~Manson the Forester
91.102.105.*
(10 lat temu) 22 listopada 2015 o 11:39
A ja się z Tobą Brat jednak nie zgodzę.
Moim skromnym zdaniem rozwój cywilizacji przemysłowej jest początkiem końca ludzkości. Postrzegam go jako jeden z najbardziej negatywnych elementów naszego bytowania, a przy okazji doprowadził do zakłamania, zniewolenia i odhumanizowania ludzi.
Już nawet samo słowo "cywilizacja" niesie w sobie pozytywny ładunek, podczas gdy jej przeciwieństwo, czyli brak cywilizacji, albo "dzikość" jest przesączona pejoratywnym znaczeniem.
A to właśnie dziki znaczy wolny, nieskrępowany, duchowy i mający wpływ na swój rozwój.
Zobacz Brat co się stało. Wszyscy zasuwają codziennie na 8-10 godzin do pracy i nie widzą, że to niewolnictwo ekonomiczne. Mało tego, cieszą się z wolnej niedzieli i soboty, ochłapów otrzymywanych od właścicieli w formie płacy i doznają orgazmu na myśl o dwutygodniowym urlopie w roku.
A jak się już zupełnie wyeksploatują to będąc 67-letnimi wrakami dostają od właścicieli ochłapy w postaci emerytury. Od właścicieli, którzy pracą własnych rączek nie skalali nigdy w życiu, a jedynie planują życie niewolników i układają w kupki banknoty przez nich zarobione.
Ludzie już nawet nie widzą, gdzie są i dokąd idą. Czemu tak Cię Brat jarają wschody słońca, mgły w lesie czy bagienne błocko? Bo tego nie ma. Bo to nie służy postępowi i właściciele niewolników nie widzą sensu w inwestycji w ich rozwój duchowy. A tymczasem kontakt z naturą, życie według jej praw to jest to, czego człowiekowi potrzeba. Bo w takich warunkach wyrósł nasz gatunek.
Tymczasem cywilizacja postępu wpycha nas w sztuczne środowisko. To nie jest rozwój, to jest zniewolenie.
Nie chcę tego, ale hipotetycznie - kto przetrwa jak cywilizacja padnie, albo jak wybuchnie zawierucha? Niech każdy się zastanowi, jakie ma umiejętności i co może zrobić, żeby przeżyć, kiedy nie będzie prądu, policji, wojska, ciepła, benzyny, za to będą uzbrojone i pozbawione zasad bandy złodziei i innej hołoty.
Jak myślicie, że was to nie dotyczy, to jesteście ślepi i głusi.
W razie czego ci, co mają was chronić i w których pokładacie nadzieję pierwsi spieprzą w bezpieczne okolice.
Myślę, że trzeba umieć zbudować dom, piec, piwnicę. Pozyskiwać drewno i produkować żywność, a także ją konserwować i przetwarzać. Rozwój cywilizacyjny, który tak podziwiasz, odebrał ludziom te umiejętności, mało tego, wmówił im, że to nieistotne, barbarzyńskie, niepotrzebne.
Słucham, kto z was czytających wie, co to trivia? Kiedyś podstawa edukacji, a teraz ktoś to stosuje? Ministerstwo Ogłupiania dla zmylenia zwące się Edukacji wykreśliło tę metodologię z programu. Teraz wystarczy zdać test. Nie trzeba znać odpowiedzi, wystarczy wybrać z dopuszczalnych.
Zupełnie nie podzielam Twojej Brat fascynacji, ja też lubię oglądać zabawki, ale nie chciałbym żyć w krainie bajek.
4
1