Widok

Formalności dot. ślubu kościelnego.

Wesele Temat dostępny też na forum:
Mamy ustalony termin na przyszły rok. Oboje jesteśmy z różnych parafii, a ślub bierzemy w innej, trzeciej. Siostra mi mówiła o naukach, dokumentach, licencjach, pozwoleniach, protokołach. Czytałam wątek na ten temat, ale dalej mam wątpliwości kiedy i co załatwiać tym bardziej że narzeczony za granicą, a ja swoją parafię mam na drugim końcu Polski . Czy ktoś mi może po polsku wytłumaczyć czym się różni pozwolenie na zawarcie ślubu od licencji? Co to jest ten protokół przedślubny w w której parafii i kiedy się go sporządza? Ta biurokracja mnie przeraża ;/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi : ) ale biorąc pod uwagę te wszystkie formalności to aż się odechciewa ; /
dzięki za odpowiedzi. będę musiała jeszcze raz załatwić akt chrztu w takim razie.
Dokładnie odwrotnie :P Akt urodzenia jest ważny bezterminowo, bo to jest akt wydawany w Urzędzie. Akt chrztu z adnotacją o bierzmowaniu jest ważny 3 miesiące od daty wystawienia, bo na nim jest też adnotacja o ew. ślubie czy oficjalnym wystąpieniu z Kościoła.
akt chrztu jest wazny bezterminowo - musi miec adnotacje o bierzmowaniu. akt urodzenia jest wazny 3 miesiace od daty wydania.
Moim zdaniem będzie nieważny, ale najlepiej zadzwonić i zapytać księdza.

Tak, 11 lipca :) Na spokojnie wszystko zdążycie załatwić :)
podłączę się do wątku. biorę ślub 11 października. rozumiem, że najszybciej załatwiać dokumenty możemy po 11 lipca? a akt chrztu też jest ważny tylko 3 miesiące do daty ślubu? bo parafia w której miałam chrzest jest w innym województwie. moja mama będą tam przypadkiem wzięła mi akt chrztu w marcu... będzie nieważny?
tez braliśmy ślub w trzeciej parafii- w mojej wzielismy zapowiedzi i zaświadczenie, że możemy brać slub nie w mojej parafii, ja z jeszcze innej parafii akt chrztu i na nim info o bierzmowaniu wazne bezterminowo ( akt chrztu zadzwonilam do ksiedza i odebral go mój kuzyn- tez na drugim koncu Polski). 2,5 miesiaca przed slubem wzielismy akty urodzenia z urzedow- musza byc wazne jeszcze kilka dni po slubie. z dokumentami z nauk i poradni małżeńskiej oraz z usc poszlismy w gdansku do parafii przyszłego Męża i tam spisalismy protokół, a nastepnie otrzymalismy licencje i ją zawiezlismy do 3 parafii wraz z kartkami o spowiedziach.
Licencja to to samo co pozwolenie. Chodzi tu o zgodę któregoś proboszcza (Twojego lub narzeczonego) na przeprowadzenie rozmowy kanonicznej (czyli spisanie protokołu), wszelkie formalności i udzielenie ślubu poza ich parafią. Z tego, co wiem od dwóch różnych księży, wystarczy jedno pozwolenie (od Ciebie lub od niego).

Poza tym pozwoleniem potrzebujecie ponadto: każdy z was świadectwo chrztu z adnotacją o bierzmowaniu (tam, gdzie byliście chrzczeni i ewentualnie bierzmowani, jeśli to dwie różne parafie) i z tych kościelnych to chyba na tyle. Kościelne dokumenty są ważne przez 3 miesiące.
Protokół przedślubny, czyli rozmowa kanoniczna, sporządzana jest tam, gdzie będziecie brali ślub. Ksiądz pyta czy np. nikt was do ślubu nie zmusza itp. Ogólnie nie jest to niewiadomo jak straszne, z tego co słyszałam. A kiedy się sporządza to jakoś tak w ciągu 3 miesięcy przed ślubem (czyli nie wcześniej niż 3 m-ce przed, bo ważność dokumentów musi być zachowana) - to sobie ustalacie z księdzem tam gdzie będzie ślub. Kwestia zapowiedzi wychodzi po spisaniu protokołu- ksiądz poinformuje gdzie co i jak.
Ponadto dokumenty z USC: odpisy skrócone aktów urodzenia (tam gdzie się urodziliście i później w jednym z waszych USC (tam gdzie jesteście zameldowani - Ty lub on, ale musicie zrobić to razem) załatwiacie zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia ślubu (czy jakoś tak). Opłata skarbowa za odpisy aktów urodzenia- 22 zł. Opłata za sporządzenie aktu małżeństwa- 84 zł (płaci się w tym USC, tzn. tej miejscowości, gdzie będzie ślub.

Nauki przedmałżeńskie i poradnia rodzinna - możecie to załatwić gdziekolwiek :)

Jeśli coś pomyliłam to dajcie znać, ale wydaje mi się, że jest ok, bo jestem w tej samej sytuacji co Ty i na świeżo z załatwianiem wszystkich dokumentów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeżeli ślub za rok to jeszcze sie wstrzymaj. Wszystkie dokumenty dotyczące ślubu ważne są tylko 3 m-ce więc to załatwiasz dopiero 3 m-ce przed ślubem. Jestem w podobnej sytuacji ale ślub mam już za niecałe 3 m-ce i jestem na etapie załatwiania dokumentów. Pozwolenie musisz wziąć od swojego ksiedza ze swojej parafii w tym też akt chrztu i informację o bierzmowaniu, protokół przedmałżeński spisujesz już w parafii w której bierzesz ślub.
do góry