Widok

Klimatyzacja w biurze

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień klimatyzację i jednocześnie trzymają otwarte 3 okna. Czy to w porządku? Zawsze kiedy jechałem samochodem na tylnym siedzeniu, ojciec mówił mi "włączam klimatyzację, zamknij okno". Ponieważ wtedy byłoby niepotrzebnie większe spalanie w silniku, po co ochładzać cały świat za oknem? I to samo robią dziewczyny u mnie w biurze - chłodzą cały świat za oknem, kosztem wyższego rachunku za energię u pracodawcy. Pewnie jakby same miały za to płacić to by się zreflektowały :) Nie potrafię ich przekonać aby zamknęły okna kiedy włączają klimatyzację, czy mogę prosić o pomoc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Warto przeanalizować zarówno główne argumenty, jak i mniej oczywiste szczegóły.

Myślę, że najlepiej jest wyciągać wnioski po zapoznaniu się z całością dyskusji.

Ciekawie jest zobaczyć, jak różne argumenty wzajemnie się uzupełniają.

Warto zachować otwarte podejście i być gotowym na zmianę zdania, jeśli pojawią się nowe argumenty.

Dobry... kawa
youtu.be/mEGhA-UIQ0U?si=Xva-mz-KI6s8X67-

To zagadnienie pokazuje, że szczegóły często mają większe znaczenie, niż początkowo się wydaje.

Moim zdaniem spokojna wymiana argumentów jest najlepszym sposobem na poznanie różnych perspektyw.

Uhm... jak mi się kce pić ;)
Z dedykacjom dla "wykształconych"... lecz zakompleksionych "koleżanek" tego tam :*
youtu.be/wDVL1Gsk0Ao?si=ZGJyaDZIQfeQGw72

Kawa. Dzisiejszą nagrodę, zgarnia Król Mieczy. Gratki
"Mąż oziębłej żony poszukuje żony oziębłego męża celem wspólnej dyskusji o tym, że pogoda też mogłaby być chłodniejsza".

Hmm, nie wyobrażam sobie, siedzieć w pracy latem bez klimatyzacji.

Masz absolutną rację Twój tata dawał Ci bardzo dobrą lekcję fizyki i ekonomii. Sytuacja, którą opisujesz, to klasyczny błąd walki z wiatrakami, który generuje potężne koszty i skraca życie urządzeń.

Jako ekspert z branży klimatyzacyjnej (MD Instal), spotykam się z tym nagminnie. Oto kilka merytorycznych argumentów, których możesz użyć, by przekonać koleżanki (lub szefa, bo to on tu traci najwięcej):

Zasada lodówki: Włączanie klimatyzacji przy otwartym oknie jest jak zostawienie otwartych drzwi do lodówki i dziwienie się, że w środku nie jest zimno, a agregat wyje z przeciążenia. Klimatyzator to nie wentylator on nie tylko dmucha chłodem, ale wymienia ciepło. Otwierając okno, zmuszacie sprężarkę do pracy na 100% mocy bez przerwy.

Koszty energii: Rachunki za prąd przy takiej metodzie mogą być wyższe o nawet 40-60%. Klimatyzator inwerterowy po osiągnięciu zadanej temperatury w zamkniętym pomieszczeniu zwalnia i pobiera minimalną ilość energii. Przy otwartym oknie nigdy nie osiągnie tej temperatury, więc będzie palić prąd jak szalony przez cały dzień.

Zdrowie i wilgotność: Klimatyzacja osusza powietrze. Otwierając okno, wpuszczacie wilgotne, gorące powietrze z zewnątrz. Efekt? W biurze robi się duszno (tzw. efekt parówy), a skraplacz w urządzeniu zaczyna produkować ogromne ilości kondensatu, co sprzyja rozwojowi grzybów, jeśli urządzenie nie jest idealnie serwisowane.

Szybsza awaria: Sprzęt pracujący non-stop na maksymalnych obrotach zużyje się w 2-3 lata zamiast służyć 10. Naprawa kompresora to często koszt połowy nowego urządzenia.

Warto uświadomić pracodawcę, że profesjonalne zarządzanie klimatyzacją to nie tylko kwestia wygody, ale i obowiązków prawnych. Firmy muszą dbać o szczelność i efektywność swoich urządzeń, co jest elementem audytów środowiskowych. Jeśli szukacie rzetelnej wiedzy o tym, jak firma powinna profesjonalnie zarządzać takimi urządzeniami pod kątem przepisów, warto zerknąć na gotowe procedury F-gaz pod kontrolę UDT, które jasno określają zasady eksploatacji i dokumentowania pracy systemów chłodniczych.

Moja rada: Zaproponuj dziewczynom kompromis. Intensywne wietrzenie biura rano (np. przez 10 minut na oścież), a potem zamknięcie okien i włączenie klimatyzacji na stabilne 23-24°C. Będzie zdrowiej, ciszej (brak hałasu z ulicy) i zdecydowanie taniej dla firmy.

