Widok
Fotoradary na ul. Lotniczej - Stop piratom drogowym.
http://www.radabanino.pl/start/349-fotoradary-na-ul-lotniczej-stop-piratom-drogowym.html
Mamy nadzieję, że kierowcy, mieszkańcy naszej miejscowości z "ciężką noga" wyrażą zrozumienie
dla naszych działań.
Mamy nadzieję, że kierowcy, mieszkańcy naszej miejscowości z "ciężką noga" wyrażą zrozumienie
dla naszych działań.
nie i jeszcze raz nie. fotoradar stanie pewnie na odcinku lotniczej gdzie nawet nie ma przejścia. Nie lepiej zastosować technologię z przodkowa. Typu czerwone światło gdy ktoś jedzie za szybko?? Wszędzie fotoradry montują i to na takich odcinkach na których one tylko zarabiają kase a nie poprawiają bezpieczeństwo.
Jestem mieszkańcem zachodniej części Banina (boczna od Pszennej) i w całej rozciągłości przychylam się do koncepcji ustawienia radarów, ale rozszerzyłbym działania również na:
- przeniesienie znaku "teren zabudowany" w okolice rzeczywistego końca Banina za pizzerią Tintino
- wydłużenie podwójnych ciągłych po obu stronach skrzyżowania Lotnicza z Pszenną. Wielokrotnie byłem świadkiem, wyprzedzania na skrzyżowaniu łącznie z wyprzedzaniem autobusu (kierunek Gdańsk) stojącego na przystanku. Człowiek myśli, że spokojnie może włączyć się do ruchu - kierunek w prawo a tu zaskoczenie w postaci wyłaniającej się zza autobusu pędzącej ciężarówki.
- dodatkowe oświetlenie mające na celu zdecydowanie poprawienie widoczności przejścia dla pieszych w rejonie tego skrzyżowania - gdyż przejście na drugą stronę ulicy często graniczy z cudem. Po zmroku
jest tam ciemno jak w przysłowiowej d...
Najlepszym lecz pewnie nierealnym rozwiązaniem byłyby wysepki w okolicach nieszczęsnych skrzyżowań. A może światła?
Sorki, że skupiłem się tylko na skrzyżowaniu z Pszenną ale codziennie ją użytkuję lecz myślę, że proponowane przeze mnie rozwiązania są uniwersalne dla całego Banina i nie tylko. Mogły by one przyspieszyć budowę zaplanowanej gdzieś na nieznaną przyszłość obwodnicy Banina (sam w nią nie wierzę)
- przeniesienie znaku "teren zabudowany" w okolice rzeczywistego końca Banina za pizzerią Tintino
- wydłużenie podwójnych ciągłych po obu stronach skrzyżowania Lotnicza z Pszenną. Wielokrotnie byłem świadkiem, wyprzedzania na skrzyżowaniu łącznie z wyprzedzaniem autobusu (kierunek Gdańsk) stojącego na przystanku. Człowiek myśli, że spokojnie może włączyć się do ruchu - kierunek w prawo a tu zaskoczenie w postaci wyłaniającej się zza autobusu pędzącej ciężarówki.
- dodatkowe oświetlenie mające na celu zdecydowanie poprawienie widoczności przejścia dla pieszych w rejonie tego skrzyżowania - gdyż przejście na drugą stronę ulicy często graniczy z cudem. Po zmroku
jest tam ciemno jak w przysłowiowej d...
Najlepszym lecz pewnie nierealnym rozwiązaniem byłyby wysepki w okolicach nieszczęsnych skrzyżowań. A może światła?
Sorki, że skupiłem się tylko na skrzyżowaniu z Pszenną ale codziennie ją użytkuję lecz myślę, że proponowane przeze mnie rozwiązania są uniwersalne dla całego Banina i nie tylko. Mogły by one przyspieszyć budowę zaplanowanej gdzieś na nieznaną przyszłość obwodnicy Banina (sam w nią nie wierzę)
Monitoring na parkingu przy kościele ? Pierwsze słyszę. A jakiej części społeczeństwa miałby on służyć ? Tej tylko "niedzielnej" ? W inne dni jest to zwykłe klepicho i bagienko, gdzie samochodu nie uświadczysz. Czy to raczej nie parafia powinna być inwestorem takiej inwestycji ? A Rada Sołecka ( nie kościelna ) może chciałaby oświetlić skrzyżowania na lotniczej za publiczne pieniądze ? Rozpisałam się choć nie chce mi się wierzyć by był taki pomysł.
Czytam i nie wierzę ?! To jak ? Z publicznych pieniędzy Rada Sołecka chce zwinansować ochronę prywatnego kościelnego i przyległego terenu ?! Choć to nie 1 kwietnia to chyba jakiś żart ? Proszę jeszcze podać gdzie można znaleźć potwierdzenie tej informacji o której było cicho. Tajemnica ? Może zna ktoś uzasadnienie tej decyzji ?
