła pod lupę powiązania blisko tysiąca osób, w tym czołowych polityków lewicy - donosi "Gazeta Wyborcza". Rozpracowywana była m.in. fundacja Porozumienie bez Barier Jolanty Kwaśniewskiej.

Działająca od 2006 r. komórka przez ponad dwa lata analizowała powiązania i majątki lewicowych polityków: Józefa Oleksego, Aleksandra Kwaśniewskiego, Włodzimierza Cimoszewicza, Wiesława Kaczmarka i Marka Belki.

W związku z tymi działaniami przejrzano 250 prywatnych rachunków bankowych i sprawdzono prawie 1000 osób.

Jak jednak podkreśla "Gazeta Wyborcza", efekty prac specgrupy są mizerne. Do wrocławskiego sądu trafiła tylko sprawa dotycząca możliwych nieprawidłowości przy sprzedaży Polskiego Towarzystwa Finansowego i Dolnośląskiej Grupy Kapitałowej hiszpańskiemu bankowi Santander.

Na ławie oskarżonych pod zarzutem zawyżenia wartości tych firm zasiadło ośmioro biznesmenów. Jednym z oskarżonych jest Andrzej Kratiuk, prezes fundacji Jolanty Kwaśniewskiej. Jego kancelaria prawna obsługiwała owe transakcje.

To właśnie podczas tego procesu ujawniono decyzję o powołaniu specgrupy.

Co ciekawe, jak donosi "Gazeta Wyborcza", o działalności specjalnej grupy funkcjonariuszy nie ma ani słowa w głównych aktach oskarżenia. Co więcej, zdaniem dziennika, śledczy nie spisali się zbyt dobrze podczas zbierania dowodów.

Czy zatem można mówić o politycznym kontekście całej sprawy? Zdaniem rzecznika katowickiej prokuratury apelacyjnej prok. Leszka Goławskiego, tego typu stwierdzenia są "pozbawione podstaw"."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Adminie, zamieć ten bełkot do "Polityki", proszę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Prawda boli?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Chyba głowa Ciebie boli.
Byle dalej od tego śmierdzącego bajora, jakim jest polityka. Nie interesuje mnie ani lewy, ani prawy brzeg.

Adminie, wywal stąd ten wątek, proszę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
I już jest pierwsza reakcja - tym razem wkurzył się Włodzimierz Cimoszewicz...i słusznie.

źródło PAP:
" Włodzimierz Cimoszewicz zapowiedział, że zwróci się do prokuratury i Komendy Głównej Policji o informacje w związku z artykułem w "Gazecie Wyborczej". Dziennik podał, że w 2006 roku powołano specgrupę badającą powiązania i majątki lewicowych polityków.

- Właśnie się o tym dowiedziałem, że powołano jakąś specjalną grupę śledczą w CBŚ, że zaangażowano prokuraturę katowicką, że na siłę kręcono jakieś sprawy, z których nic nie wyszło. Jestem tym poruszony - powiedział senator w Radiu ZET.

Dodał, że nie jest zaskoczony tą informacją, bo "był i jest jak najgorszego zdania o rządach PiS".

- Wiedziałem, że tego rodzaju świństewka robią. Z drugiej strony powiedziałbym: niech sprawdzają. Sprawdzali, a jak się okazuje, niczego nie wykryli. Przyznam szczerze: pierwszy raz w życiu skorzystam z prawa obywatela do zapoznania się z dokumentami, jakie go dotyczą, jakie tajnie gdzieś produkowano i zażądam i od prokuratury, i od Komendy Głównej Policji, i od ewentualnych innych służb informacji na ten temat, bo chcę wiedzieć co majstrowano - zaznaczył.

Cimoszewicz powiedział, że działania specgrupy, sugerujące jego nieuczciwość, są dla niego "obelżywe".

- Przez 23 lata mojej działalności publicznej nie zarobiłem choćby jednego grosza w sposób nierzetelny i nieuczciwy i tego typu działania, jakie były wtedy podejmowane to była oczywista próba nadużycia władzy do tego, by represjonować przeciwnika politycznego - podkreślił.

"Gazeta Wyborcza" podała, że w 2006 r. - za rządów PiS - powołano specgrupę policyjno-prokuratorską, która wzięła pod lupę powiązania blisko tysiąca osób, w tym czołowych polityków lewicy.

Celem działań grupy - według gazety - było "rozpoznanie i ujawnienie przestępstw popełnionych przez osoby pełniące funkcje publiczne"; w ich wyniku zostały sprawdzone setki osób zasiadających we władzach m.in. Fundacji Onkologii Doświadczalnej i Klinicznej (w której zasiadała Maria Oleksy, żona byłego premiera Józefa Oleksego) i fundacja "Porozumienie bez barier" Jolanty Kwaśniewskiej.

Według dziennika specgrupa przez ponad 2 lata analizowała powiązania i majątki lewicowych polityków: Józefa Oleksego, Aleksandra Kwaśniewskiego, Włodzimierza Cimoszewicza, Wiesława Kaczmarka, Marka Belki.

Przejrzano 250 prywatnych rachunków bankowych, sprawdzono prawie 1000 osób. Efektem tych działań jak podała "Gazeta" jest jeden proces, w którym oskarżony jest m.in. Andrzej Kratiuk, prezes fundacji Jolanty Kwaśniewskiej."
ufać lecz kontrolować.
Co się dziwisz?

Tak wiem, sam J.S. tak tez mawiał :-)
Kontrolować? o_O Tak właśnie IVRP nazywała inwigilację, bezpodstawną, bezprawną i wykraczającą poza ramy demokracji...nazywała "kontrolowaniem".
gdy brak kontroli to
Miro, Rycho, Zbycho działają,
Amber Goldy kwitną a prezydenci ciagna samoloty...
Piecha z Servier, Srebrna, Melex, Lipiec...licytacja w Texas Hold`em.
Poszlaki kontra fakty.

Inne tematy z forum Polityka

Czy złodziej złapany za rękę przestaje być złodziejem ? (13 odpowiedzi)

Tow. Nawrocki z partii putinowskiej zadeklarował oddanie mieszkania, które przejął od Pana...

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (3 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...

Czy Donald Tusk to faszysta? (71 odpowiedzi)

Witam szanownych forumowiczów, rozważam kto jest kto na scenie politycznej. Zaczynam się...

do góry