Widok

Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21
chrzanisz dziadku trzy po trzy

na ile bzdurne rzeczy piszesz, obrazuje juz pierwsza twoja wypowiedz:
"nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem."
"dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?!"

A co dziadku jest prawdziwym sportem?
Według mnie boks. Lub jego pochodne np. MMA - to przedstawia zdjecie na wlepce. A chyba liepiej by sie okladac "bezpiecznie" w rekawicach (tego nie zauwazyles?) a nie siekierami i tasakami. Dla ciebie pewnie wszystkie sekcje boksu, kickboxingu, czy mma to wylegarnia nazistowskich bojowek. Na tej nalepce jest promocja zdrowego meskiego sportu i potepienie nielegalnych dzialan.

...

Poza tym rozumiem, ze odkryles w Polsce ogromny ruch faszystowski - wszystkich kibicow pilkarskich,
a moze tolerancyjny czlowieku - tylko tych z lysymi glowami?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7
Spodziewałem się takiej argumentacji, vide "promocja zdrowego męskiego sportu":) MMA nie ma nic wspólnego ze sportem, to brutalna bijatyka za i dla pieniędzy.
I konkretnie, co bzdurnego napisałem - czemu nie odniesiesz się do nazistowskich i rasistowskich konotacji? Argumentów zabrakło???
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15
Hal- sporty walki są ok a ludzie którzy je trenują są z reguły dość zrównoważeni bo uczą się dyscypliny i samokontroli. Rozrabiają zwykle głupki po sterydach i pijane nastolatki.

Jeśli chodzi o te symbole kiboli piłkarskich które pokazałeś- w pełni cie popieram. Przekaz jest jednoznaczny. To jest rasizm. Oraz coś dużo straszniejszego czyli głupota. Uważam ze materiały o holokauście powinny być pokazywane i omawiane w szkołach.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
nie odnioslem sie bo nie mialm ochoty sie rozpisywac i nadal nie ma, wiec krotko...
1) zeby wyglaszac tak kategoryczne sądy i pozostac przy tym czlowiekiem powaznym powiniennes bardziej zglebic temat, moze przeprowadzic badania socjologiczne - wywiady, ankiety itd a przynajmniej poznac srodowisko kibicow/kiboli
2) tymczasem bazujesz na ulamkach informaci... naklejki, ktore pokazujesz to pewno zrodlo i podejdz do niego naukowo a nie tworzysz narracje jak ci sie wydaje
3) podejscie naukowe powinno opierac sie na pytaniach o autorow, o skale zjawiska ale tez o samo zrodlo
4) wytworzenie takiej nalepki, znaczka - stworzenie grafiki, wydruk, kolportaz troche trwa, troche kosztuje... i trzeba troche sie wysilc
sadze, ze nie kazdy kibic po meczu drukuje takie rzeczy,
a za te nalepki odpowiedzialny jest PROMIL wszystkich kibolow/kbicow
5) te naklejki odzwierciedlaja na pewno stan umyslu ich autorow, ale na pewno nie wszystkich lyssych kibicow
6) skala zjawiska jest minimalna, a twoje uogolnienia i generalizacje nie maja silnych podstaw....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
również krótko:
ad1: temat zgłębiłem wystarczająco i nazistowsko-rasistowskie symbole rozpoznaję bez trudu. Środowisko kibolskie miałem okazję poznać - i to samą "wierchuszkę". Napawają mnie przerażeniem. Mentalność dzikich ludzi.
ad2: podszedłem "naukowo" i wprost - WSZYSTKIE kluby piłkarskie kolportują takie materiały. Zamieściłem mikro promil tych materiałów - ot, dla zobrazowania tematu. To nie są ułamki informacji, a wynik wielomiesięcznego audytu serwisów kibicowskich. Trudno abym w takim wątku zamieścił tysiące wypowiedzi, zdjęć i nagrań.
ad3: o co tu pytać, skoro kibolstwo rozumie tylko argumenty pały i siekiery?? o_O MMA!!!
ad4: oczywiście, że kosztuje - i jest to z pewnością dobry biznes, bo zarabia się na tępocie na łyso golonych młodzieńców. Za ten nalepki odpowiadają WSZYSTKIE kluby piłkarskie w Polsce. Naklejka "White Star" została wycofana z oficjalnej sprzedaży Wisły Kraków po rozpętaniu się wokół niej awantury medialnej.
ad5: te naklejki odzwierciedlają prawdę - tacy jesteście i to przeraża
ad6: skala zjawiska jest minimalna????? Rozumiem, że to ponury żart. Nie będę tutaj wklejał zdjęć z meczów, na których 90% stanu trybun to banda łysych bandziorów z mordem w oczach. A może jednak wrzucić?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12
tu masz swój NIEWIELKI PROMIL http://www.youtube.com/watch?v=RW9CR5onNV8 DZICZ, po prostu DZICZ
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9
Tego człowieczka nie stać na argumenty. Używa inwektyw, jak każdy z kiboli. Jedynym argumentem tej hołoty, są pięści.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Umysł Twój Młody człowieku, jest najprawdopodobniej przeżarty dużą ilością "płynów kibolowych".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
a ty myslisz ze rasizm jest tylko w polsce? prrrrooosze cie...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
ale co ma wspólnego rasizm na świecie, do rasizmu w Polsce? Omawiam temat polskich rasistowskich grup powiązanych z piłką nożną.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10
Halweicz dawaj wierszyk wczoraj dobrze ci poszło
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
może dla odmiany napiszesz coś na temat, co? o_O Bo w kółko tylko Halewicz to, Halewicz tamto, Halewicz siamto - naprawdę masz obsesję:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
bo pisze tylko do ciebie,ty jesteś godnym przeciwnikiem
Halewicz-bo to prywatny wpis
to pisz na PW, a nie zaśmiecasz wątek "Offtopami"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
dobra to dodam ci prywatny watek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Halewicz poruszył poważny problem, tu z faszystami nie ma zartow
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hitler kiedyś powiedział do Żydów:
- Wybuduję wam dom z oknami. Będziecie mogli sobie w nim spokojnie mieszkać. Pamiętajcie tylko, jak zobaczę któregoś w oknie, pozabijam wszystkich!
I wybudował im szklarnię...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nie wiem czy Pan się ze mną zgodzi, ale problem "arabusów" w Polsce, może w przyszłości mieć groźne dla nas następstwa. Islam to religia terroryzmu. Czeka na Pana wypowiedź na ten temat.Ps. Zawsze z wielką uwagą śledzę Pańskie wypowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/szokujace-nagranie-z-walk-kiboli-w-krakowie,1,4848693,region-wiadomosc.html

To tak w ramach polemiki z tymi, którym przemoc kibolska się podoba.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
http://www.youtube.com/watch?v=0ILbDMeXEtA Kibice Legii w Holandii
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
dzisiaj, 07:07 Gazeta Wyborcza

"Kibice bydgoskiego Zawiszy wskazali kandydatów, na których sympatycy klubu powinni głosować w nadchodzących wyborach. Jeden z nich, Tomasz Zagrabski startujący z list Nowej Prawicy Janusza Korwin-Mikkego jest m.in. za legalizacją zorganizowanych bijatyk kibiców tzw. ustawek - informuje "Gazeta Wyborcza".

Zagrabski twierdzi, że "ustawki" powinny być legalne tak samo jak mecze bokserskie i walki MMA, bo "udział w nich biorą tylko osoby, które chcą tego i nie mają do siebie później pretensji". Kandydat Nowej Prawicy jest czynnym kibicem Zawiszy, a w klubie odpowiada m.in. za przygotowanie meczowych opraw.

Jak podaje "Gazeta Wyborcza", oprócz legalizacji "ustawek", Zagrabski chce też legalizacji pirotechniki na stadionach, wyprowadzenia z nich policji, a także wolności słowa i działania.

Przedstawiciel Nowej Prawicy nie jest jedynym popieranym przez bydgoskich kibiców kandydatem. Oprócz niego kibice popierają Tomasza Regę i Mariusza Walenciaka, którzy chcą wejść do sejmu z list PiS. Obaj od lat współpracują ze Stowarzyszeniem Piłkarskim "Zawisza" z Bydgoszczy i są czynnymi kibicami klubu.

Więcej w "Gazecie Wyborczej"."
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
a teraz mamy jeszcze "tóskobus" - kolejną prowokację kiboli.

Jak można kojarzyć kiboli z patriotyzmem?? o,O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8
bo kibole Hal robią to wszystko z miłości do klubu ,nie dla pieniędzy nie dla władzy jak politycy,kochają swój klub i kochają swój kraj ,kto nie przemierzał setek kilometrów za swoim klubem głodny, zmęczony w brudnym pociągu,po przegranym meczu ,czekając na atak wroga ,nie skuma tej więzi,Ty widzisz sucha notatkę w gazecie ze kibole to albo tamto prawdy jest w tym może z 10 %,czemu nie wiesz o pozytywnych akcjach kiboli?bo o takich Ci nie napiszą w gazecie ,oceniasz kibica po tym co czytasz i widzisz w tv ,a ja Ci powiem Hal ze pewnie przez całe życie nie poznasz tak swojego kumpla od brydża, jak ja swojego w 10 sekund kiedy nie zostawia cie na awanturze,Polska to waleczny naród nie mamy innej wojny to mamy swoje stadiony.To kibice pamiętają o naszych bohaterach,dla nich honor i ojczyzna jest ważniejsza od kasy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z serca piszesz i czuję, że tak właśnie myślisz. A to oznacza, że kompletnie się pogubiłeś. Głód, brud, wróg, wojna, honor, ojczyzna, braterstwo broni...to nie 1939! Halo!!! Tu Ziemia do Pivo!!!
Miłość do klubu (o_O?) nie może być usprawiedliwieniem dla pseud patriotycznych postaw podszywanych przemocą i szukaniem burd ulicznych (nazywasz to "awanturami").
Jakiż jest cel tej przemocy? Komu i czemu ona ma służyć? Opowiedz mi o pozytywnych akcjach kiboli, z chęcią poczytam.

Wiesz, gro z kiboli fascynuje nazizm, utożsamiają się często ze swoimi "bohaterami". Himmler, Heydrich byli wspaniałymi ojcami i mężami - wręcz wzorowymi. Himmler pieszczotliwie zwracał się do swojej córki Puppi (Gudrun Himmler), a ona do dnia dzisiejszego twierdzi, że "tatuś" był wspaniałym człowiekiem. Himmler też organizował "pozytywne akcje", wspierał organizacje kombatanckie, opiekował się rodzinami poległych, a honor i wierność ojczyźnie były dla niego priorytetem. Nie przeszkadzało mu to oczywiście w organizowaniu masowych mordów wrogów jego ukochanego klubu - NSDAP. On też z miłości do klubu wyrżnął 6.000.000 Żydów, bo nie nosili szalików z barwami klubowymi.
Prawda, że podobna retoryka? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
co Ci będę pisał ,popatrz w tvn i wyborczej tego nie zobaczysz
http://www.youtube.com/watch?v=cIDkhBjOS3w&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=8lJXVfwmHy4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vnPLgiU1oqo
http://www.youtube.com/watch?v=tEonOYqPrrk&feature=related
oddziel margines nazistów i innych bandziorów i spójrz szerzej na kibiców
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, obejrzałem te filmy - większość widziałem już wcześniej. Nie zrobiły na mnie wrażenia, bo większość z nich to, excuse moi, tania propaganda. Chrystus na transparencie i napis "Boże chroń fanatyków"...przecież to bluźnierstwo!
Pisałem już powyższej, że ten kibolski "patriotyzm", to opakowanie, to fałsz i obłuda - pod tą skórą kryje się niebezpieczna bestia.
To też dobry sposób na walkę kiboli z policją, bo przecież jak tu powalić na ziemię kogoś, kto trzyma biało-czerwoną flagę i krzyczy Polska! ...a na kurtce ma naszywkę "White Power World Wide".

Oddzielam margines, wierz mi. Oddzielam w pełni świadomy tego piszę i co wiem, a co często odczuwałem na własnej skórze.

Gdy miałem 16/17 lat i przeżywałem okres buntu młodzieńczego, a ideologia skinhead`ów i owego "patriotyzmu" była niezwykle popularna w tych czasach (głęboka komuna, milicja pałująca kogo popadnie), doskonale znałem środowisko trójmiejskiej skrajnej prawicy.
Znam tę ideologię, znam mechanizmy myślowe młodych ludzi ubierających się w MA-1 i martensy (wtedy były tzw. rumunki, a martensy miał "Adolf" i "Gwizdek", bo mieli bogatych rodziców).

Więc proszę, nie pieprz mi tutaj o patriotyzmie, wierze w Boga i Wielkiej Polsce, bo gdy ja stałem w pierwszym szeregu, to Ciebie jeszcze na świecie nie było. Wtedy wróg był prawdziwy i realny - komuna ze swoją milicją. Gdy milicja pałowała nas po koncertach w Burdlu, czy Wyspie, to zapewniam Cię, że nie było na kogo się poskarżyć, opisać tego w internecie, zawiadamiać prasy.
Ale, co naprawdę dziwaczne, fascynacja nazizmem była identyczna - ten sam mix poglądów i ta sama nomenklatura. Z jednej strony kurtki naszyta biało-czerwona flaga, z drugiej naszywka z oznaczeniem dywizji "Nordland" - znamienny absurd. Widzę, że Ty również poddałeś się tej pokrętnej ideologii i wierzysz, że kibolskie bandy, to prawdziwi Polacy:) Teraz tylko wróg jest inny - premier Tusk o_O Wtedy była komuna i arabscy "studenci" z Libii (a faktycznie członkowie islamskich grup ekstremistycznych). A teraz jest Platforma Obywatelska, Żydzi, Żydo-komuna, homoseksualiści i każdy, kto odstaje ideowo od jedynie słusznych patriotów-Polaków, Lwów (lekko wyleniałych) Północy.
Przyszedł czas, że zacząłem samodzielnie myśleć i nie potrzebowałem identyfikować się z jakąkolwiek grupą. Dorosłem do bycia indywidualistą i "braterstwo broni" zaczęło mnie zwyczajnie śmieszyć.

Co z tego zostało? Plamy po usuniętych tatuażach, "flyers" w piwnicy i parę fotek z tamtego czasu. Większość ludzi, z którymi wtedy się przyjaźniłem, dojrzała, założyła rodziny, znormalniała - i jakoś im te radykalne poglądy minęły. Czego i Tobie życzę:)

P.S. także zanim zaczniesz przekonywać Halewicza, że kibole i skinhead`zi to fajne i polskie chłopaki, dobrze się zastanów, co piszesz ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Halewicz sympatyzowałeś z subkulturą neonazistowską w młodości???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, mając 16 lat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Nie rozumiem jak to jest, że syn sąsiada na codzień mówi mi "dzień dobry", a gdy tylko ubierze się w biało-zielone ciuszki to już mnie nie poznaje? Siedzi pod blokiem z jakimiś smutnymi kolesiami, pije piwsko i wyje. Jak to jest że niektórzy "kibice" bez względu na to czy ich drużyna wygra, czy przegra ruszają na miasto wszystko rozpierd... Z poniedziałkowych obrazków w TV widziałem, że był to np. radiowóz, jakiś prywatny samochód, znaki drogowe, stacja benzynowa itp. To nie ma nic wspólnego z byciem kibicem. I jeszcze te ich transparenty, że to w imie polskości, wiary itp. Bzdury !
Dokładnie o tym piszę. Problem jest o wiele poważniejszy, niż się komukolwiek wydaje. Ci młodzi ludzie są kompletnie pozbawieni zasad etycznych i moralnych - a ich "dzień dobry" jest zwykłym kamuflażem. Stąd syn sąsiada mówi Tobie "dzień dobry", aby za chwilę bez ogródek dać Ci w ryja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Hal wróżysz z wlepek na dodatek klubu który oficjalnie jest antypolski,wiedziałbyś o tym jakbyś choć raz był na stadionie ,moje filmy są propagandowe ale Twoje są obiektywne;),kibic nie powiedział "dzień dobry"no straszne rzeczy i 20 tys ludzi po meczu demolowało miasto,wiadomości wyssane z miętowych cukierków i dziennikarskiego bełkotu,nie jestem nazista ni skinem- nie byłem i żaden z moich kumpli nie jest, mało tego znam możne jednego nazistę ,na stadionach spędziłem około 25 lat , nadal jestem kibicem,mniej czynnym-firma rodzina itd.kocham i kochałem swój kraj ,a to ze zamiast szaleć na promocji w markecie i chwalić się żakietem za 600 pln wole pójść na mecz i dopingować swój klub nie czyni ze mnie bandyty czy nazisty .Ochłoń chłopie taki sam odsetek patologi jak na stadionie znajdzie się wśród innych nacji .Ja widzę na stadionach młodych ludzi co maja pasje,są jacyś nie mdli ,Ty szukasz tylko patologi.Zgadzam się z Toba czytając twoje wpisy w wielu kwestiach ale tu się mylisz Hal,to te chłopaki z młyna maja jaja i w nich nasza nadzieja a nie w lalusiowatych maminsynkach.
Hej Pivo
A przypominasz sobie kibica Pogoni Szczecin zadźganego nożem przez kibola Cracovi przed meczem z Anglią w 1993? A gigantyczna ustawka Śląska Wrocław, Lechii Gdańsk i Wisły Kraków z Arką Gdynia, Cracovią i Lechem Poznańw w 2003 r. we Wrocławiu gdzie zatłuczono na śmierć kolesia Arki Gdynia?
Jeżeli wszystko jest takie różowe to powiedz mi co się stało ostatnio w Bydgoszczy albo na Litwie w Kownie? Wytłumacz mi ptaszyno gdzie tu widzisz honor i patriotyzm?
Wskaż na obrazku poniżej JEDNEGO kibica, co z rodziną przyszedł na mecz albo wskaż JEDNEGO "chłopaka z jajami", co przyszedł dopingować swoją drużynę, nie myśląc o tym, aby rozpętać burdę.
Zdjęcie pokazuje burdę na stadionie w Bydgoszczy

image

Kibiców piłki nożnej można policzyć na palcach jednej ręki. Większość to bandyci.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
tysiace meczy 3 zadymy,stoczniowcy i górnicy to tez bandyci i faszysci ,a powiem Ci ze jest w trójmiescie klub na którym przychodzą całe rodziny z dziećmi wskaz go stadionowy znawco,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wyjaśnij mi zatem przesłanie poniższych "vlepek", które są rozlepiane po całym Gdańsku. Podaj swoją interpretację tych grafik. Rozumiem, że to jest przekaż do rodzin z dziećmi, aby gremialnie przychodziły na mecze, bo jest miło, fajnie i piknikowo, tak? o_O

image

image

image

image

A jeśli już mamy rozmawiać o neonazistach, to wyjaśnij skąd na tych flagach "kibiców" Lechii symbole neonazistowskie? Znawco...

image

image

Przychodzą całe rodziny z dziećmi...rodzinny stadion pełen uśmiechniętych hostess rozdających cukierki i popcorn, a chłopcy z jajami zachęcają do kibicowania w młynie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
@Pivo - Jestem baaaaaardzo ciekawy Twojego komentarza.
Pivo
To nie SA tylko trzy mecze. Wystarczy spojrzeć na wycinek policyjnych doniesień z ostatniego miesiąca.

