Widok
Ten przy Pszennej a dokładnie na Ptasia i Balbiny to masakra jakaś. Od Pszennej do wysokości mniej więcej przedszkola jest 20 kilka tarsow.Dobrze że są linie wysokiego napięcia i pod nimi nie mogą budować. Kiedy w końcu przestaną stawić w naszej wiosce same szeregi i osiedla.Ktoś miał kiedyś rację pisząc że człowiek uciekł z miasta od osiedli a osiedla przylazły za nim
Nie mieszkam w willi i dalej nie rozumiem. Ludzie narzekają w Baninie na drogi na to ,że ich zalewa, opisują na forum różne problemy. A mimo tego w dalszym ciągu jest popyt na trzypokojowe szeregi. Szok! I jeszcze te dojazdy. ..a jak słyszę: mam dom ...a gdzie ? W Baninie, to już zazwyczaj wiem co to za dom.Ze ludziom nie szkoda kasy na taki metraż. Ciekawe czy później łatwo jest sprzedać taki "dom"
No działkę za 100 000 i dom za 250 000, ale jak mówię, większość samemu trzeba robić. Bo robocizna pochłania prawie 50%, więc z robotnikami nie wyjdzie 300-350tys. a 500 - 600tys. Ja tam nawet sam tynkowałem, stawiałem ścianki działowe, kafle wszystko sam. Nawet niektóre meble samemu robiłem tylko deski zamawiałem obrzeżowane. I to nie 20 lat temu, a w ciągu ostatnich 4-5.
Ale ja nie mówię, że są wszystkie media - trzeba było zrobić szambo niestety. Ale woda gaz i prąd w drodze były, więc tylko kilka metrów i podłączone.
Naprawdę to nie są kwoty zmyślone :) Ale bez porządnego planu i rodziny która za darmo będzie u Ciebie pracować, to oczywiście takiego domu nie postawisz, bo robotnicy wezmą drugie tyle za wykończenie.
Naprawdę to nie są kwoty zmyślone :) Ale bez porządnego planu i rodziny która za darmo będzie u Ciebie pracować, to oczywiście takiego domu nie postawisz, bo robotnicy wezmą drugie tyle za wykończenie.
Jeżeli mieszkańcu wsi do mnie pijesz z tym kupnem domu w Obi (wtf? ) to jesteś w błędzie. Nie kupiłem gotowizny, tylko sam budowałem, dlatego dokładnie wiem ile to kosztuje. Miałem swoją działkę a do tego co rozpatrywałeś w kwestii finansów dorzuciłem jeszcze około 100-150 tys. Więc na prawdę skończ to swoje pierd...
Ja zbudowałem systemem gospodarczym dom pow. 190 z garażem w Baninie. Działki nie liczę bo już miałem prędzej. Mnie dom kosztował 330 tyś bez elewacji(tynku) ale z ogrodzeniem i kostką ok 145m2. W środku wszystko ogarnięte. Znajomy powierzchnia podobna tez system gospodarczym tez w Baninie zrobione wszystko oprócz górnej łazienki 280 tyś wiec się da a ty chłopie myślisz, że skoro ty za tyle wybudowałeś, to reszta nie potrafi zrobić taniej i kto wie czy nie lepiej.
Wszystko zalezy jaki standard wykończenia - jakie materiały, jakie systemy (rekuperacja, pompa ciepła)... jaka stolarka okienna, ile styropianu itp itd. Nie ma co się kłócić że ja postawię za 100k a inny za 300k, bo wszystko kosztuje (materiały też). Jeden ogród zrobi za 5k a inny za 30k i co zrobisz, nic nie zrobisz...
Beti,
"Niepojęte" dla tych co sie przeprowadzili do Banina z wizją sielanki w swoim domku jednorodzinnym, a teraz szeregowce stawiają i każdy pretekst do zaczepki jest dla nich dobry. Są sfrustrowani, że się robi blokowisko i probuja sie wyładowac na mieszkańcach szeregów, Jakby conajmniej przyjeżdzali do Banina i "na dziko" stawiali sami sobie szeregi.
Deweloper buduje - ludzie kupują i nic nikomu do tego czy ktoś bedzie mial 3 pokoje czy 4 czy 148.
"Niepojęte" dla tych co sie przeprowadzili do Banina z wizją sielanki w swoim domku jednorodzinnym, a teraz szeregowce stawiają i każdy pretekst do zaczepki jest dla nich dobry. Są sfrustrowani, że się robi blokowisko i probuja sie wyładowac na mieszkańcach szeregów, Jakby conajmniej przyjeżdzali do Banina i "na dziko" stawiali sami sobie szeregi.
Deweloper buduje - ludzie kupują i nic nikomu do tego czy ktoś bedzie mial 3 pokoje czy 4 czy 148.
Kolezko Puchacz, kupiles mieszkanie w Baninie bo tylko na taka bude cie stac. Dlaczego nie mowisz tego wprost? Rzucasz sie do ludzi z domami a nie masz logicznych argumentow.
Mieszkancy, ktorzy jednak lepiej ogarniaja temat i wybudowali sobie dom jednorodzinny to chca mieszkac na osiedlu domow a nie mieszkan czy "szeregowcow", bo to kolo placu zabaw ciezko szeregiem nazwac.
