Widok
Gdańsk - jakie ogrzewanie najlepsze dla domku?
niedługo będę właścicielem małego domku - choć pieniędzy na remont nie mam za dużo, to jednak kwestię ogrzewania chcę załatwić raz a dobrze. obecnie jest tam piec na miał - warto mi go zostawiać? może lepiej przyłączyć się do ogrzewania miejskiego? .. doradzicie coś konkretnego?
małego domku
==
Jakiego domku?
Powierzchnia, z czego są ściany, jaka izolacja...
Jeśli nie masz dużych funduszy, to wstrzymaj się z remontem do wiosny, podczas sezonu grzewczego poobserwujesz izolacyjność swojego domu w praktyce bo może mieć szereg mostków termicznych przez które ucieka ciepło.
Przy okazji zaoszczędzisz większą kwotę.
Solary tylko na południowe nachylenia, ale i tak w naszym klimacie pełnią rolę wspomagania cwu, a nie co.
==
Jakiego domku?
Powierzchnia, z czego są ściany, jaka izolacja...
Jeśli nie masz dużych funduszy, to wstrzymaj się z remontem do wiosny, podczas sezonu grzewczego poobserwujesz izolacyjność swojego domu w praktyce bo może mieć szereg mostków termicznych przez które ucieka ciepło.
Przy okazji zaoszczędzisz większą kwotę.
Solary tylko na południowe nachylenia, ale i tak w naszym klimacie pełnią rolę wspomagania cwu, a nie co.
polecam ogrzewanie gazowe, nie jest najtańsze ale jak będziesz miał szczelny ciepły dom to finansowo nie powinno być dramatu ale komfort nie porównywalny z paleniem (pamiętaj, że jak palisz to zawsze masz jakiś odpad z którym coś musisz zrobić no i w ogóle coś musisz robić) a przy gazie tylko guziki naciskasz i kręcisz pokrętłem
Polecam łączony system grzania. Kominek i grzejniki na podczerwień. Więcej o nich można poczytać na http://www.dobregrzejniki.pl