Powodzenia w negocjacjach! :)

Fiksnij ślicznego glicza to zdążymy między makaronem a kawusią :)
https://youtu.be/JgkWklCMcG4?si=XoZhr8UPhjvcorak

A propos alergii, klimatyzator z porządnym filtrem i wygodnym dostępem do czyszczenia to spora ulga w sezonie pylenia. Do tego tryb osuszania potrafi poprawić komfort wieczorem. Listę serii i szybkie porównania znajdziecie na https://www.aiwa.pl/. Ustalacie stały harmonogram mycia filtrów, czy robicie to dopiero, gdy zaczyna spadać wydajność?

Serwis przed sezonem oszczędza nerwy, gdy przyjdą upały. Ja robię przegląd, czyszczę wymiennik i sprawdzam drożność skroplin, żeby uniknąć kapania. Potem wystarczy ustawić przypomnienie w kalendarzu na kolejne miesiące. Dla przeglądu modeli i instrukcji warto podskoczyć na https://www.aiwa.pl/. Macie swój stały termin przeglądów, czy działacie ad hoc?

Myślicie, że klimatyzator na elewacji może przeszkadzać sąsiadom? Trochę się obawiam, że będą mieć pretensje.

Mnie bardzo spodobała się oferta jaką posiada https://klimatyzacjedomu.pl/ . Ogólnie jeśli chodzi o klimatyzację to rzeczywiście działa ona bardzo sprawnie, dodatkowo jest dostępna w konkurencyjnej cenie

A co na to przełożony? To nieekonomiczne ;/

Wydaje mi się, że korzystnym wyborem będzie jednak https://daikin.konin.pl/ . Co do urządzeń to wyróżniają się one wysoką jakością i co ważne można je kupić w atrakcyjnej ceni

Dobrze zauważasz, że klimatyzatory komercyjne są projektowane z myślą o chłodzeniu większych pomieszczeń, dlatego zwykle powinny radzić sobie z utrzymaniem odpowiedniej temperatury bez konieczności robienia przeciągów. W przypadku większych obiektów komercyjnych, takich jak biura, sklepy czy hotele, systemy klimatyzacyjne są projektowane i instalowane z uwzględnieniem zapewnienia odpowiedniej cyrkulacji powietrza oraz komfortu termicznego dla użytkowników.

Wpuszczanie świeżego powietrza może być istotne, zwłaszcza w celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji wewnątrz pomieszczeń. Świeże powietrze z zewnątrz może pomóc w usuwaniu zanieczyszczeń, wilgoci i zapachów, co przyczynia się do utrzymania zdrowego i przyjemnego środowiska pracy lub pobytu dla użytkowników budynku.

Odpowiednia wentylacja jest kluczowa dla zapewnienia zdrowia i komfortu użytkowników pomieszczeń komercyjnych. Dlatego projektowanie systemów klimatyzacyjnych często uwzględnia również aspekty wentylacji, takie jak dostęp do świeżego powietrza i odpowiednie systemy filtracji, które pomagają w utrzymaniu jakości powietrza w pomieszczeniach.

W przypadku dużych obiektów komercyjnych ważne jest także regularne utrzymanie i konserwacja systemów klimatyzacyjnych oraz wentylacyjnych, aby zapewnić ich sprawność i skuteczność działania, co przyczynia się do zapewnienia komfortu użytkowników i oszczędności energii. Szczegóły tutaj: https://www.procedury-fgaz.pl/

Kobiety Inko to termin, który może być używany w kontekście niektórych kultur lub społeczności, aby odnieść się do kobiety, która ma wyjątkową siłę charakteru, niezależność, odwagę i determinację. To pojęcie nie jest tak powszechne jak na przykład męskie odpowiedniki, takie jak "mężczyźni macho", ale może odnosić się do kobiet, które są silne zarówno fizycznie, jak i emocjonalnie, oraz które odznaczają się szczególną niezależnością i determinacją w dążeniu do swoich celów.

Jest to wyróżnienie, które podkreśla siłę i determinację kobiet oraz ich zdolność do pokonywania trudności i przeciwności losu. Niezależnie od płci, każdy może inspirować się cechami jak odwaga, siła charakteru i niezależność, które są zwykle kojarzone z "kobietami Inko". Ważne jest jednak unikanie stereotypowego podejścia do jakiejkolwiek płci oraz docenianie różnorodności i indywidualnych cech każdej osoby, niezależnie od płci czy jakiejkolwiek innej cechy. Więcej info na stronie: https://www.procedury-fgaz.pl/

Inne tematy z forum Hydepark

Punki z Zabianki (20 odpowiedzi)

Podobno w latach osiemdziesiątych na zabiance była jakaś punkowa ekipa czy ktoś wie coś na ten...

Trójmiasto do bani (387 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

Własna firma? (55 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

do góry