Mieszkancy, ktorzy jednak lepiej ogarniaja temat i wybudowali sobie dom jednorodzinny to chca mieszkac na osiedlu domow a nie mieszkan czy "szeregowcow", bo to kolo placu zabaw ciezko szeregiem nazwac.
Myślę że największę do gminy że nie ma żadnego sesownego planu zagospodarowania.Powinni wydzielić działki na osiedla żeby były obok siebie a nie stawiać je między domami jednorodzinnymi. Mam wrazenie że w Baninie buduję sie juz prawie same osiedla....A najbardziej lubie zwrot "Dom jednorodzinny w zabudowie szeregowej" to taki oksymoron. W sumie falowiec to tez dom jednorodzinny w zabudowie szeregowo pionowej :)
Chciałbym z tego miejsca przeprosić wszystkich posiadaczy domów jednorodzinnych w Baninie.
Miałem do wyboru mieszkanie w bloku za 350 tys w prawdziwym blokowisku typu Morena albo m.in Wiczlino - Ogród w Gdyni , gdzie na osiedlu jest sklep Żabka a dookoła rozciągają się pola uprawne.
Przepraszam, że zamiast tego ośmieliłem się kupić mieszkanie w Baninie za 270 tys a za różnicę ceny urządzę sobie 2/3 tego mieszkania, poza tym będę miał troszkę więcej ciszy niż na wspomnianych wcześniej dzielnicach.
Zdaje sobie sprawę, że gdy zobaczyłem w internecie ofertę 7 Nieba, zamiast zainteresować się ofertą, powinienem do nich pojechać i wymusić na nich zaniechanie dalszej budowy a nawet żądać rozbiórki stojących już szeregów. Moje zachowanie jest nie do zaakceptowania, bo przecież dobro ludzi z domów jednorodzinnych jest priorytetowe. Ludzie którzy "lepiej ogarniają temat," jak kolega Paweł, powinni żyć w nieskażonej oazie, w której nie ma miejsca na ludzi drugiej kategorii mieszkającej w "falowcach", "kurnikach" etc.
Dlatego też apeluję do wszystkich mieszkańców szeregowców : Wstydżcie się, że się ośmieliliście zasiedlić te dziewicze tereny godne tylko domów jednorodzinnych. Pomyśleliście o dzieciństwie tych dzieci z willi? Jak one mają żyć w symbiozie z dziećmi z kołchozów? Przecież to nie przystoi. W szeregach mieszka patologia bo przecież dostali te mieszkania z opieki społecznej i dostają zasiłek który w całości przepijają...
Tak na poważnie, życzę wszystkim mniej jadu i więcej umiejętności życia razem bez wywyższania się i oddzielania od innych wysokim płotem.
Pozdrawiam wszystkich, zarówno tych z willi z basenami jak i tych z szeregowców, oraz tych bez swojego prywatnego dachu nad głową.
Miałem do wyboru mieszkanie w bloku za 350 tys w prawdziwym blokowisku typu Morena albo m.in Wiczlino - Ogród w Gdyni , gdzie na osiedlu jest sklep Żabka a dookoła rozciągają się pola uprawne.
Przepraszam, że zamiast tego ośmieliłem się kupić mieszkanie w Baninie za 270 tys a za różnicę ceny urządzę sobie 2/3 tego mieszkania, poza tym będę miał troszkę więcej ciszy niż na wspomnianych wcześniej dzielnicach.
Zdaje sobie sprawę, że gdy zobaczyłem w internecie ofertę 7 Nieba, zamiast zainteresować się ofertą, powinienem do nich pojechać i wymusić na nich zaniechanie dalszej budowy a nawet żądać rozbiórki stojących już szeregów. Moje zachowanie jest nie do zaakceptowania, bo przecież dobro ludzi z domów jednorodzinnych jest priorytetowe. Ludzie którzy "lepiej ogarniają temat," jak kolega Paweł, powinni żyć w nieskażonej oazie, w której nie ma miejsca na ludzi drugiej kategorii mieszkającej w "falowcach", "kurnikach" etc.
Dlatego też apeluję do wszystkich mieszkańców szeregowców : Wstydżcie się, że się ośmieliliście zasiedlić te dziewicze tereny godne tylko domów jednorodzinnych. Pomyśleliście o dzieciństwie tych dzieci z willi? Jak one mają żyć w symbiozie z dziećmi z kołchozów? Przecież to nie przystoi. W szeregach mieszka patologia bo przecież dostali te mieszkania z opieki społecznej i dostają zasiłek który w całości przepijają...
Tak na poważnie, życzę wszystkim mniej jadu i więcej umiejętności życia razem bez wywyższania się i oddzielania od innych wysokim płotem.
Pozdrawiam wszystkich, zarówno tych z willi z basenami jak i tych z szeregowców, oraz tych bez swojego prywatnego dachu nad głową.
Ja mieszkam 18 lat w Baninie i jestem posiadaczem domu jedno -roidzinnego i mieszkanie w szeregu tez kupiłem i nic nikomu do tego. Kupiłem dla syna i co ukamieniujesz mnie prostraku za to,że ośmielam się kupować mieszkanie w szeregu? Czujesz sie lepszy od tych ludzi. Żnujące wpisy ludzi , którym słoma z butów wystaje i nienawidzą innych.Nie Twoja sprawa prostaku gdzie kto mieszka. Jasne