26 08.2011 lipiec 2011 aresztowanie pseudokibiców podejrzanych w sprawie grupy „Pershinga” z Solca Kujawskiego zajmującej się porwaniami.
27 08.2011 Bójka na Trybunach w Myśliborzu pomiędzy Kasztelan Żarnów – LKS Lubochnia. Przypadkowy 44-latek wylądował w szpitalu.
03.09. 2011 Rozróba podczas sparingu drużyn ze Żmigrodu i Wrocławia – 5 zakazów stadionowych.
14.09.2011 Zatrzymanie pseudokibica w łodzi za pobicie i wymuszenie. Kara do 10 lat więzienia
14.09.2011 pięciu pseudokibiców Legii Warszawa dokonało kradzieży na stacji paliw przy w powiecie zgierskim, podczas wyjazdu na mecz w Holandii.
18.09.201 Rozróba po meczu Flotą Świnoujście a Pogonią Szczecin – 123 osoby aresztowane, bitwa z policją
20. 09. 2011 rozróba na meczu NKS Start Namysłów a Odrą Opole – 11 zatrzymanych.
22.09.2011 Rozbita grupa narkotykowa współpracujących ze sobą kiboli Wisły Kraków i Cracovii ( sic!)
26.09.2011 rozróba na meczu III ligi piłki nożnej MKS Podlasie – RKS Chełmianka
30.09. 2012 Zadyma na meczu Stali Kraśnik i Avii Świdnik jedna z petard poleciała pod nogi sędziego
03.10.2011 CBA rozbiło grupę kiboli tzw. Elanowców zajmujących się wymuszeniami. Ich szefem był lider toruńskiego klubu piłkarskiego.
07. 10. 2011 Rykach na meczu piłkarskim pomiędzy zespołami IV ligi trzej pseudokibice zatrzymani za rzucanie petard i prowokowanie do bójek.
ostatnia data to data to czas zatrzymania tych zuchów z meczu w Rykach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rzadko zgadzam się Halewiczem ale jeżeli ktoś mi powie że nie istnieje problem bandyterki wśród pseudokibiców to parsknę śmiechem.
Jako ciekawostkę dodam też historie Željko Ražnatovića ps. "Arkan" lidera serbskiej bojówki "Tygrysów"kibiców klubu Crvenej Zvezdy. Oskarżono ich o dopuszczanie się najbardziej brutalnych czystek etnicznych podczas walk Bośni w latach 91 - 95. Obecnie ściga ich trybunał Haski.

A teraz Pivo idź z rodziną na stadion.
Tak, kiedyś pisałem właśnie o Tygrysach Arkana krótki tekst - bodajże na tym forum.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
gdzie ty tu widzisz symbole neonazistowskie,hal?
podchodzisz do wielu rzeczy bardzo jednostronnie święcie wierząc ,że masz rację-błąd
trochę szacunku dla innych i dla siebie samego

http://pl.wikipedia.org/wiki/KrzyĹź_celtycki
image

Jeszcze coś chciałbyś dodać? o,O
"Na terenie Niemiec jest zakazany jako symbol neofaszystowski" - cytat z linka, który zamieściłeś.
myślisz że oni są tego świadomi?
przykład totalnej ignorancji i nic więcej
ładnie to ująłem (mogłem gorzej)
Myślę, że wielu z nich jest świadoma. Ale kompleksy i poczucie niskiej własnej wartości powoduje, że w grupie kibolskiej czują się kimś ważnym.
mmmm
Zgadzam się, ten tłumek tłoczący butelki piwska nie składa się z poetów i intelektualistów. To nie są dekadenci miłości.

Ale zawsze jest ktoś kto nimi kieruje i ktoś kto na to przyzwala. Ktoś kto drukuje ulotki i klepie po pleckach bo to przecież fajno tak w tłumie...
Poruszasz ważną kwestię - ktoś im na to pozwala, ktoś drukuje wlepki, wspiera ich.
Z tych kiboli jednak jest dobry biznes. Oni za ostatnie pieniądze, zarobione lub ukradzione, kupią szaliki, czapeczki, itd... Na fanatykach i pożytecznych idiotach zawsze dobrze się zarabia.
Nic dodać nic ująć.
Poprę każdą partię, która wreszcie ruszy ten szit - wskaże środki finansowania wierchuszki kibolskiej i zacznie głośno mówić o tym że ta wąska grupa cwaniaków, nie kocha wcale swojego klubu tylko toczy go jak rak - bierze kaskę za "spokój na stadionie" albo korzysta z profitów sprzedaży gadżetów klubowych.
Same kluby są sobie winne bo ich prezesi nie chcą zadzierać żeby nie obniżać frekwencji albo nie prowokować burd. Mam osobiście dosyć zadymiarzy którzy grożą zawodnikom i zdzierają z nich ubranie. To wszystko nie jest normalne i nie ma nic wspólnego ze sportem. A najbardziej mam dosyć głupków którzy ślepo za nimi idą. Obudźcie się ludzie. Ktoś z robi sobie z was tani ser.
Zwróć uwagę, że poruszyłem dość wrażliwy temat - w zasadzie kibole powinni zasypać mnie pogróżkami, groźbami...paru tutaj próbowało coś tam wyjaśniać ale nieudolnie. A tu cisza...
Media również nie poruszają tego tematu od tej strony. Jakby nie widziały zagrożenia, neonazistowskich symboli, rasizmu.
jee i za to szacun hal ;)
Widzisz czasem możemy razem dać czadu ;)
Oooo możemy, możemy - nie mam co do tego żadnej wątpliwości ^_^
"...6 08.2011 lipiec 2011 aresztowanie pseudokibiców podejrzanych w sprawie grupy „Pershinga” z Solca Kujawskiego zajmującej się porwaniami...."zapewne Ci goście byli tez np. miłośnikami siłowni czemu zatem nie pisze się aresztowanie ćwiczących swoje mięśnie??czy porwanie miało podtekst kibicowski??
"...27 08.2011 Bójka na Trybunach w Myśliborzu pomiędzy Kasztelan Żarnów – LKS Lubochnia. Przypadkowy 44-latek wylądował w szpitalu. ..." opisz jako naoczny świadek co takiego kibice zrobili temu 44- latkowi???może wylądował w szpitalu bo dostał pała lub z gumówki od nadpobudliwego policjanta??
"...03.09. 2011 Rozróba podczas sparingu drużyn ze Żmigrodu i Wrocławia – 5 zakazów stadionowych...."zakaz możesz dostać za odpalenie racy i wyzywanie sędziego
"...14.09.2011 Zatrzymanie pseudokibica w łodzi za pobicie i wymuszenie. Kara do 10 lat więzienia..." na stadionie wymuszał i pobijał czy jak???równie dobrze można napisać kolejny mechanik samochodowy pobił i wymusił
"...14.09.2011 pięciu pseudokibiców Legii Warszawa dokonało kradzieży na stacji paliw przy w powiecie zgierskim, podczas wyjazdu na mecz w Holandii. ..." ok dalej to nie kibice tylko pseudokibice ,kibiców według niektórych jest tylko kilka %.....,20 tys na PGE pseudokibiców , weź to sobie chłopie wyobraź i ochłoń
.każdy kto da komuś w ryj i jest kibicem od razu jest identyfikowany jako kibic bandyta a nie bandyta zwykły człowiek ,Kowalski po za stadionem jest Kowalskim a nie Kowalskim kibicem klubu X!!,czemu ?każdy student to narkoman?ksiadz pedofil?,

Hal nie odwracaj kota ogonem wskaz stadion gdzie bywają całe rodziny, znasz się na tym to napisz , ,dla ułatwienia podpowiem ze jest tam moc atrakcji dla dzieciaków,a chłopaki i w ryj potrafią dać i dzieciakami się zaopiekować ,co do tego czy bywam z rodzina tak i owszem ostatnio zabrałem zonę z dziećmi na mecz i byli zachwyceni ,nic złego mnie nie spotkało na tymże obiekcie jak i na innych stadionach na których bywam,Wasze przykłady z 8 ligi zadymy przekoloryzowane przez dziennikarzy ,ludzie to nie lata 90-te gdzie latały faktycznie całe sektory:),tak tam bym rodziny nie zabrał,ktoś na taniej propagandzie buduje sobie poparcie a Wy to łykacie ,kiedy byliście na stadionie się pytam?i jaka zadymę widzieliście?Kocham stadiony ale nie z Waszej wyobraźni, bez popcornu, coli i Krzyska Ibisza , to jest piłka ,męski sport aczkolwiek pięknych kobiet na trybunach nie brakuje(o dziwo nie boja się jak niektóry mężczyźni) ,emocje ,fanatyzm...... ,kto nie stał w kotle w 95 min kiedy zdobywa /traci sie bramke nie zrozumie tego
cóż widzimy ,ludzie będący na sektorze uciekają w górę na koronę stadionu ,nie wbijają się na murawę,zapewne zostali zagazowani ,jak odróżniasz chuligana od zwykłego kibica ????
Pivo
Czytam te Twoje „ochłoń” i „może” i przypomina mi się scena z komedii „wyścig szczurów”, gdzie bohaterzy przypadkowo trafiają do muzeum neonazistów. Jeden z przewodników mówi tak:

„Klaus Barbie, alias „Rzeźnik Lyonu”. Żydowscy rewizjoniści ględzą o obozach śmierci, „zbrodniach przeciwko ludzkości”. Nasze muzeum ukazuje nieznane oblicze Klausa Barbiego. Męża, kochanego ojca, znawcy win i trzykrotnego mistrza tańca”
"a chłopaki i w ryj potrafią dać i dzieciakami zaopiekować" - i to w zasadzie można uznać za podsumowanie Twojej retoryki.
co bym Ci nie przedstawił to i tak na swoje przeinaczysz,oddają krew-na pewno nazistowska,odwiedzają domy dziecka-werbują do swoich bojówek narybek,odwiedzają dzieci w szpitalach- pewnie chcą je porwać,ja Halewicz wiem lepiej, co prawda nie byłem nigdy na stadionie ale wiem bo jestem Halewicz najmądrzejszy i moja prawda jest najmojsza,tak Hal facet musi umieć i w pysk dać, i dzieckiem się zaopiekować, bo jest FACETEM samcem ,nie taka babą z żelem na głowie lansująca się po galeriach handlowych,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pivo - odwiedzanie domów dziecka nie zmieni faktów, że ci sami ludzie za chwilę zamieniają się w bandziorów. Przemoc nie jest synonimem męskości, a raczej głupoty - tam gdzie kończą się argumenty, tam pojawia się przemoc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Pivo
ja wierze że Ty czujesz to co mówisz i szanuje.
ale
Wszyscy widzieliśmy tłum szalikowców szalejący po meczy w pociągach, cała moja dzielnia chodziła na Lechie i się jarała jak gumką po plecach oberwali.
I nie mów mi że nie Ty także nigdy nie widziałeś rozróby, że w niej nie brałeś udział i że cie to nie kręciło.
Ty oczywiście powiesz to samo co moi znajomi że " tak kiedyś to może.. ale teraz już tego nie ma". Bzdura. Mimo trendu na większy luz, cały czas jest. Są zabawy z policją i powiązania niejasne z przestępczością i głupota i rasizm. Jeżeli tego nie widzisz to znaczy że naprawdę masz chyba z 60 lat.
jest ale marginalnie i praktycznie poza stadionami,do lat 90 jest salonowo wrecz:),to samo z nazistami kto ich jeszcze pamięta moze 2-3 kluby sie z nimi identyfikuja
Możesz zaklinać rzeczywistość ale jej nie zmienisz. Mam nadzieję, że nowy rząd zrobi gruntowny porządek z kibolstwem - raz i na zawsze.
eh..tak możemy się przerzucać argumentami ale powiem wam tak:

poczekamy na Euro 2012 gdzie nasze polskie zuchy pokażą światu "polski piknik" heh..

tam gdzieś niechcący z liścia ktoś zawodnika posmera
lub tez sędziego petardą połechta
będzie fun i entuzjastik..
...i rispekt
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
poczekamy ,kiboli na stadionach nie będzie ,większość z zakazami za przeklinanie stanie na schodach odpalenie racy itd.o biletach nie wspomne,
Możliwe, że masz rację, że gdy przyjdzie Euro2012 żaden kibol na stadion nie wejdzie. Osobiście wybiorę się na mecz i popatrzę.
Ale Halewicz jesteś ograniczony ,masz wyoraną psychikę .
Dla ciebie nie ma już powrotu ze świata kreowanego przez mas media.
posłuchaj mądrzejszych od siebie :
http://www.youtube.com/watch?v=TE3tJptKCKM
Posłuchałem, uśmiechnąłem się do siebie, zdania nie zmienię - Twój nick jedynie potwierdza moją tezę.
Nie komentuję relacji Premier Tusk - kibice stadionowi; to że to polityczna zagrywka jest dla oczywiste. Powinien pójść o krok dalej i zrobić z bandyterką gruntowny porządek, a nie machać bez sensu szabelką.
Znamienne że Premier znalazł czas na to machanie szabelką, że w jego grafiku zmieściło się spotkanie z "kibicami" natomiast czasu dla rodziców z ruchu "ratuj maluchy" nie znalazł. W kibicach przyszłość narodu? ;X
jak ci to tak robi to poswiec sie dla ogolu i wyjdz w gdansku w barwach arki jak przzyjesz to dzieki twoim zeznaniom moze uda sie wsadzic ...i tak n razy i tak dzieki tobie rodziny z dziecmi beda mogly chodzic na mecze i kobicowac lokalna druzyne
Jak przeżyję...

Takim tekstem potwierdzasz moje tezy - dziękuję.
eeeeee potwierdzam teze? jezeli to jest teza to nie potrzebuje potwierdzenia :D chyba halku pomyliło ci sie z HIPOTEZĄ

"Obawiam się, że nie zrozumiałeś, co napisałem:) W tym różnica między nami."
hehehehe to mi sie nigdy nie znudzi
Tylko pisz na temat, nie zaśmiecaj wątku.
a pisanie zeby pisac na temat, to jest tematem? w takim razie podbijam. prosze pisac na temat? kto jeszcze?
skoro wspinamy sie już na wyższy poziom abstrajci to coś na wesło:

image

Uploaded with ImageShack.us
Właściwe miejsce dla właściwych ludzi :)
"...Właściwe miejsce dla właściwych ludzi :)...."oto sędzia sprawiedliwy....
Kiedyś, dawno dawno temu pewien mędrzec rzekł te o to słowa

"Od rasizmu i faszyzmu gorsza jest tylko naiwność ludzka oraz głupota".
Cholera w pytkę, nie pamiętam jednak czyje to były słowa :/
http://www.youtube.com/watch?v=rRgjIMY_VMs&feature=related
Jutro Kupię klamkę i odje*** śmietankę - PRZYSIĘGAM
http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/euro-2012-miala-byc-walka-z-rasizmem-skonczylo-sie,1,4882331,artykul.html to dobre, ma byc walka to i się wroga znajdzie
a gdzie artykuł o odwiedzinach w Domu Dziecka? Zapomnieli dopisać o ckliwych historiach z Domu Dziecka?

