Widok

Ford Scorpio

Ford Scorpio pojawił się na rynku w 1985 roku, kiedy to zastąpił produkowany od 18 lat model Granada. Wprowadzając następcę, inżynierowie Forda pokusili się o dosyć znacznie idące zmiany stylistyczne: kanty zastąpiono krągłościami. Nawet dziś początkowe modele Scorpio nie rażą swoim wyglądem na ulicy, choć auto to ma już 16 lat. Po pięciodrzwiowym nadwoziu o długości 4,66 metra można się ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma drugiego takiego jak SCORPIAK

Jeżdżę Scorpiakiem już 3 lata i jeszcze troche pojeżdże.Moja wersja to 2,9 V6 12V Aut.GHIa.Brakuje tylko tempomatu i reg. wys zawieszenia.Wszystkim którzy szukają literatury na temat Scorpiaka odsyłam do księgarni- książka pod tytułem "Sam naprawiam " Wydawnictwo Komunikacji i Łączności.Nie jest to lektura idealna pod względem porady na temat tego auto,ale lepsza taka niż żadna ( koszt 33 PLN.)Silnik pali ok.15 l. gazu ,z włączoną klimatyzacją i w korkach nawet do 20 l.gazu.Za to dynamika jazdy wspaniała (no i oczywiście ten basowy pomrók V6).DUŻYM mankamentem są te cholerne gumy na drążku stabilizatora w przednim zawieszeniu(doszedłem już do wprawy w ich wymianie , ponieważ w Scierze miałem tą samą historię).Jeśli chodzi o skrzynię automatyczną to przede wszystkim trzeba pilnować stanu oleju i dobrze jest go wymienić co kilkadziesiąt tyś.km.wraz z filtrem.Poza wymianą pompy wodnej to nic powążnego się nie działo.Oczywiście części eksploatacyjne to norma , jak w każdym aucie.No i ta tylna kanapa na której nie jedno może się wydażyć. Gabaryty auta,wygląd ,prowadzenie się na drodze są po prostu SUPER.Jeśli ktoś nie wierzy ,lub się zastanawia nad kupnem takiego auta ta gorąco polecam.W razie pytań podaje swój adres,morze będę mógł pomóc.

Pomocy

posiadam scorpio 2.4 v6 89r
samochód jest niesamowity od samego poczatku gdy go kupiłem 12.04r pokochałem go za jego wszystkie wady i zalety ale niektóre.
czujnik hala czy jakos tam tydzien szukania udało sie remont zawieszenia tydzien udało sie (dalej coś wali )wymieniłem tarcze z przodu i abs przestał działac lewe przednie koło chamuje z piskiem, kontrolka ta na samym dole z lewej strony
świeci prosze o pomoc p.s super samochodzik

cos niesamowitego

Jestem z tym samochodem powiazany bardzo dlugo.
Ojciec kupil Go 2 lata po moim urodzeniu. Przez casle zycie mi towazyczyl jako najlepszy samochod na swiecie. W zeszłym miesiacu
( marzec ) tata go zezlomowal, bo nie bylo kasy na eksploatacje.No coz nic nie poradze POZDRO

cos niesamowitego

Ojciec kupil Go 2 lata po moim urodzeniu. Przez casle zycie mi towazyczyl jako najlepszy samochod na swiecie. W zeszłym miesiacu
( marzec ) tata go zezlomowal, bo nie bylo kasy na eksploatacje.No coz nic nie poradze POZDRO

cos niesamowitego

2.0i OHC '86

Jednym słowem jeżdżąca kanapa.
Przewiozłem nim zmontowany regał na książki z półkami (taki prawie dwumetrowy) dwa krzesła komputerowe (w kartonach) i jeszcze dwojke pasazerow. Aha - tylna klapa prawie sie domknela.
Jesli ktos wie gdzie w Lodzi dostane tanie czesci do niego (zwlaszcza czujniki ABS)

