Widok

Ford Scorpio

Ford Scorpio pojawił się na rynku w 1985 roku, kiedy to zastąpił produkowany od 18 lat model Granada. Wprowadzając następcę, inżynierowie Forda pokusili się o dosyć znacznie idące zmiany stylistyczne: kanty zastąpiono krągłościami. Nawet dziś początkowe modele Scorpio nie rażą swoim wyglądem na ulicy, choć auto to ma już 16 lat. Po pięciodrzwiowym nadwoziu o długości 4,66 metra można się ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

2.0 DOHC EFI

posiadam scorpio z 93r i nie chce innego samochodu bo dla mnie lepszy chyba nie istnieje. jedyny problem jaki mam z tym autem to tylne amory (jeden wylal) , do mojego modelu kombi szt. kosztuje od 1500-2000 pln jesli ktos ma informacje o tanszych (moga byc uzywane) prosze odpis na moj mail. z gory dzieki

szukam dobrej porady

zachorowalem na punkcie tego samochodu chce kupic takiego sobie,szukam dobrych porad na co uwarzac przy kupnie co najczesciej sie psuje itp.kazda dobra rada jest pomocna

mirko

Mam skorpiaka z 1986 roku
ma ful wypas slnik OHC EFI pali tyle co maluch no mże troche więcej jest w automacie wersja limitowana takiej budy jaszcze nie widziałem
ma tempomat komputer siedzienia rgulowane z przodu i z tyłu elektrycznie panel sterowania ogrzewania i nagłośniniem radi
do tego ma kupę bajerów o których mogą pomarzyć inni własiciele tej marki samochdu przepraszam ,limuzyny.
jest tak kto nie miał zaszczytu przejechać się taką bryką.JEST TAKIE POWIEDZIENIE.NIE KAżDA MORDA PASUJE DO FORDA !mam 115 karych pod machą w automacie to jast
85 W .niech inne marki chylą czoła przed takim autkim.
pozdrawiam MIRKO .

scorpio 2.0dohc125km

witam posiadaczy scorpio mam scorpio z 90 roku nienazekam na niego chodzil dopuki gazu niezalozylem po zalozeniu instalacji pochodzil 2 lata i wydmuchalo uszczelke pod glowica wymienilem wraz z planowaniem glowicy pochodzil roki na nowo ten problem powrucil ktos podpowie oco w tym chodzi woda idzie wydechem czy moze uszczelka slabej firmy //.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

uszczelka

to ze z tlumika woda leci to po prostu nasze pl paliwa :) jesli chodzi o uszcelke zdarzaja sie wadliwe ale rzadko, przedewszystkim trzeba wiedziec jak ja wymieniac poniewaz kazdy silnik ma inne techniki wymiany uszcelki pod glowice, lub jesli uszczelka zostala dobrze zamontowana to sa dwie mozliwosci 1- jezdzisz na wusokim biegu np 5 mala predkoscia np 60km/h to bardzo opciaza dol silnika a przy okazji i uszczelke badz 2- masz slabe pierscienie na tlokach i do komory spalania dostaje sie olej z silnika to znowu zwieksza cisnienie na tlokach co rowniez oslabia usczelke przy silniku benz spreżenie powinno wynosic 14 bar jesli jest wieksze chocby o 0.5 bar to juz jest zle. to chyba tyle mam taki sam motor wiec jak cos bedziesz chcial wiedziec pisz smialo.

szkoda ze robil go ford

witam od 5 lat mam scorpio 2.0 EFI DOHC sedan MK1 z 91, ktore juz umiera z braku funduszy i oplacalnosci remontu ale bedzie mi go brakowac. Dla mnie najwieksza wada tego auta jest to ze robil go ford bo sam model jest bardzo udany - nie liczas drobnych wad jak.np idiotyczne punky mocowania pasow z przodu powodujace urazy glowy przy uderzeniach bocznych. Ogolnie auto nie nawalilo ani razu ale powoli wszystko siada, glownie elektryka.
Zeby poszalec to trzebaby miec coswortha ale przy 2.0 tez da sie jezdzic a potrafi palc mi mniej niz kiedys duzy fiat przy silniku 1.5 - w takim aucie zalezy tez jak masz ciezka noge. Ale najlepsze jest zawieszenie - ogolny komfort jazdy jak w wozie drabiniastym czyli czujesz kazdy kamien ale za to na zakretach ma sie suche pampersy - kilka razu juz chyba uratowal mi staruszek du...e przy gwaltownych manewrach gdy jakis slepak wyjezdzal z boku na pale. Ogolnie bardzo polecam - jezeli chce sie miec full-wypas bryka a nie ma sie funduszy na Merca czy BMW to jedyna alternatywa jest Scorpio.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

