Widok

Fundusz Sołecki Banino 2016

W dniu 28.09 2015 przedstawione zostały 3 wnioski z czego 2 były głosowane jeden przejął Burmistrz z obietnicą realizacji. Wniosek Rady Sołeckiej częściowo pokrywał się z wnioskiem mieszkańców ulicy Polnej i przyległych co widać powyżej. Mieszkańcy ul. Polnej i przyległych zaszczycili nas liczną obecnością przy wsparciu radnego Pawła Korenia. Przedstawili swój wniosek który ze względu na ich większość został przegłosowany. Gratulujemy mobilizacji i solidarności mieszkańców. W ten oto sposób całe Banino może się cieszyć z projektu oświetlenia na ulicy Polnej za nie małą kwotę 17000,00 oraz z zakupu i ułożenia 400szt. płyt YAMBO na ul. Polnej za 28000,00. Drodzy mieszkańcy, tak o to dowiedzieliście się jak bardzo ważne jest uczestnictwo w Zebraniach Sołeckich!!!! Rada Sołecka optowała za projektem dla całego Banina tak aby żaden mieszkaniec nie został poszkodowany, stąd też nasze wnioski do budżetu gminnego o między innymi drogi, chodniki i oświetlenie a wniosek o fundusz sołecki z przeznaczeniem na przedsięwzięcia dobra publicznego. Pozdrawiamy i liczymy na wasz czynny udział w kolejnych zebraniach.
Przegłosowany WNIOSEK
o przyznanie środków z funduszu sołeckiego na 2016r.
181.840,72
(na podstawie ustawy z dnia 21 lutego 2014r. o funduszu sołeckim - Dz. U. poz.301 z późn. zmianami), uchwalony na zebraniu wiejskim sołectwa BANINO w dniu 28.09.2015r.
na realizację przedsięwzięcia:
LP. Nazwa przedsięwzięcia przewidzianego do realizacji Koszt przedsięwzięcia
1. Wykonanie progów zwalniających z kostki brukowej wraz z oznakowaniem na ulicach Pszenna, Księżycowa i Źródlana. 14000,00
2. Kompleksowa organizacja festynu integracyjnego we wrześniu 2016 na terenie sołectwa Banino. 4000,00
3. Kompleksowa organizacja balu andrzejkowego dla dzieci. 3000,00
4. Kompleksowa organizacja balu karnawałowego dla dzieci. 3000,00
5. Usługi informatyczne dotyczące utrzymania strony sołeckiej Banino http://www.radabanino.pl
6. Kontynuacja budowy terenu rekreacyjno-sportowego w Baninie. 99840,00
7. Zakup nagród rzeczowych dla dzieci biorących udział w lokalnych turniejach. 2000,00
8. Ozdoby świąteczne na pętlę autobusową. 1000,00
9. Wykonanie projektu oświetlenia na ul. Polną 17000,00
10. Zakup i ułożenie 400szt. płyt YAMBO na ul. Polną 28000,00
11. Zakup książek do biblioteki i sprzętu sportowego dla Zespołu Szkół w Baninie. 7000,00
12. Zakup wyposażenia do OSP BANINO. 2000,72
RAZEM: 181.840,72
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No cóż, pozazdrościć integracji mieszkańcom Polnej.

Oto najlepszy dowód że zamiast psioczyć i narzekać, warto się zorganizować - to popłaca.

Naprawdę GRATULUJĘ zrobiliscie innych na szaro,
chociaż gdzies tam szlag mnie trafia, no tak, ale na zebraniu nie byłam, więc mogę mieć do siebie pretensje ...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na następnym zebraniu cały budżet pójdzie na osiedle Rodzinne i Familijne :-) Gratuluję pomysłu!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja ulica liczy 7 domów jednorodzinnych - bez szans.
W przyszłym roku też chyba jednak nie pójdę na to zebranie ....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nic nie stoi na przeszkodzie by dogadać się z innymi ulicami i wspólnie działać, pod warunkiem że wasza ulica/ droga jest drogą gminną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oczywiście jeśli osiedla te mają drogi gminne a nie prywatne ;) Jeśli nie to możemy stworzyć całkiem fajny pomysł na ulice przyległe. Zapraszam do współpracy.
gminna, gminna.
Stare ulice (lewa strona lipowej), ale widzę że z nowymi przegrywamy. Chociaż trudno się z tym pogodzić, bo z jednej strony rozumiem, że tam udogodnienia obejmą większą liczbę ludzi, ale z drugiej - my na te udogodnienia czekamy od 10 lat ....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Osiedle Rodzinne i Osiedle Familijne jest prywatne w związku z tym proponuję wsparcie ulic przyległych i innych projektów poprzez aktywne branie udziału w ich ustalaniu oraz uczestnictwo i głosowanie na zebraniach wiejskich.
Szkoda, że informacja o zebraniu wiejskim nie pojawiła się na tym forum wcześniej. Nie każdy odwiedza stronę Rady Sołeckiej (tam zresztą info o zebraniu pojawiło się raptem kilka dni przed tym wydarzeniem), powszechnie zaś wiadomo że (czy to się komuś podoba cy nie) forum na trojmiasto.pl jest głównym kanałem komunikacji dla mieszkańców Banina.

Mam wrażenie, że Radzie Sołeckiej niespecjalnie zależało na wysokiej frekwencji na zebraniu wiejskim. Czy nie chodziło o to, aby bez większej dyskusji przepchnąć wniosek przygotowany przez Radę Sołecką?

Brawo dla mieszkańców ul. Polnej! Jak to w życiu bywa wygrywa ten, kto ma dostęp do informacji :)
Do dnia wczorajszego nie wiedziałem że istnieje tak prężnie działające forum o Baninie stąd też brak takiej informacji tutaj. Nie, wręcz przeciwnie zależało nam na dyskusji na temat naszego wniosku. Co do frekwencji na zebraniach sołeckich jest naprawdę słabo max 100osób na 3800 osób uprawnionych do głosowania mimo rozwieszanych informacji, zamieszczania informacji na stronach itd. Często mamy wrażenie że mieszkańcom nie zależy na losach Banina co przedstawiaj swoim zaangażowaniem w sprawy społeczne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
rozwieszane informacje? proszę mi powiedzieć gdzie były wywieszone te informacje?
Chodzę z psem na spacery, zawsze interesuję się wywieszanymi ogłoszeniami, takowych nie zauważyłam.

A na jakich stronach? rady sołeckiej i gdzie jeszcze?
proszę odpowiedzieć, to może zaczniemy te strony odwiedzać by się czegoś dowiedzieć.
Panele ogłoszeniowe w Baninie. Strona radabanino.pl, strona UG Żukowo. W obecnej chwili przygotowuję stronę na Facebooku ponadto będziemy zamieszczać informacje na naszej stronie i na forum.trójmiasto a także na panelach ogłoszeniowych mamy nadzieję że to spowoduje że mieszkańcy liczniej będą przybywać na zebrania sołeckie. Ponadto przypominam że działamy w takim składzie od marca a każdy z nas ma też swoją pracę i życie prywatne a funkcje pełnione przez nas są funkcjami społecznymi non profit, w związku z tym prosimy o wyrozumiałość. Od marca stworzyliśmy wiele projektów które próbujemy wdrożyć w życie a na to trzeba czasu i woli urzędników " nie odrazu Rzym zbudowano".
Pytam poważnie
Gdzie są rozmieszczone panele ogłoszeniowe w Baninie?