Scorupka 2,9 LPG 88r do wzięcia

kupilem teraz automata 91r wszystko posiada oprócz skory,dlatego chcę sprzedac manuala. Do zrobienia tylne nadkola ,prawy próg. Silnik i cały napęd zdrowy.Jest to wersja policyjna ,wzmocniona.W ubiegłym roku pogoniłem tym bez klopotu 230km/h.Auto opłacone , przeglad do 2006/04.Pozdrawiam

SCORPIO 2.0i OHC

KUPIŁEM GO PRAWIE ROK TEMU ABS I WSPOMAGANIE NIE DZIAŁAŁO LUZY NA STABILIZATORZE SILNIK BYŁ DO REMONTU I MAŁE POPRAWKI LAKIERNICZE NA DRZWIACH. OBECNIE JEST PO REMONCIE SILNIKA CHODZI JAK BRZYTWA ABS TEZ DZIAŁA DYFER WYŁ OKROPNIE PRZEŁOZYŁEM Z INNEGO SCORPIO CAŁY JEST PO MALOWANIU NIEWIEM SKAD SIE BIORA DRGANIA NA KIEROWNICY OGÓLNIE SUPER FURA JAKBY TYLE NIE PIŁA 12L

SCORPIO 2.0i OHC

KUPIŁEM GO PRAWIE ROK TEMU ABS I WSPOMAGANIE NIE DZIAŁAŁO LUZY NA STABILIZATORZE SILNIK BYŁ DO REMONTU I MAŁE POPRAWKI LAKIERNICZE NA DRZWIACH. OBECNIE JEST PO REMONCIE SILNIKA CHODZI JAK BRZYTWA ABS TEZ DZIAŁA DYFER WYŁ OKROPNIE PRZEŁOZYŁEM Z INNEGO SCORPIO CAŁY JEST PO MALOWANIU NIEWIEM SKAD SIE BIORA DRGANIA NA KIEROWNICY OGÓLNIE SUPER FURA JAKBY TYLE NIE PIŁA 12L

scorpio 2

fajne autko ale wadliwa instalacja jak konus wode gotuje po wylaczeniu silnika to na 99%czujnik od klimy nie wlancza wentylatorow mala usterka aleza 500 jak wsztkie czesci jest droga .Mam pytanie czy ktos wie gdzie morzna do nowego modele scorpia dostac spjler ? Ja patrzylem wszedzie ,identycznie jest z tylnimi lampami lexus . Jak wiecie gdzie kupic napiscie sqacz@t-online.de

Scorpio 2.0i

Mam Scorpio 2.0i automatyczna skrzynia ale przyspieszenie nie jest za ciekawe! Czy ktoś mógł by napisać jakie przyspieszenie ma ten silnik na manualnej skrzyni??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Scorpio 2.5 TD '94r

Witam! Dostałem od ojca Scorpio 2.5TD z 1994 roku. Czy dysponuje ktoś danymi technicznymi tego pojazdu takimi jak moc, prędkość maksymalna, 0- 100 km/ h, oraz danymi eksploatacyjnymi? Mile widziane także dane ekspolatacyjne. Jakie elementy będe musiał sprawdzić i co wymienić przy przebiegu 100tyś km?

Scorpio 2,4 V6 12V

Jestem posiadaczem scorpio z roku 1987 z silnikiem 2,4 V6 12V 130 KM. Ma jedna jedyna wade - kola piszcza przy ruszaniu :) Podczas wyprzedzania po zredukowaniu biegu i "weselszym gazie" nie zdazysz zobaczyc kto prowadzi wyprzedzany samochod :)
Jednak to troche za malo i nosze sie z zamiarem zmiany silnika na 24 zaworowy 2,9. Jednak koniecznie chce manualna skrzynie. Czy cosworth bedzie chodzil z jednakowa skrzynka jak 2,4?
A co do komfortu to na tylnej kanapie przy odrobinie wprawy mozna jezdzic rowerem :) Zmienilem sobie przednie swiatla (wstawilem dalekosiezne i przekazniki - mam teraz 320W) i teraz po zmianie z drogowych na mijania az strach jechac jak wzrok przywyknie "do dnia w nocy" :)
Pozdrawiam wszystkich kierowcow tych "czolgów" - szerokiej drogi
ps. przestalem sluchac radia odkad zalozylem basowy wydech. To bylaby profanacja zagluszyc taka muzyke :)