A poważnie pisząc - marna prowokacja.
tobie jakby kibol życie uratował to byś powiedział ze chciał okraść,przejdź się i sam sprawdź czy są te napisy czy nie, spacer dobrze Ci zrobi
Poczekam na Euro2012 i pójdę na mecz.
a bilecik Hal??? poza tym to nie ten stadion;)
Bilecik się dostanie, rzecz jasna :)
Ot, taki news:

"RMF FM donosi, że po trwającej kilka miesięcy akcji funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego rozbili groźny gang handlujący luksusowymi kradzionymi samochodami. Policja nie ujawnia na razie szczegółów śledztwa i wiadomo jedynie, że zatrzymano siedmiu gangsterów. Wśród nich jest szef bojówki Lechii Gdańsk a także 60-letni dealer narkotyków ze Szczecina."
jakby był policjant to by znaczyło ze policjanci to bandyci i złodzieje??co to za wyszukiwanie w każdej aferze czy aby tam kibica nie było , a Ty sie podniecasz znowu kibol
to dopiero początek - zobaczymy co dalej
3 z nich chodziło do tej samej szkoły,ta szkoła to wylęgarnia gangsterów...
a wątek "lechijny" to oczywiście przypadek o_O
na meczach kradli te samochody czy jak?nawet jeśli 100 Lechistów by było w tym gangu to co ?kibicowanie to hobby jak zbieranie znaczków czy taniec,zapewne 60 % Gdańszczan to Lechisci i każdy ma coś tam na sumieniu ,podkręcanie akcji czy jak Ty tam wolisz" marna prowokacja" żeby zainteresować takich jak Ty ,gdyby powiedzieli ze rozbito gang zapewne byś tego nie zanotował w głowie ,info jak codzien, ale wystarczy słowo kibic walisz w klawiaturę z wypiekami na twarzy
Bez wypieków - raczej przekonany, że jednak mam rację. Jak nie handel prochami, gangsterka i przemoc - to neofaszym. Bagno.
a takze : studentka,polityka,lekarka,działalnosciówka,policyjka,k****ka,paserka,itd.cały przekrój społeczeństwa Hal ....prawie oprócz Ciebie;) ale Ty nie stąpasz po ziemi Ty unosisz się ponad zwykłymi ludźmi,Twoje zdrowie
Jeśli mam stąpać po ziemie po której panoszy się banda szaleńców w biało-zielonych szalikach i mordem w oczach bo..ktoś ma niebiesko-żółtą czapkę z pomponem - to faktycznie, jestem ponad tym.
Klasyczny przykład młodego, tępego kibola.

image
Ty to jesteś Hal as,potrafisz ze zdjęcia ocenić czy gość jest tępy czy ostry;] ,kto wie może z niego wyrośnie drugi Twój idol od PO,to dzieciak zwykły dzieciak jaja sobie robi a Ty sie spinasz:]
jaja sobie robi? A skąd bierze przykład, żeby w 9-ką i w takim szaliku tak pozować? Sam to wymyślił??? o_O
Właściwie to czasem nie wiadomo kiedy ktoś sobie robi jaja a kiedy nie. Część dzieciaków traktuje to poważnie. Na szczęscie potem z tego wyrastają.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
http://www.ratunku-co-robic.ownlog.com/grozny-gangsta,2150643,link.html
Wiesz, problem nie w tym, że szczeniak robi sobie żarty ale...jak sobie żartuje. Zwróć uwagę na wydźwięk tego zdjęcia: szalik kibolski, pistolet, zakryta twarz. Apoteoza przemocy i bandytyzmu wprost nawiązująca do konotacji ze światem piłki nożnej, sportu który zdominowany jest przez bandytów.
Pivo
jakiś czas temu udowadniałeś nam że kibole i nacjonaliści to dwie różne sprawy. Wczoraj słuchałem na tok fm jak nawaleni speedem szalikowcy dali z pokaz swych uczuć patriotycznych.

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,10629229,Zadymy_podczas_Swieta_Niepodleglosci__Bitwa_z_policja_.html

żenuła..
napisze jedyny koemntarz tutaj, bo nie warto się z wami wdawać z konwersacje

- wasze wszysktie informacje są z internetu nie wierzcie we wszystko co tam pisza

-mój dziadek chodzi na Lechie od 60 lat, siedzi na młynie, spiewa piosenki też jest dla was huliganem?

- te vlepki (Lechii) powstały ileś lat temu jak jeszcze nie było "mody" na Lechie a na mecze chodziło po kilkaset osób

-kibic jest nacjonalistą czy nacjonalista może byc kibicem?

- pitolicie tu o Marszu Niepodległości, akurat byłem wczoraj w Warszawie i potwierdzam swoje słowa, że media wszysktiego nie pokazują, to co się stało zaczeło się od prowokacji policji i antify - więc nieoceniajcie tego co tam się działo siedzac w domu w kapciach i oglądając tvn

Kibice to jest grupa osób do której może nalezeć każdy - student, emeryt, mój dziadek, rózówe blondynki, małolaci strzelający fotki na nk, nacjonalisci, dyrektorzy, bezrobotni, ksiądz, złodziej itd itp więc przestańcie uogólniać i szufladkować nas internetowi teoretycy
@Ktoś i Kasandra:

wg aktualnych informacji z KG Policji (raczej nie tendencyjnych):
Policja na Marszu Niepodległości zatrzymała 212 osób w tym 94 osoby obywatelstwa niemieckego.

Nie skomentuję tego - wystarczy, ze komuś nie sprawia bólu logiczne myślenie, aby sam sobie wyrobił pogląd nt zamieszek w Warszawie.
Oczywiście - mówienie ze wszyscy którzy chodzą na mecze to faszyści jest absurdem. Ale równie potężnym niedomówieniem jest twierdzenie że kiboli nie było na zadymie. No ale przecież dziadek chodzi na Lechię wiec przemocy niema. Ano jest. W bardzo jaskrawej mniejszości ale ta mniejszość psuje wszystko. I wy to sankcjonujecie.

Wychylcie łby poza swój zaścianek - zobaczcie jak wyglądają mecze w Portugalii, Niemczech, albo na wyspach.

Aresztowali 94 ludzi z niemieckiej antify bo oni blokowali marsz. Ale zadymę zrobili szalikowcy, którzy od początku szli z tyłu. Mówienie że popaprańców nie ma wcale jest wdł mnie tchórzostwem i głupotą jak gadka że skini są spoko tylko nie trzeba ich prowokować. Ja tez mam dosyć waszego biegu lemingów. Nie docierają do was żadne argumenty.

Sadyl
Nie komentuj bo robią to mądrzejsi od ciebie np Żakowski.

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,10631305,Zakowski__Nie_stoimy_na_drodze_polskich_patriotow_.html

Choć przecież i tak wszyscy oprócz dziadka kłamią;)
"Patrioci" i "Nacjonaliści" z ONR, ci którzy wczoraj świętowali święto niepodległości...ale czyjej niepodległości?

image

Bardzo patriotyczne gesty, kolorystyka, ubiór...bardzo to polskie i niepodległe, takie patriotyczne...
image

A to ONR? Nie!!! To NSDAP...a prawie bym się pomylił

image
A tu link z forum gdzie kibole z faszystowskimi avatarmi nakręcają się na marsz niepodległości.

http://forum.szalikowcy.com/viewtopic.php?p=74000

pokażcie to dziadkowi;)
@pivo, sadyl, bezpozdrowień - Panowie, nie pitol**e głupot i głodnych kawałków, bardzo proszę.
Nacjonaliści w Polsce to faszyści, posługujący się nazistowską kolorystyką, grafiką i image - nikt przy zdrowych zmysłach nie uzna tego za przypadek.
Krzyż celtycki, obecny wśród kiboli Lechii Gdańsk, w konotacji jak wyżej, to symbol neonazistów, zabroniony np. w Niemczech. Tu nie ma patriotyzmu, tu jest faszyzm z nazistowskimi wpływami (uściślając, hybryda prawicowego narodowego socjalizmu - pewien polityczny absurd).
Że też wy wstydu nie macie, że utożsamiać się z największymi bandytami XXw.

Poniższe zdjęcie pokazuje ostatnie chwile Żyda, człowieka takiego jak wy, czy ja, który czuł, kochał, martwił się, był kiedyś dzieckiem, sam miał dzieci. Skończył w dole pełny trupów, bo był Żydem.
Popatrzcie, wy Polacy, na przerażenie w oczach tego człowieka, popatrzcie na obojętność oprawcy - tak wygląda nacjonalizm, tak wygląda nazim....
image

P.S. prosiłbym Admina, aby nie usuwał tego zdjęcia - nie w obliczu jawnie występujących w Polsce faszystowskich bojówek ONR i kibolskich bandytów. Niech to zdjęcie będzie memento dla młodych ludzi, niech popatrzę na tę ludzką tragedię.
W życiu bym nie poszedł na mecz piłki nożnej z moim dzieciakiem. Musiałbym być chory na umyśle.
Mało jest przemocy w telewizji, internecie i literaturze współczesnej. Trzeba się nieźle napocić, żeby znaleźć zdrową i godną uwagi rozrywkę, aby dobrze ukierunkować umysł własnej pociechy.
Miałbym to teraz psuć i samemu sobie zaprzeczać chodząc z nim, aby oglądało ludzi którzy drą się na stadionach, potem okładają pięściami, a na koniec demolują wszystko co się da?
Raz mi wystarczyło, że jechałem z nimi przypadkowo w tramwaju z dzieckiem na kolanach. Wtuliło się tylko ze strach w moje ramiona.
Dla mnie kibice w grupie to po prostu bandyci i nic więcej. Są bezwzględni, nieobliczalni i nie liczący się z nikim spoza własnej grupy.
Uważam, że w trybie pilnym Sejm powinien zdelegalizować wszelkie prawicowe i quasi-patriotycznej neofaszystowskie organizacje i stowarzyszenia, zabronić używania faszystowskiej i neonazistowskiej emblematyki, wprowadzić wysokie kary więzienia za nawoływanie do nienawiści na tle rasowym, wyznaniowym i politycznym. DOŚĆ TEGO!!!!
żenada Hal, tania propaganda w Twoim wykonaniu,powiem Ci zawodnicy sportów walki to bandyci,politycy to złodzieje,sanitariusze to łowcy skór,wędkarze kłusownicy itd.itd ochłoń chłopie
Tania propaganda? Te zdjęcia uważasz za propagandę?? o_O Nie ośmieszaj się proszę - w którym miejscu widzisz propagandę????
wrzucasz tu jakieś fotki z faszystami i z egzekucja jakiegoś człowieka,wzbudzasz współczucie licząc na poklask, co to ma wspólnego z kibicami!!!setny raz Ci napisze większość kiboli nie ma nic wspólnego z faszyzmem!osobiście ludzie zapatrzenie w Hitlera są dla mnie niespełna rozumu .Twoja racja jest najważniejsza, wielki specjalista od stadionów wiedzę czerpie z internetu i TVN-u sam się ośmieszasz.Wśród kibiców są i przedstawiciele wszystkich grup społecznych,wyznaniowych,i kij wie czego tam jeszcze ,cały przekrój społeczeństwa.
nikt normalny nie będzie chodzić na mecze ani identyfikować się ze sportem, którego przesłaniem jest przemoc. Kibole w większości to nacjonaliści, a jacy to są nacjonaliści, to było wyraźnie widać wczoraj.
Mnie np. nie obchodzi z jakich grup społecznych ci ludzie pochodzą, ale to co robią będąc w grupie. Dopuszczają się przemocy i wandalizmu w imię własnych pragnień i ideologi. Takie zachowania powinno się tępić w zarodku. Inaczej nikt, komu zależy na zdrowej rywalizacji i kieruje się w życiu wysokimi miernikami, nigdy nie pójdzie na tego typu rozgrywki sportowe.
@Piotel
Cholerna racja brachu;)

@Pivo
Dlaczego zwykli normalni kibice nie potępiają chuliganów? Jeżeli jest tak różowo to czemu nie powiesz tu na forum że kibole od ustawek nacjonaliści i i zadymiarze nie są mile widziani na stadionie Lechii?

Że ty jako normalny prawy kibic nie tolerujesz takich ludzi podczas meczu.
Dzięki Ktoś i Kasan
Coś mi nie załapało całego tekstu :)

więc jeszcze raz spróbuje :

Dzięki Ktoś i Kasandra :) Dobrze jest wiedzieć, że są tu jeszcze ludzie, którzy potrafią trafnie ocenić to ludzkie upodlenie widoczne wśród kiboli. Szkoda tylko, że tak nie wielu jak Ty czy Halewicz potrafi się o tym otwarcie wypowiadać.
Będę nazywać rzeczy po imieniu - już czas położyć kres neofaszyzmowi i kobolskiemu bandytyzmowi.
@Ktoś i Kasandra:
Podałem jedynie liczby zatrzymanych zadymiarzy, aby człowiek samodzielnie myślący mógł sam wyrobić sobie własne zdanie nt tego KTO w głównej mierze uczestniczył w burdach.
Mój post odnosił się tylko i wyłącznie do Twojej wypowiedzi "nawaleni speedem szalikowcy dali z pokaz swych uczuć patriotycznych" a nie do całości wątku.
Poza tym - nikt nie dał Ci prawa do oceny mojej inteligencji.

@Halewicz:
Nie wiem, dlaczego adresujesz do mnie swoje spostrzeżenia nt polskich narodowców czy kiboli?
Czy gdziekolwiek, kiedykolwiek, napisałem cokolwiek na obronę zadymiarskiej swołoczy ?
Wręcz przeciwnie - uważam, że policja, zaatakowana kamieniami, powinna NATYCHMIAST użyć broni ostrej.
Bez względu na to, czy zadymiarze mają tęczowy czy biało-czerwony sztandar.
Postępowanie, jakie widzimy dziś w migawkach telewizyjnych - czyli bierne przygladanie się policji, kiedy zadymiarze podpalają wóz telewizyjny, doprowadzi do rozzuchwalenie tych bydląt i za rok będziemy mieli sceny jak niedawno w Londynie.
A jak kilku z nich zginie - następni się zastanowią.
Ale czy pianie o brutalności policji to nie jest aby "od zawsze" domena lewizny?
@Sadyl
O co my się kłócimy - jeżeli jesteś kibicem broniącym piękna tego sportu - potęp w kliku słowach ustawki, nacjonalistów i zadymiarzy;)

Nie kłóćmy się o ontologiczny dowód czy oni istnieją (sic!) lecz o kwestie chuligaństwa i faszyzmu. Odpowiedz na 3 proste pytania:

- czy potępiasz ustawki
- czy uważasz że agresywni kibice lub do agresji nawołujący nie powinni być na meczach
- czy uważasz że skrajny nacjonalizm powinien zostać wypleniony ze stadionów

Jeśli to zrobisz przeproszę Cie i nie będę więcej urągał Twej inteligencji;)
- czy potępiasz ustawki

Nie. Jeśli ludzie piorą się dobrowolnie po mordach to ich sprawa.
G... mnie to obchodzi - o ile nie nie przenoszą swoich zachowań na osoby niezainteresowane taką rozrywką

- czy uważasz że agresywni kibice lub do agresji nawołujący nie powinni być na meczach

Nie jestem kibicem i nie chodzę na mecze, zatem nieszczególnie mnie to interesuje.
Jeżeli jakaś zbiorowość organizuje jakąś imprezę dla siebie - to do tej zbiorowości należy określenie jej ram.
W szczególności: jeśli 99% "normalnych" kibiców przestałoby chodzić na mecze, gdzie jest ten 1% zadymiarzy - to sądzę, że władze klubów szybko wyeliminowałyby ten problem w swoim własnym interesie (szczególnie - finansowym).

- czy uważasz że skrajny nacjonalizm powinien zostać wypleniony ze stadionów

Po części - odpowiedziałem powyżej.
Z drugiej strony: uważam, że każdy ma prawo mieć własne poglądy - nawet najgłupsze. Może np. uważać, że inne nacje (np. Szoszoni :) są podludźmi. Jego sprawa. Nie na każdego spływa Pańska łaska mądrości :)
Jeżeli jednak, na skutek swoich przekonań, podniesie na Szoszona rękę tylko dlatego, że ten jest Szoszonem, to rękę tę należy obciąć.
I tyle w temacie..
A więc w takim razie uważasz że Hitler miał prawo do swoich "nawet najgłupszych poglądów"?
Ktoś... Pytanie nie do mnie, ale pozwolę sobie na wyrażenie własnej opinii... Hitler miał myśleć co myślał. Każdy ma prawo do swoich poglądów ale prawo do wprowadzania w ich życie to zupełnie inna rzecz. wolnym można być we własnej głowie. Każdy ma prawo myśleć nawet o tym, że wybiłby całą ludzkość, ale nikt nie ma prawa krzywdzić innych.
Nie mówię o jego czynach tylko o teorii która wyłożył w "Mein Kampf". Czy uważacie że miał moralne prawo do teoretycznych rozważań o rasie panów i wyniszczenia Słowian i Żydów?

