Widok

Fajna dzielnica?

Dom i mieszkanie Temat dostępny też na forum:
Witajcie,
Niedługo przeprowadzam się do Gdańska. Chciałabym kupić mieszkanie w spokojnej okolicy, zależy mi na tym, żeby dookoła było dużo zieleni, żeby dzieci miały blisko do przedszkola i żeby okolica była bezpieczna. Zastanawiam się nad dzielnicą Jasień. Czy warto tam zamieszkać? ..
Co sądzicie o tej dzielnicy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Spory ogólnodostępny park "Jasieńska Dolinka", szkoły, przedszkola, a ostatnio oblegane przez ludzi 'lody rzemieślnicze' to samo zło..? A tak na serio, "Jasień" obecnie sięga granicy z Kowalami ale tak naprawdę najlepsza infrastruktura i komunikacja jest w okolicach "Starego Jasienia". Otwarte osiedle, dużo zieleni - po prostu fajnie się tu żyje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Urzędzie Miasta niedawno ustaliłam, Obręb Jasień to jedno a dzielnica Jasień to drugie.
Jasien-Jasień ( ul. m.in. Stolema, Blizbora itd ), Jasień-Szadółki ( m.in. Jabłoniowa i Fashion House )
Taka jest różnica.

Na Jasieniu "głównym" mieszkam od 5 lat. Jest bardzo fajnie ( szkoła, przedszkole, rossman, duzo zieleni, duzo placów zabaw, kompleks sklepów, apteki, przychodnia, autobusy do centrum, blizko WZ i obwodnica) korki tez niezbyt uciążliwe.

Za to po drugiej stronie kartuskiej - budynki "margo" słyszałam, że są fatalnie wykonane.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeżeli mam coś poradzić to nie przeprowadzać się na stary Jasień bo tam to się żeczy które dla dzieci niczemu nie sprzyjają
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
MM piszesz nieprawdę. Osiedle Leszczynowe przy ul. Leszczynowej to jak najbardziej administracyjnie Jasień. Więc wychodzi na to, że To Ty kłamiesz a nie developer.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Przyzwyczailas się. Ten smród zalatuje już nawet na Chełm.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Bo jest Jasień i Lawendowy Jasień
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
jest Jasień i Jasień , tak jak jest Przymorze i Przymorze.

Jasień w obrębie SM Jasień to faktycznie pełna infrastruktura, niedaleko centrum z dobrym dojazdem. Ale zdecydowanie gorzej wygląda np Wróbla Staw reklamowany przez dewelopera jako Jasień - tam w zasadzie nie ma nic.
Innym przykładem są nowe osiedla na SZADÓŁKACH przy ul. Jabłoniowej które deweloperzy też reklamują jako jasień - a w tym przypadku jest to jawne nadużycie. Przypuszczalnie deweloperzy kłamią unikając nazwy szadółki aby uniknąć skojarzeń z wysypiskiem.

Co do Przymorza , to można mieszkań albo blisko morza albo blisko skm i nie można mieć tych dwóch rzeczy jednocześnie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mieszkam na Jasieniu ,co prawda nie w blokach ale na "starym Jasieniu" W domkach jednorodzinnych. Jestem mega zadowolona że tu mieszkam. To co jest mi potrzebne mam pod nosem. Do przychodni i apteki mam 1 min drogi ,do poczty gdzie chodze bardzo często 3 min drogi,do auchan na piechotke ok 15 min. Pobliskie sklepy od 5 do 10 min. Takie rzeczy jak kino czy inne rozrywki autobusem 20 min. Nie jest tragicznie. Spokój,nie ma patologi, Mam gdzie wyjść z dzieckiem na spacer. Mieszkałam też na Chełmie wszędzie blisko,tesco,sklepy z ciuchami ,spożywczaki itp,ale jednak Jasień o wiele lepszy. Smrodu z Szadółek kompletnie nie czuć,co do samolotów nie przeszkadza mi to kompletnie,bardziej przeszkadzały mi krzyki młodzieży pod oknami w bloku. Teraz spokojnie mogę sobie wyjść na ogród i sie relaksować :P
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ty chyba faktycznie nigdy nie byłeś a na pewno nie mieszkałeś na zaspie czy przymorzu. Jak napisał/a aa to nie żadne centrum , tylko sypialnia z wielkiej płyty. A do centrum bliżej jest z jasienia. Lokalna infrastruktura na jasieniu też jest lepsza bo nowsza.

Jesli mieszkasz na przymorzu i mieszkanie tam sprowadza sie do wjeżdżania samochodem do hali garażowej i wjazdu windą na 17 piętro i spoglądanie na dzielnicę z 17 piętra to jest ok. Ale gdy zjedziesz na poziom gruntu lub nawet niższych pięter świat wygląda inaczej. Nie chce mi się o wszystkim pisać, najlepiej samemu tam pomieszkać.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
no racja tylko ze Jasien to nie Kowale ani Łostowice, to jest znaczna różnica, z Jasienia jest duzo blizej

Poza tym centrów handlowych i kin to nigdzie chyba nie brakuje ... W naszym pieknym miescie jest ich duzo w roznych miejscach...

