Widok

Fundusz Sołecki Banino 2017

Witam

Czy jest możliwość by w tym wątku pojawiły się głosowane dzisiaj wnioski:
- sołecki
- "Aktywni razem"
- oświetlenia borowieckiej?

Uprzedzając pytania - musiałem wyjść zaraz po głosowaniu i nie znam zwycięzcy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wygrał wniosek sołecki :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Solecki. Aktywni razem przesadzili z inwestycja w jedna ulice polana. Ponad 30 na malo znaczaca ulice we wsi to przesada. Solecki byl.by jeszcze lepszy gdyby te 50tys na teren rekreacyjny zmienic.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Sołecki? Serio? Miałem wrażenie, że większość rąk było w górze przy komendzie "ZA" wniosku "Aktywni razem"...

Ponieważ jest to forum, chciałbym podzielić się refleksją na temat tego czego dzisiaj byłem świadkiem. Na wstępie dodam, że głosowałem za sołeckim wnioskiem, jednakże proszę o nie hejtowanie mojej decyzji...

1. Gratuluję frekwencji - społeczność Banina rośnie, co widać było w sali podczas spotkania.
2. "Aktywni razem (AR)" - dziękuję za poświęcony czas na przygotowanie wniosku, przygotowanie prezentacji oraz zaprezentowanie swojej propozycji na forum sołeckim. W mojej ocenie sprawdziliście się w 100% jako społeczność lokalna i wykonaliście kawał dobrej roboty. Dla Pani prezentującej - za merytorykę, feedback po atakach opozycji, spokój w udzielaniu odpowiedzi i klasę - gratulacje.

Zagłosowałem na Sołectwo, choć wahałem się i do ostatniej chwili nie wiedziałem co wybrać. Nie było czasu na spokojną analizę, a czas który upłynął od momentu prezentacji na NIEWIDOCZNEJ Z MOJEGO MIEJSCA ŚCIANIE był zbyt krótki. Za mało czasy na sprawdzenie gdzie jest ul. Polna, Rolnicza, ..., za mało czasu na analizę "+" i "-" jednego i drugiego wniosku, ale decyzję trzeba było podjąć. Składam wniosek formalny:
a) wnioski do sołectwa gminy składamy do dnia T.
b) wnioski w dniu T+1 prezentujemy w formie PPT na forum/www do wglądu wszystkich bez możliwości już ich edycji
c) spotkanie, prezentację oraz głosowanie organizujemy w dniu T+5, by każdy z nas miał możliwość zaznajomienia się z propozycjami jednej jak i drugiej strony.

Dlaczego w 50,1% byłem za 1 a w 49,9% za 3.
1. Wnioski były bardzo podobne a różnice niewielkie, w zasadzie wniosek 1 zakłada wydatek 50 000 PLN na plac zabaw (część 2 inwestycji) a wniosek 3 przeznaczył ten budżet na coś innego. Nie uważam, bym osobiście potrzebował miejsce do grilla za 50 000 (jak to Pani z AR nazwała), bo mam przecież takie miejsce w ogródku, w którym się integruję ze znajomymi, grilluję, etc... ale
2. Inwestycja już rozpoczęta, środki z ubiegłego roku już wydane, zgodnie z tezą referenta 9 powinny być przeznaczone na rozwój już rozpoczętej inwestycji i nie powinniśmy rezygnować z rozwoju tego miejsca a na ten integracyjny cel również zaalokować środki, co czyni sołectwo. Koszt inwestycji wydaje się zbyt wygórowany ale idea słuszna.

Zgadzam się z tym, że brakuje nam dróg, świateł, chodników. Co co mnie zniechęciło do oddania głosu na AR:
1. "Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził" - pomysł skoncentrowany lokalnie, nie globalnie
2. Pomysł skoncentrowany w większości na poprawie stanu dróg - słusznie, sam bym chciał ale to nie są drogi sołeckie a gminne. Koncentracja na działaniach lokalnych (drogi), z budżetu globalnego (całego sołectwa), mając świadomość że infrastruktura drogowa nie powinna być pokrywana z budżetu sołeckiego a gminnego, spowodowała taką moją decyzję a nie inną.

Zgłaszam postulat.
1. Chciałbym Panią z AR w radzie Gminy.
2. Weźmy się ludzie do roboty i zacznijmy w końcu NAPIERD..ĄĆ w gminę o drogi bo to w ich interesie jest ich zbudowanie a nie sołectwa.
3. Wypromujmy Panią z AR w taki sposób by ta Pani reprezentowała interesy mieszkańców Banina jako radna naszej miejscowości - jeszcze nie słyszałem o sukcesach naszych radnych, a w tej pani widzę potencjał.