Bo z tego co wiem wykładnia teoretyczna poglądów nawołujących do zabijania jest już przestępstwem.
kto Wam napisał i gdzie ze jestem kibolem Lechii?zadałem kiedyś pytanie 2 -krotnie Halowi o stadion gdzie można pójść z dzieckiem bez obawy i jeszcze z atrakcjami dla dzieciaka- w swoim stylu nie odpowiedział jak to on-jak nie wie(bo na stadionie nie był nigdy) to udaje ze nie widział pytania;) Bywam na każdym stadionie w trójmieście i nie tylko, i jak nie szukasz problemu to go nie znajdziesz,co wieczór w Sopocie jest więcej awantur niż po meczach w trójmieście i co Sopocianie to bandyci?
Co do ustawek, 50 chłopa nie chcąc naruszać porządku i ładu społecznego chce sobie coś wyjaśnić i umawia się w ustronnym miejscu na tzw. solówkę komu to przeszkadza??nikt z Was nie bił się po szkole w lesie? tam są tylko osoby co chcą wiec co Wam się nie podoba?.Ta my kibice kochamy swój kraj ,nie chcemy tu pedałów i pedofili w szkołach ,czarnych na zasiłkach,takich jak Ty Hal co by się z okupantem moment dogadali bo tak wygodniej,bycie Polakiem napawa nas duma ,
no więc jak to jest z tą wolnością poglądów - mógł słodki Adolf kolportować swoją myśl czy nie?
problem tym że znalazł sluchaczy
@Pivo
a jeżeli ktoś kogoś zabije podczas ustawki to co należy zrobić?
@ nie strzelajcie do mnie

WŁAŚNIE ;)
duma której ty nie masz Hal ,
kolportować... Ciekawe pytanie. Wychodzę z założenia, że każdy ma prawo mówić co myśli o ile nikogo nie obraża. Hitler obrażałby. Więc w moim odczuciu odpowiedź mi brzmi - nie dla kolportażu, tak, dla samych myśli
@Ktoś i Kasandra:

K.L.a.r.a mnie wyręczyła. Podpisuję się pod jej wypowiedzią w 100%

A co do Twojego późniejszego pytania: podżeganie do przestępstwa też jest przestępstwem.
@ Pivo
Nie jestem Halem, to nie jest sabotaż;)

@klaro
masz racje ;)
biłeś się z kolega o pannę k(K)asandra niestety umarł w wyniku bójki odpowiadasz czy nie? co do tego malarza z zachodu kto głosi na stadionach takie poglądy jak on?
....

ale

zauważ że myśl ta była tworem człowieka niezrównoważonego psychicznie i została wykorzystana do wymordowania milionów ludzi.
@Pivo
jeżeli w wyniku bójki o Pannę zabiłbyś kolegę dostałbyś 10 latek;)
Człowieka nie powinno się oceniać po jego myślach, ale czynach. Powiedziałabym, że nawet próba oceniania czy ktoś ma prawo do jakichś myśli jest impertynencją. Są rzeczy, które nie powinny podlegać ocenie innych - myśli, wiara, przekonania. Inna rzecz, że jeśli ktoś te myśli werbalizuje, wychodzi po za granice - to już nie myśli a słowa. Inne kategorie, inne prawa.

Nic mi do tego co Hitler myślal, ale bardzo wiele co z tymi myślami robił...
ale skazanie kogoś za samo myślenie o zabiciu kogoś w wyniku bójki o pannę bylo by kuriozalne
uważam także ze ktoś nawołujący do ludobójstwa ,popierający hitlera i jego poglądy itd.itd powinien być z urzędu ścigany i ukarany ,co nie zmienia faktu ze nie chce pedofila/pedała w przedszkolu , i czarnego (oraz białego)na zasiłku na który muszę zapierd...... ,cenie ludzi dobrej roboty ,pracowitych i z ambicjami a ze wraz z ciemniejszym kolorem skóry chęć do pracy maleje to już nic nie poradzę......
Ktoś... absolutnie nie zgadzam się np. z Twoim mottem - uważam, że nie mam najmniejszego prawa powiedzieć, ze Ktoś i Kasandra jest taki czy owaki. Nie mam prawa Cię np. zniesławiać. Jednak miałabym prawo tak myśleć... Mam nadzieję, że rozumiesz co mam na myśli. Wierzę w bezgraniczną wolność myśli i nie wierzę w nie ograniczoną wolność słowa
To prawda. Ale wydawanie książki o prawie do zabijania, poniżania oraz objeżdżanie wiecy wyborczych z tym hasłem jest już czynem prawda?

Czymś co nawołuje, uruchamia kolejne wydarzenia. Oczywiście nikt w 1932 roku prawdopodobnie nawet sam Hitler nie sadził że doprowadzi to do największej Hekatomby w dziejach ludzkości.

A teraz popatrzcie na dzisiejszych nacjonalistów. Czy oni są naprawdę są świadomi swoich haseł? Myśle że nie więcej niż sam Adolf kiedy pisał swoje dzieło.
@ Klaro
to proste - gdyby jakiś X na tym forum głosił by teorie że w imię własnej prawdy powinien zabić np Ciebie albo mnie, to uznalibyśmy to już za przeginkę prawda? Pewnie byśmy to zgłosili na policje.

Andreas Brevik też nawijał na forach o swoich przekonaniach i tylko dlatego że nikt go wystopował, zrobił później to co zrobił.

Wiec powiedz mi gdzie jest granica?
Ktoś... Myślę, że dobrze się zrozumiałyśmy. Ja też traktuje napisanie książki jak czyn i patrzę na to tak samo jak Ty.

myślę, że dzisiejsi nacjonaliści bardzo płytko traktują zagadnienie. Bardzo w nie wierzą, ale nie ogarniają całości. Takie klapki na oczach.
Naprawdę się zmęczyłem. Zastanówcie sie na tym wszystkim. Bo jeżeli dziś skrajni nacjonaliści mówią że murzyni i geje to zło, to jutro będą ich bili. Jeżeli dziś na stadionach sankcjonuje się agresywnych kolesi, jutro zobaczycie ich jak rozwalają ulice. Hitler wykorzystał demokratyczną możliwość głoszenia poglądów do stworzenia państwa totalitarnego. Bo nikt nie miał odwagi powiedzieć ze to jest złe.

Nie widzę w tym wolności tylko wykorzystywanie jej do negatywnych rzeczy.
@kalara

dzięki ;)))
@pivo:
W zasadzie zgadzam się z Twoją wypowiedzią z zastrzeżeniem do jej ostatniej części: z prawdziwych przesłanek wyciągasz błędne wnioski.
Ludzie nie są leniwi dlatego, że mają ciemniejszą skórę - ale dlatego, że społeczeństwa zachodnie (a i nas w znacznym stopniu) zżera rak socjalizmu. Są leniwi - bo mogą być!
Nie muszą zap..lać, bo dostaną socjal. A jak narobią więcej dzieci to i socjalu mają więcej.
A dzieci powielają schemat rodziców.
W Polsce kolorowych nierobów na szczęście nie ma zbyt wielu.
Ale jest cała masa naszych rodzimych, RDZENNIE POLSKICH !

Można przyjąć metodę Hitlera - i wszystkich nierobów wytłuc.
Można też zlikwidowac socjal - i nieroby zdechną z głodu albo się wyprowadzą gdzieś indziej.
Można też nie robić nic i płacić coraz więcej na nierobów (bo rozmnażają się szybciej niż wzrasta PKB)....
Patrząc na wyniki wyborów - większość społeczeństwa jest za tym trzecim rozwiązaniem, niestety :(
@ Sadyl

To co powiedziałeś świadczy o tym kim jesteś. Wracaj na łysolskie fourm. I nie mów żebym nie urągał twemu intelektowi bo to cholernie trudne.
Ktoś... Dla mnie granicą jest po prostu wyjście ze swoimi myślami do ludzi... i tyle...
A przed snem popatrz sobie na to zdjęcie które zamiesił Hal.
@ klara
spoko kumam;)
@Ktoś i Kasandra:
Nie bardzo rozumiem, o co konkretnie pijesz.
Sapiesze z wyjaśnieniami

Przez cały watek udowadnialiście że kibole i nacjonalizm to jakiś abstrakt. Daliście się sprowokować i chlaplneliście rzeczy które całkowicie dyskwalifikują wasze poprzednie argumenty. Zabawnie było was podpuszczać. Pivo - zwłaszcza ten tekst o dumie honorze, tudzież morderstwie za swoją dziewczynie - uśmiałem się jak norka.
Sadl - tekst o metodach Hitlera to nagroda Darwina. Myśle że Hal jutro będzie płakał ze śmiechu;)

pzdr boys;)
1. Niczego nie chlapnąłem. Piszę to, co uważam i nie trzeba mnie w tym celu " podpuszczać"
2. Nie używaj liczby mnogiej, bo nigdzie nie napisałem, że "kibole i nacjonalizm to jakiś abstrakt". Zresztą - śledząc cały wątek, nigdzie, niczyjej takiej wypowiedzi nie zauważyłem
3. Forum jest tak skonstruowane, że przy dużej ilości postów nie zawsze wiadomo, do której wypowiedzi odnosi się komentarz. Zatem sprecyzuję moją ostatnią wypowiedź, która tak Cię zbulwersowała:

pivo napisał:
"uważam także ze ktoś nawołujący do ludobójstwa ,popierający hitlera i jego poglądy itd.itd powinien być z urzędu ścigany i ukarany ,co nie zmienia faktu ze nie chce pedofila/pedała w przedszkolu , i czarnego (oraz białego)na zasiłku na który muszę zapierd...... ,cenie ludzi dobrej roboty ,pracowitych i z ambicjami..."

I z tą częścią jego wypowiedzi zgadzam się całkowicie. W szczególności: nie chciałbym, żeby np. pedofile zajmowali się dziećmi w przedszkolach.

pivo napisał też:
".. wraz z ciemniejszym kolorem skóry chęć do pracy maleje to już nic nie poradzę......"
I z tą częścią się nie zgadzam. Napisałem dlaczego.
Podałem też trzy możliwości rozwiązania problemu.
Czy z faktu, że jako jedną z nich wymieniłem fizyczną eliminację, wnosisz, że jestem zwolennikiem tej metody?
Chyba wystarczająco jasno wyraziłem wcześniej, co sądzę o osobach dopuszczających się przemocy?
Albo nie czytasz tego, co piszę - albo masz problemy z kojarzeniem faktów.
bejbe
- nienawiść do innego koloru skóry jest rasizmem (Pivo)
- propozycja zastosowania metody Hitlera żeby wybić nierobów jest, jak już powiedziałem nagrodą Darwina - ty napisałeś że żałujesz iż nie korzysta się z niej.

ee już się znudziłem..

do jutra słodkie uparciuchy, albo gdzieś tam
Wstałem rankiem, pijąc kawę przeczytałem nocną dyskusję. Mam swoje przemyślenia. Jak wrócę z kościoła, to napiszę słów kilka, a jest co napisać.
"nienawiść do innego koloru skóry jest rasizmem (Pivo)"

Zgadza się. To jest rasizm.

"ty napisałeś że żałujesz iż nie korzysta się z niej. "

Możesz wskazać cytat?
Nie dalej niż wczoraj pewien socjolog powiedział ciekawą rzecz. Mianowicie, że w momencie kiedy głoszenie antysemickich haseł jest penalizowane, grupy nienawiści: kibole, nacjonaliści-patrioci, itp., znaleźli nowego, wedle ich pojmowania świata społecznie akceptowalnego, wroga: PEDAŁÓW (umyślnie używam tego pejoratywu). Do homoseksualistów dołączyli pedofile (wszak ich można bezkarnie pozabijać, wedle kiboli-narodowców, a społeczeństwo temu przyklaśnie), nieroby kolorowe (i białe).

@Sadyl - jesteś rasistą i prawdopodobnie faszystą, który udaje że nim nie jest ale gotuje się w Tobie ogrom takiej nienawiści do KK, że aż kipi. Wiesz też, że gdybyś publicznie, tu na tym forum i w tym wątku, napisał to co faktycznie myślisz, nikt już by z Tobą nie rozmawiał, a prawdopodobnie dostałbyś bana za szerzenie rasowej i wyznaniowej nienawiści.
KK w prosty sposób Cię sprowokował paroma pytaniami, na które odpowiedziałeś zgodnie z przewidywaniami.

@Pivo - większość tzw. kibiców piłki nożnej, to swoista subkultura hołdująca przemocy, nienawiści - a wszystko to pod płaszczykiem patriotyzmu. Wiem, że o tym wiesz, a zwyczajnie nie chcesz przyznać. Taka jest rzeczywistość.

Konkludując. Czytałem Mein Kampf, znałem środowisko narodowców, skinheadów i kiboli. Większość z nich to zwyczajne bandziory zafascynowane nazizmem. Nie oceniam tych ludzi wedle doniesień mediów. 25 lat temu ci ludzie mieli te same poglądy i te same teksty. Nic się nie zmieniło...no może poza tym, że w tamtych czasach za "hajlowanie" na ulicy dostaliby od milicji tak wpieprz, żeby im się odechciało. Teraz uznaje się to za "rzymski salut" :)
" Można przyjąć metodę Hitlera - i wszystkich nierobów wytłuc.
Można też zlikwidowac socjal - i nieroby zdechną z głodu albo się wyprowadzą gdzieś indziej.
Można też nie robić nic i płacić coraz więcej na nierobów (bo rozmnażają się szybciej niż wzrasta PKB)....
Patrząc na wyniki wyborów - większość społeczeństwa jest za tym trzecim rozwiązaniem, niestety :("

- skoro żałujesz że opcja trzecia jest preferowana, to zostaje tylko opcja druga lub pierwsza.
Sorry że pytam ale czy ty jesteś w ogóle pełnoletni?
"skoro żałujesz że opcja trzecia jest preferowana, to zostaje tylko opcja druga lub pierwsza"

Zgadza się. Ale nadal nie wiem, na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że wybieram bramkę nr 1?
Otóż nie. Jestem zwolennikiem likwidacji socjalu. Wówczas - zgodnie z tym co napisałem - nieroby zdechną albo przeprowadzą się do bardziej "gościnnego socjalnie" państwa. Jest też opcja, że wezmą sie do roboty - ale wówczas przestaną być nierobami i powyższa "trójtorowa alternatywa" ich nie obejmuje

"czy ty jesteś w ogóle pełnoletni?"

Jestem. Już za komuny byłem :)
"@Sadyl - jesteś rasistą i prawdopodobnie faszystą, który udaje że nim nie jest ale gotuje się w Tobie ogrom takiej nienawiści do KK, że aż kipi."

Halewicz - ty masz chyba jakiś inny internet i widzisz coś innego, niż napisałem :)
Na jakiej podstawie diagnozujesz, że jestem "rasistą i prawdopodobnie faszystą"? Możesz podać konkretny cytat?

W przeciwieństwie do Ciebie - ja nawet za durnego nastolatka nie byłem skinheadem :]
Likwidacja socjalu, nieroby zdechną...co to za retoryka? Faszystowska. Jesteś Sadyl w mojej ocenie faszystą - wszystko co piszesz, to typowa faszystowska retoryka. Może nawet sam nie zdajesz sobie sprawy, że głosisz faszystowskie poglądy - które nazywasz patriotyzmem, nacjonalizmem, byciem narodowcem...i kibicem:)
@sadyl
wynika więc że jesteś zwolennikiem eksterminacji lub przymusowego exodusu tej części ludności która wdł. ciebie jest zbędna.

Jak powiedział Hall jesteś naziolem. Szkoda że niestarcza ci jaj żeby się do tego przyznać. Myślałem że jesteście odważniejsi.
@Halewicz:
1. Nie jestem kibicem (o czym napisałem powyżej)
2. Temat "nierobów" podjąłem w odpowiedzi na post pivo o związku koloru skór z lenistwem, który uważam za nieprawdziwy.
3. Nie mam szacunku do osób, dla których jedynym sposobem na życie jest wyciąganie ręki po socjal. Stąd słownictwo.
4. Patriotą jestem umiarkowanym. Nie pieję z zachwytu, kiedy Polacy wygrają z młodzieżową reprezentacją Burkina Faso. Nie wpadłem w małyszomanię i jest mi naprawdę obojętne, czy Kubica będzie startował, czy nie. Natomiast dużą radość sprawia mi fakt, że Polska ma (jeszcze, póki co) wzrost PKB dużo wyższy niż np. Niemcy czy Francja.
Jednak jestem zdecydowanym przeciwnikiem "kolorowego internacjonalizmu", negowania Narodu czy wyśmiewania się z wszelkich przejawów patriotyzmu, jakie często spotyka się w mediach.

