Widok

Endokrynolog

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dostałam skierowanie do endokrynologa. Możecie mi napisać nowe namiary na dobrego lekarza? Chciałabym na NFZ dobrego to się zapisze i będę czekać. Także prywatnego bo w oczekiwaniu na NFZ chodziłabym prywatnie. No i właśnie prośba do Was o dobrego lekarza żeby prywatnie nie wyrzucić kasy w błoto. Bardzo Was proszę o pomoc.
Mi USG robił Maciej Cherek- radiolog i diagnosta. Bardzo mi polecał na biopsję jakąś przychodnie NFZ ale najlepiej nzoz Brzeźno prywatnie. Chyba u niego bo zaznaczył, że gdzie indziej mogą źle zrobić biopsję.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z czystym sumieniem mogę polecić dr C. Bejgera (przyjmuje w Lekarskiej Spółdzielni Pracy w Gdyni). Rok temu stwierdzono u mnie bardzo wysoką nadczynność tarczycy (FT4 powyżej 100, FT3 45, TSH poniżej 0,05). Całe lato upłynęło pod znakiem skoków z nadczynności w niedoczynność i związanych z tym objawów. Tycie i chudnięcie, marznięcie i nadmierna potliwość, ospałość i pobudzenie, wypadanie włosów i ich odrastanie.. wszystko zależnie od stężenia hormonów. W listopadzie przeszłam terapię jodem radioaktywnym i teraz po pół roku jestem w bardzo lekkiej niedoczynności, która jest ponoć normalna po tego typu leczeniu. Z ,,góry lodowej" nadczynności i wycieńczenia organizmu (wychudzenie, okropne wola, obrzęki nóg) w przeciągu roku wyleczył mnie i przywrócił do pionu. W tej chwili przyjmuję ,,biedronkową" dawkę Euthyroxu i powoli zapominam co to chora tarczyca.
Kjopa TSh po 6 tygodniach stosowania Euthyroxu spadło mi do 0,7 więc super. Mam następna wizytę za 2 miesiące i muszę powtórzyć usg bo zrobili mi je beznadziejnie. Nie opisali dokładnie tego guzka i teraz nie wiadomo, czy to wynik jakiegoś zapalenia i może sam nawet zniknie, czy faktycznie guzek, który należałoby kontrolować. Anty TPO wyszło u mnie ujemne więc ogólnie zapalenia nie ma albo jest w początkowej fazie.
Gosiaro a jak u Ciebie po wizycie u dr. Pawiłojć?
Ewela zrobiła sobie cały pakiet badań tarczycowych. Jeszcze nie brałam Euthoryxu dopiero od soboty biorę a badania robiłam w piątek. TSH samo po miesiącu spadło z 2 do 1.48
Ft4 miałam wcześniej 14,04 a teraz 14,13 (21.30%) czyli ledwo się ruszyło
Ft3 5,32 (60%)
Anty- TPO 8,8. (0.0-34.00)
Anty- TG 10. (0-115)
Narazie biorę te leki na tarczycę kontrolą za 3 miesiące chyba,że będzie potrzeba szybciej 😁.
Endokrine co na to mój endokrynolog pisała wyżej. W moim wieku TSH maksymalnie 2 i tyle mam. Naradzie nic by z tym nie robiła gdyby nie to że chcemy znowu starać się o dziecko. Stwierdziła, że TSH mam za wysoko jeśli chcę starać się o dziecko dlatego dała mi Euthyrox i kontrolą za 3 miesiące a w listopadzie USG kontrolne guzka na tarczycy. A i każdy lekarz leczy swoją metodą mi odpowiada metodą mojej lekarki przynajmniej narazie. Tak jak Twoim pacjentkom odpowiada Twoje leczenie.
Przykro mi ale podane przez Ciebie źródło czyli ten artykuł na stronie nie jest tożsamy z wytycznymi, obecnymi zaleceniami wielu towarzystw i endokrynologicznych i ginekologicznych.ja opieram sie na wytycznych i sprawdzonych zaleceniach a nie poradnikach medycznych.Zgoda,jesli masz tsh ok. 1 to ok. Chodzi o to zeby bylo nizsze noz 2,5. Przykro mi że mialas takie problemy ale dowodow na to ze to przez wysokie tsh. A to ze nie leczylabys sie u mnie,hmmm coz, wystarczy mi satysfakcja moich pacjentek.a lekarza mozess miec jakiego sobie wybierzesz.nie musze byc to ja.pozdrawiam i zycze duzo zdrowia.a to co podalem w linku polecam mimo wszystko, choc tę część o ciąży. Skoro juz czytasz poradniki medyczne to niewielki wycinek obecnych zalecen warto przeczytac.ciekaw jestem co na to Twój endokrynolog?mysle ze te wytyczne zna doskonale.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://hashimoto.pl/choroba-hashimoto
U. kobiet chorujących na Hashimoto częściej dochodzi do poronień, ryzyko jego wystąpienia jest trzyipółkrotnie wyższe niż u zdrowych kobiet. Pacjentki z podwyższonym TSH, ale będącym jeszcze w zakresie referencyjnym, są bardziej zagrożone poronieniem. Dlatego planując ciążę, należy kontrolować poziom TSH, fT3, fT4. Poziom TSH powinien utrzymywać się w dolnej granicy zakresu referencyjnego (TSH < 1 mU/l), natomiast poziomy fT3 i fT4 w górnej granicy zakresu referencyjnego.

