Widok
Ja mieszkam 18 lat w Baninie i jestem posiadaczem domu jedno -roidzinnego i mieszkanie w szeregu tez kupiłem i nic nikomu do tego. Kupiłem dla syna i co ukamieniujesz mnie prostraku za to,że ośmielam się kupować mieszkanie w szeregu? Czujesz sie lepszy od tych ludzi. Żnujące wpisy ludzi , którym słoma z butów wystaje i nienawidzą innych.Nie Twoja sprawa prostaku gdzie kto mieszka. Jasne
Wszystko zalezy jaki standard wykończenia - jakie materiały, jakie systemy (rekuperacja, pompa ciepła)... jaka stolarka okienna, ile styropianu itp itd. Nie ma co się kłócić że ja postawię za 100k a inny za 300k, bo wszystko kosztuje (materiały też). Jeden ogród zrobi za 5k a inny za 30k i co zrobisz, nic nie zrobisz...
Ja zbudowałem systemem gospodarczym dom pow. 190 z garażem w Baninie. Działki nie liczę bo już miałem prędzej. Mnie dom kosztował 330 tyś bez elewacji(tynku) ale z ogrodzeniem i kostką ok 145m2. W środku wszystko ogarnięte. Znajomy powierzchnia podobna tez system gospodarczym tez w Baninie zrobione wszystko oprócz górnej łazienki 280 tyś wiec się da a ty chłopie myślisz, że skoro ty za tyle wybudowałeś, to reszta nie potrafi zrobić taniej i kto wie czy nie lepiej.
Jeżeli mieszkańcu wsi do mnie pijesz z tym kupnem domu w Obi (wtf? ) to jesteś w błędzie. Nie kupiłem gotowizny, tylko sam budowałem, dlatego dokładnie wiem ile to kosztuje. Miałem swoją działkę a do tego co rozpatrywałeś w kwestii finansów dorzuciłem jeszcze około 100-150 tys. Więc na prawdę skończ to swoje pierd...
Ale ja nie mówię, że są wszystkie media - trzeba było zrobić szambo niestety. Ale woda gaz i prąd w drodze były, więc tylko kilka metrów i podłączone.
Naprawdę to nie są kwoty zmyślone :) Ale bez porządnego planu i rodziny która za darmo będzie u Ciebie pracować, to oczywiście takiego domu nie postawisz, bo robotnicy wezmą drugie tyle za wykończenie.
Naprawdę to nie są kwoty zmyślone :) Ale bez porządnego planu i rodziny która za darmo będzie u Ciebie pracować, to oczywiście takiego domu nie postawisz, bo robotnicy wezmą drugie tyle za wykończenie.
No działkę za 100 000 i dom za 250 000, ale jak mówię, większość samemu trzeba robić. Bo robocizna pochłania prawie 50%, więc z robotnikami nie wyjdzie 300-350tys. a 500 - 600tys. Ja tam nawet sam tynkowałem, stawiałem ścianki działowe, kafle wszystko sam. Nawet niektóre meble samemu robiłem tylko deski zamawiałem obrzeżowane. I to nie 20 lat temu, a w ciągu ostatnich 4-5.