Widok

ENERGA- wysoka prognoza..

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Przyszła nam dzisiaj faktura, na kwotę której nigdy byśmy się nie spodziewali.. A co najważniejsze nigdy takiej nie mieliśmy, jest wyższa od dotychczasowej najwyższej o ok 200 zł..

Śmieszne jest również to, że przez ost pół roku (czyli dzisiejsza faktura, która przyszła) zużyliśmy o połowę mniej prądu niż rok temu (poprzednia faktura).. Wiem, okres zimowy- zużycie większe, letni- mniejsze.. a tu z ich prognoz wychodzi na odwrót..
nawet porównując np, poprzedni rok- w tym okresie dostaliśmy rachunek (np) na 78 zł, a w tym 450 zł..

Następna kwestia.. Nie wiem czy dobrze rozumuję.. przyszła prognoza na 256 zł, na okres od 05.2011-11.2011- poprzednia faktura..
Wraz z dzisiejszą fakturą okazało się, że za powyższy okres zużyliśmy prądu za 125 zł.. Więc moje pytanie, gdzie jest różnica kwoty..??? Te 131 zł..? Płaciłam prognozowo 256, a okazało się, że prądu zużyłam za 125.. Więc chyba powinna być nadpłata..?

Napisałam reklamacje.. zobaczymy co napiszą..
A nerwę mam jak cholera..

Miał ktoś podobne przypadki..? Co z tego wyszło..?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przejdź na rozliczenia rzeczywiste i sama podawaj co miesiąc ile masz na liczniku. Faktura bedzie tylko na to co zużyłaś.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
sorry, że zboczę z toru, ale 256zł za 6mc???!!!!
Ja tyle płacę za 2 mc :(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jadźka.. Przybliżona kwota.. Wyszło ok 400 kWh na pół roku, za okres letni.. Wiem, ze to nie dużo, ale czuję, że i tak kradną.. ech.. idę spać, bo szkoda mi nerwów na dzisiaj już.. ale będę wdzięczna za posty, jutro odp na wiadomości.. Dobranoc.. :)
Ja tak mam.. Chyba tak zrobię..
u mnie bez znaczenia czy lato czy zima. Zawsze średnio wychodzi tyle samo. Od kilku mc więcej placę, w granicach 180zł za 1mc.
Mieszkam sam
CW na gaz. CO z GPEcu.
Kuchenka gazowa, czajnik też. Jedynie mikrowela elektryczna (używana średnio ok 20 min/tydz)
Zuzywam średnio (średnia z ok. 4 lat) 150 kWh /m-c
Fakt, że ok. 50 kWh zżera mi akwarium (ogrzewanie + oświetlenie) - ale i bez baniaka nie zszedłbym poniżej 100kWh/m-c.
Wcześniej mieszkałem bez baniaka - i średnio miałem 110-120 kWh
Polecam przejście na rozliczenie rzeczywiste
Sama podaję stan licznika i przychodzi mi ile mam do zapłaty.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
zgadzam się, również proponuję rozliczenia rzeczywiste - płacisz za to co faktycznie zużyjesz
Tylko trzeba uważać - ja się niestety zrobiłam ostatnio z rozliczeniami rzeczywistymi. Od 2 lat się tak rozliczam ( jeszcze w BOK stacjonarnym), zawsze zgłaszałam stan raz na 2 miesiące, żeby sie nie uzbierało. No i teraz zapomniałam. Okazało się, że zgodnie z regulaminem ( którego oczywiście jako prawnik nie przeczytałam) jest obowiązek podawania stanu nie rzadziej jak raz na 60 dni.

No i okazało się, że "za karę" na 1 rok wylatuję z usługi rozliczeń rzeczywistych :). I muszę płacić prognozy, które to prognozy są oczywiście z d... wzięte. Jak zadzwoniłam na infolinię i Pan mi powiedział, że za karę będę teraz płacić prognozy to mysłałam że go z.....

W tej chwili zlożyłam podanie, prośbę, petycję co by mi te prognozy zmniejszyli. Na razie czekam, zobaczymy czy zmniejszą.

