Widok

Fundusz Sołecki Banino 2016

W dniu 28.09 2015 przedstawione zostały 3 wnioski z czego 2 były głosowane jeden przejął Burmistrz z obietnicą realizacji. Wniosek Rady Sołeckiej częściowo pokrywał się z wnioskiem mieszkańców ulicy Polnej i przyległych co widać powyżej. Mieszkańcy ul. Polnej i przyległych zaszczycili nas liczną obecnością przy wsparciu radnego Pawła Korenia. Przedstawili swój wniosek który ze względu na ich większość został przegłosowany. Gratulujemy mobilizacji i solidarności mieszkańców. W ten oto sposób całe Banino może się cieszyć z projektu oświetlenia na ulicy Polnej za nie małą kwotę 17000,00 oraz z zakupu i ułożenia 400szt. płyt YAMBO na ul. Polnej za 28000,00. Drodzy mieszkańcy, tak o to dowiedzieliście się jak bardzo ważne jest uczestnictwo w Zebraniach Sołeckich!!!! Rada Sołecka optowała za projektem dla całego Banina tak aby żaden mieszkaniec nie został poszkodowany, stąd też nasze wnioski do budżetu gminnego o między innymi drogi, chodniki i oświetlenie a wniosek o fundusz sołecki z przeznaczeniem na przedsięwzięcia dobra publicznego. Pozdrawiamy i liczymy na wasz czynny udział w kolejnych zebraniach.
Przegłosowany WNIOSEK
o przyznanie środków z funduszu sołeckiego na 2016r.
181.840,72
(na podstawie ustawy z dnia 21 lutego 2014r. o funduszu sołeckim - Dz. U. poz.301 z późn. zmianami), uchwalony na zebraniu wiejskim sołectwa BANINO w dniu 28.09.2015r.
na realizację przedsięwzięcia:
LP. Nazwa przedsięwzięcia przewidzianego do realizacji Koszt przedsięwzięcia
1. Wykonanie progów zwalniających z kostki brukowej wraz z oznakowaniem na ulicach Pszenna, Księżycowa i Źródlana. 14000,00
2. Kompleksowa organizacja festynu integracyjnego we wrześniu 2016 na terenie sołectwa Banino. 4000,00
3. Kompleksowa organizacja balu andrzejkowego dla dzieci. 3000,00
4. Kompleksowa organizacja balu karnawałowego dla dzieci. 3000,00
5. Usługi informatyczne dotyczące utrzymania strony sołeckiej Banino http://www.radabanino.pl
6. Kontynuacja budowy terenu rekreacyjno-sportowego w Baninie. 99840,00
7. Zakup nagród rzeczowych dla dzieci biorących udział w lokalnych turniejach. 2000,00
8. Ozdoby świąteczne na pętlę autobusową. 1000,00
9. Wykonanie projektu oświetlenia na ul. Polną 17000,00
10. Zakup i ułożenie 400szt. płyt YAMBO na ul. Polną 28000,00
11. Zakup książek do biblioteki i sprzętu sportowego dla Zespołu Szkół w Baninie. 7000,00
12. Zakup wyposażenia do OSP BANINO. 2000,72
RAZEM: 181.840,72
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie jesteśmy w stanie przewidzieć ile dokładnie będzie wynosić kwota realizacji całego terenu rekreacyjno-sportowego. Kwota 1mln złotych jest kwotą orientacyjną. Wszystko zależne jest od cen panujących na rynku a także zastosowanych systemów, ponadto wszystko zależeć będzie od tego jak wesprze nas Gmina oraz sponsorzy o których będziemy się starać wkrótce. Ponadto pracujemy nad wsparciem projektu z pieniędzy budżetu centralnego ;)

