Widok
Gdzie kradną w Trójmieście ?
Mieszkam w Trójmieście od 10 lat. Przez większość tego czasu mam samochód. Pewnie, jak spora część kierowców, miałem z nim różne problemy, których przyczyną była działalność złodziei. Proszę o wpisy ludzi, którzy wiedzą o miejscach, z których szczególnie często "znikają" auta lub ich akcesoria.
Wiem, że można napisać, że wszędzie bo jak chcą to ukradną i z garażu, ale jakiś czas temu ukradli mi auto spod szpitala na Zaspie ( w trakcie jak moja żona rodziła :( ). Na policji i od personelu szpitala dowiedziałem się, że zostawianie auta na parkingu przed tym szpitalem jest statystycznie bardziej narażone na kradzież. O statystykach wykrywalności już nie będę pisał ;-). Auta oczywiście nie znaleziono.
Mi np. zakosili też kiedyś lusterko zewnętrzne w centrum i radio spod bloku na zaspie.
Może jak parę wpisów się tu pojawi to będzie jakiś zarys sytuacji, z którą nasza policja sobie nie radzi.
Wiem, że można napisać, że wszędzie bo jak chcą to ukradną i z garażu, ale jakiś czas temu ukradli mi auto spod szpitala na Zaspie ( w trakcie jak moja żona rodziła :( ). Na policji i od personelu szpitala dowiedziałem się, że zostawianie auta na parkingu przed tym szpitalem jest statystycznie bardziej narażone na kradzież. O statystykach wykrywalności już nie będę pisał ;-). Auta oczywiście nie znaleziono.
Mi np. zakosili też kiedyś lusterko zewnętrzne w centrum i radio spod bloku na zaspie.
Może jak parę wpisów się tu pojawi to będzie jakiś zarys sytuacji, z którą nasza policja sobie nie radzi.
najpopularniejsze niemieckie części pewnie - VW, opel, skoda...
Zakładając temat bardziej mi chodziło o wyłowienie takich miejsc, które są bardzo narażone w temacie kradzieży. Może wystarczyło by gdzieś lampy albo monitoring zainstalować, żeby życie złodziejom utrudnić ?
Z wypowiedzi to widzę raczej, że beznadzieja właścicieli aut i bezkarność złodziei jest problemem.
Zakładając temat bardziej mi chodziło o wyłowienie takich miejsc, które są bardzo narażone w temacie kradzieży. Może wystarczyło by gdzieś lampy albo monitoring zainstalować, żeby życie złodziejom utrudnić ?
Z wypowiedzi to widzę raczej, że beznadzieja właścicieli aut i bezkarność złodziei jest problemem.
Powiem tak. Kradną wszędzie ale najgorzej według mnie jest na łąkowej w Gdańsku. 6 razy włamano się tam do auta moich rodziców na około !!! 10 przyjazdów tam !!! Ja byłem tam 3 razy swoim autem i na całe szczęście jeszcze nie miałem przyjemności zbierać szyby z fotela ale to tylkodlatego że nie byłem tam do wieczora. Radzę omijać szerokim łukiem tą ulicę
monitoring... to ci w kominiarce przyjdzie jedynie co to bedziesz wiedzial to jak i o ktorej
chyba ze mowa o monitoringu z ochrona ktora siedzi i patrzy ale to nieoplacalne w naszym kraju chyba ze wszyscy sasiedzi beda sie skladac na wyplate dla takiego osobnika albo jeszcze drozsza werscja firma ochroniarska aczkolwiek jedno jak i drugie wiarze sie z lokalem dla obslugi
chyba ze mowa o monitoringu z ochrona ktora siedzi i patrzy ale to nieoplacalne w naszym kraju chyba ze wszyscy sasiedzi beda sie skladac na wyplate dla takiego osobnika albo jeszcze drozsza werscja firma ochroniarska aczkolwiek jedno jak i drugie wiarze sie z lokalem dla obslugi
Dokładnie tak, ostatnio czytałam artykuł, że najczęściej kradną vw golfy, pozniej są vw passaty i różne modele audi, okazuje się też, że seaty są w modzie i hondy. Dlatego my z mężem kupilismy volvo zamiast passata b6, wlasnie dlatego, że te są na górze hierarchii w kradzieży, to oczywiście nie znaczy, że jestem bezpieczna:) na szczęśćie stać mnie na AC.