skorpio 2,4 v6

mam skorpioka nie dawno mialem merca 190e ale skorpiem jestem mile zaskoczony jest leciwy bo 91r.
tak przy starcie to go do dwojki nie czuc ale potem to bandyta dalem smieszna cene a zadowolenie ogromne tak jak niema kasy a sa wymagania to skorpioka nabyc i ogien na tloki!!!

Scorpio 2.0 DOHC `91

Maszyna jest nie do zajeżdżenia. Posiada fabryczny holenderski gaz i sprawną klimę. Na dwójce rozpędza się do 105km/h przy zapięciu trójki można zobaczyć 150km/h średnie spalanie na trasie przy predkosci do 140km/h to 8.2 -8.5 litra na 100km przy normalnej jezdzie bez klimy zadowala sie 10 litrami gazu roznicy w spalaniu nie robi mu ciagniecie przyczepy jest w naszej rodzinie juz 10 lat i przejechal u nas 350tys ogolnie ma przejechane 520tys i wciaz chce jezdzic... miejsca jest bardzo duzo... auto jest b. komfortowe, zawieszenie mocne i trwałe... Pomimo swego przebiegu i lat da sie rozpedzic ta maszynę do 200km/h Teraz o wadach: wada sa jak we wszystkich scorpiakach reperaturki tylnych blotnikow, 4 lata temu przestal dzialc abs...

IDEAŁ!!

HEj! mam scorpiaka z 88r 2.9 ASB na liczniku 217tys oryginalnego przebiegu. auto mimo tylu lat wyglada jak nowe nic nie skrzypi w srodku nic nie wytarte. Komfort- jadac tym samochodem,nawet po polskich drogach odpoczywam(mimo 16'koł) kiedy trafił mi sie wypadek i beta 5 wpakowała,sie w bok..na czas reperacji, kupiłem drogi do jazdy. dałem za niego tysiaka..aa kilometry łyka cały czas,tylko zalewać:) nawiazujac do wypadku..blacharz powiedział ze tak twradego auta jeszcze nie wyciagał:) i teraz smigam dwoma na zmiane bo nie zamierzam sie pozbywac:)

scorpio 2.0 OHC z 87r. + lpg

Witam to scorpio bylo w mojej rodzinie od 1992r. auto bardzo wygodne przejechało ponad 500 000 km i nigdy nas nie zawiodlo oczywiscie wymiana wszystkich plynów i materiałów eksploatacyjnych takich jak amory tarcze klocki filtry płyny na orginalne (o ile byly dostępne) na czas i nic sie nie stalo 2 razy mialem problem z instalacja LPG (zwykła na mikserze) zwykla cofka i gumka pękała po regulacji bez problemu. Ato fajne dobrze wypasione ale mało ekonomiczne około 12l LPG/100km no i na zimę nie dla chłopców którzy maja krotko prawko bo na śliskich drogach lubiało zamiatac pupą ale jak się już człowiek oswoił to sama radośc na małym rondzie bokiem 3-4 kółeczka auto trochę gniło tylna klapa nad tablica i błotniki. Niestety scorpionik (jak go nazywała moja Córka) umarł po wypadku na obwodnicy Gdańska jak ciężarówka zgniotła go aż do podłużnic. Aktualnie szukam następcy SCORPIO 2.9 V6 24V Cosword Ghia z końca produkcji czyli 98r. na automacie jak ktoś ma chętnie kupie i obiecuje dożywotnia opiekę oto mail pxxx22@gmail.com

re

kolego te twoje scorpio z 94roku ma moc 143kw to w przeliczeniu na km masz pod maską 195 KM.

