Widok

Endoproteza? Minimum trzy lata w kolejce

Opinie do artykułu: Endoproteza? Minimum trzy lata w kolejce.

Na horyzoncie pojawił się pomysł Ministerstwa Zdrowia, który ma diametralnie ograniczyć czas oczekiwania na zabieg wprowadzenia endoprotezy, czyli tzw. sztucznego stawu. Czy rzeczywiście jest możliwe ograniczenie czasu oczekiwania? Ile czeka się na zabieg w Trójmieście?

Pacjenci najczęściej uskarżają się na bóle w okolicy pachwiny oraz na uczucie sztywności w stawie biodrowym. Dolegliwości narastają szczególnie w momencie ruchu i przy zmianie pozycji ciała. Kiedy daje o sobie znać ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Naturalna selekcja ... by NFZ

Jak pacjent nie padnie do tego czasu to go wyleczymy , tzw gra na zwłokę :).
Tylko skoro usługa nie może być wykonana w należytym czasie dlaczego mam za nią płacić ??? zapłacę za trzy lata drooooogi w utrzymaniu NFZecie
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 4

Robisz za granicą i wnosisz o zwrot kosztów do nfz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

tylko nie każdy ma aby wyłożyć,
płacę po to bym mógł skorzystać z usługi , a tu dochodzi do absurdu w stylu
płać rachunki za komórkę ale pogadać przez nią będziesz mógł za 3 lata - pojoł ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

jedno małe ale ... nie płacisz za swoje leczenie, płacisz za leczenie wszystkich potrzebujących

tak samo, jak wszyscy inni płacą na ciebie, ja też pracuję na twoje leczenie i emeryturę ... oddasz mi tą kasę?

Co drugi Polak po 50 kuleje.To fakt.

Zjawisko to np. nie ma miejsca w Czechach.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

80% ludzi w Czechach to ateiści.

Tym samym nie muszą klęczeć na betonie, drewnie, trawie, padać krzyżem, stać bez ruchu godzinę lub dłużej jak msza typu "iloraz" przepraszam "suma". Stawy nie są narażone na uraz.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ja mam pomysł na skrócenie kolejek do lekarzy... Zlikwidować służbę zdrowia!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 3

Prawda jest taka, że takie zjawisko jak NFZ prędzej czy później zostanie zlikwodowane na rzecz innej metody finansowania leczenia

to nie jest żadna służba
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

skad ta data 2019 rok? Czytelnicy Trojmiasta proszą o rzetelnosc dziennikarska

jestem w posiadaniu pisma z COPRNICUSA z marca 20016 o planowanym terminie wstawienia endoprotezy grudzien 2022, wiec skad trojmiasto wzielo 3 letni okres oczekiwania?W rzeczywostoscie jest on dluzszy - 6 lat
Chyba ze w szpitalu podano im ten okres liczony od dnia konsultacji lekarza specjalisty, na ktora sie czeka 2 lata....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Próbujcie np. wszpitalu w Chojnicach- sąsiadka miała tam wstawioną endoprotezę

czekała dużo krócej niż u nas,
zadowolona z operacji jak i z obsługi (byliśmy, potwierdzamy: bardzo miły i uczynny personel)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

Można? Można ... tylko trzeba chcieć

Ale większość zamiast poszukać innego rozwiązania woli narzekać ... w Internecie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak a do fizjoterapii Endorehab

Po zabiegu https://endorehab-domowa-rehabilitacja-endoprotezy.business.site/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

endoproteza stawu

Mam wyznaczony termin zabiegu w Copernicusie na 2023 rok.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja pare dni temu zarejstrowalem sie i mam w Copernicusie

na 2021, ale mam skierowanie jako pilne.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

a moich stawów

skokowych nie muszę robić, zresztą nikt tego nie robi. Najprostsza jest amputacja i pistoriusy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja rejestrowalam się w zeszłym roku. Prawe biodro- operacja koniec 2021, lewe - koniec 2022
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Anglii czas oczekiwania na protezę w NHS

to ok.5-6 lat.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

szpital w Pułtusku

endoproteza na ,,cito" po 2-3 miesiącach, pozostałe przypadki oczekiwanie około 1 roku !!!! można
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kaczorku PiS-orski z syndromem Tuska,umyj sie w Toruniu

W Wojewódzkim 2019?!?!?!?!?