Poza tym Przymorze i Zaspa to nie centrum żadne :D Taka sama sypialnia jak Jasien , no tylko ze z tym plusem ze blizej morza
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
polnocne osiedla to bieda hmmmmm a mi sie zawsze wydawalo, ze osiedla w centrum sa drozsze niz na poludniu, do tego pelna infrastruktura od zawsze. a co na poludniu metr tanszy o 2-3 tys niz w centrum, buduja sklepy i inne na poludniu czyli cos co w centrum jest od wiekow.
getta ? hahaa, niektore osiedla sa ogrodzone i bardzo dobrze, psy nie sr*.a, pijak nie pije i nikt nie podpali mi samochodu. a co na poludniu? wszedzie trzeba dojechac, chcesz do kina? jedziesz, chcesz do centrum handlowego jedziesz, itd w centrum? mam to wszystko na piechote, do tego park z buta a nie 30 min w aucie itd itd

Juz 10 lat temu byli lepsi od Was i kupowali domy/mieszkania na przedmiesciach bo sie amerykanskich filmow naogladali. A co teraz?
Wielu z nich marzy o przeprowadzce do centrum. Maja juz dosc tracenia czasu na dojazdy, paliwo itp. Ale do tego trzeba dorosnac i oczywiscie miec kase. Bez tego kazdy Jasien itd bedzie rajem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Dokładnie, Przymorze to albo wielka płyta albo nowe wieżowce wciśnięte w w samym środku wielkiej płyty stanowiące swego rodzaju getto, gdzie w dodatku połowa mieszkań jest kupionych pod wynajem i nie znasz nawet sąsiada z piętra, koszmar. A wiem o czym mówię bo miałem tam mieszkanie. Ale studenciakom ten niski standard dzielnic jako całości nie przeszkadza, ważne , że blisko do szkoły bo do centrum to kawał drogi.
Północne osiedla to bieda i kilka osiedli-gett złożonych z kilku wieżowców tego obrazu nie zmieni.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Da studenciaka dla którego Gdańsk ogranicza się do odcinka stancja - uczelnia i ewentualnie skmka to faktycznie wrzeszcz, przymorzr czy oliwa sa najlepsze. Ale paradoksalnie z tych dzielnic do centrum jest dalej niż z Jasienia.
jak kiedys dorosniesz i bedziesz miał rodzinę to zmienisz zdanie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
Ludzie zyja jeszcze czasami sprzed 20 lat , gdzie tych dzielnic nie bylo i prawdopodobnie ich tam nigdy nie bylo :) i dla nich żabianka to centrum a wszyskto inne to wygwizdowie, ale nie wytłumaczysz :D

Z Jasienia jest 10 minut do centrum i 15 do wrzeszcza, w dodatku 5 do obwodnicy

Poza tym mi sie tam podoba Jasien przynajmniej nie jest tak naciapane jak gdzieniegdzie, na to cale Przymorze to juz patrzec sie nie da jak sie przejezdza , betonowa dżungla w "centrum" + wcisniete nowe "prestiżowe" apartamenty ("nad morzem - czytaj kilometr od) pomiędzy starymi blokami z niezmiennym od 30 lat sąsiedztwem
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
tak jak pisalem wyzej jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. Jasien to taka perelka? hahahah Jesli ktos lubi mieszkac i wachac smierdziszewo i sluchac samolotow to jego sprawa. Kazdemu wedlug potrzeb.

Zdecydowanie wyzej cenie Przymorze, Wrzeszcz, Oliwe i inne.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 12
Źle trafiłeś ze swoim złośliwym komentarzem słoiku. Akurat mam to co lubię a nie na odwrót. A ty zupełnie nie orientujesz się w topografii miasta pisząc że jasień to wygwizdowo.
wczesniej mieszkałem na żabiance (w płyta), ujeścisko, miałem mieszkanie na przymorzu w nowym 17 piętrowcu i w dalszym ciągu mam małe mieszkanie w sopocie wyscigi (nowe bud). i mając rodzinę z dziećmi jasień to bez porównania najlepsza opcja z powyższych.

A liczbowo wygląda to tak:
Praca 2km (morena) i wrzeszcz (7km)
Szkoła podst i gimn ok 400m
przedszkole 1km
sklepy kilkanascie w promieniu 500m a najblizszy 50m
szkoła jezykowa 300m
usługi typu fryzjer, dentysta 300m
ptzychodnia wraz z obsluga swiateczna ok 1km
starówka 5 km
centra handlowe carrfour , auchan , outlety do 4km
brak wielkie płyty w sąsiedztwie

Znasz lepsza lokalizacje domu w kontekscie powyzszych parametrow? Boja nie. Dodam tylko że sopot wyscigi to dopiero wygwizdowo tam w
promieniu 500m to prawie nie ma nic. A najgorsza opcja to nowe budunki wcisniete w stare osiedla na przymorzu czy zaspie - nigdy wiecej.

Definicja wygwizdowa zależy od potrzeb. Jakbym miał dwadzieścia kilka lat i celem życia bylyby puby to fakytycznie centrum to starowka. Jesli czas wolny spedzalbym w galeriach handlowych to wrzeszcz itd

ale dla rodziny z dziećmi wybieram jasien.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
zgadles rany boskie zgadles ! mieszkam na Zabiance a pracuje w Castoramie. Jezdze rowerem bo taniej. tego juz nie zgadles hahahahaa
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
to w kapie mieszkasz..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I tak lepiej niz twoja super lokalizacja (pewnie zaspa czy żabianka) w bloczysku czy innym slumsie :)
blisko masz tramwajem do twojego call center w realu ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
mieszkasz na wygwizdowie to i chwalisz, normalka. jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. proste
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Inne tematy z forum Jasień

Urzeka (11 odpowiedzi)

Osiedle powstanie u zbiegu ulic Guderskiego i Czermińskiego, w rozwiniętej infrastrukturalnie...

do góry