RE

KOLEGO SPRAWDŻ KOPUŁKIE ZAPŁONOWĄ I ŚWIECE ALE ZACZNIJ OD KABLI JAK MASZ KOPUŁKIE W NIEJ JEST USZCZELKA I TAM SIE WODA DOSTAJE I MA PRZEBICIE W MOIM TAK BYŁO
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

usczelka

to znowu ja co do tej usczelki pod głowicą w scorpio 2.0 dohc jeśli ją planowałem 1raz i teraz jak niema śladów zarysowania itp to można ją założyć drugi raz bez planowania ,a drugie jak ustawić rozrząd od czego zacząć tak trzeba żeby znaki na kole wału i kołach rozrządu się zgadzały ,to trzeba obrucić wałkami rozrządu i pierwszy tłok musi być 2,5cm przed GMP ,PROSZĘ O RADĘ I DZIĘKUJĘ

to się nazywa luksus!

mój scorup 94' 2,9v6 24v silnik od modelu z 97r.(210km)$$$ghia$$$
ićcie do holery z audicami po 20.000zł(z segmentu E),lub beemami po 30.000zł(z segmentu E).
scorpio to jest wygoda i dynamika!
gość który jeździ chryslerem 300c jak się przejechał moją scorupą(wersja ghia) powiedział że zakochał się w tym samochodzie,jak on się prowadzi i jakiego ma kopa!

super kareta

auto niezawodne mam w nim gaz przy normalnej jeżdzie spala 20 zł.na 100 km silnik 2.0 dohc.mocy wystarcza w zupelnosci.mam skrzynie automat bezproblemowa,jedyny mankament to to że wszystko musi byc wymienione na czas zwłaszcza oleje bo póżniej sie mscii kupa roboty

uszczelka

raczej pierścienie nie są zużyte bo całkiem nieżle pali jechałem nim 240km/h zamknął szafe myślę że to sprawa szpilek wkręcone były stare czekam forumowicze na odpowiedz

ciągle ten sam problem z automatem

To juz moje 3 skorpio 1991r 2,6 v6 ten sam wyciek ze skrzyni przewaznie leje się dosłownie przy ciągnięciu przyczepy lub przy ostrej jezdzie a wtedy siwy dym bo leci na rurę wydechową a leje się na łaczeniu skrzyni z silnikiem ,proszę 0 radę czy to ze starosci jakis oring lub itp to muj numer 0695-812-397 wyslij s-esa to oddzwonię lub info na necie,pozdro.

V6 2.8 ghia

super autko i jak sie go nie piłuje to wcale duzo benzynki nie bierze kupilem w bardzo dobrym stanie od sasiada i jestem mile zaskoczony poprzednio mialem sierre 2.0 DOHC i miala kopa ale 2.8 nawet w automacie wbrew pozorom zbiera sie ladnie ze swiatel i nie ma problemu z wyprzedzaniem autobusow i innych tego typu co moge polecic wszytskim ktorzy chca zakupic ten wlasniue model to kupic w dobrym stanie sprawdzic glownie most skrzynie czy nie szarpie a naprawde bedzie zadowolony bylem troche zdegustowany bo to ford general motors i wogole ale jest ladny i bardzo wygodny ogolnie super nawet dla wybrednych polecam cosswortha super samochodzik

4x4 2.9 v6 '90

Mówcie co chcecie, ja mam Scorpio 4x4 z 90 roku z silnikiem 2.9v6 EFI. w full wypasie. Masakra, tym samochodem mozna wziasc nie jedna bemke 5 czy cos w tym stylu, scigacze z pod swiatel nie maja szans, szkoda tylko ze zagazowny, troche pali, obecnie ma przejechane 130 tys mil

SCORPIO ;92 2.O.DOHC GAZ -- GHIA-- SEDAN ZŁOTY

Kto nie jeździł ten ma prawo nażekać , ale kto się przejedzie ten się zdziwi!Mam go od 2 lat Jest zagazowany felgi aluminiowe ,mają dwa lata.Auto z klasą.Przepraszam ale nie spotkałem ładniejszego skorupiaka.8 głośników clariony i radyjko JVC
Na autostradzie 205 km/h Niestety muszę go sprzedać.Kupuję WIELORYBA !!! JEŚLI KTOŚ MA OCHOTĘ OBEJŻEĆ ZAPRASZAM ZŁOTORYJA 605-060-043