Nie wiem na co maja być wydane te pieniądze, gdyż zanalazłem tylko taki zapis " MONITORING PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH PRZY SP W BANINIE ". Może chodzi o monitorowanie, czy aby wszystkie dzieci chadzają do kościółka ? Co to może mieć wspólnego z bezpieczeństwem - nie wiem. Wiem natomiast ja i każdy w Baninie, gdzie są egipskie ciemności i że w tych ciemnościach chodzą nasze dzieci. Widać ,że te pisemka rady sołeckiej a które dotyczą skrzyżowania przy biedronce, fotoradarów to taka sobie przedwyborcza pisanina. Ja celu tak wydanych pieniędzy nie widzę.
Drodzy mieszkańcy proszę nie pisać o sprawach które nie mają miejsca w naszej wsi a mianowicie o monitoringu przy kościele!!!!
PODZIAŁ ŚRODKÓW SOŁECKICH 2013 R.
FUNDUSZ SOŁECKI DLA BANINA NA 2013 ROK WYNOSI:31 367,00 ZŁOTYCH
*PODZIAŁ ŚRODKÓW
-4000,00 ZŁ OSP BANINO
-7000,00 ZŁ SZKOŁA PODSTAWOWA
-10 000,00 ZŁ MONITORING PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH
PRZY SP W BANINIE
-3000,00 ZŁ ZAGOSPODAROWANIE RONDA
-7367,00 ZŁ PLACE ZABAW
Tak wyglądał podział środków na rok 2013 i nie ma tu mowy o parkingu przy kościele.
PODZIAŁ ŚRODKÓW SOŁECKICH 2013 R.
FUNDUSZ SOŁECKI DLA BANINA NA 2013 ROK WYNOSI:31 367,00 ZŁOTYCH
*PODZIAŁ ŚRODKÓW
-4000,00 ZŁ OSP BANINO
-7000,00 ZŁ SZKOŁA PODSTAWOWA
-10 000,00 ZŁ MONITORING PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH
PRZY SP W BANINIE
-3000,00 ZŁ ZAGOSPODAROWANIE RONDA
-7367,00 ZŁ PLACE ZABAW
Tak wyglądał podział środków na rok 2013 i nie ma tu mowy o parkingu przy kościele.
Jestem za umieszczeniem kamer nad przejściem dla pieszych w tym parszywym miejscu.
Po pierwsze widok kamery może ostudzić "zapał" co poniektórych kierowców.
Po drugie chciałbym aby oko kamery obejmowało wejście do samej szkoły - funkcja "odstraszania" nieproszonych gości z miejsca jakim jest SZKOŁA.
Mało jest przykładów kradzieży, pobić czy zaczepiania?
Realizacja tego zadania powinna zostać jak najszybciej zakończona.
I tu popieram RSB.
Natomiast uprzejmie pytam jakie macie trudności w zrealizowaniu tego zadania?
Po pierwsze widok kamery może ostudzić "zapał" co poniektórych kierowców.
Po drugie chciałbym aby oko kamery obejmowało wejście do samej szkoły - funkcja "odstraszania" nieproszonych gości z miejsca jakim jest SZKOŁA.
Mało jest przykładów kradzieży, pobić czy zaczepiania?
Realizacja tego zadania powinna zostać jak najszybciej zakończona.
I tu popieram RSB.
Natomiast uprzejmie pytam jakie macie trudności w zrealizowaniu tego zadania?
o ile wiem to szkoła też ma swój monitoring, który obejmuje wejście do szkoły. Nie wiem po co dublować i czemu to ma służyć. Lepiej za te pieniądze kupić parę płyt i doprowadzić do ładu jakąś uliczkę. Podkreślę po raz kolejny, że Banino to nie tylko Pszenna i Tuchomska. Mam wrażenie, że wszystkie podejmowane inwestycje kręcą się wokół tych ulic.
teraz już wiem kto jest odpowiedzialny za większość radarów w Polsce...
kiedy w końcu ludzie zrozumieją że radary nie poprawiają bezpieczeństwa, że hamuje się przed radarem, a za nim przyspiesza.
Służą tylko do nabijania kasy. W Baninie jest potrzebne oświetlenie przejść dla pieszych, a nie radary, bo nawet jadąc 40 na godz. można pieszego w tej ciemności nie zauważyć. I na pewno światła przy szkole by się przydały. Nie mówiąc o innych rzeczach potrzebnych...
kiedy w końcu ludzie zrozumieją że radary nie poprawiają bezpieczeństwa, że hamuje się przed radarem, a za nim przyspiesza.
Służą tylko do nabijania kasy. W Baninie jest potrzebne oświetlenie przejść dla pieszych, a nie radary, bo nawet jadąc 40 na godz. można pieszego w tej ciemności nie zauważyć. I na pewno światła przy szkole by się przydały. Nie mówiąc o innych rzeczach potrzebnych...