"Czy gmina będzie w jakimś stopniu partycypować w tych kosztach?"
To pytanie proponuję zadać przedstawicielom Banina w Radzie Miejskiej Żukowo Panu Paweł Koreń i Panu Albin Bychowski, oni mają wpływ na budżet gminny!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie sądzę by przyjeżdżali ludzie spoza Banina by niszczyć nasze place zabaw itd. Co do placu teren w założeniu ma być monitorowany. Opiekunem placu będzie Rada Sołecka. Konserwacją placu zajmować się będzie firma z ramienia Gminy tak jak to jest już w tej chwili. Koszty utrzymania placu pokrywane będą z pieniędzy gminnych a także z dochodu z dzierżawy terenu wytyczonego pod korty tenisowe i squash.
Co do formuły zebrania również uważamy że w przypadku Banina się nie sprawdza, niestety takie jest prawo i ciężko go zmienić bo to kwestia polityczna. Naszym zdaniem podział takich środków powinien odbywać się poprzez kilka etapów:
1. Zgłaszanie wniosków i udostępnianie do wiadomości publicznej na co najmniej 2tygodnie przed planowanym głosowaniem.
2. Zebranie wiejskie celem prezentacji wniosków, omówienia i dyskusji. Wniosek powinien opiewać na całą kwotę gdyż w przypadku kilku wniosków ciężko było by osiągnąć zamierzoną kwotę. Jeśli było by kilka wniosków i opiewało na mniejsze kwoty trzeba by było łączyć wnioski i zmieniać kwoty co realnie było by bardzo kłopotliwe ze względu na mentalność ludzką...
2. Głosowanie niejawne dwa dni w tygodniu np. Piątek po południu z 3-4 godziny i Sobota z rana też z 3-4 godziny tak aby każdy mieszkaniec mógł zagłosować. W ten sposób pozbyli byśmy się problemu z liczeniem głosów na zebraniu.
3. Zwołanie zebrania wiejskiego celem przedstawienia wygranego wniosku i podjęcie uchwały.
Spróbujemy zorientować się w Urzędzie jak prawnie rozwiązać ten problem i co mogli byśmy ulepszyć.

Naszym zdaniem jest to bardzo dobry temat do działania i wykazania się Radnych Miejskich Pana Pawła Korenia i Albina Bychowskiego, którzy to są naszymi przedstawicielami we władzach samorządowych i mają możliwości wprowadzania zmian!!!

Sołtys jest organem wykonawczym jednostki pomocniczej gminy, sołectwa, czyli Burmistrza Żukowa. Natomiast Rada Sołecka jest ciałem doradczym Sołtysa. Wobec powyższego Sołtys jak i Rada Sołecka nie mają możliwości wprowadzania zmian decyzyjnych we wsi.

Co do wydawania pieniędzy z funduszu sołeckiego nie obowiązują tu przetargi gdyż kwota jest niższa niż 30000euro. W tym przypadku wysyłane są zapytania ofertowe do firm, rozdysponowaniem tych pieniędzy zajmuje się Pan Wiesław Pałka:
Referat Inwestycji: pokój 9
ul. Gdańska 52, 83-330 Żukowo
tel.: +48 (58) 685-83-66
Koordynator Referatu: Wiesław Pałka, pokój 11, tel.: +48 (58) 685-83-56
e-mail: inwestycje@zukowo.pl
Rada Sołecka jak i mieszkańcy Banina mogą składać swoje propozycje co do firmy wykonawczej itd.
Na podstawie kryterium jakości wykonania prac, referencji, doświadczenia wykonawcy i ceny wyłaniany jest wykonawca prac co zatwierdza Burmistrz lub zca Burmistrza. Następnie wykonywane są prace po których odbywają się odbiory a na koniec po otrzymaniu faktury dokonuje się płatności.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czytając powyższą dyskusję nie ma chyba wątpliwości, że przed kolejną edycją dystrybuowania środków z Funduszu Sołeckiego potrzebna będzie większa dyskusja.

Co do "parku rozrywki" - czy znane są przewidywane łączne koszty tego przedsięwzięcia? W którymś miejscu dyskusji padła kwota 1 mln zł, ale nie wiem na ile jest to sprawdzone. Czy gmina będzie w jakimś stopniu partycypować w tych kosztach?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ups nie generalizowałbym na Pana miejscu, ze dewastacji dokonują małoletni mieszkańcy Banina - zawsze wystarczy jedna osoba, która dokona dewastacji i nie pomoże to, że tysiąc innych tego nie zrobiło.
Nikt z mieszkańców i turystów po "Monte Cassino" w Sopocie nie jeździ samochodem - wystarczył jeden "niezrównoważony". Taki park rozrywki musi mieć opiekuna i dozór - ktoś musi kosić trawę, dokonywać niezbędnych konserwacji i przy okazji zwracać uwagę czy nic niebezpiecznego się nie dzieje. I te koszty trzeba założyć w przyszłych budżetach. Banino rośnie tak szybko, że jest już małym miasteczkiem, a wsią już prawie wcale nie obrażając nielicznych Gospodarzy. Trzeba popracować nad formułą podziału tych środków - najlepiej zacząć od dzisiaj - jak propzycje wyboru celów i podziału środków będą szeroko skonsultowane i będa miały wysokie poparcie mieszkańców nie będzie problemu z ich akceptacją. Jak się tego nie zrobi następne zebranie trzeba będzie na boisku zorganizować i zapanować nad 3-tysięcznym tłumem. Tak przy okazji RS mogła by też przybliżyć mieszkańcom jak się te środki fizycznie wydaje - procedury przetargowe, zapytania ofertowe itd. Oczywiście pewnie to można znaleźć w jakiś ustawach o samorządzie terytorialnym ale jak już RS wie jak to jest to wdzięczny byłbym za przybliżenie tych zagadnień. Z pozdrowieniami :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i zapomniałem proponuję poszukać sobie ustawy fundusz sołecki tam wszystko jest napisane.
A i jeszcze jedno "ktoś zniszczył zdewastował" przecież to nikt inny jak małoletni mieszkańcy Banina,to się nazywa wychowanie wyniesione z domu oraz szacunek do rzeczy. Najlepiej nic nie budować ani robić. Po co panu chodnik i drogi przecież w końcu się popsują lub ktoś popsuje. Idąc tym tokiem myślenia byli byśmy w epoce kamienia łupanego a nie w cywilizowanym świecie.Proponuję by Pan zburzył swój dom bo po co ma stać jeszcze ktoś go zdewastuje.Zza ekranu monitora wszyscy są mądrzy a jak trzeba coś zrobić to jeden na drugiego się ogląda i nic nie robi a później opluwa tego co działa! Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Gratuluję odwagi Panie anonimie!!!
1. Rada Sołecka nie ma obowiązku prosić o wnioski.
2. Wnioski może złożyć każdy mieszkaniec Banina.
3. Co do podziału funduszu sołeckiego jest regulamin uchwalony przez Radę Miejską w Żukowie i tam należy zgłaszać wszelkie uwagi co do sposobu głosowania.
4. Sołtys nie czytała wniosków!!!!
5. Wniosek Rady Sołeckiej wraz z prezentacją przedstawiałem Ja.
6. Drugi wniosek przedstawiał jeden z jej autorów z ul. Polnej.
7. Mieszkańcy mogli wnieść własne wnioski tylko powinni zrobić to na początku zgodnie z regulaminem.
8. Co do chodników to jeśli szanowny anonim byl od początku zebrania to pewnie usłyszał że jest z tym problem bo drogi są nie uregulowane w szerokości i do tego ich statut prawny jest nie uregulowany czym winna zajmować się gmina i radni miejscy.
9. Co do sposobu przedstawienia wniosków nie interesuje mnie jak ktoś swoje przedstawia i czy robi to źle czy dobrze, my przedstawiliśmy swój z prezentacją bo się odpowiednio przygotowaliśmy a to że inni nie to proszę mieć do nich pretensje.
10. Co do liczby osób które zadecydowały pretensje ale tylko do siebie mogą mieć ci co nie byli na zebraniu
Więc szanowny Panie anonimie proszę przestać wprowadzać ludzi w błąd swoimi kłamstwami i oszczerstwami i proponuję pierw zapoznać się z przepisami a później rzucać jadem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9
Zebranie bylo zle przygotowane. Mieszkancy nie mieli prawa glosu I wniesienia wlasnych pomyslow. A dlaczego? Gdyz nie bylo wczesniejszej dyskusji czy tez prosby rady sileckiej o zglaszanie wnioskow I chocby wstepnego glosowania najbardziej ciekawych, np. przez forum czy tez strone rady. Wnioski byly tylko rady zapominajac o mieszkancach. Inne wnioski (byly 2 dodatkowe) byly tak czytane I interpretowane przez P.Soltys aby nie mialy szansy z wnioskami rady. Probowano wykluczyc z glosowania osoby zamieszkale w Baninie, ale niezameldowane, chociaz nie ma obowiazku meldunkowego. Wszystko pod dyktando rady.
Rada solecka miala I ma w plane organizacje imprezy integracyjnej, ale przez jej "samolubne" dzialanie doszlo tylko do podzialow. I brawa tu dla MIESZKANCOW z okolic POLNEJ, ze mieli mozliwosc decyzji wiekszosciowej. Szkoda tylko, ze stracono prawie 100 tys zl na "centrum rozrywki"- nastepne miejsce o ktorym sie bedzie mowilo, ze ktos zniszczyl, zdewastowal tak samo jak roslinnosc na petli (co defakto jest pod okiem kamer).
Wielka szkoda, ze fundusz w calosci nie poszedl na poprawe bezpieczenstwa na drogach, osobiscie bylbym spokojniejszy wiedzac, ze moje dziecko nie idzie do szkoly po drodze a po chodniku. A tak moge powiedziec dziecku, ze juz za 6-10 lat bedzie moglo korzystac z centrum rozrywki, z boisk, parku, a nawet bedzie moglo sobie zrobic grila... Juz sie szykuje aby zaprosic znajomych na grila do centrum rozrywki a nie do ogrodka... Boje sie tylko ze nie starczy dla mnie grila jak cale Banino sie rzuci do grilowania.
Podsumowujac, pieniadze wyrzucone w bloto. 54 osoby zadecydowaly za kilka tysiecy. PRYWATA.
Podziekowania dla osob ktore mialy odwage publicznie wytknac bledy I pokazac ze pieniadze nie naleza do rady a do wszystkich mieszkancow.

