Widok

Eko-mamy z Trójmiasta, proszę o pomoc!

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dzień dobry!

Jestem studentką pedagogiki (wczesnej edukacji z terapią pedagogiczną) na Uniwersytecie Gdańskim. Właśnie kończę trzeci rok studiów i piszę pracę licencjacką na temat ekologicznego macierzyństwa.

Potrzebuję Waszej pomocy! ;)

Czy są tutaj może jakieś eko-mamy z trójmiasta, które są chętne do pomocy i zgodzą się na to, abym przeprowadziła z nimi wywiad?

Mieszkam na teranie Gdyni, lecz mogę dojechać do Gdańska lub Sopot (bliskich okolic).

Będę wdzięczna za wszelką pomoc i odzew.

Bardzo proszę osoby zainteresowane o kontakt mailowy pod adresem: kasienka.winnicka@gmail.com .

Pozdrawiam,

Kasia W.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co masz na myśli pisząc "eko-mamy"? Jakie są Twoje wyznaczniki? :) My staramy się być eko, ale np. pieluchujemy jednorazowo..
Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu: zuzanna@osrodek-blizej.pl
Wyznacznikiem jest to, żeby czuła się Pani ekologiczną mamą ;)

Od pań, które podejmą ze mną współpracę pragnę dowiedzieć się właśnie czym jest ekologiczne macierzyństwo (jego istota i realizacja) z ich punktu widzenia, w jaki sposób one je realizują.

Pozdrawiam,
Kasia W.
Nie wiem czy jestem eko-mamą wg Ciebie ;) pieluchuję dziecko wielorazowo, kąpię dziecko w oleju kokosowym, zamiast zasypki używam mąki ziemniaczanej, piorę w sodzie oczyszczonej, czyszczę mieszkanie octem ;P Ale nie uważam się za ekomamę, a raczej nie chcę atakować dziecka od urodzenia samą chemią, jak można zdrowiej ;)
image image

Jak najbardziej rozumiem, że może nie chcieć nazywać się Pani "eko-mamą". Jednak jeżeli te czynności, które Pani wymieniła są dla Pani wartością, to jak najbardziej byłabym wdzięczna za współpracę.

Jeśli jest Pani skłonna mi pomóc, to proszę o podanie maila do Pani, albo kontakt pod tym adresem mailowym: kasienka.winnicka@gmail.com .

Pozdrawiam.
Oj... - pozwolę sobie na małą dygresję - jak dla mnie bycie eko w środku miasta, to bardziej marzenie, niż realna możliwość.
Ja - kobieta ze wsi, wiem, co mówię. Całe eko, które wdraża sobie ktoś w domu, sporym wysiłkiem i nakładem dodatkowej pracy, rozbija się o to, co jest na "zewnątrz". Spaliny, psie kupki na chodniku co 1,5 -2 metra, zwierzęce siku i "kiepy" w piaskownicy, śmieci itp. itd.
Można sobie pomarzyć o czystym, wywietrzonym domu, o pachnącym wiatrem praniu, o czystej piaskownicy na podwórku, nawet jeśli tam nasika nasz kot i kot sąsiadów, to i tak jest bardziej eko, niż siku panów po piwku i ich niedopałki ;) Eko jest marchewka z robaczkiem prosto z grządki, eko są truskawki wygrzane słońcem, jeszcze z piaskiem, eko jest czysty trawnik pełen mniszka lekarskiego. I wtedy nawet domestos w łazience nie zaszkodzi.
Niestety, jest jak jest. I trzeba sobie radzić.
Tym, którym się chce, kibicuję i podziwiam, ale nie opuszcza mnie wrażenie, że to marny trud. A przynajmniej - na pewno trud, ale czy jakiś szczególnie pozytywny efekt, to trudno powiedzieć.

Ja jedyne czego się trzymam konsekwentnie to to, żeby dzieci jadły "prawdziwe" gotowane i przyrządzane w domu posiłki. Staram się nie stosować przerobionej żywności. Kinder cośtam, to nie kanapka, a gotowe paluszki rybne, to nie ryba.

Sorki, za dygresję. Już znikam. I życzę powodzenia w pisaniu pracy i ciekawych spotkań.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bardzo ciekawa wypowiedź. Nikt nie mówi, że wychowanie jest proste, a tym bardziej w nurcie ekologicznym. Tego będę usiłowała się jednak dowiedzieć od mam, które się tego podjęły.

Pozdrawiam serdecznie.
Anamama - dla mnie to nie ekomama a kochająca mama sama przygotowuje posiłki - dlatego nawet o tym nie pisałam ;) moje dziecko nie jadło słoiczków, nie dostaje słodyczy, a produkty które dziecku podaję staram się mieć ze sprawdzonego źródła jeśli już nie jest z działki - ze swoich zapasów :D

Kasia W. jutro napiszę :)
image image

Inne tematy z forum Kobieta

Kupujcie może naturalne kosmetyki? (85 odpowiedzi)

Cześć. Kupujcie może naturalne kosmetyki? Możecie polecić mi jakiś dobry sklep oferujący szeroki...

Top treningowy damski (3 odpowiedzi)

Hej! Szukam idealnego topu treningowego damskiego, który będzie wygodny i dobrze trzyma podczas...

Feromony damskie (36 odpowiedzi)

Dziewczyny czy psikałyscie się kiedyś zapachami dla kobiet z feromonami? Działają czy nie? Gdzieś...

do góry