A"propo. Kiedys tablica stała na rogu Diamentowej i Modrzewiowej, Uważam że bardzo dobre miejsce, "obsługiwała" całe osiedle (i stare i młodsze) za Algidą. Obecnie straszy. Może można by ją reaktywować? - to prośba do Rady Sołeckiej
To słabo, bo to forum jest prężne od dobrych kilku lat. Niejednokrotnie pojawiały się tu informacje zamieszczane przez Radę Sołecką, nie jest to więc wiedza tajemna dla RS ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Osobiście nie wiedziałem o tym forum, nie mam czasu na przeglądanie wszystkich portali. Od tej pory informacje będą się również tutaj pojawiać, a wkrótce na facebooku SOŁECTWO BANINO
wkozaz dołączył(a): 2014-01-05 do tego forum, wiec nie pisz tu bzdur, ze nie wiedziales o tym forum
Nie chcę nikogo bronić ale tutaj podałeś datę dołączenia wkozaz do forum.trojmiasto.pl a nie do podforum Banino. Ja też dopiero niedawno znalazłem to podforum ale inne fora czytałem już od dawna.
Do forum.trójmiasto sekcja Banino dołączyłem wczoraj więc te zgryźliwe komentarze proszę zachować dla siebie.
wkozaz, dzięki za informację ze spotkania wiejskiego dot. budżetu bo wydaje mi się, ze po raz pierwszy pojawiła się taka dokładną na forum. Sam pisałem czasem z pamięci, a to nie to samo ;) Niestety tym razem przegapiłem spotkanie wiejskie, a zazwyczaj chodzę na nie. Co do inf. forum to Pani Sołtys doskonale je zna, bo często udziela się na nim i za to jej chwała, szkoda tylko że nie przypomniała mieszkańcom o zebraniu. Ja osobiście jak wiedziałem o spotkaniu to robiłem odpowiednie wpisy, tylko nie wiem ilu mieszkańców z tego skorzystało. Ale myślę ze gdyby choć jeden mieszkaniec dzięki mnie dowiedział się o spotkaniu, to i tak dobrze bo może przyszedłby lub może jeszcze kogoś powiadomił. Myślę ze im większy przekaz tym większa szansa ze więcej ludzi się pojawi. Jednak nie robiłbym sobie wielkich nadziei, ze przyjdzie tyle osób co na dyskusjach o obwodnicy czy o wyrębie naszego lasu. Niestety jeszcze większość z mieszkańców Banina ( i nie tylko, może Polaków ogólnie) nie dorosla do społeczeństwa chcącego coś więcej zmienić niż tylko swój "przydomowy ogródek"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadzam się. Potrzeba więcej informacji w różnych miejscach np. sklepy
" Wykonanie progów zwalniających z kostki brukowej wraz z oznakowaniem na ulicach Pszenna, Księżycowa i Źródlana. 14000,00"

Nie żebym psioczył ale jak oni zamierzają wykonać progi zwalniające z kostki brukowej na drodze z płyt YUMBO? :D
rozrzucą kilka kostek po drodze na odcinku 5 metrów :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ilu deweloperów mieszka w okolicy Polnej ? hę ???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A co to ma do rzeczy?

PS: Nie wiem, czy w ogóle jakikolwiek deweloper mieszka na Polnej.
Niestety Banino jest już za duże na taki charakter zebrań wiejskich -~na zebraniu było 150 osób i ciężko było przeprowadzić samo głosowanie nie mówiąc już o jakiejś dyskusji merytorycznej - gdyby było 1000-3000 osób zebranie i ustalenie czegokolwiek byłoby niewykonalne - to już jest bardziej miasteczko. Trzeba chyba bardziej upodobnić (o ile ustawa pozwala ale to już problem dla prawników) podział tych środków do postępowań przy budżetach obywatelskich w miastach. OK można się zżymać, że mieszkańcy jednej ulicy przegłosowali część budżetu dla swojej okolicy ale Rada Sołecka w swoim wystąpieniu bardzo słabo przedstawiła i uzasadniła swoje propozycje. Ozdoby świąteczne za 3000 zł na pętlę autobusową może i są interesującym pomysłem ale ozdoby kupuje się jak się już ma co ozdabiać. Budowa czy też organizacja terenu sportowo-rekraacyjnego jest jak najbardziej potrzebna ale ponad 100 000 zł z budżetu Rady Sołeckiej na ten cel to 10% szacowanych (bardzo zgrubnie) kosztów tej inwestycji - nawet przy rosnącym budżecie sołectwa i niezmiennej woli mieszkańców ukończyć się ją da za 5-6 lat kosztem wszystkich innych pomysłów. Nie zapominajmy, że jest też kompleks sportowy przy szkole - trochę wysiłku i dobrej woli osób zarządzających tym terenem jest potrzebne ale można zapewne zwiększyć znacząco jego dostępność dla mieszkańców.
Podsumowując przegłosowano słabe propozycje spośród jeszcze słabszych - wniosek na przyszłość - trzeba znacznie wcześniej zbierać pomysły, prezentować je i dyskutować z mieszkańcami. I trzeba się przygotować (o ile to możliwe) na inną formułę zebrań wiejskich.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak tu żyć? Zamiast zainwestować w dojazd do Pkm to oni inwestują w oświetlenie renifera!!!!! Śmiech!
Soltys zawsze pisala tutaj informacje o zebraniach wiejskich, tym razem nie bylo w wiadomym celu...
Fajnie to by wyglądało - pstrokate szmaty na lawetach i płotach a nad tym bajzlem mrugający renifer
W połowie września weszła ustawa o ochronie krajobrazu.
RS już następnego dnia złożyła stosowne pismo do UG.
Zarówno RS i UG dały sobie czas do końca października i w temacie
" pstrokate szmaty na lawetach i płotach a nad tym bajzlem "
Proszę nam uwierzyć, że szpetota boli nas tak samo i nie będziemy
wobec niej obojętni.

Na pętli 126 część nasadzeń uschła. Na http://www.radabanino.pl będzie zaproszenie do prac ogrodniczych.
Jeśli komuś będzie zależeć na poprawie estetyki to z pewnością
nie przepuści takiej okazji.
nas - to znaczy kogo? bo mam wrażenie że odpisujesz tak "z urzędu". Jesli mam rację to może warto podpisać się nie nikiem. Niech będzie wiadomo komu chce się chociaż wypowiedzieć na forum.
W ogóle uważam, że miło byłoby wiedzieć co wybrani przez nas ludzie robią dla tzw. "społeczności" i słyszeć o nich nie tylko przed wyborami
Zapraszam zatem na http://www.radabanino.pl
Skopiuje mój wpis i podpiszę.
Wpis umieściłem. Forum, Rada Sołecka, Nad czym pracujemy
"...rada złożyła stosowne pismo do UG.." - a może by tak zacząć od siebie - mam na myśli radnych:) bo widzę tu sprzeczność
Rada Sołecka to cztery osoby plus Sołtys.
Radni to etatowi pracownicy UG. Czyli dwie osoby z mandatem społecznym. Z wynagrodzeniem miesięcznym.
oczywiści chodziło mi o członków rady sołeckiej, radni gminni nie obwieszają płotów (obecni)
mieszkanka. Jak widać dalej wolisz brnąć w bezpodstawne oskarżenia.
Jaki masz w tym cel?
Wielka szkoda, że brakuje Ci odwagi cywilnej do otwartej wymiany poglądów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dla rozjaśnienia państwu sytuacji:
1. Z ramienia wsi banino w urzędzie gminy żukowo zasiada dwóch radnych wybranych w wyborach powszechnych tzw. Samorządowych, którzy czerpią profity z pełnionej funkcji i są to:
- albin bychowski
- paweł koreń

2. Podczas zebrania sołeckiego (bez kampanii wyborczej itd) większością wybrani zostali sołtys i rada sołecka i są to:
sołtys: urszula teska
rada sołecka:
- ryszard ustowski
- jacek miąskowski
- mirosław górski
- wojciech koza-zatoński
sołtys jak i rada sołecka pełnią swą funkcję społecznie co znaczy że nie czerpią z tego żadnych profitów.

więc jeśli szanowni państwo macie jakieś wnioski, sprawy, skargi, zażalenia, proponujemy zacząć kierować je do radnych gminnych, którzy z racji tego że czerpią profity za pełnioną funkcję winni zająć się sprawą bez zwłoki. Jeśli natomiast wasze prośby pozostaną bez odpowiedzi prosimy o zwrócenie się z daną sprawą do rady sołeckiej a my zrobimy co w naszej mocy by sprawę załatwić.

wszelkie dane kontaktowe do rady sołeckiej znajdują się na http://www.Radabanino.Pl natomiast do radnych trzeba poszukać ;)
niedługo ruszy strona na facebooku sołectwo banino na której zamieszczę sylwetki radnych jednych jak i drugich a także pani sołtys.
pozdrawiam i do usłyszenia!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Zebranie bylo zle przygotowane. Mieszkancy nie mieli prawa glosu I wniesienia wlasnych pomyslow. A dlaczego? Gdyz nie bylo wczesniejszej dyskusji czy tez prosby rady sileckiej o zglaszanie wnioskow I chocby wstepnego glosowania najbardziej ciekawych, np. przez forum czy tez strone rady. Wnioski byly tylko rady zapominajac o mieszkancach. Inne wnioski (byly 2 dodatkowe) byly tak czytane I interpretowane przez P.Soltys aby nie mialy szansy z wnioskami rady. Probowano wykluczyc z glosowania osoby zamieszkale w Baninie, ale niezameldowane, chociaz nie ma obowiazku meldunkowego. Wszystko pod dyktando rady.
Rada solecka miala I ma w plane organizacje imprezy integracyjnej, ale przez jej "samolubne" dzialanie doszlo tylko do podzialow. I brawa tu dla MIESZKANCOW z okolic POLNEJ, ze mieli mozliwosc decyzji wiekszosciowej. Szkoda tylko, ze stracono prawie 100 tys zl na "centrum rozrywki"- nastepne miejsce o ktorym sie bedzie mowilo, ze ktos zniszczyl, zdewastowal tak samo jak roslinnosc na petli (co defakto jest pod okiem kamer).
Wielka szkoda, ze fundusz w calosci nie poszedl na poprawe bezpieczenstwa na drogach, osobiscie bylbym spokojniejszy wiedzac, ze moje dziecko nie idzie do szkoly po drodze a po chodniku. A tak moge powiedziec dziecku, ze juz za 6-10 lat bedzie moglo korzystac z centrum rozrywki, z boisk, parku, a nawet bedzie moglo sobie zrobic grila... Juz sie szykuje aby zaprosic znajomych na grila do centrum rozrywki a nie do ogrodka... Boje sie tylko ze nie starczy dla mnie grila jak cale Banino sie rzuci do grilowania.
Podsumowujac, pieniadze wyrzucone w bloto. 54 osoby zadecydowaly za kilka tysiecy. PRYWATA.
Podziekowania dla osob ktore mialy odwage publicznie wytknac bledy I pokazac ze pieniadze nie naleza do rady a do wszystkich mieszkancow.

A teraz prosze mnie krytykowac. I tak napisalem to bardzo delikatnie.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gratuluję odwagi Panie anonimie!!!
1. Rada Sołecka nie ma obowiązku prosić o wnioski.
2. Wnioski może złożyć każdy mieszkaniec Banina.
3. Co do podziału funduszu sołeckiego jest regulamin uchwalony przez Radę Miejską w Żukowie i tam należy zgłaszać wszelkie uwagi co do sposobu głosowania.
4. Sołtys nie czytała wniosków!!!!
5. Wniosek Rady Sołeckiej wraz z prezentacją przedstawiałem Ja.
6. Drugi wniosek przedstawiał jeden z jej autorów z ul. Polnej.
7. Mieszkańcy mogli wnieść własne wnioski tylko powinni zrobić to na początku zgodnie z regulaminem.
8. Co do chodników to jeśli szanowny anonim byl od początku zebrania to pewnie usłyszał że jest z tym problem bo drogi są nie uregulowane w szerokości i do tego ich statut prawny jest nie uregulowany czym winna zajmować się gmina i radni miejscy.
9. Co do sposobu przedstawienia wniosków nie interesuje mnie jak ktoś swoje przedstawia i czy robi to źle czy dobrze, my przedstawiliśmy swój z prezentacją bo się odpowiednio przygotowaliśmy a to że inni nie to proszę mieć do nich pretensje.
10. Co do liczby osób które zadecydowały pretensje ale tylko do siebie mogą mieć ci co nie byli na zebraniu
Więc szanowny Panie anonimie proszę przestać wprowadzać ludzi w błąd swoimi kłamstwami i oszczerstwami i proponuję pierw zapoznać się z przepisami a później rzucać jadem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9
A i jeszcze jedno "ktoś zniszczył zdewastował" przecież to nikt inny jak małoletni mieszkańcy Banina,to się nazywa wychowanie wyniesione z domu oraz szacunek do rzeczy. Najlepiej nic nie budować ani robić. Po co panu chodnik i drogi przecież w końcu się popsują lub ktoś popsuje. Idąc tym tokiem myślenia byli byśmy w epoce kamienia łupanego a nie w cywilizowanym świecie.Proponuję by Pan zburzył swój dom bo po co ma stać jeszcze ktoś go zdewastuje.Zza ekranu monitora wszyscy są mądrzy a jak trzeba coś zrobić to jeden na drugiego się ogląda i nic nie robi a później opluwa tego co działa! Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
No i zapomniałem proponuję poszukać sobie ustawy fundusz sołecki tam wszystko jest napisane.
Ups nie generalizowałbym na Pana miejscu, ze dewastacji dokonują małoletni mieszkańcy Banina - zawsze wystarczy jedna osoba, która dokona dewastacji i nie pomoże to, że tysiąc innych tego nie zrobiło.
Nikt z mieszkańców i turystów po "Monte Cassino" w Sopocie nie jeździ samochodem - wystarczył jeden "niezrównoważony". Taki park rozrywki musi mieć opiekuna i dozór - ktoś musi kosić trawę, dokonywać niezbędnych konserwacji i przy okazji zwracać uwagę czy nic niebezpiecznego się nie dzieje. I te koszty trzeba założyć w przyszłych budżetach. Banino rośnie tak szybko, że jest już małym miasteczkiem, a wsią już prawie wcale nie obrażając nielicznych Gospodarzy. Trzeba popracować nad formułą podziału tych środków - najlepiej zacząć od dzisiaj - jak propzycje wyboru celów i podziału środków będą szeroko skonsultowane i będa miały wysokie poparcie mieszkańców nie będzie problemu z ich akceptacją. Jak się tego nie zrobi następne zebranie trzeba będzie na boisku zorganizować i zapanować nad 3-tysięcznym tłumem. Tak przy okazji RS mogła by też przybliżyć mieszkańcom jak się te środki fizycznie wydaje - procedury przetargowe, zapytania ofertowe itd. Oczywiście pewnie to można znaleźć w jakiś ustawach o samorządzie terytorialnym ale jak już RS wie jak to jest to wdzięczny byłbym za przybliżenie tych zagadnień. Z pozdrowieniami :)
Czytając powyższą dyskusję nie ma chyba wątpliwości, że przed kolejną edycją dystrybuowania środków z Funduszu Sołeckiego potrzebna będzie większa dyskusja.

Co do "parku rozrywki" - czy znane są przewidywane łączne koszty tego przedsięwzięcia? W którymś miejscu dyskusji padła kwota 1 mln zł, ale nie wiem na ile jest to sprawdzone. Czy gmina będzie w jakimś stopniu partycypować w tych kosztach?
Nie sądzę by przyjeżdżali ludzie spoza Banina by niszczyć nasze place zabaw itd. Co do placu teren w założeniu ma być monitorowany. Opiekunem placu będzie Rada Sołecka. Konserwacją placu zajmować się będzie firma z ramienia Gminy tak jak to jest już w tej chwili. Koszty utrzymania placu pokrywane będą z pieniędzy gminnych a także z dochodu z dzierżawy terenu wytyczonego pod korty tenisowe i squash.
Co do formuły zebrania również uważamy że w przypadku Banina się nie sprawdza, niestety takie jest prawo i ciężko go zmienić bo to kwestia polityczna. Naszym zdaniem podział takich środków powinien odbywać się poprzez kilka etapów:
1. Zgłaszanie wniosków i udostępnianie do wiadomości publicznej na co najmniej 2tygodnie przed planowanym głosowaniem.
2. Zebranie wiejskie celem prezentacji wniosków, omówienia i dyskusji. Wniosek powinien opiewać na całą kwotę gdyż w przypadku kilku wniosków ciężko było by osiągnąć zamierzoną kwotę. Jeśli było by kilka wniosków i opiewało na mniejsze kwoty trzeba by było łączyć wnioski i zmieniać kwoty co realnie było by bardzo kłopotliwe ze względu na mentalność ludzką...
2. Głosowanie niejawne dwa dni w tygodniu np. Piątek po południu z 3-4 godziny i Sobota z rana też z 3-4 godziny tak aby każdy mieszkaniec mógł zagłosować. W ten sposób pozbyli byśmy się problemu z liczeniem głosów na zebraniu.
3. Zwołanie zebrania wiejskiego celem przedstawienia wygranego wniosku i podjęcie uchwały.
Spróbujemy zorientować się w Urzędzie jak prawnie rozwiązać ten problem i co mogli byśmy ulepszyć.

Naszym zdaniem jest to bardzo dobry temat do działania i wykazania się Radnych Miejskich Pana Pawła Korenia i Albina Bychowskiego, którzy to są naszymi przedstawicielami we władzach samorządowych i mają możliwości wprowadzania zmian!!!

Sołtys jest organem wykonawczym jednostki pomocniczej gminy, sołectwa, czyli Burmistrza Żukowa. Natomiast Rada Sołecka jest ciałem doradczym Sołtysa. Wobec powyższego Sołtys jak i Rada Sołecka nie mają możliwości wprowadzania zmian decyzyjnych we wsi.

Co do wydawania pieniędzy z funduszu sołeckiego nie obowiązują tu przetargi gdyż kwota jest niższa niż 30000euro. W tym przypadku wysyłane są zapytania ofertowe do firm, rozdysponowaniem tych pieniędzy zajmuje się Pan Wiesław Pałka:
Referat Inwestycji: pokój 9
ul. Gdańska 52, 83-330 Żukowo
tel.: +48 (58) 685-83-66
Koordynator Referatu: Wiesław Pałka, pokój 11, tel.: +48 (58) 685-83-56
e-mail: inwestycje@zukowo.pl
Rada Sołecka jak i mieszkańcy Banina mogą składać swoje propozycje co do firmy wykonawczej itd.
Na podstawie kryterium jakości wykonania prac, referencji, doświadczenia wykonawcy i ceny wyłaniany jest wykonawca prac co zatwierdza Burmistrz lub zca Burmistrza. Następnie wykonywane są prace po których odbywają się odbiory a na koniec po otrzymaniu faktury dokonuje się płatności.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie jesteśmy w stanie przewidzieć ile dokładnie będzie wynosić kwota realizacji całego terenu rekreacyjno-sportowego. Kwota 1mln złotych jest kwotą orientacyjną. Wszystko zależne jest od cen panujących na rynku a także zastosowanych systemów, ponadto wszystko zależeć będzie od tego jak wesprze nas Gmina oraz sponsorzy o których będziemy się starać wkrótce. Ponadto pracujemy nad wsparciem projektu z pieniędzy budżetu centralnego ;)

"Czy gmina będzie w jakimś stopniu partycypować w tych kosztach?"
To pytanie proponuję zadać przedstawicielom Banina w Radzie Miejskiej Żukowo Panu Paweł Koreń i Panu Albin Bychowski, oni mają wpływ na budżet gminny!!!!
A gdzie znajduje się ten teren rekreacyjno-sportowy
U zbiegu ulic Przemysłowa i Księżycowa.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Z głosowaniem niejawnym w określonych terminach to jest bardzo dobry pomysł. Co do wniosków to oprócz tej formalnej strony - bo oczywiście jakaś grupa mieszkańców może wnieść w ustawowym terminie własny projekt - warto byłoby zbierać pomysły od mieszkańców, a potem z tej bazy wyciągnąć te najlepsze.
Lokalizacja placu na mapie google:

Link do mapy google

lub skrócony link:
Skrócony link do google
Bardzo podoba mi się pomysł z "roboczym" zebraniem wiejskim, na którym omawiane byłyby złożone uprzednio wnioski (przez min 15 osób uprawnionych) i dopiero później głosowanie niejawne. Moim zdaniem jednak na tym etapie poszczególne wnioski nie powinny opiewać na całą kwotę, tylko dotyczyć pojedynczych przedsięwzięć. Następnie w głosowaniu niejawnym okazałoby się, które przedsięwzięcia mają największe poparcie i z nich należałoby stworzyć projekt finalnego wniosku (to byłoby zadanie dla Rady Sołeckiej), który byłby głosowany na Zebraniu wiejskim w celu podjęcia uchwały.

Tak chyba mniej więcej wygląda to w Chwaszczynie:
http://radasolecka.pl/aktualnosci1/235-informacja-o-zebraniu-wiejskim-oraz-propozycja-podzialu-srodkow-z-funduszu-soleckiego?fe8dccfd343110b44cc01301d4a0041a=c7237346d306d56ea82a9bfba001fe9a
Do Pana WKOZAZ.

W ostatnich swoich postach pisze Pan jak prawdziwy radny solectwa. Brawo. Szkoda tylko, ze na zebraniu mowil Pan inaczej, ze wszystkie koszty zostaly sprawdzone a teraz nie jest pan pewny ile bedzie kosztowac "centrum rozrywki".
Pisze Pan, ze "uwazacie":
"1. Zgłaszanie wniosków i udostępnianie do wiadomości publicznej na co najmniej 2tygodnie przed planowanym głosowaniem." - a kiedy I w jaki sposob ogloszono o zebraniu? Niech Pan przeczyta swoja odpowiedz na moj poprzedni wpis co do zglaszanych wnioskow.
"2. Zebranie wiejskie celem prezentacji wniosków, omówienia i dyskusji."- o jakiej dyskusji Pan mowi? Na glosy przybylych caly czas Pan wchodzil w slowo. Zdaje sobie sprawe z emocji jakie panuja na tego typu zebraniach, ale skad ta nagla zmiana tonu w wypowiedziach.

Co do Pana propozycji zburzenia mojego domu "bo ktos go zdewastuje" proponuje aby Pan zaczal od swojego domu. Moj jest dobrze pilnowany.

Wspomina Pan tez, ze "centrum rozrywki" (zwal jak zwal) bedzie pod okiem kamer. A kto bedzie siedzial przed tymi kamerami I za jaka kwote? Petla tez jest monitorowana a jakos "maloletni z Banina" zniszczyli ja. A moze jest jakis film z dewastacji petli, przeciez pisze Pan ze zrobili to maloletni z Banina? Prosze go wrzucic do sieci. Czy aby pilnowac ozdob swiatecznych (z pieniadzy funduszu soleckiego a nie rady soleckiej) trzeba bedzie stworzyc jakas ochrone wiejska? Ja dziekuje, wole udekorowac wlasny dom.

Pisze anonimowo, bo do tego sluzy forum I kazdy tak tu pisze. Ale nikogo staram sie nie obrazac. Jesli Pan poczul sie dotkniety moim wpisem to przepraszam. Opisalem tylko zebranie wiejskie z punktu zwyklego mieszkanca Banina, ktory wydaje swoje prywatne pieniadze na droge gminna (czy to przez zakup plyt, czy tez zwiru, czy tez drobnych kamieni) aby zylo sie mojej rodzinie I mi lepiej. I bardzo nie lubie marnotrawienia pieniedzy. Takze tez oczekuje, ze pieniadze z funduszu soleckiego (o ktorych powinien decydowac kazdy mieszkaniec) nie zostana wydane tylko dlatego bo trzeba je wydac.

I powtorze, powinny byc wydane na poprawe bezpieczenstwa, chociazby na budowe chodnikow (nie wszystkie drogi sa prywatne!!!-prosze tak nie zakladac).

Na koniec, ta dyskusje mozna bylo przeprowadzic przed zebraniem, przed podzialem funduszu soleckiego. Mam nadzieje ze w przyszlym roku Rada Solecka wezmie to sobie do serca....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
TT. masz sporo racji. Fundusz Sołecki to spore możliwości dla inwestycji
we wsi. Ironiczna nazwa Centrum Rozrywki jest bardzo prowokacyjna.
Przypominam, że budowany obiekt będzie dostępny za darmo dla wszystkich mieszkańców. Żyjemy w czasach niepohamowanej gonitwy.
Może warto przyjść na taki obiekt i trochę odreagować agresję.
Plac został zaprojektowany dla młodych i "starych" od 1 do 101 lat.

Rozumiem, że chodnik, że droga, że ciemno, że mi się należy i itd.
Mam wrażenie, że dobre równe szybkie drogi potrzebne są po to
aby jak najszybciej dojechać z pracy do domu. Zamknąć bramę pilotem bez wychodzenia z samochodu i szybko do komputera na forum.
Nawrzucać, nawrzucać i do spania. W dodatku anonimowo i bez konsekwencji.

Fundusz Sołecki to nowa forma gospodarowania pieniędzmi. Popełniliśmy kilka błędów w formule dyskusji o wydatkach.
Szybko się uczymy i z pewnością RS zrobi wszystko aby zaktywizować
mieszkańców w tej sprawie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
1. Nie powiedziałem że wiemy ile dokładnie będzie kosztować realizacja placu ze względu na rozciągnięcie inwestycji w czasie, zmienność cen na rynku, nie wiemy ilu sponsorów uda nam się namówić do wsparcia inwestycji a także nie wiemy w jakim stopniu zostaniemy wsparci przez Gminę i inne instytucje, oraz zależne jest to od systemów zastosowanych na placu i rodzaju wyposażenia, co zaznaczyłem w prezentacji: "Prace wykonywane w danym roku zależne będą od możliwości finansowych oraz cen rynkowych."!!!! Podaliśmy orientacyjny koszt danej inwestycji 1mln zł.

2. Pisze Pan, ze "uwazacie": "1. Zgłaszanie wniosków i udostępnianie do wiadomości publicznej na co najmniej 2tygodnie przed planowanym głosowaniem." - a kiedy I w jaki sposob ogloszono o zebraniu? Niech Pan przeczyta swoja odpowiedz na moj poprzedni wpis co do zglaszanych wnioskow. "2. Zebranie wiejskie celem prezentacji wniosków, omówienia i dyskusji."- o jakiej dyskusji Pan mowi? Na glosy przybylych caly czas Pan wchodzil w slowo. Zdaje sobie sprawe z emocji jakie panuja na tego typu zebraniach, ale skad ta nagla zmiana tonu w wypowiedziach. Proponuję zacząć czytać z zrozumieniem - są to propozycje oraganizacji przyszłych zebrań sołeckich w sprawie wniosków budżetu sołeckiego!!!

3. Co do Pana propozycji zburzenia mojego domu "bo ktos go zdewastuje" proponuje aby Pan zaczal od swojego domu. Moj jest dobrze pilnowany. zachowuje się Pan jak dziennikarze pewnej stacji TV wycinający wygodne dla nich wątki z wypowiedzi rozmówcy proponuję przeczytać mą wypowiedz jeszcze raz z zrozumieniem.

4. Monitoring terenu rekreacyjno-sportowego będzie nagrywał wszystko i po upływie pewnego czasu będzie samoistnie nadgrywał poprzednie nagrania (jest to ogólnie stosowana praktyka) jeśli dojdzie do dewastacji wystarczy zgrać nagranie i przekazać służbom porządkowym które powinny zająć się ściganiem sprawców (proszę nie pisać jak to oni działają bo nie jest to w moich kompetencjach by to krytykować). Nikt nie ma zamiaru zatrudniać ochrony bo nie o to w tym wszystkim chodzi. Ludzie wpadają w jakąś paranoję poprzez monitorowanie wszystkich i wszystkiego zacznijmy poprawę sytuacji od siebie i odpowiedniego wychowania i nauczenia swoich dzieci szacunku do dobra wspólnego a dopiero później jak to się nie sprawdzi zatrudniajmy ochronę, psy montujmy płoty pod napięciem itd. co by żyło się bezpieczniej ;)
PS. RADA SOŁECKA NIE MA SWOJEGO BUDŻETU!!!!

5. "Opisalem tylko zebranie wiejskie z punktu zwyklego mieszkanca Banina, ktory wydaje swoje prywatne pieniadze na droge gminna..."
Jak już zaznaczyłem powyżej nie do końca rzetelnie i zgodnie z prawdą (czytanie wniosków itd).

6. "powinny byc wydane na poprawe bezpieczenstwa, chociazby na budowe chodnikow (nie wszystkie drogi sa prywatne!!!-prosze tak nie zakladac)."

Jak już pisałem część dróg jest prywatna a część która należy do gminy ma nie uregulowaną sytuację tj. drogi nie mają równej szerokości, część dróg która według planów ma szerokość docelową np. 16m w niektórych miejscach zwęża się do 14-12m a niekiedy 8m co jest przeszkodą w budowie dróg i chodników zgodnych z wymogami prawa. Tą sprawę sygnalizowaliśmy w gminie i póki nie zostanie załatwiona nie można przystąpić do projektowania i wykonania docelowych dróg i chodników!!!!

Uważamy iż jest to idealna sprawa do załatwienia przez naszych Radnych Miejskich z ramienia Banina Pana Bychowskiego i Pana Korenia.

Pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu.

Ps. uruchomiliśmy stronę na Facebooku - Sołectwo Banino i adres e-mail solectwobanino@wp.pl do tego strona www.radabanino.pl w razie potrzeb tam można się z nami kontaktować, wkrótce też zmieścimy dane kontaktowe Radnych Miejskich i ich zdjęcia co by każdy mieszkaniec wiedział kto jest ich przedstawicielem w Urzędzie Gminy Żukowo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie bede sie zbytnio rozpisywal, ale prosze mi wytlumaczyc Pana zdanie, ze pisze nie zgodnie z prawda (patrz ponizej), a moze nie zgodnie z prawda kupilem za swoje pieniadze kilkaset plyty na droge I nie rzetelnie wydalem swoje pieniadze...Moze rada solecka mi dala pieniadze na plyty?

Niech Pan tu na forum powie, ze wszystkie drogi sa nieuregulowane prawnie. Kto w to uwierzy? Nie ja.