Ale..po co ja to piszę?
Przecież Ty wiesz wszystko najlepiej i nie zmieniasz raz wypowiedzianej oceny. Dyskusja z Tobą jest bez sensu - Ciebie należy słuchać i podziwiać Twą mądrość.
@sadyl - używasz słownictwa "kolory nierób", które wprost wskazuje Twoje sympatie polityczne. Miej na tyle odwagi cywilnej, aby to przyznać.
Nie, nie zastosowałeś słownictwa "bo pivo..." - tak faktycznie myślisz, taki jesteś. Ja nie wiem najlepiej - potrafię jednakże czytać ze zrozumieniem i wyciągać wnioski z tego, co i jak ktoś pisze/mówi. I tu faktycznie masz rację - dyskusja ze mną nie ma sensu, skoro zaprzeczasz oczywistemu. Chyba że...napiszesz, że kolor skóry nie ma dla Ciebie większego znaczenia:) Napiszesz tak?
@Halewicz:

Napisałem:
"Jeżeli jednak, na skutek swoich przekonań, podniesie na Szoszona rękę tylko dlatego, że ten jest Szoszonem, to rękę tę należy obciąć. "

Podobno umiesz czytać ze zrozumieniem i wyciągać wnioski...
Żyję w Europie XXIw - tu nie obcina się rąk. Ten kto podnosi rękę na Szoszona powinien znaleźć się w więzieniu - z obydwiema rękoma, nie obciętymi. To nas różni; Ty chcesz obcinać ręce, a ja nie.
@Sadyl

Czy należysz lub sympatyzujesz z Młodzieżą Wszechpolską lub ONR?
"Ty chcesz obcinać ręce, a ja nie."

A znasz znaczenie słowa "przenośnia"?
Zupełnie nie rozumiem czemu tak wsiedliście na faceta.
I nawet podoba mi się pomysł z obcięciem socjalu, tyle że ci ludzie powinni mieć szansę normalnie zarobić na siebie, tzn móc szybko znaleźć pracę i za uczciwą pracę dostawać uczciwe wynagrodzenie, a z tym bywa bardzo różnie.
@K&K:
Nie należę i nie należałem.
Mogę sympatyzować z patriotycznymi przejawami działania tych organizacji.
Natomiast osoba, która uważa się za Polaka a pozdrawia innych "sieg heil" jest dla mnie idiotą, która małpuje gesty i słowa, nie zastanawiając się nad ich znaczeniem
Bo widzisz Stvoriczko, KK i ja czujemy przez skórę, kto zacz. Ty jeszcze się łudzisz, jako dziewczynka, że przecież ludzie powinni być dla siebie mili i w ogóle może być fajnie i różowo:) Nie Stvoriczko, z faszystami nie jest fajnie i różowo - zawsze jest brunatnie, czarno i czerwono...w imię Wielkiego Narodu, Honoru, "pana boga" i Wielkiej Idei.

@sadyl - rozwiązanie kwestii żydowskiej, to też była przenośnia. Tak się Eichmann potem tłumaczył w procesie, że nie do końca zrozumiał.
@Stvoriczko

Facet bredzi o odcinaniu rąk, zagłodzeniu na śmierć części społeczeństwa, i podaje przykłady działalności Hitlera, dzisas.. czego tu chcieć więcej?

Przecież to jest gadka Brevika...
@sadyl - możesz sympatyzować z przejawami działania tych organizacji? o_O Przecież to są organizacje faszystowskie.
Tobie się patriotyzm z faszyzmem pomylił.
A teraz własnie przyznał się do sympatyzowania ze skrajna prawicą...
"Bo widzisz Stvoriczko, KK i ja czujemy przez skórę, kto zacz"

Gratuluję ideowej czujności śródskórnej :]
O ile wiem, Marsz Niepodległości to była inicjatywa MW i ONR.
Ale mogę się mylić. W przeciwieństwie do Ciebie, Hal, nie uzurpuję sobie prawa do nieomylności.
Zatem: jesli marsz był rzeczywiście ich inicjatywą - to ja tą inicjatywę popieram.
A jeśli członkowie MW czy ONR złamali prawo - należy ich ukarać. I tyle.
A więc popierasz tych ludzi:

image

Ty jesteś Polakiem i patriotą?
@Halewicz, @K&K:

"rozwiązanie kwestii żydowskiej, to też była przenośnia. Tak się Eichmann potem tłumaczył w procesie, że nie do końca zrozumiał."

"Za tę dłoń podniesioną nad Polską - kula w łeb"

Idąc Waszym torem myślenia, Broniewski był faszystą - nawoływał do przemocy na tle narodowościowym :]
...a darmozjadów zagłodzić lub wysiedlić;)
@sadyl
ustosunkuj się do zdjęcia i odpowiedz na pytanie Hala;)
@sadyl - nie, Broniewski nie był faszystą. Obrona kraju przed realnym wrogiem, to sprawa chwalebna. Wyżynanie innych, bo mają inne poglądy polityczne to faszyzm. Naprawdę, mieszają Ci się pojęcia (i Twoim onr`owym kolegom również).
@ Halewicz:

"A więc popierasz tych ludzi:"

No dobra. Zmęczyłeś i podpuściłeś mnie. Mogę już wyciągnąć szydło z worka. Popieram tych ludzi, a słowa. które napisałem raptem 20 min temu, tj "osoba, która uważa się za Polaka a pozdrawia innych "sieg heil" jest dla mnie idiotą" to była tylko ściema zakamuflowanego faszysty i rasisty....

Sorki.. nie mam już siły udawadniać swojego niewielbłądztwa.
wyolbrzymiacie. I to konkretnie.
W tym kontekście nie można powiedzieć ze ma się ochotę komuś łeb ukręcić albo powyrywać nogi z tyłka, bo ktoś to weźmie na poważnie...
@sadyl - bo i nie ma sensu mydlić oczu. Dla faszystów w Polsce nie ma miejsca.

Mam nadzieję, że już niedługo takie organizacje jak ONR, czy MW zostaną uznane za faszystowskie i zdelegalizowane. A wołanie sieg heil na stadionach piłkarskich pod biało-czerwoną flagą będzie surowo karane więzieniem.
@Stvoriczko
w takim razie mamy do czynienia z wybitnym poetą który przykład holocaustu ciekawie transponuje na skomplikowane sprawy socjalne dnia dzisiejszego.

Osobiście uważam że mamy di do czynienia ze zwykłą głupotą. Powierzchownością.

Ale sek w tym że gdyby wywody tego pana przeczytała osoba z numerem wytatuowanym na ręku to autentycznie by zapłakała.
@Stvoriczko"

"podoba mi się pomysł z obcięciem socjalu, tyle że ci ludzie powinni mieć szansę normalnie zarobić na siebie, tzn móc szybko znaleźć pracę i za uczciwą pracę dostawać uczciwe wynagrodzenie, a z tym bywa bardzo różnie."

Praca w Polsce jest dobrem LUKSUSOWYM - przynajmniej pod względem podatkowym. Opodatkowanie pracy przekracza 50% - i to (+ płaca minimalna lansowana przez lewaków) w głównej mierze rzutuje na problemy ze znalezieniem pracy przez osoby dopiero wchodzące na jej rynek (czytaj: mała atrakcyjne dla pracodawców).
A to rodzi frustrację.
Jednym z jej przejawów jest szukanie "winnych" - i tu rozmaici społeczni manipulatorzy chętnie podsuwają "ofiary".
A jak człek młody to i głupi - i łatwo się daje omamić (vide 16-letni Halewicz :])
Poza tym - w kupie raźniej. Brak pewności siebie i własnych przekonań mozna ukryć wśród innych, takich samych zagubionych.
A czy ta grupa będzie za wroga miała Zydów, pedałów czy narodowców - to juz sprawa drugorzędna i w dużej mierze przypadkowa.
@Stvoriczko - gdy faszyści mówią/piszą o ukręcaniu komuś łba, wyrywaniu nóg, to nie żartują i są śmiertelnie poważni. Poczytaj co faszystowscy Ustasze, ukraińscy Banderowcy robili ludziom - dokładnie to, co napisałaś. W chorwackim Jasenovacu faszystowscy Ustasze wyrżnęli (literalnie) 115.000 ludzi - obcinają ludziom ręce, nogi, wydłubując oczy, podrzynając gardła, wycinając nienarodzone dzieci z łon matek, przecinają piłą ludzi na pół... Tak faszyści rozumieją ochotę na ukręcenie komuś łba albo powyrywania nóg z tyłka.
Ustasze to byli patrioci! Kochali swój kraj!

image

A tu możesz przeczytać, jak nasi rodzimi narodowcy piszą o swoich "braciach" Ustaszach. Ani słowa o mordach...
http://narodowcy.net/70-rocznica-powstania-niezaleznego-panstwa-chorwackiego-i-zalozenie-nowej-organizacji-mlodych-nacjonalistow-w-chorwacji/2011/04/12/
@sadyl - "A czy ta grupa będzie za wroga miała Zydów, pedałów czy narodowców - to juz sprawa drugorzędna i w dużej mierze przypadkowa" Cytujesz tezy socjologa, który wyrażał je w stosunku do narodowców. Słaba manipulacja, musisz jeszcze poćwiczyć. Jednak mój 16-letni umysł dobrze pracuje.
I jeszcze jedno kolego "patryjoto" Sadyl.

Mój pradziadek był piłsudczykiem, brał udział w walkach o Warszawe 1920, potem w czasie wojny zesłany na sybir i walczył w armii Andersa.

Dziadek ze strony mamy był siła wcielony do wermachtu w wieku 16 lat i uciekł do Anglii, biorąc później udział w inwazji na Normandie.

Nie masz prawa pi..**ć o patriotyzmie z tymi bezrozumnymi patafianami unoszącymi łapki w górę. Poczytaj trochę książek to dowiesz do czego prowadzi nietolerancja i język wykluczenia. A nade wszystko głupota.
@Halewicz:
Nikogo nie cytuję. Ma być mi głupio, że jeszcze ktoś ma podobne zdanie?

A co do manipulacji..
Czy Twoje epatowanie zbrodnią nie jest manipulacją?
Czy ktokolwiek na tym forum, w jakimkolwiek stopniu usprawiedliwiał przemoc? Nawet pivo się od niej odżegnywał.
Nie zauważyłem też, aby ktokolwiek propagował (lub chocby: nie potępiał) faszyzm.
Wklejasz makabryczne zdjęcia i przypominasz makabryczne fakty w kontekście dyskusji o narodowcach. Czy to nie jest aby manipulacja?
Nie Sadyl, to nie jest manipulacja. To pokazanie ludziom na tym forum, kim są faszyści i narodowcy, czym się faszyzowani kończy i jakie ma korzenie.
To że zamieściłem dwa mocne zdjęcia, to jedynie podkreślenie obrazem słów. To zdarzenia sprzed 70 laty, jednakże cały czas aktualne.
ONR to organizacja faszystowska, nacjonalistyczna o jasnych konotacjach - ja jedynie pokazałem, co to są za konotacje. Ty decyduj, czy jesteś patriotą, czy faszystą. Patriotyzm, to nie faszyzm, a faszyzm nie ma nic wspólnego z patriotyzmem.
Ja nie epatuje zbrodnią, ja ją pokazuję taką, jaka była - ku przestrodze tym młodym ludziom, którzy krzyczą na stadionach POLSKA POLSKA!! SIEG HEIL!
K&K
"Ale sek w tym że gdyby wywody tego pana przeczytała osoba z numerem wytatuowanym na ręku to autentycznie by zapłakała".
Zacytuj jego słowa z tego wątku, które by miały ją do tego płaczu doprowadzić, pod warunkiem że były pisane w kontekście "dopuszczam to" (o wybijaniu nierobów NIE było). Proszę na serio, może znajdziesz coś czego ja nie widzę.

Halewicz
"To pokazanie ludziom na tym forum, kim są faszyści i narodowcy". Owszem i jest to jednocześnie manipulacja, bo grasz na emocjach.

Naprawdę, to co w tej chwili robicie to przyprawianie facetowi nosa z marchewki żeby bardziej wyglądał na wiedźmę zeby go można było bez wyrzutów sumienia spalić na stosie. W sumie interesująco to wygląda w kontekście rozmowy o tolerancji/nietolerancji i wykluczaniu.
Stvoriczko - mam głęboką świadomość polityczną i historyczną. Stąd wszelkie przejawy nacjonalizmu postrzegam, jako bardzo niebezpieczne. Coś co dla Ciebie jest niewinnym urywaniem łba, dla mnie sygnałem ostrzegawczym. Breivik był takim "ładnym i miłym chłopcem" - tak określały go niektóre kobiety.
Wolę marchewkę komuś doprawić, niż krew na ulicach zbierać.
@Halewicz:

Od ładnych paru lat przeciętny Polak widzi w telewizorze:
- Propagandę "gejostwa". Nie: tolerancję dla homoseksualistów, bo większość Polaków nie ma z tym problemu. Mało kogo interesuje cudze życie seksualne o ile on sam go nie eksponuje. Natomiast większość Polaków krzywi się widząc "tęczowe parady" czy słysząc o adopcji dzieci przez dwóch tatusiów-pingwinków
- Deprecjację dziedzictwa narodowego. Lżenie symboli stało się normą.
- Służalczą spolegliwość wobec innych nacji (vide np: przepraszanie w imieniu wszystkich Polaków za Jedwabne)
- Propagandę sukcesu za pożyczone pieniądze
- Obciążanie pracujących kosztami przywilejów socjalnych dla nierobów (wszelkiej maści: nie tylko bezrobotnych ale i np. urzędasów czy 40-letnich emerytów)
Dla większości "normalnego" społeczeństwa powoduje to pewien dysonans z ich przekonaniami lub choćby (z racji ich braku) z utartymi schematami myślowymi.

Póki gospodarka się jako-tako trzymała, na faszyzm nie było miejsca.
Ale jak zaczyna się sypać, trzeba szukać winnych (o czym pisałem wyżej). A wielu, szukając środka, przechyli się na druga stronę.

Hitler pozostałby malarzem, gdyby społeczeństwo niemieckie było syte i szczęśliwe.

I nie chce mi się juz zarzekać, że powyższe jest jedynie diagnozą a nie apoteozą. Każdy sobie wyczyta z mojej wypowiedzi to, co będzie mu akurat pasowało na poparcie własnego zdania.
Stvor:
Tu podmiot liryczny żałuje iż wymieniona przez niego 3 opcja jest stosowana. Zostają wiec dwie. Wybierz lepszą:

„Można przyjąć metodę Hitlera - i wszystkich nierobów wytłuc.
Patrząc na wyniki wyborów - większość społeczeństwa jest za tym trzecim rozwiązaniem, niestety :( ‘

Tu zaś pochwala ustawki:

„- czy potępiasz ustawki .Nie. Jeśli ludzie piorą się dobrowolnie po mordach to ich sprawa. G... mnie to obchodzi”

Relatywizm poglądów i przyzwolenie na rasizm.

„uważam, że każdy ma prawo mieć własne poglądy - nawet najgłupsze. Może np. uważać, że inne nacje (np. Szoszoni :) są podludźmi. Jego sprawa. Nie na każdego spływa Pańska łaska mądrości :)”

Zapytany czy Hitler miał prawo do swoich poglądów nie odpowiedział.
@sadyl
przecież zarzekałeś się przed chwilą że nie obchodzi cię kto jakie ma poglądy. Czy odnosiło się to jedynie do zaopatrywań na Szoszonów jako podludzi?

wdł. twojej wykładni o wolności światopoglądu jeżeli tolerujesz nacjonalistów powinieneś również tolerować lewków i gejów, czyż nie?
1. "Zapytany czy Hitler miał prawo do swoich poglądów nie odpowiedział."
Na twoje pytanie odpowiedziała o 23:25 K.L.a.r.a a ja o 23:48 napisałem:
"K.L.a.r.a mnie wyręczyła. Podpisuję się pod jej wypowiedzią w 100%"

2. Nie bardzo rozumiem, jak z faktu, że nie jestem przeciwnikiem ustawek (nie napisałem, ze je popieram - jest mi to obojętne), wydedukowałeś mój rasizm?

3. Pierwszą część Twojej wypowiedzi wyjaśniłem już wczesniej.
@K&K:
"wdł. twojej wykładni o wolności światopoglądu jeżeli tolerujesz nacjonalistów powinieneś również tolerować lewków i gejów, czyż nie?"

Ta sprawa została chyba wyjaśniona wczoraj koło północy.
Poglądy to jedno. Każdy może mieć jakie chce - nawet głupie.
A wcielanie tych poglądów w czyn - czy choćby namawianie do tego - to już inna sprawa.
@Stvor:
Dzięki za obiektywizm. Jako jedyna nie nadinterpretowujesz tego, co napisałem.
@sadyl Twoje odpowiedzi to uchylanie się od odpowiedzi.

- brak reakcji na ustawki jest przyzwoleniem na ich odbywanie się. Nieważne dla ciebie czy ktoś tam kogoś zabije, Wielki luz. Tylko dlaczego jak lubią się bić to nie potrenują np boksu i w ringu załatwią puszczają nadmiar energii? Powiem ci dlaczego - bo ekscytuje ich zabawa w nielegalnej organizacji pół-przestępczej. Ale dla ciebie to jest ok.

-głosisz wolność poglądów faszystowskich typu: Szoszoni podludzie sam zaś krytykujesz wolność gejów.

- "Hitler pozostałby malarzem, gdyby społeczeństwo niemieckie było syte i szczęśliwe". - czyżbyś usprawiedliwiał nacjonalistyczne działania Hitlera z powodu kryzysu ekonomicznego w przedwojennej Republice Weimarskiej?

@Stvoriczko
dlaczego Ty przyznajesz racje takim poglądom?
"Nieważne dla ciebie czy ktoś tam kogoś zabije, Wielki luz."

Zgadza się. Jest to dla mnie zupełnie nieistotne. Dorosłe osoby są odpowiedzialne za swoje czyny. Jeśli dobrowolnie uczestniczą w bijatykach, gdzie mogą zginąć lub zostać kalekami - to ich sprawa.
Jestem przeciwnikiem "bezpłatnej" służby zdrowia zatem nie istnieje dla mnie problem, że taką osobę trzeba by leczyć lub utrzymywać (jeśli zostałby dożywotnim kaleką) z naszych podatków. A wszystkie firmy ubezpieczeniowe, jakie znam, w Ogólnych Warunkach Ubezpieczeń (np. NNW czy zdrowotnych) wyłączają swoją odpowiedzialność w razie dobrowolnego udziału w bójce.
A nieletni? To już tylko i wyłącznie problem ich rodziców, którzy mają ustawowy obowiązek pieczy nad nimi.

"dlaczego jak lubią się bić to nie potrenują np boksu"

Nie wiem. Może zapytaj osoby uczestniczące w ustawkach?

"sam zaś krytykujesz wolność gejów"

Znowu poproszę o cytat, na podstawie którego tak wnioskujesz.

"czyżbyś usprawiedliwiał nacjonalistyczne działania Hitlera z powodu kryzysu ekonomicznego"

Przeczytaj ostatnie zdanie mojej wypowiedzi z 13:37
@sadyl
„ większość Polaków krzywi się widząc "tęczowe parady" czy słysząc o adopcji dzieci przez dwóch tatusiów-pingwinków” - oczywiście żaden z ciebie homofob, po prostu nie lubisz pingwinków;)

„ jestem zdecydowanym przeciwnikiem "kolorowego internacjonalizmu" - no to przypomnę ci że klasyczny nacjonalizm, doprowadził do dwóch wojen światowych i teraz się odradza. Organizacje z którymi tak sympatyzujesz powielają sposoby działania i symbolikę niemieckich narodowych socjalistów.
"większość Polaków krzywi się widząc "tęczowe parady" czy słysząc o adopcji dzieci przez dwóch tatusiów-pingwinków”

Nie oceniam tego, czy to jest dobre czy złe - a jedynie uznaję tan fakt.
Albo mam rację, czyli zdanie jest prawdziwe - albo zdanie jest fałszywe, co oznacza, że dyskusja o homofobii w Polsce jest zupełnie pozbawiona podstaw.

"jestem zdecydowanym przeciwnikiem "kolorowego internacjonalizmu"

Tak. jestem zwolennikiem Europy Ojczyzn, otwarcia granic z poszanowaniem odrębności kulturowej - a nie wypleniania różnic i tworzenia paneuropejskiego, wyrównanego i bezkształtnego społeczeństwa. Idea "multikulti" właśnie dogorywa - bo te inne "kulti" jakoś niezbyt chętnie się w nią włączają (za to z dziką radością czerpią pełnymi garściami z przywilejów).

"Organizacje z którymi tak sympatyzujesz..."

Nudne to: poproszę cytat wskazujący na moją sympatię dla np. MW czy ONR-u.
Pisałem jedynie, że mogę sympatyzować z pewnymi (konkretnie: patriotycznymi) przejawami działalności tych organizacji, nie uznając jednoczęsnie w najmniejszym stopniu łamania prawa przez jej członków
Zanim zaczniemy kontynuację dyskusji o patriotów spod znaku falangi proponuję aby obejrzeć ten materiał http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Xfq2DHLR29I#!
Tak to zdecydowanie nudne. Ponieważ pleciesz nieprawdopodobne bzdury. Mieszasz nacjonalizm z multikulturowością i postmodernizmem. To straszne.

Europa o której mówisz a wiec z ta otwartymi granicami i poszanowaniem kultur jest dziełem egalitarystów, socjalistów i postmodernistów. Nigdy zaś nacjonalistów.

Wyrosła na bazie eliminacji nacjonalizmu który interes własnego narodu uważał za nadrzędny wobec interesu jednostki, grup społecznych, czy społeczności regionalnych oraz przedkładał interesy własnego narodu nad interesami innych narodów, zarówno wewnątrz kraju (mniejszości narodowe lub etniczne) jak i na zewnątrz (narody sąsiednie). Nacjonalizm ze swoim protekcjonizmem państwowym, sporami historycznymi i głoszeniem monopolu na prawdę polityczną wykreował takie twory jak nardowi socjaliści w Niemczech i narodowi bolszewicy w Rosji oraz endecje w Polsce z której później wyodrębnił się polski radykalizm narodowy. Dziś to właśnie ONR. Narodowy radykalizm wzorował się na włoskim faszyzmie co niejednokrotnie potwierdzał sam Dmowski.

Mówiąc o europie z otwartymi granicami i wyczerpaniu się modelu multi -kulti przeczysz sam sobie. Narodowy patriotyzm ONRowców przeczy w ogóle idei dzisiejszej Europy, jest tworem przestarzałym i opartym na faszystowskich wzorcach.

Istnienie małych ojczyzn o których mówisz ukłuli postmoderniści w latach 70. Idea ta polega na pokojowym współistnieniu a więc czymś odwrotnym wobec ruchów nacjonalistycznych, które dążyły do prymatu swojego kraju nad innymi państwami "uber alles".
ONR, NOP itp. organizacje to FASZYŚCI. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości. To nie są organizacje patriotyczne, choć za takie próbują uchodzić, to faszyści i a często naziści (należ odróżnić te dwa nurty).

Obecnie w Polsce przyzwala się na działalność tego typu organizacji, co w szczególności w naszym kraju uważam za skandal. Ideologia faszystowska i nazistowska jest prawnie zakazana, a propagowanie takiej ideologii penalizowane.
Wydarzenia z 11 listopada powinny być zaczątkiem delegalizacji tych organizacji, surowego karania wszelkich przejawów faszyzmu i nazizmu w Polsce. Nie ma w nowoczesnej Europie miejsca dla faszystów, narodowców i innych skrajnie prawicowych organizacji.
Sam Dmowski mówił tak:

„Gdybyśmy byli podobni do dzisiejszych Włoch, gdybyśmy mieli taką organizację jak faszyzm, gdybyśmy wreszcie mieli Mussoliniego, największego niewątpliwie człowieka w dzisiejszej Europie, niczego więcej nie byłoby nam potrzeba.”
Źródło: Gazeta Warszawska 1925

„Hitlerowcy rozumieją, że chcąc zorganizować Niemcy na podstawach narodowych, muszą zniszczyć pozycję Żydów i ich wpływ na społeczeństwo niemieckie.”
Źródło: Hitleryzm jako ruch narodowy, szkic, 1932

Obecnie ONR-owcy krzyczą coś pod jego pomnikiem w święto niepodległości. A Tacy jak ty Sadyl popierają ich bo wydaje im się że to patriotyzm i pokojowa Europa.
@KK - cokolwiek byś nie napisał, cokolwiek nie pokazał, cokolwiek ja bym nie napisał, nie pokazał, nie zacytował...to Sadyl pozostanie wierny swoim ideałom:) Polska dla Polaków, Ziemia dla ziemniaków...

Nie możemy jednakże pozostać obojętnymi na zawłaszczanie przez faszystów i nazistów idei patriotycznych, upadlania polskiej flagi faszystowskimi symbolami.
Hal zgadzam się w 100%.
Wydaje mi się ze ludzie są często po prostu niedoinformowani. W końcu nie wszyscy musza znać genezę ONR. Na tym chyba to polega że oni ludzi w butelkę nabijają jak trochę flagami pomachają. Straszne że wielu nie widzi jak oni ideologicznie rozbijają pokojową Europe i jakie są ich korzenie/ intencje. Gdyby w Niemczech narodowi socjaliści zrobiliby coś takiego to reakcja polaków byłaby zupełnie inna.
http://lechia.gda.pl/forum/watek/2638/1/ Wątek na temat "Powiedz NIE rasizmowi" na forum Lechia Gdańsk. Przebrnąłem przez całość, innym też polecam. Rozwiewa złudzenia:)
Aha, @pivo, to forum kibiców, nie kiboli - poczytaj sobie te ich teksty, odnośniki, zobacz zdjęcia...
nie chce mi się Hal czytać co tam napisano,możesz przytoczyć forum kibiców Ruchu i tam zapewne wyczytasz ze nie kochają oni naszego kraju,możesz przytoczyć forum łódzkich drużyn i tam żyd to obelga co nie przeszkadza fanom Cracovii wywieszać gwiazdy Dawida na swoich meczach i zwać się Jude gang,itd.itd dla mnie obojętnie czy ktoś jest czarny czy biały,pracowałem i z żółtymi, białymi,czarnymi,jakoś tylko nie z cyganami ;).Uogólniasz, każdy Polak to złodziej ,kibic to bandyta itd.,ktos tam mnie o rasizm napadał, błąd Panie kolego rasista nie jestem przeczytaj dokładniej jak tam napisałem,cenie Azjatów a to nie biali,tak samo nie lubię czarnego lewara jak i białego ,złodzieja białego jak i cygańskiego,.Przemoc,siła ,agresja,owszem w sekcjach sportowych tudziez najbardziej fanatycznych, reszta 70 % stadionu to normalni ludzie tacy jak Ty,wiedziałbyś to jakbyś nie czytał gazet tylko sam poszedł na mecz.Najlepiej nazwać kogoś faszysta,Twój premierjo tez faszysta??afiszuje się jako kibic Lechii,
To dotyczy kibiców Lechii Gdańsk - nie innych klubów piłkarskich. Koniec złudzeń. Na mecz nie muszę iść - zdanie mam wyrobione.
K&K
Usprawiedlwienie to nie to samo co szukanie przyczyn. Pierwsze niesie ze sobą zgodę, drugie jest jedynie zrozumieniem. Nie zrozumieniem jako akceptacją, zrozumieniem jako "pojmuję o co w tym chodzi".

Dlaczego faszyzm w Niemczech zyskał wtedy takie poparcie?
Stvoriczko doskonałe pytanie i bardzo na czasie.

Otóż za bezpośrednią przyczynę dojścia faszystów do władzy uważa się wielki niemiecki kryzys gospodarczy 1923 – 28 oraz światowy kryzys 1929 – 33.
W 1919 roku Niemcy po przegranej I wojnie światowej pozbawione zostały zagłębia Ruhry, Śląska, Części Pomorza z Gdańskiem, Wielkopolski, Lotaryngii i Alzacji. Utrata samego zagłębia Ruhry kosztowała Niemcy 4 miliardy marek rocznie. Dodatkowo kraj obciążono reparacjami wojennymi które spłacane miały być aż do 1951. To spowodowało zastój i stary w przemyśle i doprowadziło do gigantycznego spadku wartości niemieckiej marki. Prędkość inflacji była niezwykła – w połowie 1923 r. za 1 dolara płacono 136 tys marek, zaś pod konie tego roku za 1 dolara 1 bilion mln marek! Kryzys ten trwał do 1928 roku kiedy to udało się uzgodnić plan naprawczy. Kiedy zdawało się że sytuacja jest opanowana wybuch wielki kryzys finansowy na Wall Streat w USA ( słynny czarny czwartek 1929), który rozlał się na cały świat. Niemcy jako pierwsze padły ofiara tego kryzysu bo USA były głównym kredytodawcą dla republiki Weimarskiej.
Tak oto dumny kraj który przed I wojną był europejskim hegemonem został upokorzony i przygnieciony długami, odszkodowaniami i kryzysami gospodarczymi. Kiedy na początku lat 30tych pojawił się Hitler jako charyzmatyczny wojskowy głoszący powrót do potęgi i spiskową teorię zniszczenia Niemców przez kraje Ententy, umęczona skrajną biedą ludność chwyciła się go bardzo szybko. Narodowi Socjaliści najpierw wygrali wybory lokalne, później zaś gdy zdobyli większość w Reichstagu w 1932 r. rozwiązali opozycję. By szybko wyprowadzić kraj z gospodarczego dołu Hitler oparł gospodarkę na wielkich zamówieniach zbrojeniowych i pracach publicznych. Dodatkowo zaprzestał płacić jakiekolwiek reparacje. W 1933 roku skończył się światowy kryzys a sam Hitler został okrzyknięty zbawca narodu. Problem polegał jednak na tym że gospodarka oparta o zbrojenia musiał doprowadzić prędzej czy później do wojen, które podtrzymałby koniunkturę. Dalej wiecie co się stało.

Rostowski w jednym miał race – początkiem wielkich zaburzeń społecznych zawsze są kryzysy gospodarcze. Często wyłaniają się wtedy demony separatyzmów i nacjonalizmu.
Pivo

Pomimo tylu negatywnych opinii wierze że Twoje starania są szczere. Mam nadzieje że faktycznie istnieje wielu kibiców którzy nie angażują się w jakieś kosmiczne rzeczy.

To Wy sami powinniście piętnować we własnych szeregach złą energie.

A tak poza tym to uszy do góry;)
http://www.youtube.com/watch?v=pBppuDa0oAw
w sumie to chyba kibole są mniej agresywni od tego pana http://www.youtube.com/watch?v=5lPAqfY2YhY&feature=share myślicie ze potraktowany tyle razy gazem stawiał czynny opór żeby go tak sponiewierać??
k&K
Czyli Hitler pozostałby jednak tym malarzem...
widze niezrozumieliście mnie

nie każdy kto chodzi na mecze i identyfikuje sie z drużyną jest "kibolem" i nacjonalistą, mecze piłkarskie to są imprezy gdzie są duże skupiska ludzi i wszędzie się znajdą ludzie o skrajnych poglądach

dlaczego szufladkujecie ludzi? jeśli ktoś chodzi na mecze i siedzi na młynie to odrazu dla was jest nazistą i huliganem

co do transparentów na meczach nawołujących do przyjścia na marsz - kibice mają patriotyczne nastawienie a częsciowo to wynika z tego, ze za komnu stadiony piłkarskie były mozna powiedzieć oazą wolności - ja w tamtych czasach nie zyłem jeszcze ale te wartości zaszczepił we mnie własnie mój dziadek - tym bardziejze Lechia aktywnie walczyła z komuną.

Na Marszu niepodległości na którym byłem szliśmy ramię w ramię z kibicami z innych drużyn (których nie lubimy) i nie widziałem żeby ktokolwiekwsazczynał jakieś bójki przeciwko sobie czy ludziom o innych poglądach. Zawsze się znajdą debile którzy wykorzystają marsz to bicia sie i możliwe że część to byli kibice ale zapewniam was, że nie tylko. W mediach nałatwiej to ująć, że kibole zaczeli walki na marszu bo ludzie to łykną jak pelikany.

Ja pojechałem na marsz bo jestem dumny z tego, że Polska jest niepodległa po cięzkiej historii (rozbiory, nazisci, komunisci) ale jestem, daleki od radykalnych prawicowych ugrupowan i ich niepopieram i dużo osób z takimi poglądami było na marszu.

Reasumując: nieszufladkujcie wszystkich (tym bardziej, że nieznacie ludzi osobiście) bo to jest płytkie - w kazdej grupie ludzi znajdą sie osoby normalne i debile każdy człowiek jest inny
Halewicz troche przegiąłeś ale generalnie masz racje
@Hal
ja też nienawidzę przemocy i ciemnej strony kibolstwa, ale wiesz myślę że niebezpiecznie jest tak uogólniać że wszyscy kibice to popaprańcy - na pewno są tez tam normalni ludzie, tyle że kieruje nimi psychologia tłumu i negatywne wzorce niewielkiej grupy nakręcającej to wszystko. Nie każdy potrafi mieć własne zdanie w dużej grupie.

Myśle że warto ludziom pokazywać, tłumaczyć, czasem pokłócić się jak się upierają, ale nie skazywać wszystkich. Zobacz np tego Pivo - facetowi coś świta, coś tam sobie myśli, może po prostu niech On sam się wypowie o negatywnych stronach kibicowania.

