Widok
Jeśli dogadasz się z elektrykiem to problem będziesz miał z głowy.
Jeśli nie to:
- zobacz jakie są doprowadzone przewody (jakiej średnicy) - do kuchenki elektrycznej powinieneś mieć doprowadzone 5 x 2.5 mm osobnym obwodem i zabezpieczeniem standardowo B16, kolejny obwód powinien zasilać ewentualną zmywarkę 3x2.5 mm z osobnym zabezpieczeniem B16, kolejny obwód do zasilania gniazdek w kuchni 3x2.5 mm.
Proponował bym założenie aparatu różnicowo prądowego na wszystkie obwody w domu (ale to zależy od układu sieci oraz upływu prądu we wszystkich obwodach), lub chociaż na obwody kuchenne. Natomiast z tego co się orientuje nie ma takiego obowiązku.
powyższe dotyczy instalacji nowej (miedziane żyły).
OCZYWIŚCIE JEŚLI NIE MASZ POJĘCIA O TYM CO NAPISAŁEM TO NIE BIERZ SIĘ ZA TO SAM, PORAŻENIE JEST ŚMIERTELNIE NIEBEZPIECZNE!!!
Jeśli nie to:
- zobacz jakie są doprowadzone przewody (jakiej średnicy) - do kuchenki elektrycznej powinieneś mieć doprowadzone 5 x 2.5 mm osobnym obwodem i zabezpieczeniem standardowo B16, kolejny obwód powinien zasilać ewentualną zmywarkę 3x2.5 mm z osobnym zabezpieczeniem B16, kolejny obwód do zasilania gniazdek w kuchni 3x2.5 mm.
Proponował bym założenie aparatu różnicowo prądowego na wszystkie obwody w domu (ale to zależy od układu sieci oraz upływu prądu we wszystkich obwodach), lub chociaż na obwody kuchenne. Natomiast z tego co się orientuje nie ma takiego obowiązku.
powyższe dotyczy instalacji nowej (miedziane żyły).
OCZYWIŚCIE JEŚLI NIE MASZ POJĘCIA O TYM CO NAPISAŁEM TO NIE BIERZ SIĘ ZA TO SAM, PORAŻENIE JEST ŚMIERTELNIE NIEBEZPIECZNE!!!
Sam tego nie będę robił bo to nie moja dziedzina, wole to zostawić specjalistą. W kuchni mam oczywiście tzw. siłę ( 5 x 2.5 zabezpieczenie B16) do której będzie podłączona płyta indukcyjna 7400W. Oprócz tego ma dla kuchni dwa obwody 3 x 2.5 zabezpieczone B16. Problem polega na tym że do jednego z tych obwodów ma być podłączony piekarnik 3680W, mikrofalówka 1200W oraz zmywarka 2200W. Z moich laickich wyliczeń wynika, że jeden obwód tego ni jak nie pociągnie. Dlatego potrzebuje elektryka który podpowiedziałby i zrobił co należy żeby działało to jak należy. Kuchnia ma być w zabudowie więc nie ma opcji aby potem coś w elektryce zmieniać.
sprawdź ofertę tego http://www.gdur.pl