A co do wnioskow, pamietam, ze jeden nie byl glosowany. Prosze wytlumaczyc dlaczego. Bo rada nie chciala glosowac. Bo nie bylo jej na reke glosowac inne prosby mieszkancow.

Jak rada bedzie glosowac podzial plyt Yumbo (ma byc ponoc 6000 szt) to prosze tez pamietac, ze sa inne ulice jak Pszenna. Jest np. taki zapomniany skansen domkow za Algida I w innych miejscach Banina...

A co z tym monitoringiem petli autobusowej, bo jakos Pan omija ten temat I mowi ze trzeba wychowywac dzieci...Ma Pan nagranie jak nieletni z Banina niszcza te centrum Banina, czy tez monitoring tego nie uchwycil. Te kamery to tez chyba byly zakupione z funduszu soleckiego, ale moge sie mylic.

"5. Moje zdanie: "Opisalem tylko zebranie wiejskie z punktu zwyklego mieszkanca Banina, ktory wydaje swoje prywatne pieniadze na droge gminna..."
Pana odpowiedz:
Jak już zaznaczyłem powyżej nie do końca rzetelnie i zgodnie z prawdą (czytanie wniosków itd)."

Pozdrawiam serdecznie.
TT. Rozumiem Pani/Pana, że sumienie dokucza. Zagarnięcie lwiej części funduszu Sołeckiego na jedną ulicę Polną musi u przyzwoitych ludzi budzić
refleksje.
Wygugluj a zobaczysz dokąd Polna zmierza.
Betonowa nawierzchnia i oświetlona. Wszystko teraz i natychmiast.
Bo udało się zrobić napad na publiczne pieniądze.
Mleko zostało rozlane. Jedyna korzyść z tego. To wiadomo czyje
interesy zostały zaspokojone.
Polną jeździ bardzo dużo samochodów - osiedle królewskie nie całkiem legalnie ale też ma przejazd od tej strony - owszem zależny od pogody bo przez gruntową drogę na prywatnym polu. Samo skrzyżowanie Polana - Tuchomska - utwardzone na tych dwóch ulicach na przepisowa odległość daje pierwszeństwo wyjazdu z ulicy Polnej (a przynajmniej część jeżdżących tak interpretuje to skrzyżowanie - na Wydział Ruchu Drogowego nie ma co liczyć bo nie oznakują tego skrzyżowania) - w nocy nic nie widać - nie mówiąc już że piesi z tej drogi uskakują przed zbyt szybko skręcającymi pojazdami w Polną.
Co więcej tak powinno być że najpierw się infrastrukturę buduje a potem zaludnia okolicę - więc może chociaż raz w tym przypadku będzie choć trochę po kolei ;).
OK każdy z Banina może powiedzieć że u niego jest tak samo i dlaczego nie na jego drodze lub okolicy będzie taka inwestycja. Po to było to zebranie Sołeckie - mogli też przyjść mieszkańcy innej ulicy lub okolicy i zaproponować swoje wnioski i je przegłosować. Może po prostu pomysł z placem zabaw i sportów jakkolwiek dobry jest przedwczesny przy potrzebach Banina. Może też być tak, że część ludzi obawia się, że skończy się jak z kompleksem boisk przy nowej szkole - mocno ograniczony dostęp. (Wiem że nie takie są intencje ale takie są doświadczenia) . Można było np. dofinansować z funduszu RS utrzymanie i zabezpieczenie boisk przy szkole podstawowej i hali namiotowej przy gimnazjum tak aby były dostępne dla mieszkańców i przy tym bez starty dla szkoły. Boisko główne szkoła już wynajmuje na treningi drużyny piłkarskiej - wiec prawne możliwości są.
Wspomniany "skok" na kasę mieszkańców Polnej przy podziale tego funduszu nie jest niczym nadzwyczajnym bo większość z tych punktów przegłosowanych i nieprzegłosowanych była takim samym "skokiem" - proponowane 10000 zł na klimatyzację sali OSP też by nie służyło wszystkim mieszkańcom. Żeby było jasne bardzo chętnie bym głosował na klimatyzację pomieszczeń w których strażacy pracują lub dofinansowanie OSP jako takiego.
Pewnie to idealistyczne podejście ale gdyby te propozycje RS podziału tych funduszy rzucało na kolana i każdy by wykrzyknął jaki fajny i potrzebny ten pomysł to nikt by nie wyskakiwał z jakimiś inicjatywami oddolnymi ;)
Do Pana MG:
Ów "napad na publiczne pieniądze" zrobiony przez mieszkańców ul. Polnej był możliwy tylko dlatego, że informacja o Zebraniu Wiejskim była tak słabo rozpropagowana i ogłoszona bardzo krótko przed samym zebraniem. A mieszkańcy ul. Polnej mieli pewnie informacje wcześniej i to wykorzystali - trudno ich za to winić (żeby była jasność: nawet nie wiem gdzie ta ul. Polna jest :) Zdaje się że rok temu była podobna próba podjęta przez mieszkańców podajże ul. Wspólnej, ale wówczas się im nie udało.

Mam wrażenie, że wszyscy się zgadzamy, że w tym roku nie poszło to tak jak powinno i w przyszłym roku podział środków powinien odbyć się w jakiś inny, bardziej demokratyczny sposób.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Potwierdzam, że informacja była nie skuteczna. RS nie jest w stanie
podjąć wyzwania "finansowego " na odpowiedni poziomie. Skoro
100 mieszkańców jest w stanie zdominować budżet pod własne potrzeby. RS nie składała i nie złożyła wniosku na cele propagandowe.
We wsi Banino mieszka ok 5000 osób.
Szkoda, że garstka wspierana przez lokalnego Matadora wygrała własne
małostkowe interesy.
Otrzymaliśmy mandat zaufania w wyborach Sołeckich i skuteczności nam
nie zabraknie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Panie Mirku, znajdźmy podstawę prawną do anulowania głosowania i przeprowadźmy je jeszcze raz :) Warto by było spojrzeć szerzej na wszystko to co się dzieje w Baninie i stworzyć długofalowy plan rozwoju i dzielenia funduszy. Pomimo, że mam też parę uwag do Państwa propozycji to doceniam to co robicie. Najprościej jest nic nie robić, krytykować zza komputera i wymyślać niestworzone historie jakie to biznesy robicie w RS :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie popadajmy w skrajności - uporządkowanie dróg i inwestycje w ich infrastrukturę to nie są małostkowe cele - nie jest tez tak że mieszkańcy Polnej tylko wyciągają z budżetu - sami składaliśmy się na płyty i większość tych które leżą na Polnej została przez mieszkańców tej okolicy kupiona. Co więcej gdyby zebranie odwiedzili licznie mieszkańcy ul Pszennej czy Rolniczej to też przegłosowali by swoje projekty i raczej nie głosowaliby na projekt placu rozrywki - notabene mało brakowało a by ten punkt nie otrzymał żadnego wsparcia i nie dlatego ze jest niepotrzebny ale chyba nie jest najpotrzebniejszy.
Pozdrawiam
Cieszy mnie takie zróżnicowanie źródeł informacji. Śledzę stronę radabanino.pl (jest mało czytelna), później zacząłem śledzić to subforum na trojmiasto.pl, teraz dorzucam od śledzenia Facebooka. I teraz jestem ciekaw, czy wszędzie będę miał dostęp do aktualnych informacji Rady Sołeckiej?