Hormony tarczycy współdziałają z estrogenami i progesteronem w utrzymaniu prawidłowej czynności macicy. Wpływają w sposób bezpośredni i pośredni i z tego powodu u kobiet z zaburzeniami czynności tarczycy pojawiają się zaburzenia miesiączkowania, zaburzenia płodności, spadek libido. Zbyt wysokie lub zbyt niskie poziomy hormonów zaburzają cykl miesiączkowy, a przez to dojrzewanie i zagnieżdżanie się komórki jajowej. Szanse na zajście w ciążę wzrastają wraz z prawidłowym ustawieniem hormonów tarczycy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Lektura mi nic nie da bo nie jestem lekarzem. Poza tym objawy niedoczynności już mam a poroniłam raczej przez TSH 2. Raczej nie leczylabym się u Ciebie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Poza tym:nie.leczy sie wyniku tylko pacjenta. Np. jak norma gorna bedzie np. 2 a Ty bedziesz miala 2,1 to masz niedoczynnosc czy nie, leczyc to czy nie??? Ja lecze pacjentke a nie wyniki.uwierz mi, oobieta planujqca ciaze jak ma tsh 2 to jest ok
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://www.endokrynologia.net/tarczyca/niedoczynność-tarczycy-w-ciąży
Polecam lekture. W pierwszym trymestrze tsh spada bo dziala.betahcg.wiec optimum to max 2-2,5.
Milej lektury
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
endokrine
Ciekawe co piszesz. Ciekawe dlaczego w takim razie większość osób chorych na tarczycę i moja lekarka endo twierdzi że tsh powinno być przy 1 a maksymalnie 1,5. Te 2 - 2,5 to już jest za dużo. Ja mam 2 to moje maksimum bez ciąży a powyżej to już niedoczynność.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
W okresie prokreacji tsh powinno byc ok.2-2,5, im nizsze tym lepiej.sama mala tarczyca przy prawidlowych hormonach nie jest wsoazaniem do leczenia.obecnosc antyTPO w ciazy -lecczymy nawet przy hormonach w normie bo rosnie ryzyko poronien i innych powiklan gin-pol
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ewela właśnie w Diagnostyce teraz za 69 zł jest TSH ,ft4, ft3 , anty- Tpo , aty- ? Zapomniała to ostatnie. Najważniejsze żeby zacząć leczenie i wtedy mam nadzieję, że będzie ok.
Autorka ją nie pomogę nie wiem jak to jest z ciążą i NFZ.
Czy kobieta po dowiedzeniu sie ze jest w ciazy(i jesli choruje na niedoczynnosc) zostaje od razy przyjeta do endokrynologa nfz? Jak to jest wzgledem praw pacjenta?
Kjopa3 to tak jak Ci pisałam, TSH najlepiej dla starającej się o dziecko 1. I rzeczywiście mi się udało, kiedy TSH mi spadło. Dobrze, że Ci włączyła leczenie. Ja też mam taką małą tarczycę. Lekarz mówił, bo robił usg mi i mojej 8-letniej córce, że tarczycę mam wielkości tarczycy córki ;) A przeciwciała lepiej też zrób tzn. antyTPO i antyTG. U mnie też są nieprawidłowe.
Powodzenia
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kjopa ja tez w zeszlym roku poronilam.Badanie tsh mialam zrobic przed nastepna ciążą ale pozniej się okazało ze zrobilam je w bardzo wczesnej ciąży i wyszło 2, 99.Od razu polecialam do endokrynologa i teraz biorę euthyrox i jestem w 10 tygodniu :-). Tobie tez sie uda.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ewela u mnie TSH 2 to lekarka powiedziała, że w moim wieku to górna granica. Jeżeli chcemy starać się o dziecko to muszé zbić TSH bo w ciąży maksimum to 1,5 a najlepiej powinno być koło 1. Tylko z tego powodu dała mi Euthyrox 25mg i kazała brać pół tabletki codziennie albo całą co drugi dzień. Pytała czy w ciąży robiłam badania. Nie spytałam czy przez to poroniłam ale chyba na pewno. No i tarczyca mała bo tylko 8ml i powiedziała, że takie małe też sobie czasem radzą z hormonami. Także kontrola TSH za 3 miesiące a guzek w listopadzie USG kontrolne. Teraz jeszcze chce zrobić pakiet rozszerzony tarczycowy w Diagnostyce czy zapalenia żadnego nie ma bo w sumie lekarka o tym nie wspomniała. TSH w tamtym roku 1,5 teraz 2 więc wzrosło. Ogólna w tamtym roku mówiła, że TSH dobre " tylko dzieci robić" a teraz okazało się, że to wcale nie taki dobry wynik był dla starzejącej się o dziecko.
Ja też chodzę do doktor orzechowskiej-Pawiłojć.We wtorek mam drugą wizytę i na razie jestem zadowolona. Ciekawa jestem moich wynikow anty-tpo bo w usg wyszedl mi guzek na prawym placie. Na razie biorę euthyrox 25.
Kjopa3 i co? Jakie leczenie/wnioski?
image
Ja byłam wczoraj u dr. Orzechowskiej-Pawiłojć na Grunwaldzkiej koszt 110zł. Lekarka bardzo miła a czy leczy dobrze to się dopiero okaże.

Inne tematy z forum Zdrowie

Czy rozmiar członka ma znaczenie (27 odpowiedzi)

czy to jaką wielkość ma penis jest istotne ? czy byście zakończyły związek tylko dlatego, że...

Jak urozmaicić seks (4 odpowiedzi)

Dzień dobry! W niedalekiej przyszłości będę wraz z (teraz już) żoną obchodzić okrągłą rocznicę...

Dobry ortodonta (44 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry