Widok

Fundusz Sołecki Banino 2016

W dniu 28.09 2015 przedstawione zostały 3 wnioski z czego 2 były głosowane jeden przejął Burmistrz z obietnicą realizacji. Wniosek Rady Sołeckiej częściowo pokrywał się z wnioskiem mieszkańców ulicy Polnej i przyległych co widać powyżej. Mieszkańcy ul. Polnej i przyległych zaszczycili nas liczną obecnością przy wsparciu radnego Pawła Korenia. Przedstawili swój wniosek który ze względu na ich większość został przegłosowany. Gratulujemy mobilizacji i solidarności mieszkańców. W ten oto sposób całe Banino może się cieszyć z projektu oświetlenia na ulicy Polnej za nie małą kwotę 17000,00 oraz z zakupu i ułożenia 400szt. płyt YAMBO na ul. Polnej za 28000,00. Drodzy mieszkańcy, tak o to dowiedzieliście się jak bardzo ważne jest uczestnictwo w Zebraniach Sołeckich!!!! Rada Sołecka optowała za projektem dla całego Banina tak aby żaden mieszkaniec nie został poszkodowany, stąd też nasze wnioski do budżetu gminnego o między innymi drogi, chodniki i oświetlenie a wniosek o fundusz sołecki z przeznaczeniem na przedsięwzięcia dobra publicznego. Pozdrawiamy i liczymy na wasz czynny udział w kolejnych zebraniach.
Przegłosowany WNIOSEK
o przyznanie środków z funduszu sołeckiego na 2016r.
181.840,72
(na podstawie ustawy z dnia 21 lutego 2014r. o funduszu sołeckim - Dz. U. poz.301 z późn. zmianami), uchwalony na zebraniu wiejskim sołectwa BANINO w dniu 28.09.2015r.
na realizację przedsięwzięcia:
LP. Nazwa przedsięwzięcia przewidzianego do realizacji Koszt przedsięwzięcia
1. Wykonanie progów zwalniających z kostki brukowej wraz z oznakowaniem na ulicach Pszenna, Księżycowa i Źródlana. 14000,00
2. Kompleksowa organizacja festynu integracyjnego we wrześniu 2016 na terenie sołectwa Banino. 4000,00
3. Kompleksowa organizacja balu andrzejkowego dla dzieci. 3000,00
4. Kompleksowa organizacja balu karnawałowego dla dzieci. 3000,00
5. Usługi informatyczne dotyczące utrzymania strony sołeckiej Banino http://www.radabanino.pl
6. Kontynuacja budowy terenu rekreacyjno-sportowego w Baninie. 99840,00
7. Zakup nagród rzeczowych dla dzieci biorących udział w lokalnych turniejach. 2000,00
8. Ozdoby świąteczne na pętlę autobusową. 1000,00
9. Wykonanie projektu oświetlenia na ul. Polną 17000,00
10. Zakup i ułożenie 400szt. płyt YAMBO na ul. Polną 28000,00
11. Zakup książek do biblioteki i sprzętu sportowego dla Zespołu Szkół w Baninie. 7000,00
12. Zakup wyposażenia do OSP BANINO. 2000,72
RAZEM: 181.840,72
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No cóż, pozazdrościć integracji mieszkańcom Polnej.

Oto najlepszy dowód że zamiast psioczyć i narzekać, warto się zorganizować - to popłaca.

Naprawdę GRATULUJĘ zrobiliscie innych na szaro,
chociaż gdzies tam szlag mnie trafia, no tak, ale na zebraniu nie byłam, więc mogę mieć do siebie pretensje ...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na następnym zebraniu cały budżet pójdzie na osiedle Rodzinne i Familijne :-) Gratuluję pomysłu!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja ulica liczy 7 domów jednorodzinnych - bez szans.
W przyszłym roku też chyba jednak nie pójdę na to zebranie ....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nic nie stoi na przeszkodzie by dogadać się z innymi ulicami i wspólnie działać, pod warunkiem że wasza ulica/ droga jest drogą gminną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oczywiście jeśli osiedla te mają drogi gminne a nie prywatne ;) Jeśli nie to możemy stworzyć całkiem fajny pomysł na ulice przyległe. Zapraszam do współpracy.
Osiedle Rodzinne i Osiedle Familijne jest prywatne w związku z tym proponuję wsparcie ulic przyległych i innych projektów poprzez aktywne branie udziału w ich ustalaniu oraz uczestnictwo i głosowanie na zebraniach wiejskich.
gminna, gminna.
Stare ulice (lewa strona lipowej), ale widzę że z nowymi przegrywamy. Chociaż trudno się z tym pogodzić, bo z jednej strony rozumiem, że tam udogodnienia obejmą większą liczbę ludzi, ale z drugiej - my na te udogodnienia czekamy od 10 lat ....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szkoda, że informacja o zebraniu wiejskim nie pojawiła się na tym forum wcześniej. Nie każdy odwiedza stronę Rady Sołeckiej (tam zresztą info o zebraniu pojawiło się raptem kilka dni przed tym wydarzeniem), powszechnie zaś wiadomo że (czy to się komuś podoba cy nie) forum na trojmiasto.pl jest głównym kanałem komunikacji dla mieszkańców Banina.