Obawiam się, że strona radabanino.pl niedługo umrze śmiercią naturalną, bo tam dzieje się obecnie najmniej. Poza tym na tej stronie radabanino.pl jest problem z odnalezieniem najnowszych informacji. Raz coś nowego pojawi się w aktualnościach, później ten sam albo całkiem nowy temat jest drążony na forum na radabanino.pl. Teraz informacja o terenie rekreacyjnym pojawiła się w bocznym panelu. Dodatkowo niektóre informacje pojawiają się tylko w komentarzach pod aktualnościami. Naprawdę ciężko się odnaleźć w takim harmidrze.

Może Rada Sołecka się zdeklaruje gdzie będzie podawała swoje najnowsze informacje. W takim nieładzie łatwo będzie znowu zgubić informację o zebraniu wiejskim.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
A mi tam sie bardzo podoba plan tego parku. Na pewno przydalby sie w tym rejonie Banina.
Co do drog, to uwazam, ze trzeba cisnac gmine i deweloperow.
To jest ich rola, zeby zapewnic we wsi chodniki.

Ci sami deweloperzy w miescie zrobia normalna droge z chodnikami.
A tu sobie odpuszczaja, bo gmina ma wszystko gdzies.
I to tez jest zadanie dla radnych.
Ich nalezy przede wszystkim rozliczac co im sie udalo zrobic.
Andrew, pomyłkowo dałem ci "-", sorki, bo chciałem "+"
A więc tak:
1. Nie bardzo wiem o co Panu tu chodzi?? Co do wydawania pieniędzy na drogi również wydałem dużo własnych na drogę która od min. 5lat powinna być gminna jednak gmina nie kwapi się do jej przejęcia i nie biadolę z tego powodu bo wiem że na wszystko naraz nie ma kasy, budżet gminny to nie studnia bez dna i wiem że i na to przyjdzie czas.
2. Nie nie wszystkie, duża ich część wciąż jest prywatna. Drogi gminne są w większości nie uregulowane co do szerokości, co trzeba załatwić zanim zacznie się projekt chodnika, dróg i ich budowę. Co do utwardzania dróg wypowiedzieliśmy się jasno że bez sensu jest utwardzanie teraz bocznych dróg poza głównymi bo chcemy starać się o asfalt na główne a odzyskane płyty przekazać na boczne drogi. Jeśli byśmy utwardzili wszystkie drogi to później pozostały by nam płyty z głównych i co byśmy z nimi zrobili?? to by było marnotrastwo pieniędzy dopiero. Jednak zanim będzie asfalt drogi MUSZĄ BYĆ UREGULOWANE a to zadanie dla radnych miejskich i gminy.
3. Nie był głosowany bo opiewał na nie całą kwotę co by spowodowało trudności w zmieszczeniu się w kwocie i zanim zaczęliśmy go omawiać wziął go Burmistrz z obietnicą realizacji w całości. (widać że był Pan czym innym zajęty na zebraniu skoro tego nie słyszał a teraz zadaje dziwne pytania)
4. Będziemy pamiętać.
5. Nie mam zielonego pojęcia co z tym monitoringiem czy on działa itd. swoją funkcję pełnię od marca tego roku, ale zorientuję się i dam znać.
6. Nie bardzo wiem o co Panu tu chodzi??

A teraz jeśli uważa Pan że wszystko wie lepiej i wszystko by lepiej zrobił, to trzeba było swoją kandydaturę zgłosić na początku roku na zebraniu, wygrać i działać a nie jak typowy polak komentować na forum zza szklanego ekranu i do wszystkich o wszystko mieć pretensje!!! Gwarantuję że będzie jeszcze dużo okazji by mógł się Pan społecznie wykazać swoim zaangażowaniem i działaniem dla sprawy Banina oczywiście nie omieszkam Pana poinformować o takich akcjach.

Jeśli ma Pan jakieś merytoryczne wnioski lub pytania zapraszam do kontaktu e-mail solectwobanino@wp.pl, na Facebooku (nie podam nazwy bo znowu mnie zablokują na pewno Pan znajdzie Sołectwo) lub na naszej stronie www adres znany.
chwasty lepiej wykoście z chodników !!!!!! Banino wyglada jak zapadła dziura. Nikt przez tyle lat nie zadbał o estetykę . WSTYD
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Może warto zacząć jakąś szerszą dyskusję nad przyszłością naszej miejscowości - w najbliższych latach na pewno się rozrośnie do 10 000 lub może nawet 20 000 mieszkańców (w końcu fantazja deweloperów na domy jednorodzinne w zabudowie wielorodzinnej granic nie zna). Okolica śmiem twierdzić że też - np Rębiechowo i Barniewice dzięki kolei MP zaczną wzrastać (dla nich ten przystanek w polu juz nie będzie przystankiem w polu tylko w centrum miejscowości ;) ). Mamy do wyboru pozostać wsią, wystąpić o prawa miejskie albo zostać dzielnicą najbliższego miasta (Żukowa- musiałoby najpierw Pępowo przyłączyć, albo Gdańska- kiedyś dawno temu ;) bylismy w jego jurysdykcji).
Trochę to futurologią jest ale to co będzie za lat 20 rodzi się dzisiaj więc może warto zacząć na to wpływać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do tego są służby porządkowe z gminy a jeśli Pan tak bardzo chce to proponuję zamiast trolować samemu wziąść odpowiednie narzędzia i posprzątać chodniki. My nie jesteśmy od tego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
dzielnca czego zukowa co to jakies kpiny chyba odwrotnie
Panie Wojtku /wkozaz/
Proponuję, jak mówił klasyk kabaretu trochę "zluzować majty".
Więcej szacunku do rozmówców na pewno poprowadzi tą dyskusję w lepszym kierunku. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3
Do Pana wkozaz- byłam na zebraniu i miałam nieodparte poczucie,że trochę się Pan zapomina w swoim zachowaniu. Chciałam Panu przypomnieć,że nie został Pan wybrany Prezydentem Stanów Zjednoczonych a jedynie członkiem Rady Sołeckiej, otrzymał Pan mandat zaufania społecznego paroma głosami mieszkańców więc proponuję więcej pokory w zachowaniu zarówno w bezpośrednim kontakcie z mieszkańcami jak i na forum.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jeśli ktoś się poczuł urażony moimi wypowiedziami to przepraszam.
Nawet się ucieszyłem, gdy zobaczyłem , iż na mojej ulicy Źródlanej maja powstać progi zwalniające. Po powstaniu potężnego osiedla na końcu Źródlanej ( chyba nazywa się królewskie ) ulica ta stała się niebezpiecznym miejscem. W przeciwieństwie do Pszennej nie ma tu ograniczenia prędkości ani tonażu. Jest drobna szansa, że pojazdy rozpędzające się z rejonu os. królewskiego zniszczą sobie podwozie o progi zwalniające. Na mądrość kierowców nie liczę skoro teraz nie widzą jak wielkie niebezpieczeństwo stwarzają. Ale tu krótka refleksja, która spowodowała, że cieszę się już mniej. 250 m płyt jumbo na ul. Źródlanej przestaje niestety istnieć a na pewno zostaną całkowicie zniszczone przy końcu budowy tego osiedla, rozjeżdżone przez przeciążony sprzęt budowlany wykorzystywany do tej budowy. Bywają okresy, gdy dziennie przejeżdża ( pędzi )100-200 wywrotek po Żródlanej. Konkluzja do mojej przydługiej wypowiedzi : Mam wątpliwości, czy RS zdąży położyć progi zwalniające na Źródlanej bo płyty jumbo tam położone zostaną całkowicie rozkruszone.
Zorientujemy się jak wygląda sytuacja z tą drogą. Sprawdzimy za czyje pieniądze zostały zakupione i położone płyty i jeśli nie przez dewelopera to spróbujemy wpłynąć na poprawę sytuacji poprzez osoby funkcyjne z UG.
Płyty zostały zakupione przez dewelopera, położone przez gminę. Miło będzie jak zlustrujecie inwestycje zrealizowana rok temu za pieniądze prywatno - samorządowe. Miejscami płyty i stan drogi wygląda na 25 lat i więcej. Ale kto by tego pilnował...
Dziękujemy za wszelkie takie informacje, sami nie jesteśmy w stanie wychwycić wszystkich problemów i nie jesteśmy w stanie patrolować całego Banina. W związku z tym wszelkie państwa sygnały są dla nas bezcenne. Zajmiemy się tą sprawą i wszystkimi innymi.
Pozdrawiamy.
Na Źrudlanej, jest ograniczenie prędkości tak jak w terenie zbudowanym. Gdyż jest takie oznakowanie już na wjedzie do Banina od strony Miszewa. I jeśli nie ma na Źrudlanej innego oznakowania to obowiązuje takie jak na wjeździe ;)
Ul. Źródlanej oczywiście, przepraszam za błąd ale nie sprawdziłem co mi w telefonie wpadło.
Kilka sugestii odnośnie spotkania decydującego o budżecie gminy na 2016 r.
Doceniam Państwa pracę ( Rady Sołeckiej ) ale proponuję więcej otwartości w działaniach z nami, mieszkańcami. Informacja o sugerowanym podziale pieniędzy powinna się pojawić co najmniej na miesiąc przed planowanym spotkaniem w wielu miejscach .
Przede wszystkim chcę nawiązać do głosu na forum aby przeanalizować możliwość oczywiście w sposób prawny- przekazania pieniędzy z podziału na teren rekreacyjno-sportowy na remont dróg. Uważam jak wielu innych rozmówców, że jest za wcześnie abyśmy wydali co najmniej 1.000.000 zł na rzecz ciekawą ale na pewno nie niezbędną w tej chwili. Z informacji jaką usłyszałem na zebraniu na teren rekreacyjno-sportowy wydatkowano w tym roku na razie 20.000 zł. Dodatkowo gmina na ten teren wyda 50.000 zł prze kilka lat za odrolnienie Resztę funduszu wykorzystać tak jak zostało ustalone.
Jak już też było zaznaczone lepiej, szybciej i zdecydowanie skuteczniej w walce z szybko poruszającymi się samochodami będzie wyłożenie płyt na skrzyżowaniach ( 20 mb ) i postawienie na nich znaków skrzyżowanie równorzędne. Za kwotę 99.840,00 zł można kupić 1.370 płyt i ułożyć około 360 mb dróg, czyli utwardzić od podstaw około 4,5 skrzyżowania.
Na początku będzie więcej stłuczek ale po stosunkowo krótkim czasie ruch sam się uspokoi. Jest to mało ale przecież Gmina również przeznacza finanse na zakup płyt. Niektórzy deweloperzy też sypną kasą. Uregulowanie prawne co do własności jak i prawidłowej szerokości dróg być może nigdy nie nastąpi. A jeżeli się coś zacznie dziać w tym temacie to na pewno nie szybko.
Parafrazując DROGI, głupcze , DROGI !
Rada Sołecka w ustaleniu z Gminą Żukowo ( podobno mamy dwóch radnych ) powinna zaproponować do dyskusji wieloletni harmonogram naprawy dróg. Sukcesywnie, zaczynając od dróg głównych po obu stronach Banina.
DLA NASZEGO BEZPIECZEŃSTWA POTRZEBNE SĄ UTWARDZONE DROGI.MUSIMY ZJEDNOCZYĆ SIŁY a nie obrażać się
Ps. Mieszkam na ulicy Złotej od 12 lat i też składałem się na płyty na ulice Ksieżycową i Pszenną.
Uwazam, ze glowne drogi typu Pszenna, Ksiezycowa powinni stac normalnymi ulicami z chodnikami a plyty przelozyc na boczne uliczki. Oprocz tego skrzyzowania rownorzedne oraz spowalniacze.
Droga z plyt, bez chodnikow nie pomaga pieszym a nawet sytuacje pogarsza.

