Widok
Dobry film
Nastawiałem się na dobre kino i ten film spełnił moje oczekiwania. Pełne rozmachu dzieło z wartka akcją, ciekawa fabuła inspirowana treścią powieści Leopolda Tyrmanda, brak dłużyzn. Ciekawe, nietuzinkowe postacie i ich psychologia, chociaż nie zawsze zachowane jest w tym obrazie prawdopodobieństwo psychologiczne. Mało prawdopodobne jest np. to by w czasie II wojny światowej dostatnie żyjąca młoda Niemka postanowiła pod wpływem uczucia rzucić całe swoje dotychczasowe życie i zdecydować się na wyjazd z kraju, na dodatek z Żydem. Jak właściwie w każdym filmie, którego akcja dzieje się w czasie wojny, także tu nie brakuje drastycznych scen. Niepotrzebne są moim zdaniem liczne sceny seksu, które właściwie niczego do filmu nie wnoszą. Warto zobaczyć ten film.
Ważny szczegół
Wiadomości tej nie ma ani w opisie filmu na trójmiasto.pl ani na filmwebie ale historia ta jest adaptacją częściowo autobiograficznej powieści Leopolda Tyrmanda o tym samym tytule co film z 1961 roku. Informacji o tym próżno szukać nawet w samym filmie co wydaje się nieco dziwne, Pan Leopold nie żyje już prawie 40 lat i wspomnienie go oraz jego twórczości nie byłoby niczym złym.
Genialny!
Miałem okazję zobaczyć film na pokazie przedpremierowym i jestem zachwycony. Eryk Kulm JR znakomicie wciela się w tytułową postać Filipa, którą szargają emocje, chęć zemsty oraz walka o życie, które lubi zaskakiwać. Polski Żyd, który uciekając trafił do Frankfurtu i tam pod fałszywymi dokumentami wiedzie spokojne życie, jednak okres wojny nigdy nie będzie łatwy i cały czas trzeba trzymać się na baczności. Choć młodość głównego bohatera powinna dawać mu siłę na szukanie wolności i spokoju, to jednak szereg nieprzyjemnych zdarzeń i spotkanie się ze śmiercią i stratą jest bardzo bolesne i trudne do przyjęcia.
Wielkie brawa dla Eryka, jest dla mnie dużą niespodzianką!
Wielkie brawa dla Eryka, jest dla mnie dużą niespodzianką!
warto zobaczyć
Kawał dobrej filmowej roboty. Eryk Kulm zrobił postać, szacung :) Co do prawdziwości psychologicznej postaci, ich zachowań itp - nie oceniam. kto z nas wie, jak by żył i się zachowywał w sytuacjach, gdy ktoś Ci może w każdej chwili strzelić w łeb, bądź na głowę zrzucić wielką bombę :/