@Pivo
Co ty na to Pivo? napisz bez ściemy jakie ty sadzisz że są problemy z tym stadionowym byciem w grupie, hoolsami i stosunkiem policji do tego wszystkiego? Tylko szerze.
* szczerze
W sensie, wiecie chłopaki opuścimy na chwile swoje okopane stanowiska i spróbujmy nawiązać dialog, zamiast się przekrzykiwać.
image
leche mon cul

heh.. Morderco Maskotek jak zawsze potrafisz pojawić się w odpowiednim momencie o odpowiedniej porze;)
,lata 90 to był jeden wielki dym,stadiony świeciły pustkami ,na trybunach awantura za awantura,nie było ultrasów holsów pikników,każdy się bił i każdy śpiewał ,nie było ustawek ,kamer ,ba nie było tel komórkowych ,internetu itd.,wtedy bym Ci Hal przyznał racje ,teraz masz sektory rodzinne,dzieciaki na meczach,kobiety,ludzi starszych ,inwalidów,niepełnosprawnych itd.,atrakcje konkursy,place zabaw,numerowane krzesełka jak w kinie.Ty tam widzisz faszystów?...!ilu 20-stu na parę tysięcy?ja tam skina nie widziałem ładnych parę lat :).Czy Wy w młodości nie chcieliście się bić chłopy?co Wam przeszkadza ze kilku typa gdzieś na uboczu za obopólna zgoda umówi na bijatykę? Nie umiem Wam wytłumaczyć czemu jako mężczyzna mam (miałem lat temu kilkadziesiąt;))takie cechy jak agresja,przemoc, chęć sprawdzenia się i dominacji wydawało mi się ze ma to każdy facet,dziś już nie wiem,ten woli zakupy w markecie ,ten smyczka po twarzy...tak chcesz bronic ojczyzny w razie w?przemoc nie przeszkadzająca innym(ustawki) jest chyba najlepszym rozwiązaniem,no można jeszcze brom podawać w szkołach . Z innej beczki oglądam sobie te filmiki z marszu i co mnie dziwi banda niemców z pałkami biega sobie po ulicach(bezkarnie) i bije zwykłych ludzi z biało czerwonymi .Hal czemu kibol (bez sprzętu)to bandyta a ta zgraja z pałami to już nie?czemu idąc na mecz nie możesz mieć butelki z woda a oni w biały dzień biegają z pałkami?
K Kasandra a gdzie nie ma psychologi tłumu ? szczególnie po %? (na stadionach praktycznie wyeliminowane % oczywiscie)studenci ,emeryci, rencisci, pielegniarki ,górnicy, wystarczy iskra jeden zapalnik mała prowokacja i dym gotowy taki naród waleczny:],nie każdy niemca witał z otwartymi ramionami
Pivo
to szczera wypowiedź i mega to doceniam. Faktycznie interwencja czarnego bloku to nie była dobra sprawa, się zbłaźnili .Można to tłumaczyć na wiele sposobów ale chyba nie mam ochoty.

Ale chce zapytać o co innego, dlaczego na polskich stadionach nie może panować klimat takiego luzu jak np na Sitkówce? Poważnie nie chce się kłócić ani podpuszczać, po prostu nie kumam.
A drugie pytanie mam takie: co twoim zdaniem można by dziś zmienić podczas meczów na polskich stadionach na lepsze i co najbardziej szwankuje? Wiesz pytam cie jako kibica.
panuje nawet większy, jeden warunek zaprzyjaźnieni kibice rywala ha ha;):),co zmienić to ciężko powiedzieć,nie napisze ze nie ma być ochrony i policji bo nawet ja w to nie uwierzę;),widzę ze zmienia się mentalność najbardziej krewkich kibiców kiedyś pierwsi rozkręcali dym dziś uspokajają nie chcąc szkodzić klubowi,załatwiają swoje sprawy w ustronnym miejscu i ta droga myślę jest słuszna,kluby współpracują z kibicami,zmieniają się stadiony są bardziej bezpieczne,monitoring trzeba mieć naprawdę mało wyobraźni żeby skręcić awanturę na trybunie,dajcie czasu dla Was tzw.pikników nadchodzą złote czasy,za kilka lat bedzie druga Bundesliga na trybunach,można tez zmienić kopaczy żeby się dało patrzeć na ich wyczyny przez 90 min nie szukając innych atrakcji;p
ha ha Pivo, jednak można się Toba dogadać;)) Generalnie przemawia do mnie argument dania trochę czasu i stopniowej zmiany mentalności. Masz na pewno dużo racji.

Wiesz my jesteśmy trochę zdezorientowani bo z jednej strony wciąż widać jeszcze trochę lat 90, a z drugiej pojawia się coraz więcej osób które mówią jak ty.

A powiedz man o co chodzi z tymi zaszłościami i sojuszami klubowymi?

I jeszcze jedno, jak myślisz czemu mamy słabą reprezentacje skoro młodzieżówka jest chyba całkiem niezła? Mamy słaba technikę szkoleniową zawodowców, czy sami zawodnicy wysoko opłacani olewają sprawę?
tak z ciekawosci co myślicie o tym

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/393711_10150392920450340_332030485339_8347991_779978317_n.jpg
Być może to kibol na lewackiej demonstracji - a potem ten sam kibol na demonstracji faszystów; wrócił do swoich.
To może być prowokacja - ale odwrotna:) Nie pomyślałeś o tym?
To że lewacy się zradykalizowali w postaci bojówek typu Czarny Blok, to nie ulega wątpliwości. Przemoc rodzi przemoc. Jeżeli prawicowi zadymiarze spodziewali się że do końca życia będą masakrowali bezbronny tłum to się pomylili.
Mimo iż wole bojowego lewaka od agresywnego nacjonalisty, wierze że jest tak jak mówił Pivo - istnieje grupka kretynów, cała reszta to tłum którego mentalność można zmienić. Trzeba szukać dialogu.

Ale zdecydowanie wole lewaków jakby kto pytał.

ciekawe jak będzie na paradzie równości hehe;)
Tak z innej beczki - dziś słyszałem w radiu że ONR kombinuje stworzyć partię na wzór węgierskiej Jobbik. Tam skrajni nacjonaliści maja coś koło 10% w parlamencie!
Nasi ONRowcy chcieli ogłosić swoją inicjatywę na koniec marszu ale wiadomo - nie wyszło przez "Niemców co bili Polaków" (swoją drogą naprawdę nigdy bym się nie spodziewał że Kaczka zacznie igrać z nacjonalistycznymi demonikami).
Faszyzm, zwany obecnie skrajnym/radykalnym nacjonalizmem lub skrajną prawicą, powinien być ustawowo zakazany. Wszelkie przejawy nacjonalizmu o zabarwieniu faszystowskim MUSZĄ BYĆ likwidowane w zarodku.
Nie godzę się na to, aby w mojej ojczyźnie banda szczeniaków nosiła brunatne koszule, stylizowała się na nazistowskie SA (ciekawe, przecież Rohm był gejem) i krzyczą sieg heil - co się komuś w głowie popie...ło.
K&K do repry to nie wiem,do kibiców długi temat,od waśni lokalnych ".. nie lubimy klubu X bo to śmierdziele z miasta Y a z tym miastem zawsze jest kosa.."po 4 palce na miedzy ;P,tak jest pewnie tez nie lubiłeś buraków z innej podstawówki ;)
Hal czy gość w biało -czerwonym szaliku , z nasza narodowa ułańska fantazja,czasem coś narozrabiawszy jest od razu faszysta??Ty młody nie byleś czy jak?
Oczywiście, że byłem młody, gniewny i mylnie rozumiałem świat. Czyż oznacza to jednakże, że mamy dawać przyzwolenie na takie zachowania młodych ludzi?
Wiesz, narodowa ułańska fantazja była wtedy, gdy polscy lotnicy z 303 z furią rzucali się na niemieckie Messerschmitty w czasie bitwy o Anglię. Albo gdy 15-latkowie z butelkami z benzyną atakowali podczas Powstania Warszawskiego niemieckie Tygrysy. To była ułańska fantazja...a nie demolowanie samochodów telewizji, bicie gejów, wyzwiska, chlanie taniego piwska i wszczynanie rozrób pod polskim sztandarem. To patologia, a nie ułańska fantazja.

Pewno że nie lubiłem buraków z drugiego podwórka, czy innej podstawówki i toczyliśmy z nimi zażarte bitwy - ale miało to inny wymiar. Nikt wtedy nie organizował ustawek, nie walił się po głowach maczetami, nikt nie mordował w imię "miłości" do klubu piłkarskiego.

To wszystko zaszło już za daleko....
wiecie a może to wszystko jest po prostu kwestią poprawy standardów życia? Że problem stadionów to nie koniecznie sama walka na tych obiektach, ale potrzeba lepszej edukacji w szkołach, lepszych warunków pracy, jakiegoś planu na przyszłość dla młodych idt.
Czy nie jest tak ze stadiony zbierają społeczną frustracje? Gdyby dzieciaki miały więcej kasy a w szkołach nie tłoczono by ich jak śledzie do puszek, czy chciałby tłuc się z policja i krzyczeć hasła których do końca nie rozumieją?
Jakby nie było problem kibiców w Anglii skończył sie wraz z boomem gospodarki w latach 90..
K&K coś w tym jest
poważne tematu waćpanowie poruszacie i jakże teraz na czasie, miło się czytało dyskusję, ale pozwólcie, że nie wyrażę zdania
Pozwalamy(y) :)))))
I proszę, dzisiaj kibolstwo zablokowała całe miasto - skandal!
skandal ludzie na mecz chcieli się dostać !!!
specjalnie dla Ciebie Hal http://www.youtube.com/watch?v=5Qzumniiseo&feature=relmfu
Są zbyt tępawi, aby tworzyć takie prowokacje. Odbierz im pały, ustaw w szeregu z kibolami...nie odróżnisz jednych od drugich. Poziom mentalny podobny.
to mnie Hal zaskoczyłes...
Myślę, że jeszcze mi się uda Ciebie zaskoczyć ^^
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mVv5Csjb00s# Hal tylko mi nie pisz ze to faszystowska młodzieżówka;) Ty się boisz iść na mecz :):)
Nie, to nie faszystowska młodzieżówka - to dzieci, który są podatne na indoktrynacje. Noszą szaliki, zaczynają się utożsamiać z kibolami. Poczekaj, aż będą miały po "naście" lat - już nie będą takie rozkoszne i uśmiechnięte; będą rzucać kamieniami w ludzi.
Twój Donald tez nosił...,dalej trzesiesz portkami przed meczami?
Nie, nie trzęsę portkami przed meczami - dla mnie piłka nożna to nie sport; ma najgorsze z możliwych skojarzenia.
znaczy bić się nie lubiłeś i w piłkę nie kopałes ,oj ja już widze co z Ciebie był za tytpek;]
czyli że każdy kto lubi się bić jest murowanym kandydatem na kibica?
KK, czysta klasyczna logika :)
Hal, dziarskim chłopcom z Szewców Witkacego logika i tak na niewiele się zda ;)
gdzie to w moim wpisie wyczytałeś K&K?Hal w piłkę nie grał(to nie sport),nie bił się (nie rozumie agresji),z wf-u zapewne zawsze zwolnienie;),my takich na podwórku nazywaliśmy ..... , mężczyźni maja pikę, boks,siłownie,motory,piwo itd.,Hal i jemu podobni zakupy,taniec z gwiazdami ,seriale ,wino ..., zajmij się problemami w dziale kobieta H ,a i odpowiedz jaka masz kare dla tego esesmana z tematu KS
@pivo - dożywocie w izraelskim więzieniu, a ramach resocjalizacji praca np. w izraelskim hospicujm; do końca życia.
...a Kopernik był kobietą;)
czemu Hal w izraelskim?w rowie jest może 40 Polaków i 1 Żyd czemu to Żydzi maja mieć prawo osadu i kary? pewne jednostki trzeba eliminować ,psychopatów typu Oskar Dirlewanger chciałbyś jeszcze raz dopuścić do czynów?
W tym rowie do Żydzi z Ukrainy, ci co strzelają to Einsatzkommando B. Dirlewangera spotkał los, który zgotował innym - polscy żołnierze zatłukli go kolbami. Większość brygady "Dirlewanger" również zakończyła marny żywot z kulką w głowie.
Weźmy przykład Hessa, który w Spandau miał bardzo dużo czasu na przemyślenia - aż w końcu popełnił samobójstwo.
jednak wole te kolby
Wojna rządzi się swoimi prawami, biegunowo odległymi od systemu prawa podczas pokoju.
Choć, tak jak napisałem, jestem przeciwnikiem kary śmierci, to w pełni podzielam wyroki Trybunału Norymberskiego - to był czas wyjątkowy i wyjątkowe zbrodnie przeciw ludzkości. Natomiast w mojej ocenie bardziej dolegliwym dla tych ludzi byłby dożywotni pobyt w więzieniu.
Też myślałem wczoraj, aby odświeżyć ten wątek ale mnie ubiegłeś. Tak, to skandaliczny bandytyzm w biały dzień. W głowie mi się to nie mieści, żeby w cywilizowanym, europejskim państwie działy się takie rzeczy, a odpowiedzialne za bezpieczeństwo obywateli służby nic nie robiły.

Całe to kibolstwo, to zbieranina zwykłych bandytów i psychopatów. Jak to jest możliwe, że policja, czy ABW nie są w stanie sobie poradzić z tą bandą łobuzów, którzy terroryzują ludzi już na ulicach - i jak znam życie, to wyroki bezwzględnego więzienia jedynie ich ucieszą, bo przecież to doda im w środowisku splendoru..."siedziałem za pobicie", to brzmi dumnie o_O
Jakiś czas temu Pivo mówił, że ne będzie hardocrów na Euro. I co? W świat poszło najpierw info o rasistach na treningu Holandii a teraz, że zaatakowaliśmy ruskich.

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,11920503,Swiatowe_media__Starcia_kibicow_w_Warszawie__To_Polacy.html

Ja sobie myślę tak: kibole to kibole - było ich mało i dostali w pape od policji. Ale taki Korwin Mikke który wyzywał od ruskich k....to dla mnie ścierwojad i hiena cmentarna. O solidarnych 2010, którzy próbowali galopować z transparentem, to już nie ma co mówić, bo wszyscy wiemy o co chodzi.
Cieszę się jedynie, że większość osób, która poszła na te mecze to zwykli normalni ludzie i to oni a nie kibole ratują tą imprezę.
To, co zrobili ludzie powiązanie z Solidarni 2010 i zorganizowane grupy kiboli, to jawne działanie na szkodę wizerunku Polski. O ile do kiboli niewiele trafia, to Stankiewicz powinno się postawić przed sądem za nawoływanie do niepokojów społecznych na tle narodowościowym.
nie przeszkadzał by Ci przemarsz np, Niemców z flagami ze swastyka?
Ot i retoryka. Nie odnosisz się do problemu, tylko zadajesz pytanie w stylu "a gdyby tu pański synek z całą klasą...." - MIŚ.
Oczywiście, że bym zaprotestował. Rosjanie szli z flagami narodowymi, jeden kretyn miał flagę z sierpem i młotem. Zachowanie nienormalnych2010 było skandaliczne, podjudzali kiboli do wszczęcia bójek. To skandal na skalę międzynarodową. Wstyd.
Dokładnie. Cholerny wstyd za tych matołów.
nie przesadzajcie
takie cyrki dzieją się wszędzie i świat to przełknie bezboleśnie
a i nam nie zaszkodzi ,że Polska jawi się jako kraj hmmm powiedzmy -mało tolerancyjny
nie będziemy musieli utrzymywać hord nierobów z południa
popatrzcie co fale emigrantów porabiają w niemczech,holandii,skandynawii i to w kolejnych pokoleniach również
najwiekszy odsetek wykroczeń i przestępstw
Ale co ma piernik do wiatraka, poza mąką? o_O
Może i na świecie występują podobne zjawiska, ale nie na imprezie tej rangi. Zwłaszcza gdy jest się gospodarzem. Wszystko co się wydarzyło we wtorek, świadczy o jednym: te kikolskie niedobitki to po prostu grupa półgłówków. Nic nie kumają i nie ogarniają rzeczywistości. Ich czas dobiega końca, bo stadiony przejmuje biznes i piknikowcy.

Powinno się wprowadzić wysokie kary pieniężne za wszystkie takie wyskoki. Jakby taki jeden z drugim dostał 20 tysi za przekroczenie barierki i 20 tysiów za rzucenie racy to by się następnym razem zastanowił czy warto.
nie przecze ,panie
ale co sie stało -sie nie łodstanie
ni ma co biadolić
som bych poszeł na taki piknik z dzieckami
zli Polacy atakowali dobrych Ruskich tak? buhahha ogarnijcie się ,jakos np. w Gdansku potrafi być spokojnie i piknikowo ,sami sobie odpowiedzcie czemu
Matik,
Nie no tak w ogóle to Euro w PL jest rewelacyjne ;) Szkoda tych paru incydentów, ale w 99% jest mega ;)
I fajnie, bo temu krajowi należy się cos więcej niż chocholi taniec.
Pivo
Ależ skąd! Przecież to moskiewskie hordy najechały nasz spokojny kraj, by palić, gwałcić, mordować!
K&K no tak chlebem i sola witać ,plują w twarz udawać ze deszcz pada,niektórzy maja jaja
Pan "H" był na meczu Euro w Gdańsku? Miał być,chyba że jeszcze będzie. Bardzo jestem ciekaw co napisze.
Swietnie to ujoles wtedy byles mlody i to wszystko o czym piszesz bylo bledem mlodosci i uchodzi na sucho.Oczywiscie masz racje tylko popatrz ze wszystko a raczej wszyscy ktorych umiesciles na swoich zdjeciach to tez sa mlodzi ludzie.Pewnie kiedys dorosna stana sie powaznymi obywatelami kraju,moze ich poglady pozostana a moze potraktuja to jako bledy mlodosci i za 20-30 lat na tym forum beda pisali jaki zly jest ten swiat "dzis" tak jak Ty jak opisujesz swoja mlodosc dzis.Moze nie powinnam zabierac glosu w waszej dyskusji ale bylam a raczej nadal jestem kibicem LECHII GDANsk i boli mnie jak uogolnia sie temat kibic zly nie kibic dobryW latch 80-90 Polska miala inne problemy dzis ma inne.O co inne walczyli wtedy kibice i nie tylko a o co inne dzis to nie jest tak trudna do zrozumienia
http://trojmiasto.tv/Zabawa-w-SKM-w-drodze-na-stadion-3326.html
A tak bawili się Rosjanie z Polakami http://www.youtube.com/watch?v=EfL9u0k-BPU
Halewicz nie lubi piłki nożnej ale zawsze ma najwięcej dopowiedzenia na ten temat.

vódka - pewnie nie był :)
Pivo
I widzisz Twoja wypowiedź jest najlepszym komentarzem na pytanie dlaczego?
Trzeba mieć umysł dziecka żeby łączyć jakieś wyimaginowane wojny ze sportem. Dzieckiem, które biega z repliką pistoletu i bawi się w czyny waleczne.
@aga - a napisz w którym miejscu napisałem nieprawdę? hm?? o_O
no Ty K wiadomo umysłem wielkiego mędrca,Ruski sami szukali zaczepki i wcale nie chodzi tu o zaszłości historyczne, tylko co taki gość jak Ty może o tym wiedzieć,
Jasne, na moście Poniatowskiego czekaliście by bronić starców, dzieci i kobiet ;) Chwała sztandarowi ;)))
Pewnie masz rację. Ale się dziwię że człowiek który jest na forum aktywny prawie wszędzie wrzuca wszystkich ludzi do jednego wora. Ja chodzę na Lechię i każdemu polecam. nawet z dziećmi.
trochę obiektywizmu panie "H". I radzę wybrać się na jakiś mecz a nie tylko komputer.Świat nie jest taki zły jak się panu wydaje. trzeba widzieć też dobro .
Vódka
zgadzam sie z Tobą. Normalni ludzie tworzą fantastyczną atmosferę. Ale na pewno nie zuchy z mostu Poniatowskiego. Ich piłka guano obchodzi.
yyyy to kto jest w końcu zły? kibice na stadionie zachowują się dobrze+ odważnie napisze nawet bardzo dobrze ,w strefach kibica tez,na mieście tez ,pełno kiców z Polski w barwach innych krajów- sielanka , może to nie problem z kibicami? gdyby tak zrobić mistrzostwa Polski w partiach politycznych to było by tak sielankowo?widzicie Hala z PiS na policzku?
Pivo
dobrze wiesz że na tym Euro 99% piknikowców i ultrasów świetnie się bawi na pełnym luzie. Na moście Poniatowskiego wyskoczyło 50 zadymiarzy. Nie wiem czy byli to hoolsi czy zwyczajni debile. Tak czy siak poszło w świat, że Polacy Ruskich bili. Teraz ponoć jadą do nas konkretne firmy ze Spartaka. I to dopiero może być odjazd. Jeśli chodzi o ustawkowiczów to wywodzą się ze środowisk kibicowskich ale mało ich obchodzi śledzenie wyników. Oni lubią fajt i tyle. Jak z jednym jakiś czas temu rozmawiałem to wyznał, że jak go nie ma na ustawce to czuje wyrzuty sumienia. Inny świat, umięśnione dzieci.
Da,KIK
Się wyrosło
Ale spartak i konkret to nie w parze
Niech przyjadą
A my piknikowcy świętujmy
Tyle nasze
Albo aż tyle
Wot i wsio
P.s. Miło ze orozniasz hools od debili
Ech ,stare czasy
Lechia pany
Ciekawe co na to C
Ja na to, że... :) mam w posiadaniu odznakę klubu kibica Lechii Gdańsk.
Bite były w Krakowie w latach 70 zeszłego wieku.
150 sztuk.
W foli po zielsku mam. :)

ps. idę na wódkę.
pozdro i wiam.
:)
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
czyli co przyznasz po prawie 300 postach ze jednak nie każdy kibic to bandyta i faszysta i to co opisuje Hal to margines jak w każdej społeczności?
Dzisiaj rano w TOK FM była dyskusja na temat radzenia sobie z problemem kibolstwa. Otóż podano dwa ciekawe i skuteczne przykłady: Wielka Brytania i Francja.
W Wielkiej Brytanii problem z kibolami przestał praktycznie istnieć - odstraszają gigantyczne kary finansowe i zakazy stadionowe. Jeden z gości programu przytoczył przykład jakiegoś meczu w Coventry, gdzie akurat był świadkiem "dyskusji" kiboli przeciwnych drużyn - otóż banda rozwścieczona do granic możliwości obrzucała się wyzwiskami ale żaden nie spróbował nawet wszczynać awantury...policja spokojnie się temu przyglądała:)
W Francji posunięto się troszkę dalej i wyszli z założenia, że na "pałę znajdzie się większa pała". Zorganizowano specjalne jednostki policji, złożone z byłych żołnierzy oddziałów specjalnych i Legii Cudzoziemskiej. Ci "emeryci", doskonale przeszkoleni, bezwzględni w walce, bez skrupułów stali się istnym remedium i antidotum na kiboli. Żaden z nich nie jest w stanie dorównać brutalnością w bójce tym ludziom - gdy ci policjanci wchodzą do akcji, "jadą z bydłem krótko". Skutek? Gdy się pojawiają podczas rozrób, kibolstwo pierzcha w popłochu.

O ile w Polsce pierwszy sposób by być może zadziałał, o tyle drugi już raczej nie. Gros "speców" na emeryturze przechodzi na drugą stronę barykady i zajmuje się zwykłą gangsterką.
Gdzie to coś uczyło się retoryki?W Moskwie,Brukseli czy Berlinie?Nazistą zgodnie z NIEMIECKIMI przepisami mógł być tylko Niemiec lub osoba pochodzenia niemieckiego.NARODOWO-socjalistyczna NIEMIECKA Partia Pracy.Nie lubię prywatnych wtrętów,ale mam w rodzinie przypadek wujka którego zamordowali Niemcy tylko dlatego że był polskim urzędnikiem w Gdańsku.We wrześniu 39 roku przyszedł po niego między innymi kaszubski"kolega" który bardzo szybko okazał się prawdziwym niemieckim patriotą(.Zresztą pełno takich ŚMIECI było m.in. na "GUSTLOFFIE''.)Dlaczego już po raz enty pokazuje się ofiary ludzkiej ksenofobii tylko na przykładzie Żydów?.10 kilometrów od Wejherowa w Piaśnicy leży 12000 wymordowanych ludzi tylko dlatego że byli Polakami.W całej Polsce jest takich miejsc tysiące.Nie szanując ofiar własnego Narodu(lub celowo pomijając tą hekatombę)poddaje się w wątpliwość prawo do zabierania głosu na jego temat.I jeszcze te halewiczowe zrównywanie katów i ofiar.Poprawność polityczna w najohydniejszej wersji-BEZMYŚLNA I BEZREFLEKSYJNA.
(Co nie zmienia faktu że ludzi na całym świecie,nie tylko w Polsce,odwołujących się do różnych komunizmów czy faszyzmów należy bezwzględnie osądzać i zamykać)
Ale a propos czego ten wywód? Gdzież zrównałem katów i ofiary?
Tak jakoś wyszło.Parę razy na forum płakałeś nad biednymi niemieckimi i sowieckimi wojakami(i nad ich rodzinami);no i przypomniało mi się.A pozostała część jest jak najbardziej na temat.
A uważasz, że każdy niemiecki żołnierz był faszystą/nazistą, a każdy sowiecki żołnierz komunistą żądnym krwi Polaków?
no i praktycznie po euro, co z tymi dzikimi hordami Hal?,gdzie te spalone miasta i zgwałcone niewiasty?jedna mała awantura ,a reszta sielanka i wspólne zabawy przy piwku,na wiejskim weselu 100 razy gorzej bywa:]
ulicą idą kibice Rosji
na chodniku stoi 70- letnie małżeństwo
żona uśmiechnięta od ucha do ucha mówi do męża :
no.. teraz mnie zgwałcą a tobie zabiorą zegarek..
@pivo - bardzo się cieszę, że służby porządkowe dały sobie radę. Przedsmak tego, co mogło się dziać, był pokazany w Warszawie i Wrocławiu. Tylko i wyłącznie dzięki faktycznej mobilizacji policji nie doszło do większych incydentów.
Oby z taką determinacją policja radziła sobie przy pacyfikowaniu kibolskich burd na pozostałych meczach w Polsce.
Ja tez sie cieszę;) Ale faktem jest że klasyczny polski ligowiec był w mniejszości w na stadionach i w strefach kibica. Fajnie też, ze popatrzyliśmy sobie na hiszpańsko -irlandzki luz;) To była rozkoszna majówka piknikerów.
I oby tak zostało : stadiony dla ludzi, łysiaki na Nara;)
no tak byle by nie przyznać racji ze jest u nas normalnie i normalnie można mecz oglądać, no ale Halewicz jak kogoś nienawidzi np.kibiców czy Pisu to jest ok,ale jak kibic kogoś nienawidzi to faszysta:] czy na wiecu PO jakbym sie pojawił z grupa Pisu było by tak miło i przyjaźnie jak np. pomiędzy Irolami i Polakami?pili byśmy i bawili się do rana w knajpach?raczej nie, a takie obrazki w czasie euro pomiędzy kibicami to była codzienność,dobrze wiesz ze było przyjaźnie i sympatycznie , gdzieś tam nawet w jakiejś części mnie się to podobało choć wole inne trybuny i ulice,
Pivo
masz racje, Jakiś czas temu mówiłeś, ze sie zmienia na stadionach i faktycznie powoli sie zmienia. Luz i zabawa staje się modna. I bardzo cholernie dobrze. Patrzę na chłopaków z sąsiedztwa co na Lechie chadzają non toper i faktycznie jacyś tacy uśmiechnięci bardziej ;)

Co do Pisu i PO te z się zgadzam. To cholerni politycy napuszczają ludzi wzajemnie na siebie.
Bodajże przedwczoraj był reportaż dotyczący zadym podczas Euro2012 (Warszawa i Wrocław). Otóż dopiero teraz ujawniono z materiałów operacyjnych policji, że akcja kiboli, aby zaatakować Rosjan, była zaplanowana już dużo wcześniej. Organizacje kibolskie przy współudziale i poparciu ludzi powiązanych z szaleńcami zgromadzonymi wokół Gazety Wolskiej, szykowały prowokacje zakrojone na szeroką skalę, tak aby wszcząć jak najwięcej burd. Policja podsłuchiwała rozmowy kiboli i w porę udało im się udaremnić ich plany.

Zwróćcie uwagę, że razem z kibolami pojawili się z transparentami ludzie z solidarni2010 - to nie był przypadek. Policja jednak skutecznie uniemożliwiła przyjazd pozostałych grup kiboli, a w szczególności ich przywódców, których w porę zatrzymano.
a Ty oczywiście wierzysz we wszystko co usłyszysz,a nawet jeśli to co? taki mały incydent na tak wielkiej imprezie?Ty jesteś gorszy od kiboli Hal ,nienawiść i nietolerancja aż bije z Twoich postów,a to mechanicy,budowlańcy ,kaszubi,kibole,Pisowcy,rowerzyści,ludzie z tablicami GKA GKS GPU itd.itd. lubisz kogoś w ogóle?, ciężko musi być żyć z takim nieomylnym typem ,a najgorsze jest to ze zobaczysz jakiś mały odsetek i już generalizujesz całą grupe ,społecznosc itd.,stary zgnuśniały stetryczały typ, ja się fajnie na euro bawiłem (niestadionowo) a Ty tylko czekałeś czy gdzieś w Grójcu ktoś nie rzucił bananem żeby mieć tani argument , idź na zakupy wypij mokate capucino i pooglądaj taniec z gwiazdam, rozluźnij się i bo spięty jesteś strasznie ,nie tylko Halewicze są na świecie ,
Nie, nie wierzę we wszystko, co usłyszę ale mam swój własny rozum, analizuję to co widzę i wyciągam wnioski. Nie oglądam tańca z gwiazdami i dlatego myślę, a nie gnuśnieję.
Nie bawię się konwenanse i usłużną poprawność polityczną. Nie ma we mnie nienawiści, nietolerancji - jestem za wolnością ale nie za DOWOLNOŚCIĄ. Nie zamierzam tolerować negatywnych zachowań, a do nich mogę zaliczyć:
- nieuczciwość większości warsztatów samochodowych
- nieuczciwości i cwaniactwa większości Kaszubów
- kibole nie wymagają komentarza
- rowerzyści...cóż, mógłbym mnożyć przykłady ich chamstwa na drodze i nieokiełznanej nienawiści do wszystkich, którzy nie podzielają ich rowerowej pasji
- PIS @_@
- etc..
Ten mały incydent był niewypałem - nie udało się kibolom i ich politycznym pomagierom wszcząć międzynarodowej awantury. Poczytaj sobie komentarze, publikacje i materiały na solidarni2010.pl - i sam wyciągnij wnioski. Tam jawnie, przed rozpoczęciem euro2012, nawoływano do "protestów", zachęcano do okazywania niechęci Rosjanom. Poczytaj komentarze tych paranoików.
Haliku.. a Ty swoje
pivo podsumował że nie istnieje jeden worek
są miliony worków do których można upchać po tysiące ludzi
oczywiście to worki zła i dobra ;]
w którym worku Hal się wylegujesz ;?)
W zgrzebnym, Szanowna Pani..w zgrzebnym.
jeszcze raz Ci napisze nikogo nie lubisz i wszystko Cie wkurza ,wstajesz rano bo jakiś h... przejechał ścigaczem Ci pod blokiem ,już jesteś na nie :], wychodzisz z domu i łapiesz ciśnienie bo przejechał Ci przed nosem gość na rowerze i to akurat na kawałku chodnika dla pieszych,w aucie źle bo radio podało ze poparcie dla PO spadło 5 %,na domiar złego baba w aucie przed Toba źle wykonała manewr wyprzedzania busa ,z banda raczących się piwkiem Kaszubów w środku ,cisnieniujesz się już maksymalnie,a tu jeszcze czeka Cie wizyta w urzędzie :/,wchodzisz oczywiście w nastawieniu bojowym(każdy urzędas to kunda) a tu na domiar złego nad urzędasem wisi proporczyk klubu piłkarskiego :/, w pracy pracownicy złodzieje i roszczeniowcy, a tu jeszcze na koniec wizyta w warsztacie na wymianę oleju ..... zbastuj Hal ,ten rowerzysta to może kardiolog co Cie będzie po takim dniu składał;)
@pivo:
Hal planuje nie dożyć stetryczenia* (vide: inny wątek) i może w związku z tym woli się przekręcić na zawał?

---
(*) w trakcie pisania powyższego zacząłem się zastanawiać, dlaczego zatem jeszcze żyje :]
> Nie bawię się konwenanse i usłużną poprawność polityczną. Nie ma we mnie nienawiści, nietolerancji

ROTFL
halewicz, jesteś głu.. czy głup.... udajesz ?
halewicz oraz ktoś i kassandra weźcie się do pracy a niesiedźcie tylko w necie
chyba żyjecie tym forum
powodzenia
Forum albo smierć! ;)
@zadowolony - pal gumę
powtarzasz się
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wroclaw/rasistowski-skandal-we-wroclawiu-zaatakowano-kuban,1,5212120,region-wiadomosc.html

To tak w ramach przypomnienia, że problem kiboli, faszystów i rasistów w jednym jest cały czas aktualny.
skończ już bo się ośmieszasz,nic tu nie udowodniłeś ,równie dobrze możesz napisać nazizm przemoc rasizm synonimy wesołego Polaka

morderstwa polityków przez członka PO (byłego)

jeden taki fanatyk PO o nazwisku CYBA jest Halewiczowi znany?
Ryszard Cyba przez rok był członkiem Platformy Obywatelskiej
I czego to dowodzi? Przecież to człowiek silnie zaburzony psychicznie - a nie żaden fanatyk. Nie ma fanatyków PO - to partia liberalna.

W zestawieniu z tysiącami kiboli, wolaków i innych faszyzujących mend, to nieporównywalne.
i co teraz powiecie po zadymie w Gdyni? Jakieś wątpliwości?
Nie.
Okazało się, że spokojni jak zawsze kibice stanęli w obronie białogłowej z dzieckiem. Prawdziwi dżentelmeni a nie jacyś bandyci ;)

Inne tematy z forum Hydepark

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (155 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

e-sport (6 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...

reklama świetlna (13 odpowiedzi)

hej. czy waszym zdaniem warto jest inwestować w reklamę świetlną? pozdrawiam

do góry