I do tego nalezy dazyc ze wszystkich sil. Jesli dolozymy z wlasnych funduszy na kolejne plyty to utkniemy w takich beznadziejnych, halasliwych, fatalnych dla pieszych rozwiazaniach na co najmniej 20 lat.

Nalezy przede wszystkim przyciskac gmine oraz deweloperow do takiego rozwiazania.
Rozumiem, ze jezdzenie po dziurawej nieutwardzonej drodze jest kiepskie, ale sytuacja w Baninie zmienila sie poprzez deweloperke tak, ze teraz piesi zamiast brudnych butow boja sie o zycie. Tak wiec juz nie chodzi tylko o plynny przejazd, ale zeby w Baninie nie bylo ofiar.
Utwardzanie drog plytami - ok, ale tylko na bocznych (ktore tez powinny miec ograniczenia do 30km/h). Drogi glowne musza byc w pelni cywilizowane.
Urzad gminy jest oczywiscie oporny, ale nie nalezy sie zrazac tylko uparcie wszystkimi mozliwymi kanalami dazyc do celu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bzdury ! "Mieszkańcy nie mieli prawa głosu I wniesienia własnych pomysłów" - można było zgłosić "własne pomysły",ale wnioski trzeba było składać na piśmie,a niektórzy chcieli zrobić to ustnie.
Gratuluję mieszkańcom Polnej,bo oprócz wniosku,potrzebna była jeszcze frekwencja- oni mieli i wniosek i frekwencję.
Jeśli chodzi o teren rekreacyjny,to faktycznie koszt jego powstania jest ogromny,ale uważam ,że taki teren jest potrzebny- w tej chwili nie ma takiego "neutralnego" miejsca,gdzie można się spotkać i spędzić wspólnie czas ...nie tylko z dzieckiem- podejrzewam,że znajdą się także emeryci,którzy chętnie usiądą na ławce ,aby porozmawiać sobie w miłym otoczeniu.
Polna super bedzie jedna z głównych ulic bez dziur i oswietlona nie mieszkam tam ale to mi sie podoba
jeśli już tak się rozpisujecie na temat dróg to zapraszam radę sołecką na spacer po ul. Rolniczej po tym wczorajszym pseudo równaniu drogi po którym zrobiło się jeszcze większe bagno na końcu płyt, a sądząc po pogodzie to lepiej nie będzie i na ul. Halną która jest już drogą gminną a o której chyba nikt z rady nie chce pamiętać że też należało by się nią zająć bo po deszczach ostatnich nie można po niej przejść nie wpadając w błoto a już nie będę pisał o tym że nawet samochodem jest tam ciężko przejechać, przy tej ulicy też mieszkają dzieci które muszą dojść do szkoły i ludzie którzy chodzą piechotą na przystanek, ci którzy mają zaraz zamiar napisać coś głupiego to nich się pierw zatanowią zanim zaczną wypisywać jakieś durne uwagi i spojrzą też na problemy innych mieszkańców a nie tylko na własny ogon z postawą roszczeniową BO ONI TU MIESZKAJĄ, ale przecież inni też tu mieszkają, NIE JESTEŚCIE SAMI, gratulacje da mieszkańców przy ul. Polnej, widać że można się zintegrować a nie tylko pyszczyć przez internet, życzę wszystkim takiej jednomyślności
I co z tego , że masz rację, jeżeli mamy razem g.... do powiedzenia. Lepiej , że strona internetowa Rady Sołeckiej reklamuje Zumbę. Za 10 PLN za godzinę zapomnisz o stanie dróg w sołectwie.

Inne tematy z forum Banino

Internet JMT Elektronika Marek Wensierski (36 odpowiedzi)

Witam, do tej pory internet od JMT Elektronika Marek Wensierski działał sprawnie ale od około 2-3...

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .

Imperium-Auto Salon (14 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

do góry