Widok

Fundusz Sołecki Banino 2017

Witam

Czy jest możliwość by w tym wątku pojawiły się głosowane dzisiaj wnioski:
- sołecki
- "Aktywni razem"
- oświetlenia borowieckiej?

Uprzedzając pytania - musiałem wyjść zaraz po głosowaniu i nie znam zwycięzcy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trafione w samo sedno sprawy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czytaj wyżej jest odpowiedz.
Uzależnienie budowy dróg od budowy zbiornika retencyjnego wydaje się sensowne, ale opóźni wszelkie inwestycje drogowe o kolejne 3+ lata.
Budowa Księżycowej była w planie wieloletnim gminy Żukowo już w 2005 roku. Po 10 latach nagle się okazało, że nie da się jej zbudować???
Czy szanowna Rada Banina mogłaby spowodować przyspieszenie prac nad budową zbiornika retencyjnego i równolegle rozpoczęcie przygotowania inwestycji budowy dróg?
Gminie dwa lata zajęło przygotowanie projektu Księżycowej i kolejne dwa lata podział i wykup działek... I nic z tego nie wyszło
Ja uważam ze z pieniędzy z funduszu nie powinno sie budowac drog i oświetlenia - to zadanie gminy. A kasa z funduszu - tereny rekreacyjny, lawki, kosze na śmieci, drzewka, plac zabaw z sprawdzonego zdarzenia- nie piaskownica i 2 huśtawki tylko porządny duzy plac z podziałem na strefy wiekowe. Boiska do koszykowki siatkowki. Itp bo co nam 200tys starczy na kawalek drogi i bedzie zawsze zgrzyt czemu rolnicza a pszenna.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
W tym roku rusza budowa. Pozwolenie jest bo było zanim zabronili wydawać pozwolenia bez zbiornika.
Bo to ponoć jest tak, że pozwolenia na budowę wydaje powiat, a obowiązek dbania o drogi spoczywa na gminie. Powiat dostaje kasę od deweloperów, nie zważając na późniejsze problemy gminy...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
przeciez to jest 1 z punktow w prezentacji wniosku rady soleckiej wiec chyba droga bedzie tam robiona, bo jesli po wybudowaniu zbiornika to pewnie za 5 lat :)
jaka budowa skoro nie ma zbiornika nie ma zgody na budowę drogi asfaltowej.
Kiedy zacznie sie budowa ul. Borowieckiej i Tuchomskiej i przeniesienie plyt z tych ulic na dalsza czesc ul. Tuchomskiej ?
A ja sie zastanawiam jak.to jest że w naszej miejscowości deweloperzy budują całe osiedla na co dostali pozwolenie.z urzedu a teraz gmina budzi się że ptrzebny jest zbiornik.retencyjny bo nie ma.co zrobić.z.deszczówką.Czy urzednicy w tym kraju nie ponoszą juź odpowiedzialności za wydane dycyzję?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na facebooku "solectwo banino" i na stronie internetowej Rady Sołeckiej Banino "radabanino"dostępne jest już sprawozdanie.
Panowie czepiacie się szczegółów, szkoda mi czasu na te do niczego nie prowadzące dyskusje wolę ten czas poświęcić na bardziej konstruktywne działania. Chodnik to inna inwestycja, mówimy teraz o drodze a taka jest cena dwóch warstw nawierzchni asfaltowej warstwa podkładowa i warstwa ścieralna. Kładąc drogę z płyt yomb za 85zł/m2 nie robicie od razu chodnika i nie trzeba wykupować ziemi bo to "prowizorka" więc po co to czepianie się,
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Parę lat temu, gdy asfaltowano ul. Lipową nikt nie bawił się autostradową technologię budowy dróg. Wyrównano ją spychaczem, zrobiono zwykłą podbudowę (żwir+cement), na to asfalt i gotowe.
to jest cena warstwy bitumicznej - bez podbudowy, warstw ulepszonego podloża itp.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale razem z nawierzchnią asfaltową, projektem i wykupem gruntów idzie budowa chodników, krawężników i oświetlenia. Ta kwota za nawierzchnię asfaltową tego pewnie nie obejmuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ceny podane przez UG Żukowo dostępne na ich stronie pod tematem FS2017. W 2015 roku wystąpiliśmy z zapytaniem do firmy S.....a o koszt wykonania m2 nawierzchni asfaltowej - koszt między 55-65zł/m2
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak jak pokazaliśmy na prezentacji ogrodzenie, plac zabaw i siłownia będzie robiona z pieniędzy z FS2016 i to jeszcze w tym roku- za kilka dni rusza budowa. Z pieniędzy z FS2017 czyli 50tyś. chcemy wyposażyć place integracyjne a zaraz po tym wystąpić o wsparcie finansowe na budowę boisk itp. do okolicznych firm i nie tylko ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Skąd masz te ceny.? Aż nie chce mi sie wierzyc ze asfalt jest tanszy od plyt.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Zgadzam się z prawie wszystkimi uwagami przedmówcy. Ile rąk było w górze... inaczej można było to ocenić patrząc z różnych miejsc sali, w sumie głosy rozłożyły się bardzo równo.
Następnym razem lepiej zorganizować głosowanie metodą kart do głosowania - każdy dostaje kartę przy wejściu po wylegitymowaniu się i wpisaniu na listę i głosuje na jeden wniosek. Przy takiej liczbie osób głosowanie przez podniesienie ręki nie jest efektywne no i jest jawne.

Jeszcze mały drobiazg - warto zadbać o bardziej niezawodny sprzęt nagłaśniający.

Mam nadzieję, że 50 tyś na teren rekreacyjny (oprócz wykonania ogrodzenia) zostanie przeznaczony w 100% na potrzeby dzieci typu: plac zabaw, boisko, ścieżka na rolki/rowery/hulajnogi. Miejsce do grilla można zrobić tam później.

Bardzo podobała mi się Państaw energia, gmina potrzebuje ludzi takich jak wy!

PS. Bardzo zaskoczyła mnie informacja, że według szacunków w Baninie mieszka już 6-7 tysięcy osób - podobno jest nas więcej niż mieszkańców Żukowa. :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Według zapowiedzi włodarzy z UG Żukowo w przyszłym roku będzie gotowy projekt budowlany oraz wykupione działki pod budowę zbiornika. Na koniec 2017 lub na początku 2018 ma rozpocząć się budowa oczywiście zależnie od finansów. RS będzie wnioskować o przyśpieszenie budowy zbiornika gdyż brak tej inwestycji blokuje inne inwestycje np. Budowa dróg asfaltowych i chodników. Ponadto we wniosku do budżetu Gminy Żukowo na rok 2017 wpisaliśmy między innymi budowę zbiornika retencyjnego. Należy w tym miejscu zaznaczyć że koszt budowy drogi asfaltowej jest niższy niż z płyt yomb.
"Poniżej przykładowe kwoty wydatkowane na realizację zadań twardych w 2016 r.:
płyty yomb (zakup i ułożenie) ok. 85 zł/m2,
asfalt (dwie warstwy: wiążąca i ścieralna) ok. 60 zł - 80 zł za m2,
kostka brukowa (podbudowa i nawierzchnia, obrzeża) ok. 160 zł/m2,
chodnik z kostki (podbudowa i nawierzchnia, obrzeża) ok. 100 zł/m2,"
Do kosztów budowy drogi asfaltowej należy doliczyć koszt wykonania projektu budowlanego oraz ewentualny koszt wykupu działek.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry