Widok

Fundusz Sołecki Banino 2017

Witam

Czy jest możliwość by w tym wątku pojawiły się głosowane dzisiaj wnioski:
- sołecki
- "Aktywni razem"
- oświetlenia borowieckiej?

Uprzedzając pytania - musiałem wyjść zaraz po głosowaniu i nie znam zwycięzcy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Polna jest drogą dzieci do szkoły tak samo jak ulica Rolnicza, Pszenna i Księżycowa, Borowiecka i Tuchomska. Drogami tymi porusza się też mnóstwo dzieci do szkoły są to główne drogi z których kilka wciąż nie jest utwardzonych, do tego nie ma na nich oświetlenia. Mogę śmiało stwierdzić że drogami tymi porusza się duuużo więcej pieszych niż ulicą Polną gdyż przy nich usytuowane są znacznie większe osiedla niż chmary. Mimo wszystko nie słyszałem tam głosów mówiących my jesteśmy ważniejsi niż oni i powinniśmy mieć pierwsi oświetlenie. FS to zaledwie 212tyś. a budżet gminy to około 150mln złotych a około 40mln zł w tym to pieniądze na inwestycje i z tego budżetu powinny iść pieniądze na inwestycje drogowe itp. FS ma służyć ogółowi mieszkańców a nie dzielić ludzi i sprowadzać do walk o parę groszy na inwestycje. Zamiast klepać na forum drodzy internauci lepiej piszcie pisma i skargi do UG to będzie miało skutek im więcej pism tym lepiej może wtedy włodarze zobaczą problem Banina. Co do oświetlenia ulic osobiście mieszkam na ulicy przy której jest około 120 domów, mój dom jest dobrze oświetlony dwoma lampami energooszczędnymi, koszt miesięczny oświetlenia to około 15zł koszt lamp około 200zł. Lampy oświetlają poza domem również drogę na całej długości działki 30m. Gdyby przy każdym domu stała taka lampa problem oświetlenia ulic by się skończył przynajmniej do momentu zamontowania przez gminę oświetlenia z prawdziwego zdarzenia.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
od zabloconych butów nic im sie nie sanie, natomiast potracenie samochodem po ciemku moze miec troche korsze skutki niz mokre nogi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
~:P I znowu pudło. Martwisz się o dzieci z Królewskiego? A widziałeś jak wygląda Słoneczna (fragment polny) po deszczu? To mamy dwa rozwiązania, albo będziemy dążyli do normalności - tego o czym pisałem wyżej czyli wpłynięcie na gminę, aby tę drogę ucywilizować albo składamy się na wodery dla dzieci z osiedla Chmary, aby mogły suche przejść/przepłynąć przez Słoneczną i następnie iść przepiękną Polną.
We wniosku do budżetu gminy na 2017r jest punkt o montażu 30 punktów świetlnych w Baninie.
W Baninie są 1 boisko do piłki nożnej pełnowymiarowe przy szkole podstawowej, 1 zdewastowane przy gimnazjum i 1 zdewastowane na terenie rekreacyjno-sportowym, 1 z tartanu przy szkole, 1 przy placu zabaw na ul. Klonowej i tylko 1 do siatkówki/koszykówki przy szkole podstawowej. Hala sportowa dostępna jest tylko dla osób wynajmujących + tak samo balon przy gimnazjum. Jak pewnie Pan/Pani zauważył/ła budowę terenu rekreacyjno-sportowego rozpoczęliśmy od budowy placu zabaw, siłowni pod chmurką terenu integracyjnego, w następnej kolejności pójdą tor rolkarski, zieleń, boiska do siatkówki, koszykówki, siatkówki plażowej, scena itp a na samym końcu dopiero boisko do piłki nożnej których faktycznie w Baninie są 2 z czego 1 jest zdewastowane przez dziki. Chyba że znajdzie się sponsor na budowę boiska do piłki nożnej to powstanie ono szybciej. W pierwszej kolejności integracja i to co brakuje w Baninie później boisko do piłki nożnej. Pętla jest uporządkowana sami robimy to własnymi rękoma, śmieci są zamówione w UG Żukowo. Miejsce na grila i ognisko jest oddalone o ponad 200m od stacji paliw i warsztatów samochodowych. Jeśli będą dalej konkursy w stylu nivea i nestle oczywiście dalej będziemy starali się w nich brać udział a także jak tylko zakończy się budowa placu zabaw ogrodzenia i siłowni wystąpimy do lokalnych i nie tylko firm o wsparcie finansowe w budowie parku. My również cieszymy się że coraz więcej ludzi interesuje się losem Banina :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie mieszkam na Polnej
Nie chodzę Polną i nie mam nic do tej drogi, poza tym, że codziennie widzę tabuny dzieci idących tamtędy i myślę o nich właśnie :)
Ty myślisz o własnej d*pIE :D bo chcesz yombaski na familijnym :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Myślę, że teren rekreacyjny to sławetny plac zabaw z siłownią za remizą. Jeśli chodzi o Polną i Słoneczną. Zaznaczam, ze nie mieszkam na żadnej z tych ulic, tylko na Królewskim. to mój syn chodzi do szkoły właśnie tymi ulicami. I rzeczywiście jest problem z oświetleniem na tych ulicach. Mamy robić coś od początku do końca? Owszem, to proszę o odpowiedź po co rok temu był robiony projekt oświetlenia na Polnej, skoro teraz nie można tam postawić punktów świetlnych? Obawiam się, że za rok może być identyczna sytuacja ze Źródlaną i innymi ulicami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Co ma do tego teren rekreacyjny? Nie ma takiego prawa o jakim mówisz. Droga jest prywatna na której nikt z osiedla Chmary nie ma służebności przechodu ani przejazdu. Nie interesuje cię to że tam (na Słonecznej) nie ma możliwości jej utwardzenia czy ustawienia lamp. Ciebie interesuje oświetlenie "twojej" Polnej i próbujesz na siłę podpiąć pod to argument o dzieciach z Królewskiego. Albo będziemy robić rzeczy od początku do końca albo będzie burdel.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
cwokiem nazywam ludzi, ktorzy pietrza problemy zamiast zajac sie bezpieczenstwem dzieci, jesli droga jest prywatna to co z tego - jest dzieci moga nia chodzic bo takie mamy w polsce prawo i beda zawsze wybierac krotsza droge do szkoly wiec nalezy im zapewnic bezpieczne przejscie - oswietlenie. Polna należy do tej trasy wiec oswietlenie jej jest uwazam zasadniejsze niz wydawanie kasy na d*perele w stylu terenow rekreacyjnych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10
W tej chwili w Baninie znajduje się 7 boisk (liczę łącznie z halą) dlatego zastanawiające jest po co nam ósme, czy dziewiąte. Oczekuję od rady sołeckiej podobnej aktywności w tematach uporządkowania centrum Banina (pętli), walki z brzydotą, zaśmianiem wsi, brakiem koszy na śmieci. To są właśnie takie tematy którymi lokalne te najmniejsze samorządy powinny się zajmować. Od inwestycji jest gmina. Brawo natomiast za rozpropagowanie konkursów mailowych to świetny pomysł na pozyskanie dodatkowych środków, pomysł z placem pod ognisko też dobry jeśli ktoś oczywiście zechce spędzać czas w sąsiedztwie warsztatów samochodowych czy stacji benzynowej, ale rozumiem że taki teren akurat był a nie inny do dyspozycji. Budujące jest to że więcej nas interesuje się tym co dzieje się w Baninie, to dobrze wróży na przyszłość. Świetnie że pojawiają się nowe osoby z dobrymi pomysłami i energią.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
~:P To nie są pomysły to są fakty. Droga między polami jest prywatna i w każdej chwili może jej nie być jeżeli taka będzie wola jej właścicieli. Jak chcesz dbać o bezpieczeństwo dzieci to w pierwszej kolejności zrób coś żeby ta droga trafiła do gminy to jest jasny komunikat. Dlaczego nazywasz mnie "ćwokiem"? Obraziłem cię w jakiś sposób? Jeżeli merytoryczny poziom dyskusji to dla ciebie za wiele to wyłącz komputer.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak to jest bardzo ciekawy temat, a dzieci maja w d*pie twoje pomysly co do wytyczania im tras i chodza jak chodza i trzeba dbac o ich bezpieczenstwo czy tez się nie zgodzisz ćwoku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 13
Do konca Potokowej i od razu na Polna
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
To jest bardzo ciekawy temat. Jak dzieci z osiedla Chmary dostaną się na ulicę Polną? Bo na razie jedyna droga to Słoneczna, która (na odcinku polnym) jest prywatną drogą ludzi, którzy mają tam pola i w każdej chwili może zostać zaorana i nie będzie przejścia. Czy gmina robi coś aby zmienić ten stan? Planując dofinansowanie jakieś ulicy (Polnej) zaczynajmy od podstaw bo może się okazać, że ona nie jest wcale tak ważna. Do czasu zmiany tego stanu rzeczy jedyną legalną drogą do szkoły dzieci z osiedla Chmary są kolejno ulica Źródlana, Lotnicza, Północna, Tuchomska lub Borowiecka, Tuchomska.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie ma podstawy prawnej aby przyblokowac wydanie pozwolenia na budowe dla nowej inwestycji, bo np wodociag jej nie obsluzy. Tak wlasnie jest.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
polna to droga do szkoly dzieci z osiedla chmary, powinna byc oswietlona podobnie jak tuchomska do rubinowej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale jakie to ma znaczenie który urzędnik wydaje pozwolenie.Wydaje je patrzac na sufit czy w mapy.Wszystkie instalacje a raczej ich brak widać na mapie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jednym podoba się gra w piłkę a innym donoszenie policji na sąsiadów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
no właśnie mnie to dziwi że inteligentni ludzie a głosują na teren rekreacyjny za 50 tyś złotych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Odpowiedz jest powyżej.
do góry