Generalnie kocham terainę mlekiem i miodem płynącą :).
My jesteśmy na rozliczaniu rzeczywistym i bardzo nam z tym wygodnie. Mamy ustawione powiadomienie sms-owe, które przypomina o tym, że trzeba podać stan licznika. Wpisujemy stan, od razu pojawia się koszt i faktura, płacimy, mamy z głowy. Płacimy raz w miesiącu, bo wolimy systematycznie rozkładać koszty. Wychodzi nam taniej i dużo wygodniej, niż z prognozami. Powiadomienia można ustawiać różnie (na sms, na e-mail, na sms i e-mail) i różne przypomnienia (o podaniu stanu licznika, o wystawieniu faktury, o zbliżającym sie terminie płatności).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A jak mam takie pytanko: czy trzeba coś płacić za przejście na rzeczywiste? czy sobie doliczają jakąś kwotę do rachunku za to że mamy rzeczywiste?
nie, nic się za to nie płaci
Tak.. Tylko boję się, że jest tu (rozliczenie rzeczywiste) jakiś haczyk i w przyszłości wyjdzie to.. Ktoś ze tej branży tak twierdził.. Niby opłata jest trochę wyższa przy rzeczywistym..

Ale zobaczymy, spisałam licznik wczoraj, spiszę za miesiąc i będę wiedzieć ile mniej więcej zużywam prądu..

Tylko pytanie.. Faktury mam do zapłacenia na styczeń, marzec, maj.. Przechodząc na rozliczanie rzeczywiste muszę płacić te faktury czy jak..? Jak to wszystko wygląda (przejście na rzeczywisty) ..?
jak przejdziesz teraz na rzeczywiste to nie płacisz juz prognozy z tego co wiem ...
ja mam nadplate 54 zł wiec te prognozy jakoś mocno nie mijają mi sie z faktycznym zużyciem wiec nic zmieniac nie będe
Wcześniej nie było problemów z nimi, prognozy były ok.. Chociaż w sumie nie sprawdzałam, bo była zawsze mała kwota..

Mam jeszcze jedno pytanie.. Pisał ktoś do nich reklamację przez str internetową..? Ile się czeka na odp i jak podchodzą do tego..?
ja kiedyś pytałam o coś dostalam odpowiedz po 24 h chyba ale nie była to reklamacja
Rybka.. :) tak jak pisałam wyżej.. To pierwsza taka prognoza przy tak małym zużyciu prądu.. Rok temu nie pamiętam ile miałam nadpłaty ale sporo, bo musiałam tylko zapłacić 70 zł z groszami na całe 6 mies..
Wczoraj pisałam wieczorem do nich.. Aż nie mogę się doczekać ich tłumaczeń..
skladaj reklamację to ich prognozy faktycznie czasem są dziwne ..ew. przejdz faktycznie teraz na te rzeczywiste rozliczenie
my z mężem rok temu dostaliśmy rachunek 3500 tyś+ 3000tyś (ogrzewanie elektryczne) prognozy mało co zawału nie dostaliśmy,przeszliśmy na rozliczanie rzeczywiste i rachunki były bez prognozy,ale co miesiac trzeba podawac stan licznika,raz zapomnieliśmy podać i automatycznie przeszliśmy na rozliczanie z prognozą
image
image
Chyba tak zrobie.. Troche dołujący jest fakt, że będę musiała spr co miesiąc licznik.. Tak to niczego nie musiałam spr.. Ale nie dam się "okradać" ..
zdecydowanie rozliczenia rzeczywiste, ja przeszłam na ten sposób wiosną bo mnie cholera brała jak dostawałam te ich prognozy
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiele osób piszę, że później zwracają.. Więc zastanawiam się czemu mi nie zwrócili tej różnicy co wyżej pisałam, do tego dowalili taką prognozę.. :/
eveline22 - nie co miesiąc, tylko co 60 dni
Proszę jeszcze o odpowiedź osób, które przechodziły na rozliczanie rzeczywiste..

Jeżeli wejdę na tę ich str, zarejestruję się na przeliczanie rzeczywiste, to czy muszę zapłacić te faktury, które przyszły taraz..? Na styczeń, marzec, maj..? Jak to jest w praktyce..?

Wchodzę, podaje wymagne dane.. Podaje od razu stan licznika ii płacę..? A co z fakturami świeżymi..? Nie usmiecha mi się płacić "podwójnie" ..

Proszę o wyjaśnienie krok po kroku.. :D
Do dziewczyn które zapomniały podać licznika - w regulaminie jest taki zapis:

Klient traci możliwość korzystania z usługi w przypadku, gdy:
a. nie dokonał samodzielnego rozliczenia przez 2 kolejne miesiące. Jako
rozliczenie rozumie się podanie stanu licznika na odpowiedniej zakładce
w eBOK lub w kasie sieci VIATM – Moje Rachunki oraz dokonanie płatności
za zużytą energię,

Klient, który utracił możliwość korzystania z usługi z przyczyn, o których mowa
w pkt. 4 i 5, może ponownie skorzystać z oferty po upływie 12 miesięcy.