Jeszcze raz to samo:-)

Od siedmiu lat posiabam forda z silnikiem 2,0 OHC i prawde mówiąc nigdy nie mialem do niego zastrzeżeń. Od jakiś 4 lat auto służy jako prowie że dostawcze ciąga przyczepkę całkiem sporo załadowaną i nie ma z tym problemów. Auto jest przerobione na gaz i pali okolo 10,5 litra przy spokojnej jeżdzie , a zprzyczepką to już różnie nawet do 18 litrów ,ale to nic ponieważ jego eksploatacja w porównaniu z innymi autami jest niska . Z ważniejszych podzespołów prawie że nic się nie psuje ( przejechalem tym autem ponad 100 000 tys. na gazie i przy silniku wymienione zostały uszczelniacze) w/g mnie jego zawieszenie nie jest na nasze drogi. Przymierzam się do zmiany auta i nastepne które kupie to bedzie też Scorpio. Jak na nasze kieszenie auto naprawde nie jest drogie w eksploatacji , ponieważ wysokie zużycie paliwa nadrabia się małą awaryjnością auta.
Pozdrawiam wszystkich miłośników tego auta >

Ford Scorpio

Jestem zainteresowanym kupnem scorpio, strasznie mi się podoba , ale boję się żeby nie wybrać jakiegoś trefnego modelu. Gdyby ktoś się znał i wiedział na co uważać to bardzo proszę o email. Narazie dopiero zbieram ale mam nadzieje że uda mi się szybko to zrobić bo rozchorowałem się na jego punkcie ;)

Ciekawe i fajne auto

Mam od jakiegos czasu wersje policyjna 2,9l.caly naped modyfikowany.to rzeczywiscie robi wrazenie. Sprawdzilem na bezpiecznej trasie, 228km/h.A swoje lata ma. Hmm.

scorpiak 2,4 6V rocznik 89

Mam pytanie do użytkowników tego super samochodu.Jestem w jego posiadaniu od pól roku,generalnie nei ma na co narzekać,ale pojawiły się pewne problemy.Pierwszy jest taki,że przy hamowaniu zaczyna telepać kierownica w kierunku góra-dól,co może być tego przyczyną.Wymieniłem tarcze hamulcowe,klocki,tulejki na wchaczach,płyn hamulcowy,wywarzyłem koła a efekt cały cza sten sam.Drugi problem to nie regularne "gubienie" niskich obrtów przy zapalaniu po przejechaniu około 5 km efekt znika.Co może być przyczyną tych kłopotów????
Za wszelki iformacje z góry dziękuję.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników.

A ja i tak lubie Forda Scorpio :D

Mam sentyment do tego samochodu

posiadam Forda od 1995 2,9V6 przejechalem 200tys km na naszych drogach. Rrocznik 1991 nie można mu nic zarzucić i te przyspieszenie ...niestety ząb czasu chce go mi zabrać.

super

sam jestem posiadaczem joz czwartego scorka.Mysle ze jest to auto dla ludzi z nie duzymi pieniedzmi ale z wiekszymi wymaganiami.Przygode ze scorkami zaczolem od 2.0 na gazniku,pozniej byl na wtrysku,potem DOHC ,ostatni to2.0i OHC w automacie z bogatym wypasem.3 miesiace temu kupilem 2.9 coswortha i w tej chwili mam dwa ale tego poprzedniego sprzedal bym komus z sentymentem.Ma bogate wyposazenie gaz jest zadbany.Moj nr tel.696293032.poza tym posiadam duza wiedze o scoroio i z checia doradze. Nie ma drogiego takiego auta w tej klasie.Pozdrawiam wszystkich scorpiomaniakow.