A teraz prosze mnie krytykowac. I tak napisalem to bardzo delikatnie.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dla rozjaśnienia państwu sytuacji:
1. Z ramienia wsi banino w urzędzie gminy żukowo zasiada dwóch radnych wybranych w wyborach powszechnych tzw. Samorządowych, którzy czerpią profity z pełnionej funkcji i są to:
- albin bychowski
- paweł koreń

2. Podczas zebrania sołeckiego (bez kampanii wyborczej itd) większością wybrani zostali sołtys i rada sołecka i są to:
sołtys: urszula teska
rada sołecka:
- ryszard ustowski
- jacek miąskowski
- mirosław górski
- wojciech koza-zatoński
sołtys jak i rada sołecka pełnią swą funkcję społecznie co znaczy że nie czerpią z tego żadnych profitów.

więc jeśli szanowni państwo macie jakieś wnioski, sprawy, skargi, zażalenia, proponujemy zacząć kierować je do radnych gminnych, którzy z racji tego że czerpią profity za pełnioną funkcję winni zająć się sprawą bez zwłoki. Jeśli natomiast wasze prośby pozostaną bez odpowiedzi prosimy o zwrócenie się z daną sprawą do rady sołeckiej a my zrobimy co w naszej mocy by sprawę załatwić.

wszelkie dane kontaktowe do rady sołeckiej znajdują się na http://www.Radabanino.Pl natomiast do radnych trzeba poszukać ;)
niedługo ruszy strona na facebooku sołectwo banino na której zamieszczę sylwetki radnych jednych jak i drugich a także pani sołtys.
pozdrawiam i do usłyszenia!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
mieszkanka. Jak widać dalej wolisz brnąć w bezpodstawne oskarżenia.
Jaki masz w tym cel?
Wielka szkoda, że brakuje Ci odwagi cywilnej do otwartej wymiany poglądów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Do forum.trójmiasto sekcja Banino dołączyłem wczoraj więc te zgryźliwe komentarze proszę zachować dla siebie.
oczywiści chodziło mi o członków rady sołeckiej, radni gminni nie obwieszają płotów (obecni)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Rada Sołecka to cztery osoby plus Sołtys.
Radni to etatowi pracownicy UG. Czyli dwie osoby z mandatem społecznym. Z wynagrodzeniem miesięcznym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
"...rada złożyła stosowne pismo do UG.." - a może by tak zacząć od siebie - mam na myśli radnych:) bo widzę tu sprzeczność
Wpis umieściłem. Forum, Rada Sołecka, Nad czym pracujemy
Zapraszam zatem na http://www.radabanino.pl
Skopiuje mój wpis i podpiszę.
nas - to znaczy kogo? bo mam wrażenie że odpisujesz tak "z urzędu". Jesli mam rację to może warto podpisać się nie nikiem. Niech będzie wiadomo komu chce się chociaż wypowiedzieć na forum.
W ogóle uważam, że miło byłoby wiedzieć co wybrani przez nas ludzie robią dla tzw. "społeczności" i słyszeć o nich nie tylko przed wyborami
W połowie września weszła ustawa o ochronie krajobrazu.
RS już następnego dnia złożyła stosowne pismo do UG.
Zarówno RS i UG dały sobie czas do końca października i w temacie
" pstrokate szmaty na lawetach i płotach a nad tym bajzlem "
Proszę nam uwierzyć, że szpetota boli nas tak samo i nie będziemy
wobec niej obojętni.

Na pętli 126 część nasadzeń uschła. Na http://www.radabanino.pl będzie zaproszenie do prac ogrodniczych.
Jeśli komuś będzie zależeć na poprawie estetyki to z pewnością
nie przepuści takiej okazji.
Fajnie to by wyglądało - pstrokate szmaty na lawetach i płotach a nad tym bajzlem mrugający renifer
Nie chcę nikogo bronić ale tutaj podałeś datę dołączenia wkozaz do forum.trojmiasto.pl a nie do podforum Banino. Ja też dopiero niedawno znalazłem to podforum ale inne fora czytałem już od dawna.
do góry