Czyli dwa razy musiałyście zapomnieć podać stanu licznika. Mi się zdarzyło to raz - we wrześniu i potem normalnie podawałam. Teraz muszę się pilnować :)
image[/url]
image[/url]

Zgadza się - przez dwa kolejne miesiące. Ja podawałam stan licznika raz na dwa miesiące i u mnie limit to niestety raz, który już wyczerpałam :(.
można podawać co miesiąc lub co dwa, więc jeżeli ktos podaje co dwa, to wystarczyło, że raz zapomniał
Dziewczyny 1 grudnia przeszłam na rozliczanie rzeczywiste, i 1 grudnia pierwszy raz podałam stan licznika. Co ile dni muszę im go podawać, bo się pogubiłam? Czy mogę zawsze 1 każdego miesiąca to robić? Teraz bym im podała 1 stycznia stan licznika.
Moje córcie Patrycja, Paulina (2000) Kinga (2010)
image
..???
Czy jest jakaś opłata za wystawienie FA przy rozliczeniu rzeczywistym?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ustaw sobie na ich stronie opcję sms-a, ja tak zrobiłam i co miesiąc przed terminem spisania licznika dostaję sms-a z przypomnieniem :) nie martwię się, że zapomnę
nie ma żadnej opłaty, faktura jest za parę minut w pdf :)
No to super!

Pytałam, bo ktos mi powiedział, że niby koszt wyst. FA to 15zł :8 więc jeśli co miesiąc bym podawała stan licznika to przez rok dodatkowych kosztów uzbierałoby się ....180zł.
Ja w momencie kiedy przeszłam na rozliczenie rzeczywiste nie płaciłam faktur które dostałam wcześniej, tylko na maila przyszło mi, ile mam zapłacić za dany miesiąc
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
MamaKlaudii nie będziesz płacić podwójnie :)

Podasz stan licznika i najpierw przez dzień czy dwa na ebok-u będzie to wyglądało tak jakbyś miała zapłacić prognozę za styczeń. Ale szybko zmieni się to w fakturę za rzeczywiste zużycie ;) I zapłacisz nie prognozę a to co zużyłaś

Także bez strachu!
Dziękuję.. :) zarejestrowałam się tam.. I jeszcze zaczekam na odpowiedź co do reklamacji.. Bo po zarejestrowaniu okazało się, że ta różnica to niedopłata.. a powinna być nadpłata.. Bo zużyłam mniej niż przewidywali.. Po korekcie przejdę na rzeczywisty.. Bo nie zamierzam płacić "wymyśloną " niedopłatę.. Chyba, że mylę się, w co watpię, ponieważ czarno na białym jest, że zuzyłam mniej niż prognoza..
MomoKlaudii, i co wyjaśniło się?
sama się zastanawiam, czy nie przejśc na rozliczenie rzeczywiste, ale nie wiem, czy nie mam do tego zbyt wielkiej sklerozy ;)
my płacimy raz na pół roku około 600 zł. nie wiem czy to mało, czy dużo
.
My mieliśmy mniej niż 600 zł.. Tylko ta faktura chora jakaś była..

Tak, wyjaśniło się.. :) nie odp na reklamację, więc zadzwoniłam dzisiaj.. I okazało się, że na wcześniejszej fakturze zrobili błąd, za mała prognoza była.. No ale i tak muszę zapłacić ok 123 zł..

Ale przeszłam dzisiaj na rzeczywiste.. :) i od listopada do teraz, mam do zapłacenia ok 80 zł, za te ok 2,5 mies.. :)

Także mi to odpowiada.. :) bo będę płacić za to co zuzyje i systematycznie, a nie jakies wygórowane prognozy raz na 2 mies.. :)
mały macie rachunek , my mamy 1200 za pół roku płacimy w ratach co 2 miesiące.
Jakoś nigdy "panicznie" nie oszczędzałam na prądzie.. Tzn staram się, bo na noc wyłaczam zawsze wszystkie kontrolki, zwracam uwagę na wyjmowanie ładowarek po naładowaniu komórek.. Wiem, że nawet mało zużywamy..

W sumie na prąd mamy jedynie czajnik, pralka, lodówka, piekarnik- rzedko używany, bo przewaznie na gaz przestawiam.. komputery, głośniki etc..
Ja też sie rozliczam sama co drugi miesiąc zawsze , w tym miesiącu faktura mnie też zdzwiwiła trochę bo dostałam 230 zł kurdę no dużo ale pomyłki raczej nie ma :( coraz droższe wszystkie rachunki załamać się można wrrr

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Rozwiązania w domu (3 odpowiedzi)

Opłaca się ładować się teraz w te wszystkie dodatki typu kolektory, rekuperacja, studnia itd.?

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

do góry