Mam wrażenie, że Radzie Sołeckiej niespecjalnie zależało na wysokiej frekwencji na zebraniu wiejskim. Czy nie chodziło o to, aby bez większej dyskusji przepchnąć wniosek przygotowany przez Radę Sołecką?

Brawo dla mieszkańców ul. Polnej! Jak to w życiu bywa wygrywa ten, kto ma dostęp do informacji :)
" Wykonanie progów zwalniających z kostki brukowej wraz z oznakowaniem na ulicach Pszenna, Księżycowa i Źródlana. 14000,00"

Nie żebym psioczył ale jak oni zamierzają wykonać progi zwalniające z kostki brukowej na drodze z płyt YUMBO? :D
rozrzucą kilka kostek po drodze na odcinku 5 metrów :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do dnia wczorajszego nie wiedziałem że istnieje tak prężnie działające forum o Baninie stąd też brak takiej informacji tutaj. Nie, wręcz przeciwnie zależało nam na dyskusji na temat naszego wniosku. Co do frekwencji na zebraniach sołeckich jest naprawdę słabo max 100osób na 3800 osób uprawnionych do głosowania mimo rozwieszanych informacji, zamieszczania informacji na stronach itd. Często mamy wrażenie że mieszkańcom nie zależy na losach Banina co przedstawiaj swoim zaangażowaniem w sprawy społeczne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
rozwieszane informacje? proszę mi powiedzieć gdzie były wywieszone te informacje?
Chodzę z psem na spacery, zawsze interesuję się wywieszanymi ogłoszeniami, takowych nie zauważyłam.

A na jakich stronach? rady sołeckiej i gdzie jeszcze?
proszę odpowiedzieć, to może zaczniemy te strony odwiedzać by się czegoś dowiedzieć.
To słabo, bo to forum jest prężne od dobrych kilku lat. Niejednokrotnie pojawiały się tu informacje zamieszczane przez Radę Sołecką, nie jest to więc wiedza tajemna dla RS ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ilu deweloperów mieszka w okolicy Polnej ? hę ???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A co to ma do rzeczy?

PS: Nie wiem, czy w ogóle jakikolwiek deweloper mieszka na Polnej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Panele ogłoszeniowe w Baninie. Strona radabanino.pl, strona UG Żukowo. W obecnej chwili przygotowuję stronę na Facebooku ponadto będziemy zamieszczać informacje na naszej stronie i na forum.trójmiasto a także na panelach ogłoszeniowych mamy nadzieję że to spowoduje że mieszkańcy liczniej będą przybywać na zebrania sołeckie. Ponadto przypominam że działamy w takim składzie od marca a każdy z nas ma też swoją pracę i życie prywatne a funkcje pełnione przez nas są funkcjami społecznymi non profit, w związku z tym prosimy o wyrozumiałość. Od marca stworzyliśmy wiele projektów które próbujemy wdrożyć w życie a na to trzeba czasu i woli urzędników " nie odrazu Rzym zbudowano".
Osobiście nie wiedziałem o tym forum, nie mam czasu na przeglądanie wszystkich portali. Od tej pory informacje będą się również tutaj pojawiać, a wkrótce na facebooku SOŁECTWO BANINO
Niestety Banino jest już za duże na taki charakter zebrań wiejskich -~na zebraniu było 150 osób i ciężko było przeprowadzić samo głosowanie nie mówiąc już o jakiejś dyskusji merytorycznej - gdyby było 1000-3000 osób zebranie i ustalenie czegokolwiek byłoby niewykonalne - to już jest bardziej miasteczko. Trzeba chyba bardziej upodobnić (o ile ustawa pozwala ale to już problem dla prawników) podział tych środków do postępowań przy budżetach obywatelskich w miastach. OK można się zżymać, że mieszkańcy jednej ulicy przegłosowali część budżetu dla swojej okolicy ale Rada Sołecka w swoim wystąpieniu bardzo słabo przedstawiła i uzasadniła swoje propozycje. Ozdoby świąteczne za 3000 zł na pętlę autobusową może i są interesującym pomysłem ale ozdoby kupuje się jak się już ma co ozdabiać. Budowa czy też organizacja terenu sportowo-rekraacyjnego jest jak najbardziej potrzebna ale ponad 100 000 zł z budżetu Rady Sołeckiej na ten cel to 10% szacowanych (bardzo zgrubnie) kosztów tej inwestycji - nawet przy rosnącym budżecie sołectwa i niezmiennej woli mieszkańców ukończyć się ją da za 5-6 lat kosztem wszystkich innych pomysłów. Nie zapominajmy, że jest też kompleks sportowy przy szkole - trochę wysiłku i dobrej woli osób zarządzających tym terenem jest potrzebne ale można zapewne zwiększyć znacząco jego dostępność dla mieszkańców.
Podsumowując przegłosowano słabe propozycje spośród jeszcze słabszych - wniosek na przyszłość - trzeba znacznie wcześniej zbierać pomysły, prezentować je i dyskutować z mieszkańcami. I trzeba się przygotować (o ile to możliwe) na inną formułę zebrań wiejskich.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak tu żyć? Zamiast zainwestować w dojazd do Pkm to oni inwestują w oświetlenie renifera!!!!! Śmiech!
do góry