pozdrawiam
pozdrawiam
na zielonym trojkacie ktos jakis czas temu powietrze z kol spuszczal - zeby bylo trudniej to z dwoch a nie z jednego... mi na razie przez 2 lata zniknelo pioro wycieraczki. ale nowy wlasciciel byl na tyle mily, ze zdjal od strony pasazera i badyl zostawil na sztorc, zebym zauwazyl i nie porysowal sobie szyby :)
wiem ze nie to chciales uslyszec, ale nie darady powiedziec ze tu kradna a tam nie... kradna wszedzie, mi okradli auto w podziemnym garazu na jpII oraz na parkingu tez na jpII. ale wszedzie kradna. kumplowi zajumali auto z parkingu strzezonego na morenie, mojemu dziadkowi zjarali auto w centrum. najleprzy sposob na kradziesz to lowjack. kosztuje, ale daje najwieksza szanse na odzyskanie auta, przed okradaniem nie ma sposobu sie uchronic, ja sie zapoznalem z mlodzieza ktora sie wlucze nocami po dzielnicy, postawilem kilka razy flache itp i mam spokoj, pozatym zawsze parkuje w miejscu gdzie widze auto z okna i mam kamere wycelowana w auto i nagrywa wszystko calymi nocami.... to chyba jedynie sposoby na jako taka ochrone, ale na obcej dzielnicy good luck...
Gdynia Pogórze Górne (okolice sieci 34) - ukradli mi 2 razy antenę od CD-radia i to między godziną 13.00 a 19.00. Ktoś kamieniem stłukł mi logo samochodu. Mąż zostawił auto ciężarowe za siecią 34 po 22 bo o 5 rano miał wyjazd to odcięli wąż paliwowy i spuścili paliwo. Sąsiadowi ukradli oryginalne kołpaki do Skody.
A niby Pogórze takie spokojne....
A niby Pogórze takie spokojne....
Ul Chlebnicka pod Domem Angielskim (Anielskim)
Był to niegdyś mój akademik i powiem tak ...
Nie było tygodnia (a w sezonie częściej) by spod Anielskiego auta lub czegoś ze środka nie ukradli !!!
Policja pod mariackim ma swój posterunek a i tak to nie odstrasza!!!
Widocznie pod latarnią rzeczywiście najciemniej jest.
Nie było tygodnia (a w sezonie częściej) by spod Anielskiego auta lub czegoś ze środka nie ukradli !!!
Policja pod mariackim ma swój posterunek a i tak to nie odstrasza!!!
Widocznie pod latarnią rzeczywiście najciemniej jest.
ZASPA - tu giną samochody
Na Zaspie mieszka duzo ludzi, a brakuje miejsc do parkowania. Auto trzeba często stawiać kilkaset metrów od klatki, bo pod klatka nie ma miejsca. Płatne parkingi też są przepełnione. W takim gąszczu nikt już nie zwraca uwagi na auta, zwłaszcza na obce. Kiedyś był na Zaspie posterunek Policji, ale go zlikwidowano. Patroli jest mało. Brak monitoringu, który mógłby trochę pomóc.
Większość ludzi zna auta sąsiadów i w razie co reaguje, ale jak auto stoi daleko od "macierzystej" klatki, jest anonimowe.
Większość ludzi zna auta sąsiadów i w razie co reaguje, ale jak auto stoi daleko od "macierzystej" klatki, jest anonimowe.
JA MYSLE ZE NAJPIERW POWINNI ZROBIC PORZADEK ZE ZLODZIEJAMI.MIESZKAM NA CHYLONI I TYCH GNOJI JEST PELNO CO JEZDZA PO NOCACH.JEDEN WYSZEDL NIE DAWNO Z PUDLA I DALEJ JEZDZI I KRADNIE.DŻONY BO TAKA MA KSYWE JEZDZI Z EKIPA I ROBIA SWOJE.POLICJA WIE DOSKONALE O TYM I NIC Z TYM NIE ROBIA.WIEM ZE ZANIM GO ZAMKNELI MIAL DWOCH SKORUMPOWANYCH POLICJANTOW WIEC O CZYM MY TU ROZMAWIAMY.NAJPIERW WZIAC SIE TRZEBA ZA POLICJE SKORUMPOWANA A POTEM ZA ZLODZIEJI.MOZE NIE PANOWIE POLICJANCI POCZYTAJA CZASEM POSTY TO BEDA WIECEJ WIEDZIEC CO SIE DZIEJE NA ICH REJONIE.DŻONY JEZDZI SREBRNYM TOURANEM GWE 7G... (BYL NIEBIESKI)
Mi na Wita Stwosza pod okiem kamery i przy przejeżdżającym radiowozie zawineli 7-metrowego i na prawie 3 metry wysokiego sprintera w godz. 18:30-19. Policja oczywiście nie znalazła samochodu.
Policja tak się chwali że odzyskują samochody i wogóle ale nie jest. Po kilku miesiącach dostaniemy pismo że sparawa jest umożona bo nie znaleziono sprawcy. :( Poobcinać łapy gnojom którzy kradną auta.
Policja tak się chwali że odzyskują samochody i wogóle ale nie jest. Po kilku miesiącach dostaniemy pismo że sparawa jest umożona bo nie znaleziono sprawcy. :( Poobcinać łapy gnojom którzy kradną auta.
To się nazywa niesprawiedliwość społeczna.
Wygrać wojnę światową i jeździć na saksy do przegranego, i kupować jego zajeżdżony samochód.
Dobrze, że w tym roku ten przegrany otwiera dla nas swój rynek pracy. Może dzięki temu będziemy kupować od niego trochę mniej zużyte auta.
Oczywiście jego produkcji bo swojej nie mamy ŻADNEJ...
Wygrać wojnę światową i jeździć na saksy do przegranego, i kupować jego zajeżdżony samochód.
Dobrze, że w tym roku ten przegrany otwiera dla nas swój rynek pracy. Może dzięki temu będziemy kupować od niego trochę mniej zużyte auta.
Oczywiście jego produkcji bo swojej nie mamy ŻADNEJ...
mi i mojej koleżance okradli auto we wrzeszczu przy Wstih tam od tyłu przy boisku jest droga jedno kierunkowa ! to najprawdoipodobniej są jacyś gówniarze łamiący zamki w dzwiach w starszych samochodach łatwych do otworzenia typu polo corsa golf itp. no ale oczywiście policja nic z tym nie robi mówią że to codzienność ! wystarczyło by zrobić prowokacje ale oczywiście nikomu sie tego nie chce robić !
mi ukeadli auto na Żabiance.
zeby tego bylo malo auto znalazlo sie po 2 tygodniach. jakis rok pozniej znowu tylko tym razem ukradli radio i glosniki. tez na Żabiance.
3 miesiace pozniej w Gdansku głównym wybyli mi szybe i szukali nie wiem czego...w kazdym badz razie zabrali tylko kurtke...nie wiem czy to wina miejsca czy po prostu samochod byl pechowy.
Na szczescie juz go nie mam. A na Żabiance przymorzu i zaspie lepiej nie zostawiac samochodu
zeby tego bylo malo auto znalazlo sie po 2 tygodniach. jakis rok pozniej znowu tylko tym razem ukradli radio i glosniki. tez na Żabiance.
3 miesiace pozniej w Gdansku głównym wybyli mi szybe i szukali nie wiem czego...w kazdym badz razie zabrali tylko kurtke...nie wiem czy to wina miejsca czy po prostu samochod byl pechowy.
Na szczescie juz go nie mam. A na Żabiance przymorzu i zaspie lepiej nie zostawiac samochodu
kradną wszędzie, kronika kradzieży i włamań w dzielnicy Południe:
http://gdansk-poludnie.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=58697
http://gdansk-poludnie.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=58697
Wszędzie tam gdzie są nowe budowy
Niestety ale często budowlańcy (większość) do 16 siedzący na budowach i obserwujący okoliczne budynki albo mają powiedzmy niewłaściwe znajomości albo po 16.00 po prostu sami zamieniają się w złodziei. Przy czym pisze nie tylko o kradzieżach samochodów ale i o okradaniu mieszkań.
Dlatego jeśli w Twojej okolicy coś budują miej się na baczności.
ps. Przepraszam (mniejszość) uczciwych budowlańcow ale niestety jest jak napisałem powyżej.
Dlatego jeśli w Twojej okolicy coś budują miej się na baczności.
ps. Przepraszam (mniejszość) uczciwych budowlańcow ale niestety jest jak napisałem powyżej.
Potrafia nawet ukrasc vw polo z posesji w Przejazdowie, tak wiec mysle, ze nie ma reguly. Tam gdzie jest auto tam zjawi sie zlodziej, proste. Przeciez zlodzieje aut nawet znajomych potrafia podpytac czy nie widzieli gdzies modelu auta, ktory ich akurat interesuje, i sa w stanie pojechac nawet z Gdanska do np. Wejherowa lub Elblaga po samochod.
UWAGA na Multikino w Gdyni !!! W "biały dzień" poszedłem z dziećmi do kina a swoje auto pozostawiłem na parkingu niestrzeżonym należącym do Multikina. Gdy po 5 minutach wróciłem na chwilę do samochodu uszczelka w drzwiach na wysokości zamka była już "podziabana" i wyciągnięta. Prawdopodobnie ktoś lub nawet ja sam spłoszyłem złodziei. MASAKRA PARKING NIESTRZEŻONY A KASĘ TRZEBA BULIĆ JAK ZA STRZEŻONY. Chyba lepiej nie jeździć autem do kina. Pozdrawiam.
Osiedla zamknięte. Tam policja nie ma wstępu, a złodzieje zawsze. Np. ul. Myśliwska w Gdańsku. Koszmar! Ul. Cygańska Góra, niby dużo mieszka policjantów, a kradną na potęgę. Słyszałem i kilku kradzieżach aut. Sam widziałem ogołocone z kół i stojące na tarczach 2 auta. Wytłuczone szyby już nikogo nie wzruszają. Podpalenia i owszem. Wszyscy twierdzą, że od kiedy na ich osiedlach zainstalowano monitoring ilość kradzieży drastycznie spadła.
Jakiś czas temu w mojej astrze wybito szybę i ukradziono apteczkę. Gdybym wiedział ile to będzie mnie kosztowało przesłuchań nigdy bym tego nie zgłosił. i chyba o to policji chodzi - mogą pochwalić dużo przestępstw nie jest zgłaszanych! Dla nich statystyka jest najważniejsza.
Jakiś czas temu w mojej astrze wybito szybę i ukradziono apteczkę. Gdybym wiedział ile to będzie mnie kosztowało przesłuchań nigdy bym tego nie zgłosił. i chyba o to policji chodzi - mogą pochwalić dużo przestępstw nie jest zgłaszanych! Dla nich statystyka jest najważniejsza.
Ukradziono mi 3 samochody w ciągu 12 lat.;)
2 razy w Oliwie na Groetgera i raz na/w Osowej.Do tego ukradziono mi radio na parkingu przy hali widowiskowo sportowej AWFu.Oczywiście śledztwa "umorzone".Przesłuchania maja bardziej charakter oskarżenia o oszustwo....ale tak poza tym kocham naszą policję.Ważne że są na miejscu gdy ktoś przekracza prędkośćna o 10 kmh na prostej drodze albo ma nie zapięty pas.
prawda. nam spod bloku ukradli auto, drugiego nie dali rady ale wyczyscili wszystko co bylo w srodku + uszkodzili "dojscia" pradu (stacyjka, zapalniczka itd.) z kolejnego ukradli dwa kola. poza tym tylko pod moim blokiem zginely jeszcze 3 inne auta. a tablice rejestracyjne gina kilka razy w tygodniu. gdansk ujescisko niedaleko nowej szkoly
a mi ostatnio na oruni dln z pod okien z posesji ukradli listwy boczne drzwiowe z bmw.. ?! masakra jakas... myślałam ze czasy lusterek, znaczkow z mercedesów itp minęły.. jak widac myliłam się.. życzę owemu kradziejowi moich listw skręcenia nogi na pięknych zasnieżono-oblodzonych "wiosennych" chodnikach :D
a kto pod urzedem w Gdansku parkowal i dawal panom na piwko/wino w zamian za popilnowanie auta, podczas gdy nie bylo miejsc parkingowych??(udostepniali miejsce u siebie na podworku,zaraz obok)
bo ja tak i powiem szczerze ze to fajni goscie:) wynajmuja swoje podworko i bynajmniej z autem nic sie nie stanie:)
i nie biora kasy za nic
bo ja tak i powiem szczerze ze to fajni goscie:) wynajmuja swoje podworko i bynajmniej z autem nic sie nie stanie:)
i nie biora kasy za nic