DZIĘKUJĘ!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3
Serdecznie dziękujemy mieszkańcom Banina za tak liczne przybycie na dzisiejsze głosowanie w sprawie Funduszu Sołeckiego.
Dziękujemy serdecznie za głosy oddane na projekt przedstawiony przez Radę Sołecką.
Wygrał wniosek Rady Sołeckiej który łączy potrzeby całego Banina.
W dniu jutrzejszym udostępnimy na naszych stronach cały projekt FS2017 oraz w przeciągu kilku dni wnioski do budżetu Gminy Żukowo na 2017r.
Liczymy na państwa przybycie na co miesięczne spotkania wiejskie.
Jeszcze RAZ SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!!!!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jaka jest szansa na budowę zbiornika retencyjnego? Pytanie do wkz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Według zapowiedzi włodarzy z UG Żukowo w przyszłym roku będzie gotowy projekt budowlany oraz wykupione działki pod budowę zbiornika. Na koniec 2017 lub na początku 2018 ma rozpocząć się budowa oczywiście zależnie od finansów. RS będzie wnioskować o przyśpieszenie budowy zbiornika gdyż brak tej inwestycji blokuje inne inwestycje np. Budowa dróg asfaltowych i chodników. Ponadto we wniosku do budżetu Gminy Żukowo na rok 2017 wpisaliśmy między innymi budowę zbiornika retencyjnego. Należy w tym miejscu zaznaczyć że koszt budowy drogi asfaltowej jest niższy niż z płyt yomb.
"Poniżej przykładowe kwoty wydatkowane na realizację zadań twardych w 2016 r.:
płyty yomb (zakup i ułożenie) ok. 85 zł/m2,
asfalt (dwie warstwy: wiążąca i ścieralna) ok. 60 zł - 80 zł za m2,
kostka brukowa (podbudowa i nawierzchnia, obrzeża) ok. 160 zł/m2,
chodnik z kostki (podbudowa i nawierzchnia, obrzeża) ok. 100 zł/m2,"
Do kosztów budowy drogi asfaltowej należy doliczyć koszt wykonania projektu budowlanego oraz ewentualny koszt wykupu działek.
Zgadzam się z prawie wszystkimi uwagami przedmówcy. Ile rąk było w górze... inaczej można było to ocenić patrząc z różnych miejsc sali, w sumie głosy rozłożyły się bardzo równo.
Następnym razem lepiej zorganizować głosowanie metodą kart do głosowania - każdy dostaje kartę przy wejściu po wylegitymowaniu się i wpisaniu na listę i głosuje na jeden wniosek. Przy takiej liczbie osób głosowanie przez podniesienie ręki nie jest efektywne no i jest jawne.

Jeszcze mały drobiazg - warto zadbać o bardziej niezawodny sprzęt nagłaśniający.

Mam nadzieję, że 50 tyś na teren rekreacyjny (oprócz wykonania ogrodzenia) zostanie przeznaczony w 100% na potrzeby dzieci typu: plac zabaw, boisko, ścieżka na rolki/rowery/hulajnogi. Miejsce do grilla można zrobić tam później.

Bardzo podobała mi się Państaw energia, gmina potrzebuje ludzi takich jak wy!

PS. Bardzo zaskoczyła mnie informacja, że według szacunków w Baninie mieszka już 6-7 tysięcy osób - podobno jest nas więcej niż mieszkańców Żukowa. :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Skąd masz te ceny.? Aż nie chce mi sie wierzyc ze asfalt jest tanszy od plyt.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tak jak pokazaliśmy na prezentacji ogrodzenie, plac zabaw i siłownia będzie robiona z pieniędzy z FS2016 i to jeszcze w tym roku- za kilka dni rusza budowa. Z pieniędzy z FS2017 czyli 50tyś. chcemy wyposażyć place integracyjne a zaraz po tym wystąpić o wsparcie finansowe na budowę boisk itp. do okolicznych firm i nie tylko ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ceny podane przez UG Żukowo dostępne na ich stronie pod tematem FS2017. W 2015 roku wystąpiliśmy z zapytaniem do firmy S.....a o koszt wykonania m2 nawierzchni asfaltowej - koszt między 55-65zł/m2
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale razem z nawierzchnią asfaltową, projektem i wykupem gruntów idzie budowa chodników, krawężników i oświetlenia. Ta kwota za nawierzchnię asfaltową tego pewnie nie obejmuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
to jest cena warstwy bitumicznej - bez podbudowy, warstw ulepszonego podloża itp.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Parę lat temu, gdy asfaltowano ul. Lipową nikt nie bawił się autostradową technologię budowy dróg. Wyrównano ją spychaczem, zrobiono zwykłą podbudowę (żwir+cement), na to asfalt i gotowe.
Panowie czepiacie się szczegółów, szkoda mi czasu na te do niczego nie prowadzące dyskusje wolę ten czas poświęcić na bardziej konstruktywne działania. Chodnik to inna inwestycja, mówimy teraz o drodze a taka jest cena dwóch warstw nawierzchni asfaltowej warstwa podkładowa i warstwa ścieralna. Kładąc drogę z płyt yomb za 85zł/m2 nie robicie od razu chodnika i nie trzeba wykupować ziemi bo to "prowizorka" więc po co to czepianie się,
Na facebooku "solectwo banino" i na stronie internetowej Rady Sołeckiej Banino "radabanino"dostępne jest już sprawozdanie.
A ja sie zastanawiam jak.to jest że w naszej miejscowości deweloperzy budują całe osiedla na co dostali pozwolenie.z urzedu a teraz gmina budzi się że ptrzebny jest zbiornik.retencyjny bo nie ma.co zrobić.z.deszczówką.Czy urzednicy w tym kraju nie ponoszą juź odpowiedzialności za wydane dycyzję?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kiedy zacznie sie budowa ul. Borowieckiej i Tuchomskiej i przeniesienie plyt z tych ulic na dalsza czesc ul. Tuchomskiej ?
jaka budowa skoro nie ma zbiornika nie ma zgody na budowę drogi asfaltowej.
przeciez to jest 1 z punktow w prezentacji wniosku rady soleckiej wiec chyba droga bedzie tam robiona, bo jesli po wybudowaniu zbiornika to pewnie za 5 lat :)
do góry