Jak to ładnie wszystko można sprzedać... Moja mama w zeszłym roku zgłosiła się ze skierowaniem do szpitala Wojewódzkiego na wyznaczoną wizytę kwalifikacyjną.
Na miejscu okazało się, że wizyta ograniczyła się do:
- podpisania umowy o tym, że zapisuje się do kolejki tylko w tym szpitalu a w przypadku zapisu w innej placówce zostanie wykreślona,
- pozostawienia skierowania w placówce,
- wyznaczenia nowego terminu wizyty kwalifikacyjnej- teraz już u lekarza bo wcześniej wtedy jak się okazało było to spotkanie z Panią chyba z rejestracji.
Oczywiście placówka wyznaczyła termin z operacji z dokładnością co do dnia jednak dopiero w kwiecień 2021 roku!!!
Skąd macie dane o 2019 skoro rok temu był to 2021? Czy w ciągu roku udało skrócić się kolejkę o 2 lata? Jeżeli tak to gratulacje dla naszej służby zdrowia za skuteczność. Tylko czego może dotyczyć ta skuteczność. Wykonywaniu zabiegów prywatnie? A w najczarniejszym przypadku czekaniu aż Pacjent nie bezie już potrzebował zabiegu bo tam u góry przydatne są skrzydła a nie biodro.
Ponadto absurdem jest czekanie 3 lata dla pilnych przypadków.
Jeżeli kogoś stać wydać kilkanaście tysięcy to nie ma problemu. Niestety mnie na taki luksus nie stać chociaż bardzo bym chciała kiedy każdego dnia muszę patrzeć jak moja mama robi dobrą minę do złej gry i próbuje ukryć ból jaki doskwiera jej przy każdym ruchu.
5 lat na lekach przeciwbólowych również nie jest rozwiązaniem.
Jestem pewna, że nie jest to odosobniony przypadek. Takich Pacjentów jest setki o ile nie tysiące. Kiedy ktoś czyta takie kocopoły jak powyżej to nóż się w kieszeni otwiera.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szczęściara

Mam 39 lat. Na endoprotezę stawu biodrowego czekałam 12 lat, ciągle byłam za "młoda" na taki zabieg. W czerwcu będzie rok jak jestem po zabiegu. Komfort życia poprawił się o 1000%.
Wszystkim życzę wytrwałości i dożycia terminu.

A ja mam pismo z Copernicus o terminie na 2022

Czy redakcja trojmiasta moze wyjasnic rozbiezbosci w datach.
Prawdajest ze w Coepnicusie nie czeka sie 3 lata.
Ja mam pismo z Copernicusa z marca 2016 o planowanym terminie operacji endoprtoezy o 2022r. Wiec czeka sie 6 lat.Prosze o poprawienie tytlulu, bo wprowadza w blad
Czy moze w ceprnicusie takiej odpowiedzi udzlieli, bo licza ternim od konsultacji specjality, na ktora sioe czeka 2 lata?

Endoproteza to jedna a potem rehabilitacja.

Na NFZ to czekanie co najmniej pół roku lub rok po operacji a to mija się z celem.
Musiałem prywatnie się rehabilitować.
Polecam medfizjo.pl i ich fizjoterapeutę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chcieliście socjalizmu - to macie

Tylko prawdziwa prywatyzacja służby strona i uwolnienie rynku ubezpieczeń (likwidacja państwowego monopolisty NFZ) może uzdrowić tą patologię. Zawsze większa konkurencja przyczyniała się do usług lepszej jakości i niższych cen. Nie dość że ludzie płacą składki na ubezp. zdrowotne to i tak muszą chodzić prywatnie. Ludzie często umierają czekając na zabiegi mimo tego że przez całe życie płacili haracz na NFZ. Przecież doskonale wiadomo że wszystko co państwowe jest drogie i nieefektywne. Przykładów jest bez liku. Tylko ludzie nie widzą ile na to płacą bo nie zdają sobie sprawy z tego ile państwo odbiera im w podatkach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

za Socjalizmu służba zdrowia była służbą była dostępna dla wszystkich i obywało się bez kolejek - niszczenie człowieka to specjalizacja kapitalizmu

kolejki na zachodzie

na zachodzie kolejki sa czesto dluzsze, np w irlandii na wizyte do dermatologa czeka sie do 2 lat (i trzeba jeszcze za to zaplacic)...dlatego tak wielu Polakow mieszkajacych na zachodzie przyjezdza do Polski na leczenie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

dr Szandorowski to mistrz w endoprotezach..pozdrawiam
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miałem operację u Niego

i endoproteza jest teraz Ok, a też dzięki fizjoteraii
https://rehabilitacja-gdansk-dojazd-fizjoterapeuty-do-domu.business.site/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

by żyło się lepiej w praktyce - w d.... ma pis ale jak widzę te upasione przez 8 powskie twarze czy ich nowoczesnych kodoklonów to mi się niedobrze robi
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prywatnie to tak ładnie brzmi

Zdecydowałam sie na zbieg prywatnie/endoproteza stawu biodrowego/Wszystko było wspaniale podczas pierwszej rozmowy.Wizyta u ortopedy anestazjologa zrobia wyniki na miejscu,Cztery dni przed operacją dowiedziałam się ze muszę zrobić grupę krwi sama.A co najgorsze to to że chciano mnie zoperować bez żadnych badań dodatkowych.Kiedy ordynator mi o tym powiedział to prawie zemdlałam.Powiedziałam ze tego tak nie zostawię wtedy usłyszałam ze odda mi wpłaconą zaliczkę i nie bedzie mnie operował,to jest okropne horror.Jestem tak zdołowana że nie chce mi się żyć.

wyrehabilitowany po endoprotezie

Dlugo czekałem na operację u ortopedy a potem po szpitalu miałem rehabilitacje
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry